Kate Chopin: Ébredés

Kedvenc szereplőim: nem voltak.

Romantika, 19. század, klasszikus.

Aki olvasta vagy szeretné elolvasni itt szavazhat rá.

Edna Pontellier huszonnyolc éves, kétgyermekes, előkelő nő a 19. század végi Amerikában. Tizenévesen már angol klasszikusokat olvas, és politikai, teológiai kérdésekről vitatkozik. Messzire csapongó lelkét, élénk szellemét, vibráló műveltségét azonban a korabeli nők számára kiszabott társadalmi korlátok miatt örökre el kell temetnie: házasságkötése után meg kell elégednie a kizárólagos feleség- és anyaszereppel.

Egy nyár, melyet a New Orleans melletti tengerparton tölt, újra megpendíti lelkében az elfeledett húrokat, ráébred arra, hogy szűkre szabott életénél többre, másra is vágyik. Nem képes, mint a többi nő, “valóságos megtiszteltetésnek érezni, hogy önmagát mint önálló személyt teljesen háttérbe szoríthatja.” A drasztikus fordulatban jelentős szerep jut a társadalmi korlátokat áttörő különc zongoraművésznőnek, és egy Robert Lebrun nevű fiatal férfinak is.

A mű, melyet szokás Flaubert Bovaryné című regényéhez is hasonlítani, kendőzetlenül és mély együttérzéssel szól a női szabadságvágyról. A regény fél évszázaddal megelőzve az egzisztencialista feminizmus alapművét, A második nem-et, rávilágít arra, hogy, dacára minden társadalmi konvenciónak, mindenekelőtt egyszeri és megismételhetetlen, önmagunk, egyéniségünk kibontakoztatására teljes joggal vágyó emberi lények vagyunk, és csak azután nők vagy férfiak.

Kate Chopin 1850 és 1904 között élt. Az Ébredés az utolsó regénye, először 1899-ben jelent meg.  Akik szeretik Jane Austen, a Bronte testvérek,  és Elizabeth Gaskell könyveit azok szerintem az Ébredést is szeretni fogják. Én eddig csak olyan klasszikusokat olvastam, amik a suliban kötelezőek voltak. Austen, Bronte kimaradt az életemből, mivel a mai romantikusokat előnyben részesítem, de ez  a könyv meghozta a kedvemet további klasszikusokhoz is. Azt hiszem a Jane Eyre lesz a következő.

A könyv a mondanivalója miatt vált érdekessé a számomra. Szabadság nagyon fontos és az álmainkat is merni kell valóra váltani. Nem lehet csak otthon ülni és azt csinálni amit mondanak. Nem lehet szeretet nélkül, magányosan élni.

Hősnőt Ednát viszont nem tudtam megszeretni. Nagyon más mint én, teljesen másképp gondolkodik, számára nem a család az első, két fiával sem úgy törődött ahogy egy anyának kéne. Olyan gondolatai voltak a gyerekeivel kapcsolatban amit én nem tudtam elfogadni. Amit  a könyv végén tett megdöbbentett és felháborított. Két gyereke van és képes volt elkövetni egy olyan nagy hibát. Szívesen megmondtam volna neki a magamét, megráztam volna, hogy térjen már észhez és cselekedjen helyesen. Sokszor úgy éreztem csak magára gondol, másra nem.

Robert Lebrunt meg tudtam érteni, ő jó döntéseket tudott hozni, tudta mikor mit kell tennie.

Kevés pontszám nem azt jelenti, hogy ez  a könyv rossz, én csak Edna miatt nem tudtam jobbra értékelni. Aki azonosulni tud vele és meg is tudja érteni annak kellemes kikapcsolódást fog nyújtani az Ébredés is.

Minden elismerésem Kate Chopinnak, merész lépés volt a 19. században olyan témájú könyvet írni amiről  akkoriban nem szívesen beszéltek az emberek.

Könyvet köszönöm a Lazi Kiadónak!

Értékelésem:  10/5
Molyon: 5/2,5

Kiadó: Lazi
Eredeti cím: The awakening
Oldalak száma: 202
Borító: kemény fedeles
Fordító: Antoni Rita
Teljes ára:  2500 Ft
Megjelent:   angolul 1899, magyarul 2011
Rendelhető: Lazi, Bookline, Alexandra, Moly

Más vélemények
Molyos értékelések – jelenleg 95 %

Pöfivonat 5/3

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: