Dong Yi-A királyi ház titkai 23-33. rész

Első 5 részről itt lehet olvasni.

6-22. rész

23. Küzdelem az életért

Dong-it, aki a megszerzett bizonyítékokkal elmenekült a palotából, ismeretlenek meg akarják ölni. Segítőit is megölik, ő maga megsebesül, és a hegyekbe menekül. A jobboldali csendőrség azzal a hamis váddal, hogy Dong-i gyújtotta fel a Kincstárat, minden udvarhölgyet elfogat, aki részt vett a nyomozásban. Seo csendőrfőnök ellen is vizsgálat indul, és Dzsáng királyné áskálódásának köszönhetően, távoznia kell a Rendészeti Hivatalból. A csendőrfőnök nem törik meg, elhatározza, hogy megkeresi Dong-i-t, és felmutatja a királyné, és a Déli Frakció bűnösségét bizonyító iratot. Közben azonban Ok-dzsongot hivatalosan is királynévá koronázzák, így teljesnek tűnik a Déli Frakció győzelme…

24. Újra veszélyben

A királynét rémálmok gyötrik, mert fél a lelepleződéstől. Pozíciójának biztosítása érdekében mindenáron keresztül akarja vinni, hogy fiát mindenütt elismerjék trónörökösként. Egyre kétségbeesettebben akar elfojtani minden ellenszegülést. A városban közkézen forgó írást, amely a rossz nyelvek szerint róla szól, elkoboztatja. Szuk-dzsong Szo Jong-gi segítségével titokban tovább keresi Dong-i-t, akinek az életét egy tekintélyes kereskedő mentette meg. Megkedvelte a lányt, mert okos és dolgos, és magánál akarja tartani, ezért nem küldi el Dong-i Csonszjóhoz írt leveleit. Dong-i azonban rájön erre, és megszökik.

25. Az árulás

Amikor Dong-i megpróbál megszökni a Bjon kereskedőháztól, hirtelen szembetalálkozik Dzsáng Hi-dzsével, aki korábban az életére tört. Az Üidzsuba száműzött Sim Von-tekkel megpróbálják megtudni, hogy mi járatban van itt a magas rangú úr, aki a találkozóját éppen Dong-i régi ismerősénél, Szol Hi bordélyházában szervezi meg. A kutakodás közben nem is tudják, mekkora veszélynek teszi ki magát Sim Von-tek, és Dong-i is azt kockáztatja, hogy Dzsáng Hi-dzse megtudja, még életben van.

26. Szabadítók

Üidzsuban Dzsáng Hi-dzse elfogja Dong-it, és kínzómesterével igyekszik kiszedni belőle, hogy hol van Sim Von-tek, aki szintén ismeri alattomos tervét. Eközben Cson-szu és Szo Jong-gi hiába sietnek Üidzsu felé, hogy megtalálják Dong-it, váltás lovak híján elakadnak. A fővárosban Dzsáng Ok-dzsong királyné és O Te-szok miniszter újabb fondorlatot tervez a trónfosztott In Hjon királyné ellen.

27. Ármány és szerelem

Dong-i fiú ruhába jut be a palotába. Hajtja a vágy is, hogy találkozhasson Szuk-dzsong királlyal és a király is sokat gondol rá. A palotában egy szertartás közben Ok-dzsong királynő elájul. Mérgezésre gyanakszanak. De ki a tettes? Egyesek fejében az is megfordul, hogy öngyilkossági kísérletével In Hjon trónfosztott királynőt akarja gyanúba keverni. Dong-i épp a király sétája idején keveredik szóváltásba az őrrel, aki felfigyel a perpatvarra…

28. Egymásra találás

Dong-inek sikerül cselédlányként munkát kapni az udvarban. Ok-dzsong királynő állapota egyre javul, és titkon beismeri, hogy féltékeny Dong-ire. Dzsáng Hi-dzse emberei nem pihennek, megtámadják a volt királynő, In Hjon kunyhóját. Szuk-dzsong király sok viszontagság után véletlenül meghallja a jól ismert dallamot, amit Dong-i játszik apjától örökölt hangszerén. A szerelmesek egymásra találnak…

29. Szorul a hurok

Dong-i megszökik a bérgyilkosok elől, az egyetlen helyre, ahol biztonságban lehet és nem találhatják meg. Az új királyné cselszövését és a kincstári elöljárók bűnösségét igazoló bizonyítékot átadja a királynak – de ők erről nem tudnak. Ezért mindenáron elő akarják keríteni a lányt, hogy végleg elhallgattassák, és ezzel minden szálat elvarrjanak. A király a kezében levő bizonyíték alapján csapdát állít a cselszövőknek. Ám lehet, hogy Dong-inek még így sem sikerül megmenekülnie…

30. Élet-halál harc

Dong-i a királyi rezidencián lassan visszanyeri erejét. Hollétét szigorúan titokban tartják, hogy a kellő időpontban leleplezzék a bűnösöket. Dzsang Hi-dzsét letartóztatják, őt és társait vallatni kezdik. Ok-dzsong és a Déli Frakció kétségbeesett tervet sző Dong-i eltüntetésére, és a bizonyítékot szeretnék hiteltelenné tenni. A gyilkossági kísérlet kudarcba fullad. A Déli Frakció nyomást gyakorol a királyra: adja ki nekik és a Büntető Törvényszéknek Dong-it. A király teljesíti a kérésüket, de az uraknak kellemetlen meglepetésben van részük.

31. A nagy választás

Dong-it a király a Déli Frakció tiltakozása ellenére a királyi külön lakosztállyal ajándékozza meg a palotában. A szemérmes Szuk-dzsong csak bizalmas emberei tanácsára meri megkörnyékezni a lányt, aki fél, hogy kiderül: apja a Penge Szövetség vezetője volt. A király két gyűrűt is ajándékoz a félénk lánynak, aki elmenekül a lakosztályából, és a keresésére indult Szuk-dzsong egy hegyi sziklánál találja meg könnyek között.

32. A járvány

Szuk-dzsong király bátortalanul közeledik Dong-ihez. Az ifjú szerelmeseknek segítségére siet az időjárás, a nagy felhőszakadás elől egy kunyhóban találnak menedéket kettesben. Dong-i megkapja új lakosztályát a palotában, ahol nem sokkal ezután súlyos járvány tör ki. Félő, hogy a koronaherceg is megbetegszik, akinek elismerését a kínai követek érkezése jelzi. Dong-it gyanúsítják, hogy szándékosan fertőzte meg a környezetét, és Büntető Törvényszéki vizsgálatot rendelnek el, amelynek keretében letartóztatják szolgálóit is. Dong-i elmegy Ok-dzsonghoz, hogy tisztázza magát és környezetét, de a királyné megalázza.

33. Nyomozás a járvány után

Miután Dong-i megígérte a királynénak, hogy három napon belül kinyomozza, mi áll a járvány hátterében, látszólag zsákutcába ér a vizsgálat. Csak a véletlennek köszönhető, ha kiderül az igazság, de akkor sem biztos, hogy időben ahhoz, hogy a királyné megkegyelmezzen neki, és ne a Büntető Törvényszék kínzómesterei elé vesse. Eközben az a hír járja, hogy egy rendkívüli kínai követség indult el a főváros felé…

513 hozzászólás to “Dong Yi-A királyi ház titkai 23-33. rész”

 1. Margaret18 Says:

  Köszönöm Elhaym az epizódok leírását és az értesítést is.

 2. Mara Says:

  Andicilin kérdésére válaszolva, hogy honnan tudták a gyilkosok, milyen ruhás lányt hol kel keresni, a válasz az, hogy a drága Jo udvarhölgy maga küldte el feladattal Dong Yit, a palota egy adott részére, majd gyorsan értesítette a hollétéről a Dzsang csapatot.

  • Andicilin Says:

   Igen? Én azt hittem, hogy pont emiatt nem őt ölték meg. Vagyis, hogy ezért ért oda később a Kincstárhoz, de a gyilkosok rögtön megöltek egy arra járó lányt, mert azt hitték róla, hogy Dongi. De ha előre meg volt szervezve, akkor miért nem Dongit ölték meg? Nekem úgy jött le, hogy oda ment először, ahova Jó udvarhölgy mondta…vagy mégsem?

 3. Elhaym Says:

  rog70: Palota nem tetszett? Pedig az is nagyon szívszorító volt, engem legalábbis minden rész meghatott. Amikor először láttam akkor én sem tudtam megkülönböztetni a szereplőket. Másodjára már igen. 🙂

  Sznyegi : “Én azt nem értettem -bocs, de most egy kicsit gonoszkodni fogok-, hogy ezeknél a kasztrált férfiaknál minek voltak tiltott könyvek”

  Őket is érdeklik a nők. Már olvastam olyan könyvet, hogy az eunuch szerelmes volt egy nőbe, el is képzelte, hogy milyen lenne vele, de sajnos mivel ő eunuch volt nem lehetett köztük semmi.

  Margaret18 : “Köszönöm Elhaym az epizódok leírását és az értesítést is.”

  Szívesen.

 4. Marianna Says:

  Jaj már majdnem megijedtem, hogy elveszítettem a többi hozzászólást.

  Na ezek a leírások tök jók. Különösen, hogy csak a 32. részben döbbentem rá, hogy Szuk-Dzsong = a királlyal. :-b Szóval újraolvasom, hogy értelmezni tudjam ki kit keres. Annyit leszűrtem, hogy az elkövetkező részekben Dong Yi szinte folyamatosan életveszélyben van és menekül, meg bujdosik.
  Jaj nagyon bajban vagyok a nevekkel.Ki a Sim -Von? akit szintén száműztek. És mi az, hogy cselédlányként kap munkát? Ő elmenekült nem száműzték. Vagy felszámolták a számvevőszéket és oda nem mehet vissza? De ha találkozott a királlyal miért cselédlány?
  Úgy tűnik nem fogunk unatkozni a következő részeknél.

  • bei Says:

   Shim Woon taek egy új szereplő lesz, egy nemes akit a tésztaképű miatt száműztek.

 5. Andicilin Says:

  Még mindig nem világos, hogy ki volt az, akihez Dongi elvitte a bizonyítékot. Igazság szerint ma mondták a rangját/beosztását, de nem jegyezem meg, a nevéről meg fogalmam sincs. Viszont kár, hogy meghalt, mert jó volt a magyar hangja. Na mindegy, mi volt a neve és a titulusa?
  Azért látszik, hogy ez nem egy magasabb költségvetésű film, mivel amikor megdobták Dongit azzal a surikennel (Vajon koreaiul mi a neve?), akkor épphogy csak a hegye állt bele, amit nagyrészt a ruhája fel is fogott, ehhez képest még másnap is vérzett.
  Az a történet, amit a törvényszék vezetője előadott a királynak teljes mértékben spekuláció, mert millió más okból is történhetett az a tűzeset. Egyébként is, Dongi miért gyújtaná fel a Kincstárat? Semmi olyan nincs ott, ami ellene szól, szóval inkább az a gyanús, aki ellen lehetnek ott bizonyítékok, tehát például először is az eunuchok.
  És Szó parancsnok miért lett kirúgva? Azt még végképp semmi se bizonyítja, hogy Dongihoz lett volna bármi köze. Legalábbis a másik félnek erre pont annyi a bizonyítéka, mint vice versa.

  • Mara Says:

   Itt is, akárcsak a Sillában, nem minden olyan, amilyennek elsőre látszik.

   • Andicilin Says:

    Ha a csendőrparancsnokra gondolsz, akkor gondolom, hogy azért lett elbocsátva, hogy titkos nyomozást tudjon folytatni, de mi a látszat indok? Azt nem értem.

  • Cirmolán Says:

   bizonyíték:
   A csendőrség a főparancsnokához, So csendőrparancsnok “osztálytársá”-hoz vitte Dong Yi .

   költségvetés:
   Valahol olvastam, hogy egyszer 3 napig sztrájkoltak a színészek a forgatás folyamán, mert nem fizette ki időben a munkájukat az MBC.

   Túl sok ebben ebben a sorozatban a véletlen, a nagyvonalúság és az elvarratlan szál.

   • Marianna Says:

    A végén majd minden szál egyszerre fog összefutni szerintem.Biztos a rendezőnek ez a koncepciója, mert lehet, hogy ha nem hagyja nyitva ezeket a kérdéseket akkor nem lehetett volna még ennyire se érdekes.Így jobban fenn tudja tartani a kíváncsiságunkat.
    De azért a Szó csendőrön látszik, hogy nagyon megszerette a lányt. Bírom amikor úgy beszélnek róla, hogy …”az a gyerek”…

    Na és az is mindenképpen pozitívum, hogy a királynak bevillantak Dong Yi erőtlen próbálkozásai amikor összetalálkoztak, hogy figyelmeztesse a királyt az összeesküvésről.

    Hogy-hogy a király mindenkinél jobban és mindenkinél régebben ismeri Dzsangot? Mert mióta ismerik ők egymást? Hogy érti ő ezt?

 6. Zsuzsianyu Says:

  hát..ma a cipő..simogatás volt a legmeghatóbb jelenet …de nekem tetszett …ahogy Szó csendőr parancsnok megrogyott az ijedségtől ahogy megtudta hogy Dongi eltünt …látszott rajta a féltése ..és aggodalma Dongi ..iránt ….huuuu..de tudtam volna élvezni ..ha Csonszu levágja a tészta képü fejét …no jó egy kicsikét csak…

  • Cirmolán Says:

   Akkor hamarosan Csonszu is elbúczúzhatott volna a fejétől!

  • Cirmolán Says:

   Bár újra nézve úgy láttam, hogy egy kicsit azért belekezdett.

 7. Cirmolán Says:

  Elhaym! Lehet, hogy az embernél ez máshogy van? Eunuch macskáimnál az ivartalanítást követő 1 hónap elteltével már nem tapasztaltam, hogy érdekelnék őket a nőstények.

  • tótágas Says:

   Most fejeztem be a Damo-t. Úgy kezdtem hozzá az előző kommentekből leszűrve, (Mara nagy ködösítő, de nem baj, hálás vagyok neki az ajánlatért!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) hogy kis könnyed nyomozósdi, de ha “zsebkendőre” vágytok nézzétek meg!

 8. Marianna Says:

  Na már most tényleg kezdek izgulni…teljesen hiányérzetem volt hogy Dong Yi-t a film második felében nem láttam.
  Ma végre lehetett az arcokon látni valamit….a királyon a megtörtséget az aggódást ,olyan fáradt ráncos volt az arca…..a csendőrparancsnokon valóban az őszinte rémületet hogy Dong Yi-nak most aztán tényleg baja eshetett, viszont a mikor kitették a szűrét a palotából az is látszott, hogy ez valószínűleg csak kamu lehet nem ?????mert nem volt egyáltalán feldúlt, hanem inkább csillogott a szeme, hogy most tud tenni valamit Dong Yi-ért.Viszont amikor a királynak számolt be akkor még tényleg aggodalmas volt a tekintete.
  Az biztos, hogy aki “kapcsolatba kerül ezzel a lánnyal mindenki megszereti aki nem riválisának tekinti. A zenészek, a számvevőszék két vezetője és a lányok, a csendőrparancsnok és már az ő beosztottjai is kedvelik , akkor ugye legfőképpen a király de a fő eunuchon is látszik, hogy szurkol Dong Yi-nak.Rögtön rájött kit jellemez a király ,kinek akarja a cipőt varratni. A koronázási ünnepségen pedig ugyanolyan savanyú képet vágott mint őfensége.
  Akkor Csonszu tényleg igazán testvér? Ő nem akarná feleségül venni Dong Yi-t? Annak idején nem igazán tartották azt szigorúan be, hogy unokatestvérek nem házasodhatnak.Szóval nekem olyan furcsa , hogy ő nem szerelmes. De a másik számvevőszékes csajjal, akit most Dzsong udvarhölggyel megkötöztek össze fog jönni?

  • Sznyegi Says:

   Azzal, hogy a parancsnok és Csunszu már nem csendőrök -gondolom ő is megy a felügyelővel, nem marad-, szabadabban tudnak mozogni. Lehet keresni Dong Yit és nyomozni Dzsangék után. És aki keres, az talál is :-). Persze ez csak tipp a részemről, mert nem láttam ezeket a részeket.
   Seo parancsnok hogy aggódott Csunszuért is, mikor megfenyegette a tésztaképűt. Ez a férfi olyan, mint egy kőszikla. Biztos pont egy bizonytalan világban.

   Nem tudom, hogy Jung Im és Csunszu között lesz-e valami -remélem igen :-)-, elvileg nem lehet, mivel udvarhölgy. Nagyon sajnálnám, ha csak valami “távolról imádjuk egymást” dolog lenne, de volt már pár példa rá a sorozatban, hogy át lehet lépni a szabályokon. Hátha itt is lesz valami hasonló.

  • Andicilin Says:

   Ugyan biztosan nem tudom, mert nem volt erről szó, de Csunszu és Dongi között szerintem nincs semmiféle rokoni kapcsolat. Csunszu Dongi bátyjának volt a legjobb barátja, innen ismerhetik egymást. Meg persze valószínűleg közel is laktak egymáshoz és persze mindenki benne volt a Penge Szövetségben.
   Dzsungim esetén már én is gondolkoztam, mert annak a jelenetnek csak úgy volt értelme, amikor Csunszu néhány anatómiai kérdést megválaszolt, hogy lesz folytatása. Az, hogy ráismert, hogy korábban is látta, semmi jelentőséggel nem bírt.

 9. Marianna Says:

  Ó a legfontosabb! Amikor vonultak a koronázási ceremónián, a király mint akinek a fogát húzzák, Dzsang bazsajgott, de amikor oldalra pillantott és meglátta a király arcát egyből lehervadt a mosoly a képéről.

  Szuper volt tegnap a látnok. ….Gyorsan magasra ível az útja de olyan gyorsan le is hanyatlik…..bárcsak ott tartanánk már.! Remélem a film azt még feldolgozta, hogy a régi királynőt rehabilitálják és visszaviszik királynénak a palotába.. azt nagyon várom!

  A kirándulós zene viszont borzalmas volt első hallásra, de már egész jól megszokom.

  • Cirmolán Says:

   Viszont a koronázási ceremónián Jang egész jól nézett ki, jól állt neki az a sátortetős frizura.

  • Cirmolán Says:

   És a király hasonlóan viselte a koronázást, mint YuShin az esküvőjét, ha nem is volt olyan kardnyelős és gépies.

 10. tenambo Says:

  a
  int minden sorozatban ugy itt is minden bizonnyal a gonoszok elnyerik büntetésüket,a jok méltó jutalmukat. A vége,itt nem olyan szomorkás,mit Sillában,deitt inkább hasonlit,mint már irtam a palota végére,egy kis beszurással..Egszoval a hepiend nem marad el.

 11. tenambo Says:

  AA kirándulás ill. a vadászat beillesztés felesleges volt. Vagy temetésre mennek ill. mentek. vagy szorakozni

  • Cirmolán Says:

   Úgy emlékszem, nem temetésre mentek, hanem a királyi szülők sírjához. És ha már egyszer a király kiszabadul a palotából …

   • Marianna Says:

    Ja! Összekötötték a kellemeset a hasznossal.

   • Marianna Says:

    Igen, a koronázás előtt még a király el akart menni a szülei sírjához.DE annyira fura , hogy itt sem lehet érzékelni mennyi idő telik el. Mert hát még az elmúlt részben halt meg az anyakirályné most meg már a sírját látogatja. de hová temetkeztek ezek, hogy ilyen nagy kirándulást szerveztek e miatt.

  • Marianna Says:

   De ha a vadászatot nem iktatták volna be, akkor nem tudták volna érzékeltetni, hogy a király még ilyenkor is Dong Yi-re gondol, és mennyire fontos neki , hogy a lány előtt érdemeket szerezzen, szóval nem elég neki az, hogy ő a király , de be kell bizonyítania, hogy ügyes is, mert másképp a lány fejéhez vágja, hogy nem hisz neki. 😀

   Én már annyira várok egy olyan jelenetet, mint amikor még nem tudta Dong Yi, hogy a királlyal van dolga, és köntörfalazás nélkül megmondta azt ami a szívén vagy a fejében volt. Hiszen azért az se volt semmi, hogy egy bírónak azt merte mondani, hogy vagy ő mászik , vagy hajoljon le , és akkor majd ő átmászik a hátán 🙂 Vagy túl …nem is tudom…naiv? vagyok, hogy azt képzelem ezt megteheti?Na nem hátmászást, de valami rendkívülit, amin úgy istenigazából meglepődne a király is, hogy ezt neki vagy vele meg merik szemtől szembe tenni…mert hát a háta mögött tesznek mások eléget,persze azt rossz értelemben ,nem pedig a király javára mint amiket Dong Yi szokott. Pedig úgy szeretnék egy ilyen jelenetet is !!!!

   Na azt gondolom ezt az óhajomat elég részletesen kifejtettem.
   Tudtok valami biztató szavakat írni?
   Tudom meghibbantam , de nem annyira mint a Shillától 😀 😀 😀

 12. Cirmolán Says:

  A Dong Yi zenéje nem annyira fülbemászó, mint a QSD-é, de a Nara Nara szerintem gyönyörű. Valamelyik zenei rendező is kedvelheti, mert még jóval a film előtt filmfüggetlenül hallottam valahol, talán rádióban. Nem is igen tudtam akkor hová tenni, azért jegyeztem meg.
  Dong Yi haegeum szólója is gyönyörű, és sokkal szebben hangzik, mint egy fentebb jelzett helyen egy hivatásos zeneművész haegeum előadása. Utóbbi hangszere eléggé nyekergő hangokat ad ki. Hogy létezik ilyen különbség? Mondjuk a hegedűt sem tudja megszólaltatni a vonókezelésben járatlan ember, de arról nem is készül video. Lehet, hogy Dong Yi szólóját más hangszeren játszották, a haegeum-öt pedig látványként és ismeretterjesztésként adták Dong Yi kezébe?
  A többhúros gayageum-t is meghallgattam, annak lényegesen szebb a hangzása, mint a nyekergő haegeum-é.

  Még azt figyeltem meg, hogy Dong Yi-nek milyen szépek a kézmozdulatai. Ebben a csúcs az volt, amikor a Zeneakadémia vezetőjének idióta fia a hiányos fogazatú idős szolgálónő helyébe képzelte Dong Yi-t.

  Marianna, Sznyegi!
  Úgy gondoljátok, hogy Seo parancsnok felmentése királyi csel? Logikus és a király – Seo parancsnok – Dong Yi hármas viszonyát tekintve nem is lehetetlen.

  • Sznyegi Says:

   Nem tudom, hogy királyi csel-e, de nem lennék meglepve, ha az lenne a dolog mögött. A mostani helyzetben a király nem tehetett mást, mivel Dong Yi eltűnt a bizonyítékokkal, így hiába tudják, mi is történt. Az már más kérdés, hogy a déliek is csak közvetett bizonyítékokkal és megfelelően lefizetett emberekkel tudják igazolni a kitalált mondókájukat. Viszont ez jelenleg több, mint a semmi, ami a király kezében van. Ezt a csatát a déli csapat nyerte, remélem, a háborút nem ők fogják.
   Seo parancsnok a pengés eset után is távozott a hivatalából -igaz annak inkább érzelmi okai voltak szerintem-, majd megerősödve tért vissza. Most elmegy egy kicsit nyomozgatni, nem köti a kezét a szabályzat, mivel nincs állományban, “kicsit határozottabb” fellépést is bedobhat a tanúk meggyőzésénél, amit hivatalos tisztként biztos nem engedne meg magának. Remélem, a déliek lesznek annyira nagyképűek a mostani sikerük hatására, hogy nem fogják figyeltetni a távozása után, mert akkor hamar lebukna. Menjen szépen Csunszuval titokban nyomozni, keresse meg Dong Yit, a bizonyítékokat, majd ha mindent tisztáztak, nyugodtan visszatérhet a palotába, hogy a megoldást elővarázsolja, mint nyuszit a kalapból :-).

  • Marianna Says:

   Nekem egyértelműen az az érzésem, hogy a király keze van abban , hogy Seo parancsnok ilyen nyugodtam mond le a posztjáról és a beosztottjait pedig biztatja, hogy addig is “tartsák melegen ” a helyet.
   Hiszen annyira őszintén beszélt a királlyal, ő meg hála istennek nem annyira elvakult, hogy amiket hall ne mérlegelje.Szerintem azért nem is repesett örömében a koronázási ceremónián. Ezt is valószínű ezért kellett meglépnie, hogy “nyugodt hátteret” biztosítson az igazság kiderítésére. Biztos úgy volt vele, addig azt hiszik Dzsang-ék, hogy révbe értek, elvonja a figyelmüket a Seo parancsnokról, akit elküld tovább nyomozni a kézzel fogható bizonyítékokért.

 13. Marianna Says:

  Cirmolán ! Te hol tudtad megnézni a két zeneszámot a két haegeumos felvétel összehasonlítása is érdekelne és a Nara Nara is. Ha jól sejtem a dalt , hogy melyiket nevezed Te Nara Narának ,nekem néha olyan beütése van mintha francia dalt hallanék.

 14. peti Says:

  sajnos nem láttam a 23. rész mindenhol kerestem a neten de nem találtam sajnos

 15. Elhaym Says:

  peti: 23. rész

  http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=matyagi&id=1297880020

  Cirmolán: “Lehet, hogy az embernél ez máshogy van?”

  Igen, máshogy van. Gondolom azért mert embereknél ettől még megmarad a szerelem érzés, de macskák utána inkább már csak barátságot, szeretet éreznek a lány cica iránt. Nálunk legalábbis így volt.

  • Andicilin Says:

   Szerintem nem erről van szó, hanem arról, hogy egy eunuch esetében nem feltétlen távolították el a belső szerveket is, elég volt csak a külsőt. Ez több száz éve volt, egy komoly műtét egyáltalán nem volt biztonságos, sőt még egy kisebbe is belehalhattak csak amiatt, hogy elfertőződött. Manapság a macskákat sokkal körültekintőbben ivartalanítják. Eleve el is altatják, míg szerintem az eunuchokat esetében ez nem volt így. Úgy rémlik, hogy láttam egy dokumentumfilmet egyszer a kínai császári udvarról és ott volt szó erről. Elég sokan belehaltak a műtétbe, de aki túlélte annak arany élete volt a palotában. Csak következtetés, de szerintem Koreában is így lehetett. Hogy milyen funkciói maradtak meg az nem hiszem, hogy számított, a lényeg az volt, hogy gyereke ne lehessen.

   • Cirmolán Says:

    Szóval kutyánál, macskánál tudomásom szerint létezik kasztrálás=herélés=ivartalanítás és létezik sterilizálás=fogamzóképesség megszűntetése. Az állatoknál utóbbit a további egészség szempontjából ma már nem tartják szerencsésnek, ezért inkább ivartalanítanak.
    Néhány országban viszont a túlnépesedés miatt az embereket ma is sterilizálják.
    Nem hiszem, hogy az eunuchoknál csak a gyermektelenség lett volna a cél, mert attól még a főeunuch=személyi titkár lenyúlhatta volna a király ágyasait, vagy az ágyasok csábíthatták volna el a Főeunuchot egy király elleni szervezkedésben való segítség, de min. bizalmas info szerzés okán. Bár a Palotában mintha Jang Bon eunuchnak lett volna felesége.

   • Andicilin Says:

    Nekem nem rémlik, hogy lett volna felesége. Erről mikor volt szó? Szerintem eunuchokak nem lehetett, ugyanúgy, mint az udvarhölgyeknek.

   • Cirmolán Says:

    Mintha ő maga említette volna egy alkalommal, hacsak nem a felséget értettem feleségnek.

   • Andicilin Says:

    Nem lehet, hogy rosszul fordították?

   • Cirmolán Says:

    Voltaképpen én is erre gondoltam, de haboztam leírni, hogy meg ne sértsem a fordítókat. Úgy emlékszem így hangzott el “feleségem”, azt pedig nem hiszem, hogy Jang Bon eunuch a “felségem”-et bármikor is ki merte volna ejteni a száján. És JangGeum-nek mondta, még orvostanonc korában.

   • Andicilin Says:

    A magyar változat munkatársainak sosem árt a kritika, mivel a legtöbb sorozat esetében nem olyan körültekintők, hogy ne lehetne mit megkritizálni. Én eleve azt helytelenítem, hogy a fordítók nem koreai nyelvből fordítanak, ezen túl pedig meg se beszélik a sarkalatos kérdéseket. A stúdióban még a rendező se nézi végig, nem hogy a szinkronszínészek, így pedig rengeteg az olyan tévedés, hogy a sorozatban szereplő színészeket nem tudják megkülönböztetni, tehát ugyanazon a hangon szólal meg több is, illetve egy szereplő több hangon.
    (Megjegyzem, hogy ettől nagyobb hülyeséggel is találkoztam már. Én ugye animéket is nézek és volt nem is olyan rég egy sorozat, amiben egy rövid hajú lány fiú hangot kapott, noha láthatóan női alakja volt, de arra már nem terjedt ki a figyelmük. Hm, azt hiszem a Nodame Cantabilében volt, aminek az élőszereplős verzióját ajánlom mindenkinek, mert tök jó! ^^)
    A másik nagy hiba az, amikor a szinkronstúdióban átírják a szöveget a fordító megkérdezése nélkül. Van, hogy ez nem változtat a lényegen, de olyan is, amikor teljesen megváltoztat mindent. Sőt súlyosbítja az esetet, ha később erre a részre hivatkoznak vissza, illetve az még rosszabb, ha téves fordítás miatt nem tudjuk, hogy az X. részben elhangzott dolog egyenlő azzal, ami az Y. részben is volt. Ez utóbbi miatt nem lenne hülyeség, ha legalább a fordító ismerné előre a történetet, többnyire ő csak a szöveget látja. Hogy a koreai sorozatoknál (Legalábbis ennél és a Sillánál.) hogy jön képbe a szakértő azt nem tudom. Vajon a fordítókkal beszéli meg a dolgokat vagy a szinkronrendezővel? Vagy előre közöl bizonyos dolgokat, amiket mindenkinek be kell tartania? Hm, erre nagyon kíváncsi lennék. Amúgy a legegyszerűbb az lenne, ha koreai fordító szakot végzett fordítók fordítanák a koreai nyelvű szövegkönyvet. Kevesebb lenne a hibalehetőség.

   • drupa Says:

    Valóban a Palota ékkövében volt egy olyan mondat, hogy a főeunuch azt mondja: a feleségem féltékeny rám, az eunuchra és ezen nagyon jól szórakoznak ( arra már nem emlékszem, hogy kinek mondta)
    A Dong Yi-ban is van egy olyan mondat ( lehet eddig nem hangzott el) amikor a vendéglősné azt mondja a zenkari vezetőnek: te biztosan olyan jól bánnál a feleségeddel, mint az eunuchok.
    Ezenkívül valahol még van egy olyan mondat is: az eunochkok befolyásos és gazdag emberek, azért szeretik őket a feleségeik.
    Gondolom ennyi félrefordítás nem lehet.

   • drupa Says:

    Bocsánat, összekevertem a Dong Yi-t a Yi San-nal, abban van ez a szitu amit írtam

   • Cirmolán Says:

    Drupa! Köszönöm a megerősítést!

 16. Marianna Says:

  Andicillin! A Seo csendőrfőnök elbocsátásának látszat indoka biztos az amit ő maga is elmondott, hogy a király tudta nélkül nyomoztak. De ha nem ez akkor az, mintha …”benyalna”… a délieknek, hogy ugye Dong Yi bűnös,hiszen felgyújtotta maga után a kincstár könyvtárát és mindenkit elfognak, vagy elbocsájtanak aki Dong Yi-t segítette vagy pártolta. Hát valami ez lehet.

  Mi lesz vajon a két számvevőszéki udvarhölggyel. Ők addig fognak sínylődni a börtönben amíg Dong Yi ki nem szabadítja őket? Vagy száműzik őket?

 17. tenambo Says:

  Elhaym!

  Nem lehet rád panasza senkinek. Rugalmasan cseréled a lapokat, és gyors a véleménycsere.

  Köszi!!!

 18. Ewans Says:

  Üdvözlök mindenkit!

  A koreai sorozat kedvelők táborát népesítem én is. Eddig csak magányosan, magamban tépelődtem minden rész után, vajon hogy folytatódik az éppen aktuális történet az M1-en. (Néha iszonyúan félreértelmezve egyes dolgokat!) Ugyanis a körülöttem lévők vagy a valóvilágnak nevezett műsort nézik vagy milliókat akarnak nyerni! Senki nem érti mit szeretek ezeken a történeteken és vajon miért nem nézem a nyervogós brazil sorozatokat… Vajon miért!!!!!!

  Valahogy az internet eszembe sem jutott… talán azért, mert nem vagyok egy gépen lógó típus!
  De pár napja ráakadtam erre a blogra, aminek felettébb örülök!

  Hogy fogom bepótolni a rengeteg hozzászólást, azt még nem tudom… (még csak a citrom és foghagyma turmixnál tartok 🙂 )
  De el kell olvasnom, mert sok olyan információ és kapcsolódó honlap van, amin csak ámulok és bámulok.

  Most csak annyit kérdeznék (mivel a két rajtam lógó két gyermekem miatt (fél és négy évesek)), hogy tuti, hogy a király lőtte meg az őzikét? Nekem úgy tűnt, mintha valami turpisság lett volna abban a jelenetben.

  Jó volt az a rész, amikor a király “meghallotta” Dong-i hangját. Vártam, hogy kiszáll a drága, szétnéz, vagy valakit megbíz, hogy nézzen szét, de nem a drága tovább haladt!!! Na persze ez túl csöpögős lett volna így, legalább két részt kiírtam volna ezzel a sorozatból! 🙂

  Nagyon várom a holnapi részt! Remélem be tudok érni a kinti melóból időben, mert az én rendszerem alkalmatlan filmnézésre internetről, és nincs M2-m.

  • Andicilin Says:

   Igen, tuti, hogy a király lőtte le az őzet, de sejtem, hogy mire gondolsz. Nem lehetett pontosan látni, hogy az a nyíl eltalálja, mivel a forgatáson valószínűleg nem öltek meg emiatt egy állatot. Szóval trükköztek, bár nem a legügyesebben.

  • Cirmolán Says:

   Bennem is felmerült ez a kérdés, de látva, hogy a királyi slepp tagjai nem bazsalyogtak sejtelmesen a bajszuk alatt, hát ezen nem morfondíroztam tovább.

   • Marianna Says:

    Nálam ez elég nevetséges jelenet volt. Ahogy az első próbálkozás nem sikerült a második neszezésre pedig olyan sejtelmesen nem mutattak semmit, csak azt, hogy a király maga akar lőni, hirtelen eszembe jutottak a vadászbalesetek, és azt hittem valami bujkáló embert fog lelőni.Még azt se tartottam kizártnak, hogy Dong Yi menekül arra. Na de ez csak az én kóbor gondolatom volt.
    Aztán kiderült, hogy tényleg a király felé tartott volna.

   • Cirmolán Says:

    Úgy értema harmadik, sikeres kísérletezés után nem bazsalyogtak …

  • Marianna Says:

   Üdv! Én így voltam a palota alatt. Eszméletlen sokat rágtam magam mi miért történik, meg ki kicsoda mert akkor még olyan nehezen ismertem fel a szereplőket. Aztán mikor a Shilla alatt megtaláltam a blogot úgy éreztem megfogtam az Isten lábát 🙂
   Azt hiszem a Shillát a blog nélkül nehezen tudtam volna feldolgozni.
   Így minden sokkal érthetőbb , és ezáltal nagyságrendekkel élvezetesebb. De még ha nem is érthető minden , akkor is nagyon jó ahogy sokan ,mindenféle szempontból elemezzük , aztán mindenki eldöntheti a végső véleményét.
   Most pl mindjárt megpróbálok az eunuchokról beszúrni valamit ha sikerül.

 19. Ewans Says:

  Bocsánat nem holnapi, mai részt. Egy kicsit belecsúsztam az éjszakába.
  A gyerekek ilyenkor olyan édesen alszanak…. a lényeg ott van, hogy alszanak!! 🙂

 20. tenambo Says:

  Hasonló szituban Dokman megállitotta a menetet,és igy összefutott nevelő anyjával.A forgatókönyv iró és a rendező sem tud nagyon elszakadni Sillátol. Jó ez igy ahogy van

 21. Elhaym Says:

  tenambo : “Nem lehet rád panasza senkinek.”

  Köszi és szívesen. 🙂

  Ewans: Üdv a blogon.

 22. Zsuzsianyu Says:

  hát ..ma ..én ugy látom ..hogy ez az uj tudos …kiköpött ..az arca mint…ha Csonszut látnám…valahogy mosolya a szeme …olyan mint ha …de lehet hogy csak én látom …olyannak…jól gondoltuk hogy a király miért választotta le a Szo felügyelőtt…de szegény …már igen nehezen viseli Dongi..hiányát…

  • Cirmolán Says:

   Eleinte én is azt vizsgálgattam, hogyan változhatott meg ennyire Csonszu, de a piacon már egyértelműsödött, hogy nema tudós nem= Csonszu.

 23. andi Says:

  120nap telt el és ennyit nőtt a kisherceg?
  Akkora befolyása volt Kínának, h csak akkor lesz trónörökös a gyermek, ha ők elismerik? Az én országomban a trónörököst mért a szomszédországnak kell elismerni? Az én törvényemnek kell elismernie. Vagy nem? Külföld mért szólhat bele a mi törvényeinkbe? Mi köze hozzá? Ha elismeri, akkor nem támad meg? Ennyire függünk tőlük? Akkor minek saját király?
  Dzsang azt mdta, ha ő lesz az elismert trónörökös anyja, akkor nem támadható meg. Ezt pont neki kéne tudnia, hogy nem így van:-)

  • Mara Says:

   Fentebb már írtam, hogy ez az időszak a kínai invázió után volt, és még ha nem is éltek bent a kínaiak az országba, mint ahogy nálunk a törökök, azért a befolyásuk épp akkora volt.

  • Cirmolán Says:

   Szerintem csak íratlan szabály, ha a “Big Brother” nem ismeri el a koronaherceg személyét – s van rá esély, mert Jang még nem c. királynőként szülte, – akkor Sukjong halálával nehéz helyzetbe kerülhet az ország. Jangnak azonban nem ez a fontos, hanem az, ha a király megjelöli a fiát trónörökösnek és Kína is elismeri, akkor Korea összes alattvalója tehet neki egy szívességet … Ezután már csak a királyt kell élete végéig az orránál fogva vezetnie ill. befolyásolnia, vagy egyéb aljasságokkal megfékeznie. Hát ennek a kedvező kinyilatkoztatásnak az útját próbálná egyengetni Jang bátya Kínában.

   • Marianna Says:

    Miért lesz ő szent és sérthetetlen ha trónörökös anyja lesz? Ezt nem értem.A palotában is megmérgezték a trónörökös anyját.Először száműzték aztán megitatták vele a mérget. Ezt meg lehet csinálni Dzsanggal is. Nem ?

   • Catrin Says:

    Hát ha nem ad okot az általad is elsorolt negatív következményekre, akkor bizony nőként a legnagyobb hatalmat/pozíciót kapja. És a királyi család részeként nyilván őt is totál kiváltságos helyzet illeti. Persze, ha bebizonyosodik, hogy valamit nagyon eltolt (felségárulás stb), vagy sok az ellensége és jól intrikálnak ellene, akkor lehet keményen őt is büntetni. Dzsángüméknél nem fektettek hangsúlyt a problémára, de nyilván ott is nyomós ok volt a halálbüntetésre.

  • Andicilin Says:

   Hát, azért nem árt a szomszédoknak elismeri az uralkodót, hiszen ha mondjuk nem teszik, akkor mondhatni, hogy fej nélkül maradt az ország, így pedig bárki átveheti a hatalmat. De egyébként se lehet csak úgy törvényeket hozni, hogy kinek mi köze hozzá, hiszen ez akár még sértheti is a szomszédos országot. Kivéve diktatúra esetén. 🙂
   (Ebből a szempontból érdekes az EU, akit nem zavar a szlovák nyelvtörvény, ami a sajátjával ellentétes, de a magyar médiatörvény igen, ami kifejezetten meg akar neki felelni. De ez más téma, mert nem két országról van szó, hanem egy országokon átívelő szervezetről.)

 24. Marianna Says:

  Szóval visszatérve még az eunuchokhoz ,több cikkbe is beleolvastam, itt van pl egy.

  http://www.mocsokmacsok.hu/randevu-a-szex/74-egyedulallo-ferfiak/3266-szerszam-nelkul-a-kasztralas-hagyomanya

  Lényeg a nemi vágy megléte attól is függ milyen korú a fiú vagy férfi amikor végzik.
  Itt Koreában, a filmekben, nem igen a nők őrzésére lettek rendelve, mert a nők körül általában nőket látok. Meg elég emberi formájuk van.Szóval nem eszik túl magukat ,mint ahogy olvastam, hogy a kaja habzsolása okozott a nemi vágy helyett nekik kielégülést. Szóval itt biztosan a munkabírásuk megnövelése céljából folyamodtak ehhez az eszközhöz, és ,hogy ne legyen utódjuk, hűségesek maradjanak a királyi hivatalhoz. Ha belegondolunk, a palotában is nagyon hűséges volt a főeunuch.Itt is nagyon pozitívan áll a dolgokhoz eddig( számunkra,Dong Yi szempontjából). A Shillában ugye még nem voltak eunuchok????

 25. Marianna Says:

  Gyereke! ma tátva maradt a szám a film kezdetétől.Na ez jó becsapás volt 🙂 Már azon tűnődtem, akik nem olvassák szerencsétlenek a blogot, vajon honnét fogják tudni Dong Yi viszontagságait a balesete és a palotába visszaszökés időszakáról.

  Ennek a fiatal tudósnak mi a szerepe? Honnét akadt ő le és miért?Csak nem ő a Gedora?

  Szerencsétlen király elég nehezen tűri Dong Yi hiányát. Félek nem fog kitartani a lelki ereje.Ha itt valamelyik részben benyögi megint Dzsang, hogy …jaj van egy kis meglepetésem , néhány hónap múlva majd meglátjuk ki lesz a trónörökös kiskirályfi testvére…akkor aztán le is út fel is út részemről a királynak!!!!!!

  • Catrin Says:

   Ő nem Gedora, hanem egy száműzött nemes (a már említett Shim Woon Taek). Szerintem nem árulok el nagy titkot azzal, hogy elmondom ő is a Dongi brigád hű tagja lesz. 🙂

  • Ewans Says:

   Egy kicsit én is megijedtem. Ugyanis kisfiam kakaóját kellett először elkészítenem és arra mentem be, hogy Dong-i megjelenik a királyné előtt. Végigfutott rajtam a gondolat, hamarabb kezdődött a film vagy az én órám jár rosszul vagy a lap tetején a tartalom nem jó? Szerencsére álom volt az egész! 🙂

 26. Marianna Says:

  Újra elolvastam a blog tetején a következő részek előrejelzését. Jaj Istenem! Nem is tudom ezt a 25-26-27. részt kinek lesz nehezebb kibírni??Nekem vagy a királynak??? 🙂 És biztos az egymásra találás is csak a 28.rész végén lesz és majd jönnek ki a virágszirmok Dong Yi arcából természetesen ez péntekre esik és izgulhatunk hétfőig! 😦

 27. Sznyegi Says:

  Lemaradtam a szinkronos változatról, így elkezdtem nézni feliratosan a mai részt. Nagyon izgalmas volt az eleje. Mikor már kezdtem gyanakodni, hogy milyen gyorsan lezárják az ügyet, apukám kedvesen felvilágosított, hogy csak álmodja az egészet Dzsang úrnő.
  Jól láttam, hogy a kereskedőt alakító színész Soljit játszotta a sillában?

 28. Andicilin Says:

  Csendőrtárbornok…van ilyen tisztség? És pont Hidzse lett az?
  A kereskedő marha jól ki lett találva! Igazi, vérbeli kereskedő, akinek csak a haszon, a nyereség számít.
  Phenjan környéke? LOL. Ez azért vicces.
  Nem tudom, hogy mi haszna lesz ennek a száműzött tudósnak, de az tuti, hogy a végén olyat evett, mint nálunk a rántott cukkini.
  Az üzenőkövek nagyon érdekes ötlet. Kommunikációs szempontból meg egy tök jó téma. Közvetett, de mégis sokkal gyorsabban terjednek általa a hírek, mintha szóban adnák tovább. Kíváncsi lennék, hogy hogyan alakult ki, mi lehetett az elsődleges célja, mert nyilván nem a pletykák terjesztése, aminek semmi köze az üzlethez.

 29. Zsuzsianyu Says:

  hát ma a gatyás jeleneten nevettem a legjobbat …de hogy ez a Dongi csak nézelődik jobbra..meg balra ..és még is elfogják…juj de szép volt még ..a Kiszengel a találkozás….de a tésztaképü is megrogyott a levélben olvasottak láttán …

 30. Andicilin Says:

  Szépen összefutottak a szálak a mai részben! Ez a Sim Untek (Vontek?) elég mókás, és legalább a zenészekkel ellentétben nem teljesen hülye. Csak azért száműzték, mert Dzsang királyné (Mi a mostani megnevezése?) ellen írt? De ez nem lehetett túl régen és mégis azt mondták, hogy már 3 éve él arrafelé. A tervénél rögtön tudtam, hogy nincs is neki. Ez kábé olyan volt, mint az előző rész elején Dzsang úrnő álma. Amúgy az alsóneműs részről a Harry Potterből jutott eszembe egy rész, amiben egy öreg varázsló azt mondja, hogy ő nem hord a talár alatt semmit, mert úgy jobban szellőzik. 🙂
  Ha Szolhi ott van, abban a városban, akkor ott van a nyomi gyerek….vagyis Gedvora (?) is? Kíváncsian várom, hogy még mindig olyan szerencsétlen-e. XD
  Hidzse elég béna gonosz karakter. Már most előre tudom, hogy nem öli meg rögtön Dongit, hanem megkötözi és bezárja egy raktárba. Úgy látszik, hogy Koreában ez a szokás, mert ez esetben a megkötözött egyén szépen meg tud szökni. Ja, jut eszembe, hogy azt a határkönyvet vagy mit miért jó odaadni a kínaiaknak? Hiszen ha az unokaöccse lesz egyszer a király és emiatt könnyen megtámadják az országot, akkor elsősorban a király problémája lesz, másodsorban meg a közvetlen köréé, családjáé, amibe Hidzse is beletartozik, ergo saját maga alatt vágja a fát.

  • Catrin Says:

   Hidzse mondta, hogy mikor még ágyas volt Dzsang, akkor írt ellene Shim, az pedig lehetett 3 éve is, régebben is. (Amúgy szerintem most úgy nevezik, ahogy írtad, Dzsang királyné.)

   Gedora majd csak később lesz, majd kiderül mi lett vele, milyen lett, stb.

  • Mara Says:

   Mindemellett vaskos hazaárulást követ el, ami ha kiderül, neki annyi. Így jár az, aki a folytonos kavarástól nem lát tovább az orránál.

   Gedora már régen nem tartja a kapcsolatot Szolhival. Ami később aztán eléggé visszaüt.

  • Marianna Says:

   Annyira azért nem okos(sőt szerintem hülye),hogy előre lássa mik a hosszú távú következmények. Neki most csak a rövid terv a fontos.Legyen meg a trónörökös elismerése aztán majd agyalnak azon hogyan tartsák fenn a kínaiakkal a jó viszonyt. Az várható, hogy nem pénz hanem valami sokkal értékesebb kell a kínaiaknak azért , hogy meglegyen a beleegyezésük. Sőt megvan a sanda gyanúm, hogy eleve azért vártak , hogy valakinek végre eszébe jusson, hogy ” megvesztegetéssel” “csikarják ki” a császár fejbólintását.

 31. Marianna Says:

  Hát ez érdekesen alakul.Az a srác végül is azért lett száműzve mert valamit irkált a mostani királyné ellen még udvarhölgy korában? Vagy lehet róla többet is tudni?Kicsit hasonló a szerepe mint Bidámnak. Véletlenül összehozza a sors egy fiatal lánnyal , és ő úgy dönt, mivel nincs is egyébként más fontosabb dolga hát segít neki.A stílusa is hasonló. Belevágós, spontán ötletekre hagyatkozós, mindemellett vidám fazon.

  A tegnapi előzetesből amikor bevillant a cipős jelenet, azt gondoltam ma valami engesztelésféle képen, hogy nem látogatja elégszer a király a királynőt, elküldi neki a cipőt. Egyébként honnét tudta Dzsang, hogy az nem neki van odakészítve? Ennyi különbség lenne a két nő lába között, eleve rá nem lehet jó olyan pici a cipő? Vagy rangok szerint változik a lábbeli és ő nem ilyet hord, csak az udvarhölgyek viselnek ilyet? Na ez érdekes.

  • Catrin Says:

   Shimről annál többet nem tudni, amit írtál, nem fejtik ki, száműzve lett ez a lényeg.

   Szerintem Dzsang már rég nem kap a királytól semmit, és nem is hülye. Biztos semmi okot nem látott rá, hogy neki szánná a cipőt+női megérzés+dongiparanoia.

   (Amúgy ha a cipő méretét nézzük, szerintem inkább nagyobb lenne rá mint kisebb. Mivel Dongi magasabb, mint Dzsang, ezért szerintem a lába is nagyobb, persze ez nem lehet biztos. 😀 )

  • Andicilin Says:

   Szerintem a megoldás ettől sokkal egyszerűbb. Onnan sejthette, hogy nem neki szánta a cipőt a király, hogy nem adta oda neki, hanem a saját rezidenciáján őrizgeti.

 32. Mara Says:

  Ma megint az a fordító volt, aki azt a hülye többesszámos megszólítást használja.

  • Marianna Says:

   Ja! Én is ezt figyeltem.És idegesítő volt. A régi királyné még ebben a fehér hacukában is olyan bájos. Valahogy úgy árad róla a jóság. Nem ?Jó arcot választottak ki ehhez a szerephez.

   • Catrin Says:

    Szerintem is, nagyon kedves arca van. Kicsit hasonlítanak egymásra a dzsángümös királynéval, ő is ilyen volt.

  • Catrin Says:

   Ne is mondd, borzasztó volt. -.- Többet ne legyen ííííííígy.

 33. Marianna Says:

  Bírom azt a vágtatást ahogyan száguldanak a lóval 🙂 hát nem úgy mint a szellem sereg a Shillában 🙂

  Dong Yi-nak olyan aranyosak a gesztusai. Nem is csodálom, hogy a királynak is egyből megnyerte a tetszését. Ahogyan tud aggódni amikor valami veszélyesre készül, vagy félt valakit,ahogy le szokta takarni az arcát, vagy ahogyan a mellkasára teszi a kezét, aztán nagy levegőt vesz ,vagy nyel egyet és teszi tovább amit akar. Olyan aranyos.

  • Catrin Says:

   Óóóó, én beleszerettem Dongiba. 😀 Imádnivaló, eredeti hangja pedig még aranyosabbá, kedvesebbé teszi.

   • Marianna Says:

    Sajnos én még az eredetit nem tudtam meghallgatni. A száműzött királyné tényleg hasonlít a Dzsangümös királynőre.

    Ez az új Shim se csúnya. A király meg mintha fogyott volna. Olyan vékony az arca. Hát igen a sóóóóvárgás Dong Yi után 😦

    Ja ma azt is bírtam amikor a zeneakadémia vezetőjének a felesége és a fia kikeltek Dzsangék ellen.

  • Ewans Says:

   Dong Yi gesztusai közül nekem az tetszik, amikor a füléhez nyúl – talán zavarában.

   • Marianna Says:

    Ez a mozdulat a palotában Dzsangümé volt. ő nagyon sokszor csinálta ezt. Ő is főleg ha dicsérték, Pl Min miniszter. Neki is nagyon jól állt.Én azt gondoltam tőle tanulta Dong Yi, biztos látta a filmet és begyakorolta ő is. 🙂

   • Cirmolán Says:

    Vagy tanulják a színművészetin, mint alapgesztust …

   • Cirmolán Says:

    fentebb már írtam, de itt megismétlem. Dong Yi szép kézmozdulatai közül talán a legszebbek azok voltak, amikor a Zeneakadémia vezetőjének idióta fia a hiányos fogazatú idős szolgálónő helyébe képzelte Dong Yi-t. Kissé kacér mozdulatok rendkívüli bájjal előadva.

   • Marianna Says:

    Hányadik részben volt az nem emlékszel? Úgy visszanézném, igen mert már említetted 🙂

 34. Ewans Says:

  Ma rájöttem, hogy meg kell szereznem a Palota és a Shilla részeit, hogy dvd-n újra megnézhessem. Miért? Annyi fontos és jó dolgot hoztok itt fel, amire anno én nem is figyeltem. Egy-két arc ismerős volt, de, hogy ki is lehetett azt sosem tudtam volna megmondani nélkületek. Sosem néztem még így filmet, hogy közben a politikai, történelmi háttérre gondoljak vagy a hangszerek, eunuchok, ruhák, hajkoronák témáját kivesézzem, interneten informálódjak. Csak sodródtam a történettel, élveztem amíg tartott. Megszerzem, mint a mesegyűjteményemet. 🙂

  Nagyon várom azt a részt, amikor a király rájön ki játszotta azt a szép dallamot! Remélem nem megy át hétfőre, mert kihullik a hajam…

  Ma amikor a királyné visszaemlékezett arra mit mondott a Bidámhangú-rosszfiú, becsuktam a szemem és arra gondoltam, amikor Tokmán (kisfiam hívta így a Shilla főszereplőjét) emlékezett vissza a Bidám által mondottakra. Ezek mindig olyan szép jelenetek voltak a számomra! Pedig nekem Bidám mellett a lázadók vezére tetszett jobban. 🙂

  • Marianna Says:

   Egyik vasárnap a Story5 TV-n belenéztem a palotába(most ott adják minden nap fél3-kor) és rájöttem megint hogy ott sokkal jobb volt a szinkron hangja a királynak. ( a mostani királynak ott term. Min miniszter) és kicsit újra elkettyentem, hogy miért nem ez a szinkron most is.

  • Andicilin Says:

   Lehet, hogy jobb is mindenféle előismeret nélkül nézni bizonyos filmeket, sorozatokat. Akkor még nem befolyásol semmi a végső megítélésedben. Másfelől viszont ha már tájékozott vagy mondjuk a történelmi háttérben, akkor ezek már nem csak díszítő funkciót töltenek be.

   Látom elég nagyra nőtt a Silla miatt Dolmány Attila rajongótábora, úgyhogy kikerestem, hogy miben lehet hallani. Bár ezek csak filmek, sorozatok még tudomásom szerint nincsenek feltöltve:
   http://iszdb.hu/?szemely=2465&lap=magyarhang

   • Marianna Says:

    Én mindig azt várom, hogy a Dolmány Attila hangján beszélő katonának egyszer csak megszólal a lelkiismerete és jó útra tér.Mert egyébként olyan jó a búrája és olyan kételkedve tud nézni. Azt várom, hogy egyszer kimegy a megbeszélésről és azt gondolja magában …-na ez már mindennek a teteje ez becstelenség ,én ehhez nem asszisztálok tovább-…….

 35. tenambo Says:

  A mai részben lesz egy csavar,mivel csak hiányos angoltudásommal tudtam megnézni a Wikin,kiváncsi vagyok a lényegre. Holnap kielemzem.
  Csak azt nem értem mi köze szegény Donkinnak,hogy mit akar a kinai. Inkább vette volna fel a nyulcipőt és irány horány.

 36. tenambo Says:

  Elnézést a felületes ismereteimért:

  1500-ban már egységes Koreárol beszélünk?
  Helyileg hol van az a falu/város/ ahol Dongit befogadta a kereskedő?

  • Andicilin Says:

   A Silla királyság ékköve pont az egyesítésről szól, vagyis annak kezdetéről, a szándékról. Tudomásom szerint Korea onnantól, vagyis a 600-as évektől az 1900-as évek első feléig egységes ország volt.
   Phenjanban vagy annak környékén vannak. Ez a város most Észak-Korea fővárosa.

 37. drupa Says:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Rulers_of_Korea

  Itt van táblázatba szedve a királyok, a lap alján a Joeson dinasztiát keresd,
  a 3 királyság kora után gyakorlatilag egységes volt

  Más, otthonról vajon miért nem tudok írni? azt mondja nincs drupa nevű felhasználó

  • Marianna Says:

   Jól gondolom, hogy 1674-től 46 évet uralkodott az a király akiről most a film szól? És utána ki az aki csak 4 évig =Gyeongjong névan? Dzsang fia? Aztán 52 évig Yeongjo aki dong Dong Yi fia ? Ki tud erről részlesteset?

   • Andicilin Says:

    Én annyit tudok, hogy pontosan így van, ahogy írod. 🙂

  • Marianna Says:

   Jól gondolom, hogy 1674-től 46 évet uralkodott az a király akiről most a film szól? És utána ki az aki csak 4 évig =Gyeongjong névan? Dzsang fia? Aztán 52 évig Yeongjo aki dong Dong Yi fia ? Ki tud erről részleteset?

   • Marianna Says:

    Bocsi igaz nagyon érdekel, de nem kellett volna kétszer elküldenem 😀

  • Marianna Says:

   Így már én is jártam. Minden gépen más néven kellett bejelentkeznem . Már azt se tudtam hol ki vagyik 😀

 38. Cita Says:

  Na, ti aztán szorgalmasak voltatok az utóbbi napokban! Győztem utánolvasni a soraitokat… Én éppen meghasonlott állapotban vagyok. Ugyanis elkezdtem nézni a Yi Sant, ami alig szerény 77 részes, és tetszik, úgyhogy hajnalig nézem már egy hete, közben dongizok is esténként… ha ez így megy tovább, ki fognak esni a szemeim!!!
  Elhaym: fantasztikus vagy, mint házigazda, virtuális puszi érte!
  A Yi San-ban egy eunuch (itt a zeneakadémiás két bolond közül a felettest játssza) megnősül, és bele is van bolondulva a fogadósné asszonykájába. Úgyhogy nősülhettek. Ha jól tudom, azért nem a kasztrálás a lényeg, a hímtag maradhatott, nemzeni nem lehetett nekik, hiszen csak ők lehettek jelen a királyi hölgyek körül, nehogy valamelyik egy királyi gyermek apukája legyen “véletlenül”. A török szultánok mellet is így volt, meg minden despotikus, azaz teljhatalommal rendelkező uralkodó udvarában ez ment. Nem mindegy, hogy csak a heréket nyisszantják le, vagy a hímvesszőt is. Ha a vessző marad, akár szeretkezhet is, de gyermekáldás nem lesz, ugye.
  Yi San egyik jelenetén megszakadtam, egy kisfiú be akart kerülni a palotába, és maga akarta levágni a fütyijét, ehelyett összepisilte magát félelmében…
  Ja, és sajnos tényleg várnotok kell majd hétfőig valami szép jelenetig, ez nem spoiler akar lenni, hanem vigasz, mert higgyétek el, megéri a várakozás. Nekem az egyik kedvenc részem a 29., remélem, sokatoknak az lesz. Várni meg jó, ha valami jóra várunk, nem? Addig meg, lehet izgulni, hogyan kerül vissza a mi makacs kutyánk a palotába. Mert mindig akad egy sereg barom, aki bele akar köpni a levesébe. Még jó, hogy sose találnak bele a tányérjába…
  Más. Érdekes, mennyire a szívünkbe tudja lopni magát egy szereplő, ha igazi kedvességet áraszt. A királyné pont ilyen. Passzív szereplő volt szinte végig, nem ő tett dolgokat, vele tettek dolgokat, mégis szurkolunk neki. Jól eltalálták a színésznőt, tökéletes a választás.
  Aki gondolkodik, mit nézzen a neten, annak melegen tudom ajánlani a Yi Sant, én most éppen zokogásból jöttem hozzátok, egyik sorozaton se sírtam így. Megtisztító sírás volt, tudtam, hogy film, mégis akkorát markolt belém, amire nem számítottam. És itt is van szerelem, és egy fokkal sem kevésbé szép, mint a Don Yi és a király összesimulása.
  Nem vagyok mimózalelkű, prűd se, de ami ma a tévéből szexes-szerelmes (inkább szexes) maszlagként folyik, attól sokszor kevereg a gyomrom. Ezek a sorozatok annyit mondanak a szerelemről egyetlen nézéssel vagy érintéssel, amit a koreai rendezők taníthatnának a sülthülye amerikai filmeseknek. A kevesebb szinte mindig többet mond, mint a sok. Nekem legalábbis…

  • Marianna Says:

   Cita! Volt már máskor is ilyen hogy valakinek a hozzászólására azt válaszoltam akár én is írhattam volna. Na ez is ilyen. Kivéve azt amit a Yi Sanról írtál mert azt sajnos még nem láttam Most örülök ha a Dong Yi-t meg tudom nézni mellette munka tanulás.Jó ez az angol óra a társakkal és tanárnővel így ha nem akarok égni muszáj tanulni, így most ezzel edzem magam az egyéb tanulmányaimra mert azt csak a végén fogják számon kérni nincs senki magamon kívül aki napról napra ostorozna hogy le kell ülni és tanulni. Jaj nekem ez munka mellett már olyan nehéz,amikor az ember már legszívesebben kikapcsolódni pihenni szeretne este.Na most kicsit kipanaszkodtam magam.

   Vissza a filmhez. Szóval ide vagy a Shillára tettem fel az eunuchos linket? Abból tudom, hogy vannak fehér és fekete eunuchoc. A fehér az amiről te is írtál, hogy az aktusra képes, de nemzeni nem. Na a fekete pedig az akinek + a hímvesszőjét is eltávolítják, hogy arra se legyen képes. Azt hiszem ezt a nagyon szigorúan őrzendő háremek őreinél alkalmazták.

   • Catrin Says:

    Ide tuti föltetted. 😀 Érdekes is, szóval köszi. Akkor a koreaisoris eunuchoknál biztos megmaradt a hímvessző, és amíg nem haltak meg jól megéltek a feleségükkel.

   • Marianna Says:

    Yes, they do 🙂

   • Cirmolán Says:

    did

   • Marianna Says:

    Múlt idő? Én még csak az egyszerű jelennél tartok.De még erre is nagyon kell koncentrálnom. 😦

 39. Elhaym Says:

  Catrin : Dong Yi nekem is egyre szimpatikusabb.

  Cita : Köszönöm.

 40. tenambo Says:

  Mariann!
  Most már a 3. blog-ot irjuk. Rakd fel a kedvencekre és tudni fogod,hogy melyiket kell megnyitnod. Én mióta itt bloggolunk Tenambo néven vagyok nyilvántartva. A kedvenceken van a Királyi ház video változata is. Ha valamelyik részt előre vagy utolag megarom nézni,katt.oda. és lőn világosság. Puszi

  • Marianna Says:

   A blog megnyitással nincs gond, csak ha idegen gépen pl munkahely, lányom , fiam stb gépe , azon akarok a fórumhoz hozzászólni regisztrálást kér és nem fogadta el az addig használt nevemet.Így már voltam Lario lario1, meg tudom is én mi. Volt már olyan is hogy kiírta a teljes nevemet.

   Shillás részünkben elterjedt a hír április 18-án késő esti ,( de nem észbontóan) órákban ismételni kezdik a Shillát . Hip- Hip- HUUUUUURRRRRÁÁÁÁÁÁ 🙂 Sokan bízunk benne hogy akkor nem vágnak belőle. Nézzétek meg mert nem tudom talán az m2-n és fél tízkor? Még reggel olvastam és azóta annyi mindenre kellett gondolnom.

   • Cirmolán Says:

    És remélhetőleg mindenhol az eredeti zenével, azaz nem teszik bele az eredetileg nem idetartozó KNG számot!

 41. Andicilin Says:

  Hát persze, hogy nem találkoztak össze, mert akkor túl hamar le lehetne zárni a sorozatot! Persze Sim Untekkel (Vontek?) tutira össze fognak futni. Mármint Csunszuék. Jut eszembe, hogy Simuntek, akinek mindig egyben mondják a nevét a tökéletes ellenfél Dzsang Hidzsének. Ők elég hasonlóak, csak más oldalon állnak.
  Most akkor tanuló vagy deák vagy nemes aki még tanul vagy mi? Ezen nem igazodom ki.
  Azt értem, hogy a királynak bűntudata van a trónfosztott királyné miatt, de mégis mihez kezdjen a selyemmel egy kunyhóban? Ezzel egyidejűleg nekem úgy tűnik, hogy Dzsangban viszont kezd nem bízni, jobban mondva kezd megbizonyosodni róla, hogy ő áll a dolgok mögött. Lehet, hogy Dzsang azt a vallomást őszintesége bizonyítékaként szánta és csak elkeseredettségében mondta, de szerintem a király máshova tette a hangsúlyokat abban a mondanivalóban.

  • Marianna Says:

   Hát ha valaki, akkor Dzsang hazudott a legnagyobbat a királynak. Ez felháborító, hogy még ő meri azt mondani, hogy őszinték az érzései iránta, és soha nem csapta be őfelségét. Hogy nem nyílt meg alatta a föld????Hát lehazudja a csillagos eget is az égről, meg csal ,ármánykodik! Jaj csak a király tartson ki! Úgy izgulok,hogy meginog.
   Azt hittem megint elhurcolások lesznek az udvarhölgyek között amikor az éjszakai raport volt,és majd olvastatják a királlyal a hamisan becsempészett levelet.Végül is jó hogy csak ennyivel intézték el. Igen ezeket a ..kinek hol van a mondandóban a hangsúly… annak idején Orosz tudta jól megmagyarázni.

 42. Zsuzsianyu Says:

  Hát ez a …Simuntek ..egy nagy franc nyavalya …jól vág az esze és bátor is …jó párosítás Dongyvel…jaj de jóóóó volt mikor bekellet vallani a tészta képünek …Dzsángocskának …hogy él a Dongy….hú.. de.. sz…..arul…néztek ki …no csak egye a fene …őket meg a sok gonoszságért amit elkövettek….

 43. cirmi Says:

  Eléggé vontatott az egész. Ha nem lenne Dongi napsugaras mosolya, már nagyon meguntam volna ezt a sorozatot. De a csaj fantasztikus, a hátán viszi az egész produkciót 🙂

  • Ljerk Says:

   Szinte mindent leírtak már a sorozatról ebben a blogban, legfőképp hogy mi fog történni 2-3 rész múlva, ki hány évig uralkodik és így tovább…és így tovább. Ennek ellenére én még mindig úgy élem bele magam minden részbe minden alkalommal, mintha nem tudnám ezeket 🙂

   Valószínű azért mert amikor hazajövök fizikai munkából és a kötelező teendők: lemálházás, evés, fürdés – szendvicskészítés után a sorozat pont az ellazulás idejére esik. Valamint a sok idétlen műsor más csatornákon csak felidegesítene plusz a távkapcsolót is egy teljes órára le tudom tenni. Haha 🙂 Najó, a film is a mai átlag felett van jócskán.

 44. Margaret18 Says:

  Shim Wántek szerintem borzasztóan hasonlít a királyra, még a hangja, beszédmodora is. Volt úgy már, hogy azt hittem, a király álruhában. Csak én látom így?

  • Catrin Says:

   Szerintem egyáltalán nem hasonlítanak a királlyal, a magyar hangjuk még esetleg, de ez sem tűnt fel. Arcra inkább Csunszura hasonlít Shim.

  • Marianna Says:

   Nekem is volt egy pillanat egy grimasz amikor azt éreztem hogy Jézusom ez nem a király esetleg valamikor régen száműzött testvére???? és most felbukkant? És Dong Yi-nek is bevillant a király amikor nem bírt már a srác futni 🙂 Ez olyan aranyos jelenet volt ahogy visszaemlékezett. A srác egyébként akkor hasonlít rá amikor kicsit lehajtott fejjel a kalap alól felfelé néz felhúzott kissé ráncolt homlokkal.

 45. aldebaran_beta Says:

  Hú pár napig se olvasni, se írni nem tudtam, most két órámba telt, hogy behozzalak titeket. 😀
  Most már kezdek úgy izgulni, meg körmöt rágni ezért a lányért, mint rég, a Sillában. Plusz, néztem az utóbbi pár napban a Palota ismétléseit is, ahol épp csúcsosodnak a konyhai események, lehet ott is körmöt rágni (hiába tudom, hogy mi lesz, a feszültséget még mindig sikerül kiváltania belőlem).

  Ez a Simontek (nálam ez lesz) tök érdekes figura, bírom nagyon. Csonszu meg kezd nagyon meggárgyulni szegénykém, sokszor gondoltam már arra, hogy mint felnőtt, életerős férfi vajon biztos, hogy csak húgaként tekint-e Dongira. Néha a tekintetéből nem ezt olvasom ám ki.
  Dzsanghidzse egy borzalom, és szerintem hiába kavarógép és ravasz, de béna. És mindig Dzsang úrnőnek kell megmenteni az általa összekutyult dolgokat. Ráadásul benne az sincs meg, hogy legalább Korea érdekeit védené (a sajátjaival együtt). 😦 Blöe.
  Mara köszi megint a történelmi segítséget!

 46. Marianna Says:

  Jaj és a kiszeng hangja szerintem Dzsangüm hangja.

 47. Andicilin Says:

  A mai rész vége tök izgalmas volt, viszont az előzetesből kiderült, hogy kár továbbra is aggódni Dongi miatt, mivel a király most úgysem látja meg.
  Ugye nem azt hozzák ki ebből az egészből, hogy Csunszu szerelmes Dongiba? Ez a világ egyik legnagyobb kliséje. Különben is eléggé mondvacsinált, mivel kislányként ismerte, aztán 6 évit nem látta és utána se túl gyakran, mivel Dongi a palotában élt, ő meg nem. Az sokkal hihetőbb, amit ő maga mondott, hogy azért gondol rá annyit, mert neki csak ő maradt. Viszont ez esetben rögeszmés.
  Szó Jongi láthatóan átlátja a helyzetet. XD Persze a király ömlengéseiből szerintem még Csunszunak is leesett.
  A városkaput nem egészen látom át. Azt hittem, hogy több olyan kapu van, amin bementek, s csak egy fal, de úgy tűnik, hogy több belső fal is van…vagy nem? Nem tudom, de nekem nem volt egyértelmű.

  • Marianna Says:

   Azt hiszem úgy van, hogy először be kellett menni a városba.Az a volt a fiús álruhás. Azok a városkapuk. Aztán a városból be a palotába.Az volt a cselédlányos. Na már most gondolom a dézsával a kezében pedig a királyi rezidencia felé tartott amit őriznek és ott azért volt valószínűleg kapu. de ez csak az én elképzelésem.
   Én már azt gondoltam megismerte a király a hangját és felismerte. De nagyon nem , ahogy az előzetes sejteti. Dzsang meg továbbra is zsarolja érzelmileg. A szerelmi vallomásával teljesen megpuhítja a királyt?????

   Meddig húzzák még hogy leleplezzék ezt a sorozatcsalást?
   Ezt a mérgezést nem nagyon értem. Jó, ráterelik a régi királynére meg a nyugati frakcióra, hogy meg akarták ölni. De hol kapcsolódik ez Dong Yi-hoz? Meg ahhoz amit említett, hogy amikor először jött a palotába megfogadott valamit. Ahhhhhh.

   • Andicilin Says:

    Szerintem nem kapcsolódik Dongihoz, mert ezt Dzsang akkor tervelte ki, amikor még azt hitte, hogy Dongi halott. Ezzel a mérgezéses üggyel csak azt akarta elérni, hogy a trónfosztott királyné esélyét rontsa a visszatérésre, vagyis a sajátját növelje abban, hogy pozícióban maradjon. Nekem úgy tűnik, hogy Dzsang nem igazán Dongit tekinti ellenfélnek, hanem a volt királynét. Legalábbis a hatalomban ő a riválisa, nem Dongi. Dongi maximum szerelemben a riválisa, de alapvetően nem emiatt utálja és üldözi (Persze már emiatt is.), hanem hogy rájött a piszkos ügyeikre és bizonyítéka is van.

   • Marianna Says:

    Akkor még most fogják a becsempészett levél miatt elhurcolni az udvarhölgyeket. Szóval ezt már ennyire előre kitervelte? Csak most jött el az ideje hogy be is vesse ezt a fegyvert?

    De azért az is eszébe jutott amit a jós mondott, hogy ő csak az árnyék lesz valaki mellett aki az ő fényénél is jobban ragyog….és most ki is mondta magában amikor az esőben állt, hogy akkor ez Dong Yi lehet aki elhomályosítja az ő ragyogását nem a királynő.Hiszen Dong Yi az aki nincstelen. A volt királyné gazdag volt.

 48. Zsuzsianyu Says:

  na most akkor szerelmes Csonszu ..Dongyba ??? vagy csak ő sem tudja ……Danzsgból és bandájából már nagyon elegem van….

  • Andicilin Says:

   Szerintem a csendőrfőnök bogarat ültetett a fülébe.

   • Marianna Says:

    Hát szegényt kicsit sajnálom is. De akkor itt is szabály, hogy mindegy milyen udvarhölgy, nem vethet rá más férfi szemet. Akkor viszont Csonszu a másik udvarhölggyel sem vigasztalódhat,aki szokott segíteni nyomozni Dong Yi-nek.
    Szerintem se volt eddig szerelmes, de most aztán tényleg nem fogja tudni szerencsétlen, hogy hányadán is áll magával vagyis az érzéseivel.
    Dong Yi most úgy 19 éves lehet? 8 éve hagyta ott a városban Szolhi. És akkor azt hiszem 11 éves volt?
    Ez a sérülés és felépülés vajon mennyi időt vett igénybe? Kár, hogy nem jeleznek eltelt időt 😦

   • Catrin Says:

    Mondta a király, hogy 100 akárhány napja van Dongi távol. Szóval nyilván ennyit (szerintem max. félévet, de kevesebbre emlékszem). És igen 19, mert először 6 év telt el, aztán ugrottunk egy évet, mikor a Dzsang szült, és az az előtt az utáni időszak nyilván nem érzékelhető túl pontosan, de 1-2 év lehet. Így meg, hogy tudjuk az elején 11 éves volt és mondták is, hogy 8 éve történt az eset egyértelművé vált az idő.

 49. Marianna Says:

  Hová lett Sim-Wontek? Mikor jön elő?

  • Andicilin Says:

   Hát ő Üldzsuban maradt, mert oda száműzték és nem hagyhatja el. Dongi és Szolhi pedig Szöulba utazott.

   • Marianna Says:

    Akkor majd ha Dong Yi elmondja ki segítette, hogy ne adhassa a határvédelmi naplót a tésztaképű a kínaiknak, akkor felmentik a száműzetésből?

    Milyen rendesek voltak ezek régen! Ha száműzték hát akkor száműzték.Nem kolbászoltak el egyiken se. Se a palotából akit száműztek, se Shillából( na jó kivéve Yushint de ő is királynői parancsra tette) se innen. Tök jó a magaviseletük. Eltartották magukat, nem kellett börtön.Persze ha jól belegondolok, akinek fontos államügye volt az azért próbálkozott visszajutni a palotába lsd Dzsangüm 🙂 🙂 🙂
    Hát az őt őrző parancsnokot nagyon bírtam abban a filmben. De jó hogy eszembe jutott. Egyből jobb kedvem lett. 😀

   • Andicilin Says:

    Én nem tudom, hogy mi lesz, most látom először. 🙂
    Valószínűleg nem a jó magaviseletükön múlott, hogy nem hagyták el a számukra kijelölt helyet, hanem azon, hogy az országon belül a tartományokat/prefektúrákat/megyéket, vagy bárhogy is hívták külön ellenőrizték. Vagyis a határaikat, illetve a városok is fallal körül voltak véve, így csak ellenőrzés útján lehetett bejutni. Koreában nem tudom, hogy volt, de Japánban ebben az időben úton-útfélen ellenőrizték az embereket és ha nem volt meg valamilyen papírjuk, akkor fordulhattak vissza, még akkor is, ha már majdnem a célnál voltak. Erről jut eszembe, hogy vicces volt, amikor arra apelláltak, hogy majd kereskednek Japánnal, mivel az akkortól számítva még vagy 150 évig elzárkózásban élt, senkivel se kereskedett a hollandokat kivéve. De hát a remény hal meg utoljára. 🙂
    Visszatérve a száműzetésre, nekem inkább az a fura Dzsangüm esetével összevetve, hogy őt őrizték, itt meg nincs szó erről. Jó, mondjuk ő egy szigeten volt, ez meg a szárazföld, de lehet annak függvényében száműzik őket jó vagy rossz helyre, hogy milyen mértékű bűnt követtek el.

 50. Margaret18 Says:

  Nekem egy kicsit erőltetettnek tűnik ez a sorozat. Minden részt megnézek, mert tehetem, és szeretem a dél-koreai sorozatokat ill. színészeket, de be kell vallanom ez a sorozat nem ér fel a Shillá…-ig vagy a Palotá…-ig. Mese nem csak gyerekeknek; bájos és néha még izgalmas is. Sok benne az elvarratlan szál, és érthetetlen momentum. Nem szeretem, ha a nézőben az az érzés támad, hogy ostoba egyik másik szereplő.

  • Ljerk Says:

   Mert másmilyen. 8-9 éves szálak vannak elvarratlanul és még a néző számára is felfedetlenül. Viszont van olyan szál például amit a néző ismer, de néhány filmbeli szereplő meg nem.

   Sőt mitöbb az ostoba emberek jellemrajza is alakul, például a zeneakadémia igazgatója, neje és fia ahogy emelkedett a Dzsáng család, nagyon dörgölődztek hozzájuk és most amikor a Dzsáng család csillaga még mindig hatalmas már nem (mert észreveszik az “ostoba” emberek is ha lenézik, semmibe veszik őket).

   Ez speciel nagyon tetszik, hogyan alakulnak a viszonyok. Ugyanez az udvari számvevőszéknél is, a film elején még szinte teljesen egységes egészet alkotottak, míg most három részre szakadtak középen a tanácstalan “csupaizom” udvarhölggyel.

 51. betyár Says:

  A tegnapi részben legjobban tetszett az amikor is a tésztaképű bevallja a királynénak,h Dongi még él, na ahogy Dzsáng reagált 🙂 Nem gondoltam,h Shim Won Tek ? így átejti a tésztaképűt 🙂 Azt hittem csak blöfföl egyet és reméli,h időközben Dongi segítséget hoz… Nem tudom,h rájöttek-e már Dzsángék,h rossz könyvet adtak a kínaiaknak?
  Marianna: Szerintem is most esett le Dzsángnak a zseton,h Dongi az aki még őtőle is fényesebb lesz eddig azt hitte,h a volt királyné az … Mostantól kétszeres erővel fogja üldözni Dongit, nem mintha eddig nem akarta volna eltenni láb alól…
  Figyeltétek a száműzött királyné megkönnyebbült amikor megtudta,h Dzsáng jobban van még akkor is ha jól tudja,h őreá terelődik a gyanú. Nagyon jó lelkű és őszintén szereti a királyt és az is őt. Szerintetek Dzsáng érez még valamit a király iránt? Szerintem talán még igen, de érzi,h a királynak megrendült benne a bizalma. Dongi viszont csak tiszteletet érez a király iránt.
  Az első részek valamelyikében volt egy jelenet amikor is a kis Dongi az apjával és a bátyjával meg Csonszúval beszélgetnek és viccelődnek,h Csonszú feleségül fogja venni Dongit…. Csonszú inkább bűntudatot érez a barátja és a vezér halála miatt és ezért védelmezi Dongit.

  • Marianna Says:

   HÁÁÁÁÁÁT az most elég érdekes volt, hogy eddig azt mondogatta Dong Yi, hogy tartson ki a volt királyné mert megszerzi a bizonyítékot és megmenti a becsületét. Most viszont, amióta eszébe jutott a futást közben pihenőt kérő “főbíró” már ma a szikla vagy dombtetőn azért sóhajtozott, hogy királyom vissza megyek hozzád…..Hát akkor ez most mi?????

   • Catrin Says:

    Igen, ekkor döbben rá magában ő is, hogy mennyire hiányzik neki. És nem csak az hajtja, hogy átadhassa a királynak a bizonyítékot, és vissza kerüljön. Nagyon, egyre jobban vágyik, hogy újra láthassa. Ahogy Dongi elvesztésénél döbbent rá a király is, mennyire fontos neki, kell, hiányzik a lány.

   • Ljerk Says:

    Marianna ! Ha a királynak bemutatja a bizonyítékot, akkor fény derül hogy a királynét alaptalanul vádolták és nem ő (illetve a családja) volt a bűnös az anyakirályné halálában. Mivel minden hatalmi poszton a déli frakció emberei vannak, ezért kizárólag csak a királynak adhatja át a kincstár könyvtárából megszerzett iratot a királyné felmentése érdekében.

    Összefolynak az érzelmi és történeti szálak, hiszen a király a természetességre vágyik a leginkább (mert az hiányzik a palotabeli életéből leginkább), Dong-i meg az igazságra törekszik (saját tragikus sorsából fakadóan) így jól kiegészítik egymást, mert mindegyikőjük megadhatja a másiknak amire vágyik. Dong-i megkaphatja az igazság beteljesülését nem mástól mint uralkodójától, a király meg a természetességet és a világosságot a “makacs kutyától” 🙂

 52. Marianna Says:

  Igen,meg kell nézni, mint ahogy Ljerk írta, ki kell engedni a gőzt,el kell felejteni egy órára a körülöttünk zajló “fergeteget” és nem kell 1 órán keresztül kattogtatni a távkapcsot,mert egyébként tényleg alig talál az ember olyan műsort amiért érdemes leülni és másra figyelni nem magunkra. Nem is baj, hogy ez most mese felnőtteknek. Nem lehet mindig csúcsra járatni az érzelmeket.

  • Ewans Says:

   Igen, nekem is az tetszik,hogy minden reklám nélkül van egy teljes óra, amit minden nap végigizgulhatok. Mindig előre készülök…

   Kisebbik gyermekemet megetetem, itatom, tisztába rakom, játék odakészítve, de általában ilyenkor megszunnyad a kezemben és nem jelent problémát. A nagyobbik az aki, nagyon akaratos. Most a kakaó a heppje. Ma kakaó, szendvics, kedvenc keksz előre odakészítve, mégis variált a film vége előtt kb tíz perccel, hogy neki még kakaó kell…. 😦

   Azt azért nem értettem ma, hogy Dong Yi hogy tudott csak úgy lébecolni a bordélyházon kívül lány ruhában! Senki nem ismerte fel. Akkor jutott eszébe, hogy cselédlánynak áll… a katona nem vitte túlzásba a lányok megfigyelését…pedig éppen őket kellett volna nagyon megnéznie! Az a lány, aki elküldte a keleti szárnyba, hogy vigyen vizet, azt nem ismerte már előtte??

   A végén valóban, mintha a király megismerte volna a hangját,amikor a katonákkal hadakozott, miért nem rohant oda egyből, vagy küldte volna a főeunuchot? Jaj! De várom a holnapi részt! Biztos nem találkoznak, csak hétfőn, azért hogy megint végig izguljak két napot.

   Erről jut eszembe. Jó poén volt szombaton! Piacra készültem éppen. Mondtam a páromnak, csak akkor indulok el, ha megnéztem Dong Yi aktuális részét! Várok a tévé előtt… ücsörgök…. amikor a párom bejön…. bazsalyog… mire azt mondja… ugye tudom, hogy a hétfői piac nagyon rossz szokott lenni? … Hát ezt meg miért mondod szívem? …Mivel ma szombat van és két napig itt kell ülnöd, az árunak meg annyi lesz!

   Hát igen, aki kisgyerekkel tölti az időd otthon, összefolynak a napok!!!

 53. Ryan Says:

  A filmek végén bemutatott előzetesekből néhány részletet nem láttam a másnapi részben.Pl:Dzsng azt mondta,hogy olyan fájdalmat akar okozni a királynak,amilyet az okozott neki.Ez mikor hangzott el a filmben?Vagy ebből a sorozatból is vágnak ki részleteket?És ha igen,akkor miért pont azokat mutatják be az előzetesben?
  A Silla blog még mindig aktiv?Küldjétek már el a pontos cimét.Köszi.

  • Marianna Says:

   Ez a mostani Shillás oldal

   https://elhaym.wordpress.com/2011/03/02/a-shilla-kiralysag-ekkove-queen-seondeok-2/

   A lap tetején pedig vissza tudsz menni a korábbi oldalakra.

   A bejátszások elég kavarva mennek. Szerintem még későbbi részekből is vágnak be. legalábbis az elején így volt nem ?

  • Catrin Says:

   Az a mondat, amire gondolsz már korábban volt (úgy emlékszem, de tuti nem lett vágva). Ezt a sorozatot nem vágják, nagyon minimálisan egy-egy jelenet előfordult, de azok közül egyik sem volt lényeges (kicsit rövidebb harcok az elején és kb ennyi).
   Ahogy Marianna is írja az előzetesben mindig a következő rész jelenetit mutatják többségben, de mellette előfordul, hogy az aktuálisból vagy korábbiakból jelenik meg részlet.

 54. aldebaran_beta Says:

  Marianna: A mérgezés. Dzsang ugye azt fogadta meg, hogy ő királyné lesz, ha törik, ha szakad. Tört, szakadt, királyné lett. Most azt mondogatta, hogy bármi áron megtartja ezt a pozíciót. Ami több oldalról van veszélyeztetve jelen pillanatban.
  1. Ugyan kijelölték a kisfiát trónörökösnek, de Kína nem fogadja el => el kéne fogadtatni => Dzsanghidzse mesterkedései.

  2. Az emberek között beszédtémát jelentő könyv – tudod, amit mindenkitől elkoboznak, a Szá asszony utazásai, vagy mi -, amiről Okdzsong azt a hírt kapja, hogy beleolvasván a király valóban mintha megbánást tanúsított volna.

  3. Kiderül, hogy Dongi életben van.

  Azt nem is tudom, hogy tudja-e, hogy a király ajándékokat küldött a volt királynénak… Azt hiszem nem.

  Igen, én is úgy látom, hogy most már ez a “vissza kell jutnom hozzád királyom” nem csak a bizonyíték miatt van…
  Én is remélem, hogy Csonszunak nem azt írták, hogy szeressen bele. Azért is említettem, hogy esetleg nem-e? És tessék, Szó kapitánnyal egyre gondoltunk. 🙂 Mert, ha igen, az mindkettejüknek (mármint Csonszunak és Donginak) rossz lenne, nagyon rossz. Szenvedés.
  Amúgy azt figyeltétek, hogy amikor kérdezték Dongit, hogy mi a neve (mikor jelentkezett szolgálólánynak), akkor ő azt mondta, hogy Cson Edzsong. (A verekedős csajszi neve.) 🙂

 55. GINA Says:

  NAGYON JO

 56. Elhaym Says:

  Marianna: “m2-n és fél tízkor?”

  Igen.

  “Meddig húzzák még hogy leleplezzék ezt a sorozatcsalást?”

  Már nem sokáig. Port.hun már fent van annak a résznek a leírása amiben minden kiderül.

 57. Zsuzsianyu Says:

  No véééégre …hogy most az utolsó 5 percet végig bőgtem ….és jól halottam a király azt mondta Dongynak ….szerelmem……a többi rész csak smafu …volt a végéhez képest….

  • Marianna Says:

   Jaaaaj igen!! Nem is tudom az angol témazáró (este 6-kor) vagy a film miatt remegtem jobban ma délután. Doga kipipálva, romantika kipipálva 🙂
   Igeeeeeen, magához szorította és azt mondta szerelmem! Jaj majdnem pont úgy mint Dzsangümöt amikor féltek, hogy mi lesz most ,hogy bevallották a királynak, hogy szeretik egymást. Emlékeztek? Az is olyan szép volt. Min azt mondta, hogy még ha az életébe kerül akkor is neki mindennél többet ér, hogy merte Dzsangüm vállalni az érzéseiket. Jaj az is gyönyörű volt . Ma volt az első alkalom, hogy vissza kellett tekernek többször is egy jelenetet.Én se hittem a szememnek mint a király. 🙂
   Azt gondoltam ott fogják abbahagyni amikor olyan sejtelmesen megláttuk a király álruháját Dong Yi mögött. De nagyon örülök, hogy ez nem így történt. Csak aztán ne azzal folytatódjon hétfőn,hogy amikor kiszabadul a király öleléséből a lány elkezd szabadkozni, hogy …de felség hogy mondhat ilyet!!!!….

 58. Andicilin Says:

  Hát igen, eddig ez volt a legromantikusabb rész! Meg is lepett, hogy az epizód végén összetalálkoztak, mert arra számítottam, hogy elindul a hang irányába, aztán 3 nap múlva látjuk, hogy valami közbejön az utolsó 5 méteren, de itt most nem.
  Jaj, a cipő! Senkinek se tűnt fel azon a 15 centis résen, hogy ott csak egy cipő van, amiben nincs láb?
  A fordításról annyit, hogy aki eddig miniszterelnök volt, az most titkár lett. Persze én már azt se értettem, hogy van első miniszterelnök és második is. Ez így manapság nem számozzák, hanem van egy miniszterelnök és egy csomó miniszter, s mindnek van egy-két helyettese. Nyilván akkor nem úgy működött a rendszer, de érdemes lenne a nézők számára érthetővé tenni, de legalábbis következetesen fordítani.

 59. bea Says:

  Sziasztok,
  jó rég nem írtam, sajnos rengeteg a dolgom, itt-ott ki is maradnak részek. De azért követem az eseményeket és olvaslak titeket. Nos, én is megörültem, mert azt hittem, a király meglátja a lányt, a lány majd meglepődve felpillant és… vége. Nos, ehhez képest kellemesen megleptek, élvezhettem egy kicsit a boldog összeborulást (ha belegondolok, mennyit vártam ilyen jelenetre a Sillában hiába :))
  Egyébként ebben is vannak szép zenék. pl. amit Dongi játszik ill. a vége zene (mintha gyerekkórus énekelné, nem?)
  Beszéltünk több szinkronhangról, nekem nagyon kellemes meglepetés Dzsang hangja…. Tulajdonképpen van egy egyedi bája. Más oldaláról ismerjük a színésznőt, nekem tetszik ez a váltás.
  A történetet továbbra sem tudom minősíteni, mert állandóan zavarosnak érzem, várom, hogy mikor bogozódnak ki a szálak.
  Azt viszont nem értettem, minek hagyta ott a cipőt Dongi, hisz különösebb időt nem nyert ezzel a kis trükkel….
  Jó éjt!

  • Mara Says:

   Nem időhúzásnak szánta, hanem oda akarta csalni az őröket a kapuból, hogy ki tudjon szökni. És jól számított.

   Egyébként nem akarok senkit lelombozni, de a király az eredeti nyelven nem mondta, hogy szerelmem. A vallomás néhány résszel később jön, és roppant aranyos lesz. (ezért is nem értem, a szinkronban hogy mondathatták itt ki vele, mert épp az lesz a lényeg, hogy bár már tudja mit érez, nem meri majd megvallani. 🙂 )

   • Marianna Says:

    Ó ne! Akkor miért szúrták el? Ők se bírták már kivárni:-) …. ?

   • Marianna Says:

    Akkor már értem miért nem akadt fel a szeme Dong Yi-nek éls miért nem akadt el a lélegzete a filmben. …mert nem hallott még semmi …”retteneteset”…:-)

    Csodálkoztam is milyen nagy nyugalommal tűri ezt a “megszólítást”

    Köszi Mara, hogy lámpát gyújtottál a fejemben 🙂

   • bei Says:

    Ha jól emlékszem szerelmi vallomás helyett, csak azt ismételgeti, hogy “te vagy az”.

   • Sznyegi Says:

    Anyukám lemaradt a végéről, így feliratosan nézte meg és a feliratos változatban ezt mondja, nincs szerelmi vallomás.

  • Ljerk Says:

   “Azt viszont nem értettem, minek hagyta ott a cipőt Dongi, hisz különösebb időt nem nyert ezzel a kis trükkel….” ha esetleg visszanézed, a kaput őrző két őr is odament az egy szem nőt üldöző nagyon hősies öt katonához, és amíg azok rettenthetetlenül megközelítették a 2 női cipellőt, lehetett látni hogy a háttérben Dong-i kioson az őrizetlenül hagyott kapun.

 60. Cirmolán Says:

  Most akkor hol is haegeum-özött Dong Yi ilyen hatalmas nyugalomban és biztonságban? És hogy került hozzá a haegeum a palotából való szökés után? És hol mászkált a király az éjszakában?
  A palotán kívül, de a fővárosban? Merthogy Dong Yi-neka palotából sikerült megszöknie! És ott már minden veszély nélkül haegeum-özgethet? És a fővárosban hol tárolta és vette magához a hangszert?
  Netán még a fővároson is kívül? Merthogy a sikeres szökés után mintha ott rogyott volna le egy kőre vagy lépcsőre, háttérben a várossal. És nem utolsósorban SolHi kiszeng barátnője is a városon kívül lakik. És nagy valószínűséggel itt tárolta a haegeumot és itt is muzsikált vele.
  Király uram pedig ilyen messzire elcsavargott az éjszakában?
  Kénytelen leszek megnézni az éjszakai ismétlést!

  • cirmi Says:

   Megnéztem az éjszakai részt is, akkor sem világosodtam meg, hogy honnan került elő a hangszer. Talán majd hétfőn megtudjuk.
   Ez a rész nagyon tetszett, ezért is néztem meg még egyszer. Nagyon szembeállították a letaszított királyné szomorú nyugalmát és a jelenlegi királyné űzött dühét. Már semmi kedvesség sem maradt benne. Hiába, ezt akarta, meg is kapta maradéktalanul.

   • Mara Says:

    Két haegeum van. Az egyik, amit a zenész barátaitól kapott, de az bent maradt a palotában, az összes többi holmijával együtt.
    Ezt a másikat Szolhitól kapta, Dong Yi bátyjáé volt.

    Szolhiék most a városban laknak. Dong Yi, miután sikerült kiszöknie a palotából hozzá ment. Bár ezt nem mutatták, de szerintem nyilvánvaló, mert nem csak a hangszert vette magához, hanem át is öltözött az utcai ruhájába.

    Mióta a városba jöttek a lány minden éjjel felkereste azokat a helyeket, ahol az álruhás királlyal jártak. S mivel őfelsége gyakran tette ugyanezt, várható volt, hogy előbb utóbb összefutnak.

    A városi képek azért becsapósak, mert hatalmas alapterületről van szó, ami európai szemmel kicsit sem hat városinak. Olyan falusias benyomást kelt, sok ligetes résszel, amiről az ember azt hiszi, hogy biztos a városon kívül van. De nem.
    Az egészet úgy kell elképzelni, mint több település laza füzérét, amit fővárosnak neveznek. Ezen belül pedig van egy másik város: a palota. Ez egy fallal körülvett böhöm nagy terület rengeteg épülettel. És ez is két részből áll. Van a külső palota, a kiszolgáló személyzetnek, hivatali épületekkel, kaszárnyákkal stb. és a belső palota, ahol voltaképpen az uralkodó és családja él.
    Na oda nem jutott be tegnap Dong Yi.

  • Andicilin Says:

   Azt a hangszert, amin végül Dongi játszott Szolhitől kapta még azon az estén, csak korábban. Egy asztalnál ültek és egy sötétzöld ruhából csavarta ki. Ezt szó szerint soha se mondták ki, de Szolhi és Dongi bátyja – Dongdzsu, aki zenész volt – szerelmesek voltak…vagyis inkább csak Szolhi Dongdzsuba, de Dongdzsu is kedvelhette valamennyire, ha neki ajándékozta a hangszerét, amit most Szolhi továbbadott Donginak. Kicsit ködös nekem az, hogy pontosan milyen kapcsolatban is álltak, de az biztos, hogy Szolhi szerelmes volt belé.

   • Marianna Says:

    lehet, hogy nem is adta neki, csak amikor kivégezték Szolhi vette magához és őrizgette a hangszert? Nem tudok a szövegre visszaemlékezni, hogy mondta-e konkrétan, hogy kapta a lány bátyjától, vagy csak azt mondta ,hogy az övé volt. Sőt nekem úgy rémlik, mert meg is lepődtem, hogy nem a keresztnevét mondta, hanem , hogy …ez Csve-é volt….és ez olyan keményen hangzott. Bár tudjuk szerelmes volt a kiszeng.

   • Ljerk Says:

    A 4. részben volt ere utalás, olvassátok el az összefoglalóját. Abban a részben Szolhi visszaemlékszik Dong-i bátyjával való kapcsolatára. Ezért viseli szívén Dong-i sorsát akkoris és most is. Annakidején Szolhi kérte meg a két bolondos zeneakadémista közül az öregebbik elöljárót, hogy vegye be Dong-it szolgálónak.

   • Andicilin Says:

    Engem sokszor inkább az lep meg, hogy sokszor a keresztnevükön szólítják egymást, mivel az nagyon közeli kapcsolatot feltételez. Szóval valószínűleg azért mondta csak a családnevét, mert ténylegesen nem álltak egymáshoz olyan közel, vagy a kapcsolatuk titkos volt.
    Sim Untek esetében meg fura, hogy állandóan kimondják a teljes nevét.

 61. tenambo Says:

  Nagyon kedves a részt bezáro gyerekkorus. Meg lehet nézni a jutubon. középpen a kis herceggel a hercegi ruhában. Azt hiszem a dij kiosztón vették fel,mart a “király” és “Dongi” is meglepődött.e kedves gyerekkoruson.

  • Sznyegi Says:

   Igen, a tavalyi díjátadó gálán adta elő egy gyerekkórus:

 62. tenambo Says:

  Nem tudja valaki magyarul?

  • Marianna Says:

   Jó lenne tényleg magyarul a Nara-Nara is ,ez is. Tündériek ezek a gyerekek.Szerintem a palotában is ők énekeltek néhány dalt. Van néhány olyan cukor arcú kislány, tündérek ahogy élvezik az éneklést.

   A háttérben van egy jelenet szerintem valamit sportol a király a kisfiával? Melyikkel és biztos azt ünnepli milyen ügyes a gyermeke. Dzsang fia vagy Dong Yi fia ez aki látszik a bevágáson?

 63. Andicilin Says:

  Szolhiről jut eszembe, hogy vajon nem szül az konfliktust, hogy Ó Jun és Dzsang Hidzse is szemet vetett rá? Főleg mivel ők jelenleg egy oldalon állnak.
  Meg még azon gondolkoztam, hogy ha Dongi egyszer ágyas lesz, akkor biztosan kap maga mellé udvarhölgyeket is, s vajon ki lesz az? Dzsong tűnik kézenfekvőnek, kivéve ha ő meg a Számvevőszék vezetője lesz egyszer. Viszont Szolhi személyiségét tekintve ideális lenne, csak hát ő meg nem udvarhölgy. Na mindegy, úgyis kiderül hamarosan.

  • Marianna Says:

   De áthelyezni biztos átlehet az udvarhölgyeket. A palotában is rakosgatták őket, konyha előkészítő ,savanyító , aztán Jonszeng mellé…stb. Még szóba jöhet az a másik Dzsüngim vagy ki aki most is észrevette hogy a palotában van Dong Yi.Hiszen nagyon jól megbarátkoztak. Vagy a Dzsang párja az alacsonyabb aki figyelmeztette Dzsangot , hogy esetleg ellene is forralnak valamit, hogy eltávolíthassák. Szóval azért van néhány ember akiben bízik Dong Yi.

 64. Cita Says:

  Tegnap este akkorát nevettem, mint már régóta nem. Amikor a király a végén “Dong Yi, szerelmem” szöveggel búcsúzott, attól könnyesre nevettem magam! Vicces, hatott is rám, naná, majd nem, de én is láttam eredetiben, szó sincs szerelmi vallomásról, csak boldog meglepődés van, hogy végre megvan a lány! A király egy gyáva kukac, bénázik még egy ideig, és ettől nagyon aranyos lesz a következő három rész. Lelőtték a szinkronosok a poént, mégse bánom nagyon, mert a kimondott (nem csak érzékeltetett) romantikára nekem is igényem van, lévén az európai filmkultúrában ezt szoktuk meg.
  Kíváncsi vagyok, hétfőn hogy jönnek ki a szinkronosok a saját csapdájukból, és mit kezdenek ezzel a szerelmi vallomással, hiszen nincs folytatása egy jó ideig. Alig várom, hátha lehet tovább vihogni rajta, közben meg elérzékenyülni is, mert ami szép, az szép. Ha nem láttam volna eredetiben, akkor lehet, hogy benyalom, bár eddig az már kiderült, hogy Ázsiában, a régebbi korokban sokkal szemérmesebben közeledtek egymáshoz az emberek. Kevés érintés, egymás szemébe is alig néztek, a feljebbvalók és idősek iránt feltétlen tisztelettel kellett fordulni, nem voltak szerelmes dürrögések, a japán nyelvben, ha jól tudom, nem is volt szó arra, hogy szerelem. Hűség, kötelesség, tisztelet… ezek igen, szerelem az nem. Érezni biztos ők is érezték, de ki nem mondták.
  A király meg joggal bénázik. Életében mindenki mindig azt jelezte felé, bármit kérhet, megkapja. Egy igazi emberi érzés teljesen új számára. Emlékezzetek, többször szabályosan megijed, hogy mennyire dübörög a szíve. Nem érti, mi ez. Talán orvost kéne hívni?
  Nem akarja, hogy Dong Yi királyként nézzen rá, de ha nem uralkodóként áll a lány elé, hanem férfiként, akkor félnivalója van, mert a lány el is utasíthatja. Fogalma sincs, mit érez iránta a lány, honnan is tudná? Dong Yi nem mutathatta volna ki, mi van benne, akkor se, ha korábban felismerte volna már, hogy szerelmes. Ő, aki olyan mélyről jött, és a családját bűnözőként tartják nyilván… duplán lehetetlen bármi is köztük.
  Nekünk, akik úgy nőttünk fel, hogy azt hisszük, minden ember egyenlő, könnyed lépésnek tűnik áthidalni a rang korlátait. De ez a középkor, és Ázsia. Örülök, hogy innen, Magyarországról nézve is élvezhetjük, ahogy összeborulnak, még ha teljes terjedelmében nem is fogjuk fel, mekkora bátorság kellett mindkét embertől, hogy elutasítsák azokat az értékeket, amit anyatejjel szívtak magukba. Az írott és íratlan szabályokból sokkal rémisztőbb börtönt csinálhat magának az ember, mint az, aminek vastag falai vannak. Mert ha a test fogoly, a lélek maradhat szabad, de ha a lelket törik meg a mindenféle korlátok, az megöl egy embert, mielőtt még meghalna…

  • Andicilin Says:

   “Kíváncsi vagyok, hétfőn hogy jönnek ki a szinkronosok a saját csapdájukból” – Sehogy. Ellentmondás lesz.

   “a japán nyelvben, ha jól tudom, nem is volt szó arra, hogy szerelem” – Rákerestem a szerelem, vagyis ai szavukra, ami úgy tűnik, hogy kínai, vagyis mandarin eredetű. A koreaiaknak van rá külön szavuk vagy ők is kínaiból vették át? Amúgy a japánok valóban elég ritkán használják, viszont népszerű női névként.

  • Marianna Says:

   “Az írott és íratlan szabályokból sokkal rémisztőbb börtönt csinálhat magának az ember, mint az, aminek vastag falai vannak. Mert ha a test fogoly, a lélek maradhat szabad, de ha a lelket törik meg a mindenféle korlátok, az megöl egy embert, mielőtt még meghalna…”

   Cita!Hát ezt nagyon szépen megfogalmaztad.

   Megható volt a király is amikor sétált és azt mondta a hely ugyanaz, de hiányzik belőle az a lány. Az eunuchnak meg olyan aggodalmas volt az arca. Látszott mennyire bántja, hogy nem tud ezen segíteni a királynak.

   • Cirmolán Says:

    Nem láttam még az M1-en következő részeket, de a “szerelmem” szót nagyon mesterkéltnek éreztem. Hogy a királynak ez a vallomás lett volna a legfontosabb, ahelyett, hogy rákérdezne, hogy szegény lány él és hogyan élte túl a viszontagságokat? Főleg, hogy Jang beteg ágyánál is elég szép odaadást fejezett ki a király. Igaz, hogy az összeborulás is kissé meglepett, de a viszontlátás örömében ez még egy királytól is és a “szerelmem” nélkül is elfogadható.

 65. tenambo Says:

  Mariann!

  Ezek a legjobb jelenetek,amelyek,majd később jönnek,amikor a király önfeledten játszik a 6 éves Dongkitől származó kisfiával.

 66. Bip-bip Says:

  Ha valaki ilyesmikkel foglalkozik, miért nem készül fel egy picikét.
  nem sokat, csak ami pár órába belefér.

  – mert akkor pl. az átírásokkal tudná, hogy ami az angolban szó eleji j, az magyarul cs, és ha szón belül fordul elő, akkor dzs lesz belőle.
  – mert akkor tudná a különbséget a királyné és a királynő között
  stb. stb.

  Sajnos sok dilettáns fog ma sok mindenbe, és így hülyítik a népet a hamis próféták.

  • Andicilin Says:

   Igen, de ezek a fordítók nem tudnak koreaiul, ők nagy valószínűséggel csak az angol szövegkönyvet kapják meg, amiben erre csak egy szó van. Egyébként a részemről csak feltételezés az angol nyelvű szövegkönyv, mert egyrészt nem sok a koreai fordító az országban, másrészt ezeket a sorozatokat valószínűleg úgy adják el külföldre, hogy egyetlen szövegkönyvet, az angolt készítik el hozzá, amiből a legtöbb helyen könnyen le tudják fordítani. Angol és amerikai filmek és sorozatok tucatjai mennek nálunk is, ezért bőven van erre specializálódott fordító, viszont koreai filmeket csupán néhány éve kezdtek forgalmazni, maximum egy évtizede, sorozatokat pedig 3 éve. Ezen felül elég kevés a szakképzett fordító is, hiszen legjobb tudomásom szerint koreai szak az ELTE-n olyan 4-5 éve lehet, vagyis aki csak a BA-t végezte, az diplomázott, aki tovább ment MA-ra (Ha jól tudom koreai nincs is ezen a szinten, viszont Fordító szak igen.) még nem. Kb. 30 fős egy évfolyam, vagy annyi se. Ebből nem is megy mindenki MA-ra, szóval a lehetőségek nagyon szűkösek. Emellett külön az MTV-nek megvásárolni az eredeti szövegkönyvet bonyolultabb lehet, mint simán megvenni azt a pakkot, amit eleve árulnak. Nyilván, ha valaki törődik ezzel, akkor nem, de itt fel se merül rá az igény, amíg a nézők nem szólnak, hogy ez és az nincsen rendben és tömegével követelik a koreai szövegkönyvet és koreai nyelvből fordítókat.
   Ja és igen, a feltételezésemet még az angol nyelvi fordulatok tükörfordítása is erősíti. Koreaiul ugyan nem tudok, de angolul igen, úgyhogy sokszor hallva a magyar szöveget már tudom is az eredetit, mert a fordító nem nagyon ülteti át a magyar nyelvbe a szöveget, egyszerűen csak ugyanabban a sorrendben gépiesen lefordítja.

 67. Marianna Says:

  A rövid előzeteseket a port.hu-n ugye csak a 38. részig lehet elolvasni?(most még)

 68. Cirmolán Says:

  Az eddig is tiszta volt, hogy Dong Yi-nek 2 db haegeumje van, és hogy az egyik a palotában van, de az biztos, hogy nem ezzel zenélt, henem azzal, amit SolHi-től kapott. Az is tiszta, hogy a palotának két udvara van, a királyi rész és a személyzeté, és Dong Yi menekülése során mindkettőn kívül került, tehát biztosan nem a palotában muzsikált. Sőt az is tiszta, hogy Dong Yi SolHi kiszeng barátnőjénél lakik. Az is tiszta, hogy egyik nap Dong Yi, másik nap a király keresi fel éjszaka azt a helyet, ahol a két dinnyeagyú zenésszel mulattak, nevezetesen a piaci vendéglő asztalát. És az is igaz, csak azt láttuk, hogy a két palotakapun, miként jut ki, azt nem mutatták, hogy a városkapun is kiszökne.
  Ami nem világos továbbra sem, hogy hol zenélt Dong Yi?
  Merthogy, amikor Dong Yi Solhi és Üidzséből hozott férfi segítője közreműködével fiúruhában jutott át a városkapun, akkor a városon kívülről indultak, és akkor is a kiszengnél laktak. (A palotába vízhordó szolgaként már önerőből jutott be.)
  Ha a városban zenélt DongHi, akkor a kiszeng időközben a város kapun belülre tette a székhelyét?
  És Dong Yi vízhordó szolgává válása és a menekülése 1 napon belül történt? Mert ha nem, akkor hol lakott a vízhordó leány? Netán ingázott ki-be a palotakapun, és még a városkapun is, miközben egyszer sem bukott le? Csak az első bejutás volt nehéz?
  Na már most JangHeeJe emberei csak nappal és csak a palotában üldözik DongYit?

  • Ljerk Says:

   Kérdéseidre tudok válaszolni:
   – a cipellős trükkel a palotából szökött ki
   – a városkapun kiment simán (valamilyen akkori igazolványféle felmutatásával amit gondolom mint palotabeli szolgálóleány kapott és aki ilyet felmutat valószínű kevésbé ellenőrzik)

   Mikor JangHeeJe kiszedte a már őt nem nagyon kedvelő zeneakadémiai vezető fiából, hogy hol látta Dong-it (a palotában van mosodai szolgálólányként) el kezdik keresni a palotában (így már a palota kapuin nem tudna igazoló valamilyével kijutni). Szerintem 10-20 perc amíg Dong-it üldözik és kiszökik a városból is, ezalatt nem értesítik a városkapu őrségét, hogy keresnek egy palotabeli szolgálólányt, mertha értesítették volna őket akkor az igazoló akármilyével lebukna.

   Tehát a városon kivül volt a kocsma.

   Valamint eddig csak sejtették, hogy a fővárosban lehet Dong-i, de nem tudták. Így a képe alapján keresték és valószínű, ha meglett volna a számvevőszéki igazoló dolga, azt is felismerték volna. Aki más igazolást mutatott fel, azt kevésbé vizsgálgatták. Mivel gyorsan kijutott a palotából és a városból is, szerencsés volt – még teljes erőből a palotában keresték és nem értesítették a városkapus őrséget, hogy ő szolgálóleány és olyan igazolással rendelkezik.

   Valamint emlékeim szerint amikor mint szolgálólány próbált a király közelébe férkőzni, ami ugye nem sikerült – ezután mintha egy este a szabadban azon elmélkedett volna, hogy nem kedveli tán már őt a király. Azaz mindenképpen a palotán kivül lakott és így nem egy nap alatt történtek ezek a dolgok.

   Kérem fogadja el, hogy az ügy lezárva:
   Tisztelettel Ljerk csendőrfelügyelő 🙂

   • Andicilin Says:

    Nekem nem így jött le, hanem úgy, hogy Dongi a palota azon részében van, ahol a szolgák, tehát a mosoda. A palotából szökik ki az igazolásával, nem pedig az egész városból. Mégpedig azért, mert a palota kapuit, ahol a szolgálók bejárnak nem ellenőrzik, mivel eszükbe se jut, hogy odáig eljutna, hiszen a városkapukat figyelik. (Egy városkapun jutott be Dongi fiúruhában.) Persze amint elterjed a hír, hogy Dongi a palotában van, elküldenek embereket a palota kapuihoz is, hogy szóljanak az ottani őröknek, de pont azután érnek oda, hogy Dongi kilépett a kapun.
    A kocsma szerintem nem a városon kívül volt, hanem a városban. Dongi pedig nem akart kiszökni a városból is, hiszen az növelné a lebukása esélyét, egy nagyvárosban pedig jól el lehet bújni. Ezen túl pedig neki nem a menekülés a célja, hanem, hogy a palotába jusson.
    Dongi a városban zenélt, a király pedig úgy találta meg, hogy nem tudta, hogy ő az, csak a zenét ismerte fel, amit már korábban is hallott.
    A piros-fehér-zöldbe öltözött kiszeng, akinél Szolhi és Dongi a városon kívül megszállt továbbra is a város falain kívül van. A csendőrség tagjai így találták meg, mivel ők még mindig a városfalon kívül keresték Dongit. (Mert Szolhiről nem tud senki se, nem tudják, hogy köze van Dongihoz, hogy segít neki.) Miután bementek a városkapun – ahol Dongi fiúnak volt öltözve – másnál szálltak meg.
    Mosodai szolga pedig elvileg 2 napig volt. Ezek a szolgák nem laktak benn a palotában, reggel bementek az igazolásukkal, este pedig kiléptek vele. (Ezen a kapun szökött ki Dongi.)

    Kár, hogy ide nem tudok rajzolni, de úgy képzeljétek el a várost, mint egy nagy kört. Ennek a körnek a közepén van egy kisebb kör, ami a palota. A nagy körön kívül van az a kiszeng, akinél laktak. Átjutottak a nagy körön – Dongi fiúruhában – és most ott laknak, de az mindegy, hogy kinél. A nagyobb körből Dongi szolgának állva jutott be a kisebb körbe. A nagy kört ellenőrizték képekkel, a kis kört viszont csak a szokásos módon, ki- és belépési igazolásokkal. Éjszaka pedig a nagy körön belül, de a kis körön kívül mászkáltak, mivel ott szabadon lehet, csak a kapukat ellenőrzik.
    Remélem, hogy jól értettem, hogy mi folyik itt…vagy hülyeségeket írok. XD

   • Catrin Says:

    Nem írsz hülyeséget, ez így van. A vásroson belül szálltak meg, most ott vannak, ott is van ismerőse Sulhinak. Meg ahogy Mara korábban is írta a város laza szerkezetű, vannak átmenetes, kevésbé forgalmasabb helyei, ami falu kinézetet adnak, pedig nem az. Szóval bent a városban, éjjel zenélt, arra úgy sem keresték… valahol a szállás helyük közelében, mert ugye magához vette a hangszert és át is öltözött. Felesleges tovább ezen értetlenkedni Cirmolán. Ennyi. 🙂

  • Mara Says:

   Egy valamiről mindig megfeledkeztek. Hogy itt azért két akarat tevékenykedik. Hidzse el akarja pusztítani Dong Yit, ezért minden tőle telhetőt elkövet, hogy kézre kerítse.
   Ugyanakkor a király is mindent elkövet, hogy ezt megakadályozza.
   Viszont egyikük sem tehet semmit nyíltan. Így lehetséges a teljes kavarodás. A testőrség, a rendőrség csak azt csinálja, amit mondanak nekik, márpedig ha mindenki mást mond, akkor elég nehéz hatékonynak lenni.
   Az ellenőrző pontokon kaptak egy köröző levelet, ezért ők aszerint cselekszenek, viszont a városi rendőrök egészen más utasítást kaptak, hiszen nekik a rendőrprefektus parancsol, ráadásul egy királyi ukázzal a zsebében. És ahogy ők nem mehetnek be a palotába, úgy a palotabeli testőrség sem jöhet ki onnan.
   Így amíg Dong Yinak nem kell átmennie az ellenőrző pontokon, addig viszonylag biztonságban van. Persze azért Szolhi emberei is eléggé vigyáznak arra, hogy senki se tudja meg a tartózkodási helyét. Így lehetett, hogy ugyan hagytak üzenetet a rendőrségen a főnöknek, de azt nem árulták el hol laknak.

  • Cirmolán Says:

   Hát úgy tűnik, hogy a kívül-belül kérdés 3:1 (Mara+Andicillin+Catrin) javára Ljerk csendőrfelügyelő ellenében. Meghajlok a többség véleménye előtt.

   • Cirmolán Says:

    Pontosabban belül-kívül kérdés.

   • Catrin Says:

    😀 Ljerk is csak abban tévedett, hogy városon kívül hitte őket, pedig az bizony bent van. De amúgy jó így a véleményeket olvasni és megvitatni, hogy most akkor mit is láttunk.^^ Tisztább lesz a kép.

   • Ljerk Says:

    4:0. Visszanéztem (letöltöttem most először errorka videóját) a döntő bizonyítékot, és a második kapu a palotáé és nem a városé ahogy emlékezetből gondoltam.

    Így viszont tényleg érdekes, hogy 10-20 perc alatt sem tudták értesíteni a palota kapuőreit, hogy a szolgálóleányokat fokozottan ellenőrizzék. A városkapu őrségénél ennyi késés még tán elfogadható lett volna.

   • Cirmolán Says:

    Úgy láttam, hogy az értesítők alig jártak 10 lépéssel Dong Yi mögött a palota kapunál.

 69. tenambo Says:

  Cirmolán!

  Nekem az a véleményem,hogy egy filmnél,ill. a sorozatnál nem kell mindenbe a logikát keresni. A rendező,ill. alkotó szabadság megenged ilyen felvetődő kérdéseket. Lényeg a végkifejleten van.Az idősikok eltolodnak. Ezt láttuk a másik két sorozatnál is.A mit,miért hogyan kérdéseid miatt tulságosan beleéled magad a történetbe./bár ez nem baj/

  • Cirmolán Says:

   Bocs a sok mit-, miért-, mikor-, hogyanért, valószínűleg tripla foglalkozási ártalmam van.

 70. Cirmolán Says:

  És valószínűleg erre számít a rendező is: “A rendező, ill. alkotó szabadság megenged ilyen felvetődő kérdéseket. Lényeg a végkifejleten van”, azaz arra, hogy a néző már alig várja a kiály – Dong Yi újra találkozást, hogy a logikára nem figyel annyira.
  Az biztos, hogy az idősíkok Silla-beli eltolása nélkül pedig aligha kezdtem volna a Három királyság történelme iránt kutatgatni. Az érdeklődést ezek az idősík-tologatások szépen felkeltik.

  • Catrin Says:

   Egyetértek, a Sillában ráadásul nagyobb idő terjedelemről van szó, és ott engem még az piszkált nagyon, hogy miért nem öregítik jobban a színészeket. De aztán belenyugodtam.
   Szerintem itt a Dongiban okésan követni lehet az időt. Néha nem lehet érezni hány nap, vagy hónap telik el, de aztán kiderül mindig, hogy hol járunk benne. De most ez a kis palotából be-ki történések tényleg csak 1-2 naposak voltak.

 71. tenambo Says:

  Catrin!

  Az biztos,hogy 120 napig volt távol a palotátol.Ezt a királytol tudjuk. A többit csak következtetni lehet. Hát baj ez? Az hiányzik,hogy,mint egyes filmeknél felirják:pld. 3 hét mulva,vagy 6 év mulva? Valaki azt irta,hjogy csak két napig volt a mosodában ez is csak következtetés.
  Egyszóval: felesleges itt időszámvetést késziteni a film történései alényegesek./szerintem/ Az izgalom,a cselekmény leköti az embert és nem azt számolgatja,hogy most ez mennyi időt vett igénybe.

  • Catrin Says:

   Hehe, hol írtam én, hogy baj lenne, meg hogy nem elég az infó, amit kapunk? Pont azt írtam én is fentebb valahol még, hogy a király ezt állította, és az előző kommentben meg, hogy a Dongi ideje mennyire követhető szerintem és elég az, amit kapunk. Szóval ugyan azt írod, amit én csak konkrétabban, félre érthettél, ha így kérdőre vonsz. Természetesen mivel nagyon jó sorozatról van szó, a cselekmény az ami igazán számít.

   Ettől függetlenül sokszor jó agyalni nem csak a történeten, hanem a karakteren, kosztümökön, az egész kultúrán, történelmi hátteren, vagy hogy épp ezt az idő síkot, hogy követi az adott sztori.

   Szóval nem állítottam, hogy bármi baj lenne az idő ábrázolásával, vagy hogy mindig tudni kéne pontosan hány nap telik el. Pont, hogy azt mondtam, itt mennyire jó, mert ha nem tudja az ember megfelelő idő elteltével úgy is kiderül épp hol járunk.^^

  • Andicilin Says:

   120 nap a között telt el, hogy Dongi elmenekült a palotából és, hogy Üldzsuban találkozott Dzsang Hidzsével, Sim Untekkel és Szolhivel. Azóta visszautaztak a fővárosba, sőt Dongi még dolgozni is kezdett, ami legalább 2 nap, de lehet, hogy több.

 72. Elhaym Says:

  Marianna:
  “A rövid előzeteseket a port.hu-n ugye csak a 38. részig lehet elolvasni?(most még)”

  Igen, szerdán kerül fel a következő 5.

  Pénteki rész tetszett eddig a legjobban, végre ez a sorozat is meghatott, ideje volt. 🙂

  • Sli Says:

   Én a pénteki részt untam. Lehet, hogy nem vagyok elég romantikus lelkületű. 😛

 73. Catrin Says:

  A D-Addicts fórumán végre találtam infókat az ágyas rendszerről. Konkrétan Aprilfive, aki a magyar feliratot készíti (szerintem remekül) a sorozathoz, írt bővebben erről. 🙂 Ide másolom, igaz Dongi még M1-en nem ágyas, de tudjuk, hogy az lesz. Az írás tartalmaz még spoilereket, de egyik sem olyan, amiről már ne írtunk volna és mindegyik az ágyasságra vonatkozik. Kicsit bonyolult, mondjuk én tudtam követni, de tovább is láttam a sorozatot. Gondoltam, azért hasznos lehet, ha ez ebben a formában igaz.^^

  Íme:

  “Úgy gondoltam, ha megosztom veletek a Király hitveseinek és ágyasainak rangsoráról szerzett (remélhetőleg helytálló) ismereteimet, talán mindannyian tisztább képet kaptok majd az itt zajló eseményekről.
  Akkor nagy vonalakban, a teljesség igénye nélkül:
  A koreaiaknál megfigyelhető kettősség nemcsak a kormányzásban, rendőrségnél stb. figyelhető meg, hanem még az ágyasok esetében is.
  Sukjong királynak, mint tudjuk, összesen 3 felesége volt, de egyidőben csak egyetlen királyné lehetett mellette. Uralkodása alatt 3 királyi hitvese és 7 ágyasa volt, de emellett még számos rendkívüli udvarhölgyet is magáénak tudhatott.Wink
  A bin szó a legfőbb nemesi királyi ágyas/hitvest jelenti, a négy királyi ágyasi cím közül, (mely már nemesi rangot is ad viselőjének) a legmagasabb rang. E cím tulajdonosa már a legfőbb arisztokrácia soraiba lép családjával együtt, és lehetősége nyílik akár a királynői rang megszerzésére is, ha a körülmények ezt lehetővé teszik.

  1. rend: Bin – Gui-in
  2. rend: So-ui – Sukeui
  3. rend: So-yeong – Suk-yeong
  4. rend: So-won – Sukwon (Az egy sorban lévő 2-2 ágyas nem egyenrangú, az első a magasabb szintű, így összesen igazából mégiscsak 8 rend lenne…)

  És hogy még tovább bonyolódjon a dolog, egy királyi ágyas az adott rangján belül vagy Jang vagy Jeong rendű, de magasságában e kettő ugyanaz .
  Érdekességként a 3 elsőrendű királyi hitves: Hui-bin, Suk-bin és Myeong-bin nevével kapcsolatban: a bin szó jelentése: “rangja éppen a királyné alatti”.
  A bin szó előtt álló szavak jelzőket jelentenek: Hui/Hee: áldott, a Suk/Sook: tiszta, és a Myeong:?(aki tudja, írja meg)
  Nézzük a mi hölgyeinket:
  Jang Ok Jong, ki szegény származásával rendkívüli udvarhölgyként lépett a palotába, a király Sukwonná nevezte ki, amikor a későbbiekben trónörökössé lett fiával állapotos lett, ő 4. Jeong rendű nemesi királyi ágyasi címet kapott.
  Később legfőbb királyi ágyassá lépett elő, Huibin lett, innen pedig lehetőséget kapott a királynéi cím elérésére.
  Choi Dong Yi szintén szegény származású volt, és először palotahölgy, később rendkívüli udvarhölgy lett.
  Amikor első fiával állapotos lett, ő is a 4. rendű Sukwon rangot kapta ugyanúgy mint Ok Jong, de vele ellentétben ő Jong-rendű lett. Sorozatunk szerint, amikor visszatért a palotába Geum fiával, 2. Jong-rendű Sukeui-vá léptették elő.
  Hamarosan megkapja majd a Sukbin rangot is, vagyis a legfőbb arisztokraták közé kerül, és rangját-címét tekintve a két hitves egyenrangúvá fog válni. De miután Ok Jong a címét hamarabb kapta meg, ő lesz a rangidős.
  Annyit még, hogy e rendek-rangok nevei, az ezekkel kapcsolatos intézkedések kizárólag az éppen akkor uralkodó királyra jellemzőek, és maguk a kinevezések nem követnek szigorú sorrendet.
  Megjegyezném még, szülőanyjától függetlenül az uralkodó király nemesi hitvesektől származó utódainak hivatalosan a mindenkori királyné az édesanyja.

  Egyelőre időzavarom miatt ennyire futotta, érdekesnek találom, remélem, nem veszítettem el nagyon a fonalat… ”

  Itt olvasható az eredeti hozzászólása:
  http://www.d-addicts.com/forum/viewtopic_85397_660.htm

  • Andicilin Says:

   Nem értem, hogy miért kettő van egy szinten, ha azok valójában más szintűek voltak a valóságban. Ki ez a Myeong-bin? Lesz a sorozatban is? Mert ha ő is megkapta ezt a rangot, akkor egy fajsúlyúnak kéne lennie Dzsanggal és Dongival. Legalábbis én ezt várnám.
   A Jeong és Jang között nem lehet, hogy a rangidősség a különbség?

   • Catrin Says:

    Ahamm, szerintem is fura ez a rendszer, hogy egy szinten kettő is van, akik nem egyenrangúak, érdekes… De hát így volt. 🙂
    Myeong-bin nem tudom szerepel-e benne, és, hogy egyáltalán ki ő. De még csak a 46. részig láttam, szóval lehet utána még lesz. Lehet ő lesz majd a király 3. felesége? Valaki esetleg, aki végig látta már és tudja?
    A Jeong és Jang elnevezéseknél szerintem is rangidősségről van szó, ez tűnik logikusnak.

  • Ljerk Says:

   Érdekes volt amit beidéztél, mivel nem értettem teljesen kerestem még további információt ezzel kapcsolatban:

   http://www.koreafilm.eoldal.hu/cikkek/a-kiralyi-haz-titkai/tortenelmi-hatter/

   Nem idézem be, mert több olyan spoiler is van benne, amit most még nem tudok elhinni (ennyire elborult volna Dzsáng elméje ?) és nem tudom beteszik-e a filmbe gondolva a Dzsáng-ra vonatkozó rész utolsó előtti két mondatának történéseire.

   Valamint ez a leírás sem tökéletes, mert 3 feleséget ír, de végülis a sorok közt 4-et találunk, közte az elsőt akit nem is ismertünk meg a filmben, mert fiatalon lett a szintén fiatal király felesége és himlőben meghalt.

   • Andicilin Says:

    Én amikor még az elején rákerestem a valós történelmi adatokra, akkor azt találtam, hogy 3 felesége volt, Dzsang pedig ebbe nem tartozott bele. Az első feleség korán meghalt, most van a második. A harmadik pedig a második halála után lesz csak. Szóval lehet, hogy Dzsangot sosem nevezték ki királynévá – főleg, hogy a valódi királyné mindvégig életben volt.

   • Catrin Says:

    Igen, ezt is a’szem először Aprilfive tette fel D-Addictsra, és onnan veszik át, szóval már olvastam. Ha jól emlékszem Mara is korábban már bemásolta az egyik Dongi bejegyzésbe.
    Szóval igen a királynak 3 felesége volt a leírások szerint. Az első, akit a sorozatban nem mutattak, a második, aki számüzetésbe vonult, a 3. pedig majd csak az ő halála után lesz királyné. A 4.-nek meg végül is Jang mondható, de szerintem azért nem veszik őt így egybe, mert csak átmenetileg volt övé a királynéi pozíció, míg a másik 3 életük végéig a király feleségei voltak.

 74. Ljerk Says:

  Kerestem még leírást az uralkodó női , de találtam jobbat, igaz angol felirat nélkül de nagyon “király” – néhány baki a forgatásról (közte nagyon aranyos csók bakik ÁÁÁÁÁ de jók 🙂 )

  Sillát meg újra kezdik ismételni – az 1. rész 21:30-kor kezdődik hétfőn (április 18.) az M2-n és ugyanebben az időpontban folytatják hétköznaponként.

  • Catrin Says:

   Ó, igen a bakikat már én is néztem, ez nagyon aranyos. 😀 De, aki még nem látta előbb nézze meg a kész jelenetet szerintem a tvben, mert nagyon aranyos és széééép. 🙂 Most a héten már szerepelni fog.

   • Marianna Says:

    Nem bírtam megállni , muszáj volt belenéznem 😦

    A Shillánál is a karácsony tette be a kaput. Az olyan hosszú volt, akkor néztem meg a hátra lévő részeket két éjszaka egy ültő helyemben.
    Most a húsvét lesz necces, hogy nem bírom ki, csak nem találom mit írtatok, mintha valaki már felrakta volna minden részt, hogy katt és már nézhető is de nem találom 😦

  • aldebaran_beta Says:

   😀

   Ezt annyira bírom, amikor a király ezt a fejet vágja zavarában; mindig keresi a pókot a falon. 😀

  • Marianna Says:

   Jézusom ez olyan ciki, hogy 1 km-re ülnek egymástól 🙂

 75. aldebaran_beta Says:

  Mint mindenki én is azt hittem, hogy elkerülik egymást! 😀 És mondom hoppácska, miket mondunk már királykám! 🙂 És közbe nem is. Vajon miért van az, hogy így fordítanak? Szerintem lenne olyan, aki tudná vállalni a koreaiból való fordítást, nem? Kezd bosszantani ez. Meg az, hogy még mindig nem képesek normálisan használni a királyné-királynő szavakat. Ahogy esik úgy puffan.

  Egyébként nem hittem volna, hogy még jobban meg tudom szeretni JJH-t. 🙂 Olyan színesen játszik, nagyon tetszik. És a mosolya olyan igazi napocska mosoly, hogy az embernek egyből jobb kedve lesz tőle.
  Szerintem meg Dzsanggal szemben épp, hogy bizonytalan volt. Igaz, hogy aggódott érte, de amikor mondja neki Okdzsong, hogy de örülök, hogy aggódtál értem felség, akkor olyan kételkedő, meg nem is tudom milyen az arca, de az az állapot, amikor már ő nincs annyira oda a másikért, és zavarja, hogy az meg igen.

  Köszönjük a történelmi adatokat, bár egyelőre nem értem az ágyas rendszert, ezt még emésztenem kell, meg többször, lassan átolvasni. 😉

  Dzsang igazából is volt királyné én úgy tudom. Ugyanez történt, Inhyeon királyné elleni cselszövés miatt a királynét száműzték, Dzsang lett királyné

  SPOILER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Csakhogy ezt a király később megbánta, az intézkedését visszavonta, Dzsang megint ágyas lett, Inhyeon meg királyné.

  (Mondjuk azt nem értem, hogy Dzsang egyáltalán hogy kaphatta vissza az ágyasi rangját…?)
  Aztán később Dzsangot ki is végezték.

  • Catrin Says:

   A sorozatból kiderül miért tarthatja meg az ágyasi rangját.

  • Marianna Says:

   És akkor megint biztos áskálódni fog aljas módon tovább ,hogy megkeserítse és ellehetetlenítse az eredeti királyné és Dong Yi életét. Jó igen az ő fia trónörökös, de attól még az anyját száműzni lehetett volna Mondjuk jó messzire ” pl Jeju” vagy ” Ú” szigetére, ez utóbbi még jobb 🙂 Hiszen fent írtátok úgy se a saját anyja az anyja hanem a mindenkori királynőt nevezik anjának. Lehet, hogy azért szokták mondani hogy …-“királyi anyám”-…. ebben a filmben is mondta már a király azt hiszem. De aztán szólította édesanyámnak is. Na mindegy.
   Kissé sápadtabb tényleg mind a két színésznő. vagy már annyiszor mondták Dong Yira , hogy lefogyott, hogy már én is úgy látom.
   De Dzsang királyné se csattan ki az egészségtől. Eszi a gonoszság , de most leginkább a félelem. Újra olyan sátánian kisírt piros-fekete karikásra festhetnék a szemét a “drágámnak”.

  • Marianna Says:

   Tegnap vasalás közben délután fél 3-kor megnéztem a Story5-on a palota azon részét amikor Min miniszter elmegy Dzsangüm után a szigetre és ki akarja szabadítani de aztán azt kéri tőle gondolja meg és adjon neki esélyt, hogy akkor vihesse vissza amikor már nem kell bujdokolni. Ott is annyira szuper JJH.
   Aztán amikor vége lett megnéztem a Shillából találomra egy részt,amikor kitervelik az adóreformot.
   Aztán a pénteki részt a királyi udvarból. Szóval tobzódtam az élvezetekben.Mert most már a királyi udvar is egyre izgalmasabb.
   Ma már majdnem a körmöm rágtam, mert nem tudtam mikor fogja már a bizonyítékot odaadni a királynak.Azt hittem Dzsang elmegy a király magán rezidenciájára és ott kapja őket. Aztán hirtelen nem ismertem fel éjszaka mit támadtak meg ,akkor is azt hittem a lányt akarják elrabolni, mert rájöttek hol van. Nagy megkönnyebbülés volt , hogy az irattárat.

   Nem is tudom ki, talán Sznyegi vagy Hegy vagy Mara? valaki azt írta Csonszu él, előkerül majd és attól kezdve nagyon sokszor menti meg Dong Yi életét. Hát az mikor lesz????Mert szegény nagyon félti, meg szereti, meg keresi, fut utána de most se ő találta meg hanem a király.
   Ez egyébként szuper jó ötlet volt, hogy a király leljen rá. Nekem nagyon bejött ez a jelenet. 🙂

 76. aldebaran_beta Says:

  Dejó! Végre elkezdik ismételni a Sillát! A másik bejegyzésben írta valaki, hogy 65 percesre van kiírva, ami azt jelenti, hogy vágatlan lesz, ugye?

  • Catrin Says:

   Szerintem mivel ez már megfelelő időpont, és 65 percesre írják vágatlan is lesz. Legalább is nagyon remélem. És azt is, hogyha tényleg így lesz, valaki így is fölveszi, és feltölti.^^

 77. aldebaran_beta Says:

  Más. Még az érzelmek kifejezéséről. Szóval annyira leszoktatnak ezek a filmek a testi kifejezéséről az érzelmeknek (mármint, hogy ezt várjuk a szereplőktől), gondolom ez direkt van így. Úgyhogy amikor végre van egy ölelés, vagy egy apró kézfogás, akkor már a nézők teljesen odáig vannak, meg vissza. 🙂 Sőt már látom magamon is, hogy néha már drukkolok, mondom a karakternek hogy na, de most már azért ez egy olyan eget rengető helyzet, hogy kijár egy ölelés, ugye?

 78. tenambo Says:

  Figyelem SPOILER!!!!

  Dzsangot nem végezték ki,hanem akkori szokás szerint mérget itattak vele.Lásd,mint a Palotában.

  • aldebaran_beta Says:

   Ez az én olvasatomban bizony attól még kivégzés. A módja a méreg, nem az akasztás, vagy más, de attól még az.

 79. Andicilin Says:

  Ez a ládás trükk már az elején gyanús volt nekem és végül rá is jöttem, hogy mi a megoldás. Elsőre tényleg hihetőnek tűnt, azonban miért ásta volna el Dongi a bizonyíték egyik felét, s vitte magával a másikat? Ha lett volna ideje ásni, akkor mindent eláshatott volna, következésképp nem ő ásta el a “bizonyítékokat” hanem valaki más. Ahhoz pedig, hogy valaki elkapjanak nincs szükség az eredeti dokumentumokra, elég ha a tettes el akarja tüntetni a nyomokat, tehát elég csak vele elhitetni, hogy az iratok valódiak.
  Dongi mitől lett beteg? A király pedig szívbeteg vagy miért kell minden nap szíverősítőt innia?
  Csunszu. Hát, már neki is leesett, ami réges-rég mindenki másnak. Kíváncsi lennék, hogy pontosan mit érez, mert féltékenynek lenni nem csak szerelemből lehet, ez még a testvéri szeretetbe is beleférne.
  A kedvencem Han kamarás. Mindig lejön az arcáról, hogy mit gondol. XD

  • Mara Says:

   Ha visszaemlékszel Dong Yi nagyon súlyosan megsebesült, amiből csak nagyon hosszan tudott kilábalni. A kereskedő mindig mondogatta is neki, hogy vigyázzon az egészségére mert még nincs jól. Ezután jött ugye az hogy Hindzse elkapta, majd Szolhival gyalog jöttek végig a hosszú úton a fővárosba. Így nem csoda, ha az amúgy éppen gyógyulóban lévő sérülése miatt most rosszul lett.

   Cupido Han kamarást én is nagyon kedvelem. 🙂 Annyira édes, ahogy összeboronálja a szerelmespárt.

  • Marianna Says:

   Han kamarás tényleg tök jó fej. Én is figyelem egy ideje.

   ” A király pedig szívbeteg vagy miért kell minden nap szíverősítőt innia?”

   Biztos ez a “Béres Vita KING ” 😀
   Nem biztos, hogy szívbeteg, de az biztos, hogy az uralkodót táplálták valami erősítőkkel, részben volt is elég feszültség az udvarban , hogy szíverősítőt kapjon, meg immunerősítőt, hogy amikor járványok vannak akkor ők ne betegedjenek meg. Sőt még biztos olyan gyógykészítményeket is kapott, hogy trónörököst tudjon nemzeni.

   ” Dongi mitől lett beteg?”

   Az kedvenc csendőrfőnökünk a Szó parancsnok …új címét még nagy izgalmamban nem bírtam megjegyezni….nagyon helyesen mondta. Ezt a részt nem tudom ki lektorálta , de tök szuperül illesztette be. Szóval tényleg úgy van , hogy amikor az ember felszabadul az iszonytos stressz , nyomás alól és a lelke felszabadul, ahelyett , hogy megnyugodna, a szervezete megbetegszik. Kimerítette az összes vésztartalékát és a szervek nem bírják tovább a hajtást. Az elménk jelzi, hogy nyugi van ,nem vagy veszélyben. Erre a szervezet bedobja a kulcsot, szó szerint ledönti a lábáról az embert, hogy feküdjön és töltse fel energiával a csúcsra járatott és kimerített szerveit.
   A saját lányomnál is tapasztaltam már többször is, sorozatban produkálta, hogy amikor minden beadandóját megcsinálta végig gürizte a vizsgaidőszakot és végre élvezhette volna a szünetet másnap láz, mindene fáj és 3 napig nem bír fel se kelni, csak lázasan alszik.
   De más páciensemnél is megfigyeltem már.pl Apa 3 évig külföldön, anyuka kisgyerekekkel itthon hol egyik gyerkőcnek van baja, hol másiknak, anyuka erős, kitart , mindent vidáman kibír sose semmi fáradtság rajta, fitt és friss mindig. Apa hazajön, anya pár nap múlva kórházban összeesve, kimerülve. Az ilyen fajta emberek másképp nem kímélnék magukat továbbra se, ha az elme nem irányítaná így a szervezetet.
   Dong Yi se ült volna a fenekén ha nem betegszik meg , hanem elindult volna kiszabadítani a két udvarhölgy társát meg a nyugatni frakció miniszterét stb…és még tényleg eleve nem is volt teljesen egészséges, Mert ugye még ahová elmenekült, ott se bírt nyugton maradni hajtotta magát, hogy visszakerülhessen.

   • nagot Says:

    Mariann, drága, megelőztél a betegség kialakulásának “időzítése” témájával, de azért még megerősítelek! A barátnőm pánikrohamai is mindig szabadság alatt jönnek elő, s én is ezt tapasztaltam a családtagjaimon, önmagamon. A kimerültség akkor hatalmasodik el, ha a sok munka, feszültség után a megpihenős szakasza jönne az életünknek. A túlzott fizikai és/vagy idegi kimerültség meg köznapiasan szólva tényleg “hazavágja az immunrendszert!

   • Sznyegi Says:

    Szó parancsnokot nem a királyi testőrség vezetőjévé nevezte ki az uralkodó? Most ő lett Alchon :-). Tetszett, ahogy elnyomott egy félmosolyt, mikor bejelentette Oh Yun-nak, hogy most ő diktál :-). És szép az új egyenruhája is.

   • Cirmolán Says:

    Akkor most már értem, hogy az influenza évek óta miért péntek délután dönt le a lábamról és miért nem hétfőn vagy szerdán!

  • Marianna Says:

   Egyébként amikor a király felajánlotta a királyi orvost ,azt hittem Dong Yi azzal vág vissza, hogy tudja ő milyen gyógynövényeket kell alkalmaznia ,hogy megerősödjön.

   Szegény Csonszu. Na most már számára is egyértelmű, hogy a király elhappolta előle Dong Yi-t. A hídon rájött kit veszített el. Jaj olyan jó lenne tudni valyon mit akart neki mondani amikor megágyaztak és ment kifelé a szobából, aztán mégse mondta. Legalább a gondolatát valami narrátor bemondhatná. Jaj úgy nem szeretem amikor mondani akarnak valamit aztán mégis lenyelik. 😦 lehet, hogy fel akarta a lány figyelmét hívni vagy megerősíteni,ha rájött már, hogy ő már a királyé???? Azt hiszem bekapcsolom a felvételt és lejátszom újra.

 80. Zsuzsianyu Says:

  de tényleg Doni miért lett beteg ????…(vérveszteség ??? vagy kiszáradt ?? vagy belázasodott???vagy az elviselt sok izgalomtól??) vagy miért….de jó volt a mai rész mert végre ….beindultak az események ….

  • Marianna Says:

   Figyeltétek? Érzékeltetni akarták , hogy Dong Yi az élete kockáztatása árán is megszerezte a bizonyítékot, mert az egyik nagyon gyűrött papír pirosan maszatos volt, amit szerintem véresnek akartak mutatni. A baj csak az, hogy ennyi idő alatt a vér nem marad piros. De nem baj. Lényeg, hogy ott van a király fenséges kezében!!!

   • Ljerk Says:

    “A baj csak az, hogy ennyi idő alatt a vér nem marad piros” Apukád nem volt kórboncnok vagy annak segédje ? Lebuktattad az álnok filmkészítőket. 🙂

   • Marianna Says:

    🙂

    Jobb ha a néző ” SZEMFÜLES”

    Meg amit Catrin is írt …

    “Természetesen mivel nagyon jó sorozatról van szó, a cselekmény az ami igazán számít.

    Ettől függetlenül sokszor jó agyalni nem csak a történeten, hanem a karakteren, kosztümökön, az egész kultúrán, történelmi hátteren, vagy hogy épp ezt az idő síkot, hogy követi az adott sztori.

   • nagot Says:

    Marianna, még egy korábbi részben én is láttam a dokumentumon maszatot, de nekem inkább bágyadt barnás rózsaszínnek tűnt. Mondjuk tv-je válogatja, milyenek a színárnyalatok. Most nem tudtam, csak fél szemmel nézni az adást. Biztos igazad van, hogy nem sikerült ez a véralvadás olyan tökéletesre! ; )

 81. Ronell Says:

  Sziasztok! Kukucskálok, olvasgatok, de látom, azt még senki nem kezdte el számolni, hogy mennyiszer is akarták már Dong Yi-t eltenni láb alól (jó párszor próbálkoztak vele). Igaza volt a jósnak, hogy ha megéri a felnőttkort, ami majdnem nem sikerült, akkor sem lesz egy kényelmes, könnyű élete 😦
  Szegény Csonszut annyira sajnáltam, mert tudja, hogy mivel Dong Yi csak bátyuskámnak szólítja, ő csak a nagy testvér marad a lány számára, na meg a király vallomását hallva, rájött, hogy itt ő már nem nagyon rúghat labdába, csak védelmezheti a lányt.

  • Marianna Says:

   Igen igen ezt jól írod, a lány tényleg olyan ártatlanul bátyuskámnak szólítja. Vajon lesz olyan rész a filmben amikor Dong Yi elgondolkozik azon, hogy ez a férfi talán nem csak a kisleány hugocskájának tekinti? Vagy hogy ez felmerülhessen Dong Yi-ban ,erre nem is ad okot a srác és mélyen titkolja az érzéseit és vigyáz a viselkedésére?

 82. Marianna Says:

  Azon a két zeneakadémiás pasin berosálok. Ők érzékeltetik legjobban azt, hogy ha ” ELTAKAROM A SZEMEMET LÁTHATATLAN VAGYOK”
  Hát ez érthetetlen számomra. A kisgyerekek viselkednek így. De hogy ez a távol keleten miért maradt meg nem értem. A palotában Dzsangümöt örökbe fogadó apja csinálta ezt állandóan. A Shillában Jugbang leginkább. Most a két zenész meg a két számvevőszéki udvarhölgy is amikor mentek a száműzött királynéhoz. Miért gondolják, hogy ha a szemüket eltakarják akkor nem látják őket ???? Az nem feltűnő hogy ha valaki elmegy mellettük akkor két nő hirtelen feltapad a falra?

  • Andicilin Says:

   Szerintem az életben ez nincs így, sőt a legtöbb komolyabb filmjükben se láttam, csak ezekben a könnyed sorozatokban.

   • Marianna Says:

    Akkor megnyugodtam , hogy ma már nem csinálják 😀

 83. Marianna Says:

  Ezek nem csalnak a gyógynövényekkel. A palotában is Dzsangüm anyját is mungóbab levével itatták amikor rábukkantak és a füvészkertben is a mérgezett lánynak is azt adatott az (akkor még nem tudtuk) orvos.
  És milyen okos a mi kis Dong Yi-n. Egyből rájött, hogy a méreg ellenszereként ihatott azt Dzsang nehogy már tényleg megölje magát.

 84. aldebaran_beta Says:

  Köszönöm a válaszokat Catrin. Béres Vita KING. 😀 😀 😀 Azért ezen most kész vagyok. 😀

  Imádom, ahogy Jongdál, meg az elöljáró állandóan “elbújik”. Mindig valami mást találnak ki. Ez a mostani a rózsaszínű esernyővel, meg azzal a lyukacsos valamivel ott van a legjobbak közt. (Amikor a lányaim kicsik voltak és “tanultak” bújócskázni, akkor elbújtak, és mindig szóltak a rejtekhelyükről, hogy hol vannak.)

  Szó Jongi a királyi testőrség parancsnoka lett. És tényleg nagyon jól áll neki ez az élénkebb színű egyenruha. Mondjuk abból kiindulva, hogy a kalapjának a gyöngye, meg a váll-lapjának a színe olyan, mint Juné, meg Hidzséé ugyanolyan magas rangban vannak, nem? Hidzse meg csendőrtábornok, Jun meg valami ugyanolyan, csak az igazságügyieknél.

  A király magánrezidenciájának a kertje olyan nagyon szép. (*sóhaj*) Nem tudom hogyan csinálták (nyilván a világítással :)), de ott van az a kis vízfolyás, felette a híddal, még csillogott is a víz a holdfényben, ahogy a király, majd később Csonszu átsétált rajta útban Dongihoz.

  Amilyen okos Dzsang úrnő ennél jobban kellett volna tudnia, hogy ez a vállalkozás nagyon rizikós, és nagyobb az esély, hogy vesztes lesz, mint nem.
  1. Hidzse egy csomó mindent nem beszél meg vele, hanem a háta mögött machinál.
  2. Szerelmes vagyok a királyba, a felesége akarok lenni.
  3. Mindenképpen királyné akarok lenni, az ország első asszonya.
  4. Ezért mindenre hajlandó vagyok.
  5. Fájdalmat akarok okozni a királynak, mert megbántott.

  Ez így egyben mind üti egymást.

  Ja, az meg mi volt, amit az egyik déli frakciós pali mondott a gyűlésen, hogy Korea a nemeseké és a tudósoké? Erre tud valaki valamilyen (történelmi) magyarázatot?

  Marianna, itt tudod nézni online, angol felirattal:
  http://www.viki.com/channels/651-dong-yi

  itt megnyomod a “videos” feliratú, második fülecskét, majd a videóknál legörgetsz, alul kiválasztod a második oldalt (a sorozatban már ott tartunk) és kiválasztod az adott részt. Eleve az angol felirattal fogja elindítani, ha esetleg nem, akkor az oldal jobb felső sarkában van egy ilyen opció, hogy “select your languages”, ott ki tudod választani. Mehet a menet!

 85. tenambo Says:

  Ronell!

  Én megszámoltam. Szerintem 4. Kétszer sebesitették meg sulyosan./az egyik spoiler./

  • Ljerk Says:

   Szerintem sokkal többször, csak azokat írom amikre emlékszem:

   1. Kiskorában amikor üldözték, de a csendőrparancsnok beszélgetett vele, és ezért nem tudták lenyilazni de súlyosan megsérül esés közben és Szol-hi emberei mentik meg, de még előtte amikor Gedorával volt együtt akkor is folytonosan menekülniük kellett
   2. Nem emlékszem pontosan mi okból, de egyszer az utcán is üldözték, de Cson-szu megmenti
   3. Amikor a királlyal nyomoz együtt (de még nem tudja hogy ő a király)
   a kősó ügyben és a banditák nem hiszik el hogy a biró uram a király, de a testőrség odaér
   4. Bezárták egy pajtába, de kiszabadította magát
   5. Bele akarták fojtani a vízbe, de Cson-szu megmenti
   6. Dobótőr fúródik a mellkasába, de valahogy megmenekül és egy kereskedő ápolja nem épp önzetlenül (mondjuk az nem tudom hogy kerül 3 napnyi erős lovaglásra a fővárostól ilyen súlyos sebbel)
   7. Karddal majdnem megölik, amikor feltűnik Sim Von-tek és alkut köt Dzsáng Hi-dzse-vel a lány életéért cserébe
   8. Amikor Dzsáng Hi-dzse megtudja, hogy a palotában van újra életre-halálra kerestetni kezdi

  • Marianna Says:

   ….”Kétszer sebesitették meg sulyosan./az egyik spoiler./”….

   😦 ajjaj.. ..ki az az elvetemült???? ugye túléli?

 86. Sue Says:

  A sok pici baklövést én is észreveszem , de az agyam már veszi is a jelzést és átfordítja azt megfelelőképpen.Így a véres papír is átváltott -aha ez az a bizonyíték amit Donghi elhozott-és kész.
  Ugyanígy fennakadtam az otthagyott cipellőn is, de léptem tovább, a lényeg a figyelemelterelés volt.Noha kissé gyermetegre sikerült , de szerintem mindenki vette a lapot. A király és Donghi egymásra találásánál is felesleges volt és valóban nem úgy reagáltak a szereplők, hogy a szerelmem szó elhangzott volna. Ez ki is derült a hétfői részből.
  Sho parancsnok ugyan úgy észreveszi Csonszun az érzelmek változását, mint a fő eunuch a királyon.Húzta is a nyakát amikor a király azt mondta, hogy más nem is vigyázna jobban Donghira mint a “bátyja”. Nem merte megmondani, hogy nem is vérszerinti testvére! Akkor izgult volna csak igazán a király!
  Azon gondolkodtam, hogy a Déli frakció az lehetett az egykori Shilla, a Nyugati frakció pedig Gourgeyo/ha jól írom?

  • Andicilin Says:

   Szerintem a király már tudja, hogy nem édestestvérek. Szó biztosan elmondta, de már csak a különböző családnév miatt is sejthette.

   • Marianna Says:

    Ez tényleg érdekes észrevétel a vezetéknevekről. Én nem vettem észre, hogy különböző képen mondják a nevüket, de szerintem nem mondta el a csendőrfőnök, hogy nem édestestvérek.Én ezekkel a nevekkel egyébként is hadilábon állok, most nagyon sok az azonos név(számomra) mert pl Dzsang a királynő is, ha jól hallom a kiejtést akkor a számvevőszéki udvarhölgy is akit most őriznek, akkor azt hiszem Jongdal is van vagy 2 vagy 3.férfi.

   • Andicilin Says:

    Dzsang az ágyas/királyné, és Dzsong az udvarhölgy. Csa Csunszu és Cson/Csve Dongi. Jongdálból tényleg volt már legalább kettő, mert a zenész is az, bár a családneve nem derült ki, és a kínai küldöttségi tag is. Utóbbinak Kim Jongdál volt a neve. (Ha jól emlékszem.)

  • Cirmolán Says:

   Úgy emlékszem, hogy egyszer említette Seo csendőr-testőr parancsok a királynak, hogy DY és Csonszu nem vérszerinti rokonok.

 87. Elhaym Says:

  Sli: Pénteki rész vége sem hatott meg?

  Ma este a Film+on is lesz egy dél koreai film.

  http://port.hu/a_gyilkos_to_legendaja_cheonnyeon_ho/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=15222251&i_topic_id=1

  • Andicilin Says:

   Ezt én is néztem már. Vajon amit itt Chillának írnak az Silla, a.k.a. Szilla?

   • Marianna Says:

    Érdemes fennmaradni érte?

   • Andicilin Says:

    Passz.
    IMDb-n 5,9/10 az értékelése, a My Drama Listen pedig 2,86/5, vagyis olyan közepes filmnek tűnik.

   • Marianna Says:

    Ajjaj nem a legbiztatóbb részt vágtad be.

   • Andicilin Says:

    Hát, ezt találtam, mint trailert. (Amúgy ez a főszereplő kattant csak bizonyos szögből hasonlít Inoue Maora.)

   • Andicilin Says:

    csaj

  • Andicilin Says:

   Sajnos nem tudom megnézni, mert más dolgom lesz. Nem lehet letölteni valahonnan szinkronosan? Vagy nem veszi fel ma valaki? 🙂

  • Sli Says:

   A vége sem, mert addigra már nagyon untam, és vártam hogy történjen már valami, vagy legyen már vége. Amikor Dongi megkapta azt a hangszert, gondoltam hogy játszani fog rajta, a király meghallja és így találkoznak, szóval még meglepetés sem ért.
   A könnyes találkozások sem tudtak meghatni, például amikor Csonszu sok év után találkozott Dongival, az nekem inkább nevetséges volt, ahogy ugyanazt ismételgették egymásnak legalább ötször. Lehet, hogy eredetileg értelmesebb dolgokat mondtak, de így elég hülyén jött ki hogy nem bírtam nevetés nélkül nézni, pedig gondolom nem ez volt a jelenet célja. 😛
   A Silla sokszor megérintett érzelmileg, (igaz, ott sem a romantikus jelenetek,) de ennek a sorozatnak ez még nem sikerült. De azért nézem, ahogy A palota ékkövét is elnézegettem, pedig az sem fogott meg annyira.

 88. Elhaym Says:

  Szerintem igen.

 89. Andicilin Says:

  Nahát-nahát, ki gondolta volna, hogy ágyas lesz Dongi? 😛
  Egyébként a trónfosztott királyné honnan tudja, hogy a király szerelmes Dongiba? Az addig oké, hogy a száműzetése előtt látszott a királyon, de honnan olyan biztos benne, hogy még most is így érez?
  Dzsang nem semmi ám! Olyan ügyesen forgatja a szavakat, hogy nem válaszolt egy kérdésre se, ugyanakkor még ő keltette a lelkiismeret-furdalást a királyban. Mert azért nem hinném, hogy ne érezne iránta még mindig valamit a király. Azért csak kedveli még egy picit, nem?

  • Marianna Says:

   Basszus ez mind azért van hogy ne bírjak aludni! Hát a szívem most már majdnem kiugrik. Ki nem izgul rajta ? Az nyújtsa fel a kezét! Én azt hittem ,hogy kinevezi a számvevőszék vezetőjének, és annak az egyenruhájában fog megjelenni , aztán a csendőrtábornokot pedig a legmagasabb vizsgáűlóbizottság fejének is kinevezi és a számvevőszékre és Szó-ra bízza a kivizsgálás lefolytatást. De ez lehet hogy irtó nagy baromság volt , hogy ilyet kitalálok, biztos meg tudjátok magyarázni ez miért nem lett volna jó, de azért merült ez fel bennem , meret hogy előző esete annyira könyörgött Dong Yi hagy dolgozzon tovább a számvevőszéken.
   A másik tipp tényleg az volt, hogy királyi ágyas ruhában fog megjelenni , de ezt meg azért nem akartam mert hát hogy lehet ilyen ruhában ha még nem ágyas???? Na szóval nagy kavar van a fejemben. De reszketek mint mikor Misil ráfogta a nyilat Deokmanra.

  • Mara Says:

   Azért a trónfosztott királynénak maradtak az udvarban ismerősei, akik híreket szivárogtattak neki a királyról és Dzsangról.
   Én például mindig úgy gyanítottam, hogy Cupido főeunuch titkon exkirályné párti volt.

  • Marianna Says:

   Azt már máskor is láttuk, úgy tűnik , hogy az ilyen kis kígyók mint Dzsang is, az eszük éles a cselszövésre, és tudják facsarni a mondatokat , az ellenfél érzelmeire hatva. ÚÚÚÚTÁÁÁÁlom amikor azzal fenyegetőzik, hogy a királynéd vagyok ha nem engedelmeskedsz, az életeddel játszol…
   A király előtt is azzal bazírozik tényleg , hogy hátha a szívén keresztül még elveszi a józan ítélőképességét, de ma nagyon nagyon bírtam a királyt mert azzal is amit válaszolt Dzsangnak, megerősítette, hogy azért nem lehet az orránál fogva vezetni.
   És olyan jóképű volt amikor a végén vonult be a tárgyaló termbe ,hogy bejelentse kiadja DOng Yi-t. Jaj de bírtam a búráját. ( Most annyira mint a palotában amikor belelőtt utoljára is a céltábla közepébe , miután a király meg akarta zavarni azzal, hogy megmondta hogy szerelmes Dzsangümbe jaj de bírtam akkor is a viselkedését 🙂

  • Ljerk Says:

   “Az addig oké, hogy a száműzetése előtt látszott a királyon, de honnan olyan biztos benne, hogy még most is így érez?”

   Dzsáng is kikövetkeztette, pedig nem látta a királyt és Dong-it azóta együtt, In Hjon viszont ezt elfogadja mégha esetleg nehéz is neki – Dzsáng pedig nem tud megállni azon az úton amin elindult, amikor kijött a királytól egyértelműen végiggondolta, hogy már nincs visszaút.

   • Marianna Says:

    In Hjon valószínű már akkor elfogadta amikor Dzsang színrelépett, és Dong Yi még sehol nem volt. Na meg amikor bizonyossá vált, hogy nem tud trónörököst vagyis még hercegnőt se szülni a királynak.Ő már akkor érezhette hogy nem töltheti ki teljes mértékben a király szívét. vagy azért is mert őt még nem szerelemből a király választotta hanem a politika vagy az udvar kötötte a házasságukat.
    Mit mondhatott az alatt a királyné Dong Yinak amiíg a kinti udvart mutatták?
    És mit mondott Szó Csonszunak ami olyan nagyon fontos volt amit a király neki mondott de tudnia kell Csonszunak is róla ????Ki fog derülni? Utólag nem fogják mutatni? Vagy tudja valaki?Spoilerben megírnátok?

 90. Zsuzsianyu Says:

  hát ma tényleg a legkedvesebb jelenet volt ..Dongy és a volt királyné beszélgetése …hogy nyugottan szeresse csak a királykát ….de a többi bűn elkövetőben egy fikarcnyi megbánás sincsen …és valóban …ez a Dzsáng jólforgatja a szavakat….szerintem nagyon akart neki hinni a király …de vissza- kozot tőle …még idejébe….

  • Marianna Says:

   nagyon megható volt. Meglepetés is. Sejtettem, hogy a támadáskor nem lesz már ott Dong Yi így meghiúsul megint a merénylet…Ljerk figyelj !! 9. ?
   Arra számítottam, arra kéri Szo-t, hagy menjen el a határvédelmi könyvért. De szerintem azért a Szolhi két emberét küldték. Remélem idejében ideérnek. jaj nagyon izgulok.
   Szóval ahogy Mara is írta vannak olyanok akik szeretik a trónfosztott királynét. ld. a számvevőszék udvarhölgyei is szokták látogatni 4-en is. Dzsong + Dzsog-gim, aztán az “alacsony + a “harcossal” pont az előző részben amikor feltapadtak a házfalra nehogy észrevegyék őket. Amíg nem volt lecsukva a nyugati frakció vezetője is elment hozzá néhányszor. És tényleg az eunuch is őt pártolhatja.Bár ezt neki szerintem nem lehet kimutatni vagyis azt nem mutatták, hogy ő is elment esetleg.

 91. Mara Says:

  Nagyon szeretem a következő részt, ahogy Dong Yi mindenkinek magyarázkodik, egyre nagyobb és nagyobb zavarba hozva magát és őfelségét. 🙂

  • Marianna Says:

   Az holnap lesz????
   Jaj ezek a bevágások! Mi az, hogy a király valami olyat mondott vagy kérdezett, hogy nem egyezik bele a királyi frigybe vagy mi a csodába? Mi az? Mi a királyi frigy? Nem hiszem hogy esküvőt akarna. Tudom elszökik a lány mert fél, hogy kiderül mivel vádolják a családját, de miért ellenkezik annyit? Pedig most már biztos ő is ….na most a nagy kérdés….ki tudja???szerelmes már a királyba vagy csak eszméletlenül szimpatikus neki és mint alattvaló szereti????
   Ahogy a volt királynővel beszélt olyan csodálkozó szemekkel nézett mintha most jött volna le a falvédőről.Pedig azért most már jónéhányszor elmondta neki a király milyen fontos számára…a “TESTÉNEK A RÉSZE”…nem hisz a saját fülének és emlékezetének?

 92. Marianna Says:

  Ma Jongdal “ruhás” jelenete fenomenális volt.Szakadtam meg rajta mikor sarkon fordult és otthagyta a felettesét.

 93. Marianna Says:

  Na még az is eszembe jutott, hogy nem a régi királynő miatt menekül -e mégis Dong Yi ? Mivel megígérte neki, hogy mindenképpen visszajuttatja őt a jogos címéhez, tehát vissza a király oldalára a trónra, ezért nem fogja elfogadni a “királyné-“-i ajánlatot? Vagy ez is hülyeség részemről ? 😦

  • Andicilin Says:

   Dongi szerintem amiatt menekül, mert fél, hogy mi lesz, ha egyszer kiderül, hogy köze van a Penge Szövetséghez. Erre egyébként én is kíváncsi vagyok.
   Jó, persze fél attól is, hogy szeress a királyt, illetve valóban ki akarja deríteni, hogy mi van e mögött az ügy mögött és még Sim Unteket is fel szeretné szabadítani.

 94. Mara Says:

  Lássuk be, Dong Yi joggal aggódik. A szekrénybe bújtatott csontvázaknak az a kellemetlen szokásuk, hogy épp a legrosszabbkor bukkannak elő. Márpedig bárhogy is szépítjük Dong Yi papája és bátyja a korona elsőszámú főellensége volt. (mai szóhasználattal mondva: terrorista)
  Namármost, ahogy ez a következő részekből kiderül majd, azért egy jövendő ágyast előbb eléggé átvilágítanak.

 95. Marianna Says:

  Akkor tehát még nem ágyas ez csak egy álruha. Védőöltözet??

  • Catrin Says:

   Még hivatalosan nem kapott ágyasi rangot. Szóval olyan, mint a Palotából Jonszeng korábban, vagy mint Dzsang a történet elején, mikor vissza lett hívva az udvarba. Szóval végül is ágyas, de még nincs rangra emelve, vagy ilyesmi. Aki a magyar feliratot készíti ilyenkor írja őket rendkívüli udvarhölgynek. Ez azt jelenti, hogy a királyhoz közelálló, tehát belőle lehet rendes ágyas.
   Ez a fokozat nagyobb védettséget ad Donginak, mintha egyszerű udvarhölgy maradt volna, ezért találta ezt ki neki a király. Meg persze azért is, mert minden vágya, hogy Dongi is ágyasa legyen.

   • Marianna Says:

    Szóval van valaki aki magyar feliratot csinál? És hol jár? Hol lehet letölteni? Még nem dolgozik előre?

   • Mara Says:

    Dong Yi magyar felirata:
    http://www.d-addicts.com/forum/viewtopic_85397.htm

   • Catrin Says:

    Mint látod 47. résznél tart. 🙂 Hétvégenként szokta feltölteni az újabb feliratot (tőle származott a történelmi háttér és a legutóbbi ágyas infó, amit bemásoltam). Szóval, ha ezt szeretnéd követni 47-ig előre tudod nézni, de utána már elég hamar be fogja érni a TV a felirat fordítását. Szóval valószínű m1-en előbb látod végig, ha csak angol felirattal meg nem nézed előre. Online ez a magyar feliratos verzsön nem nézhető még.

    A felirat nélküli videókat, amikhez, majd hozzá rakod, innen tudod letölteni:
    http://mehanata.net/?p=2218

   • Marianna Says:

    😀 Hálás köszönet Nektek!

   • Catrin Says:

    Szívesen. 🙂

 96. gizuska Says:

  Feliratos
  29.
  http://online-sorozatok.hu/musicvideo.php?vid=fd389a370
  30.
  http://online-sorozatok.hu/musicvideo.php?vid=32a08a19b
  31.
  http://online-sorozatok.hu/musicvideo.php?vid=ccda96134
  32.
  http://online-sorozatok.hu/musicvideo.php?vid=19dca5b21
  33.
  http://online-sorozatok.hu/musicvideo.php?vid=72c754430
  34.
  http://online-sorozatok.hu/musicvideo.php?vid=1ebfb9d77
  35.
  http://online-sorozatok.hu/musicvideo.php?vid=2652ed822

  Az 1-28 részek szinkronizálva ugyan itt megtalálhatók.

  • Catrin Says:

   😀 Nah, akkor már rakják föl feliratosan is. Szerintem érdemes belenézni, akik még nem hallották az eredeti hangjukat a szereplőknek. 😀

 97. tenambo Says:

  Véleményem szerint a királyok anno. nem szokták mondani,hogy te az ágyasom leszel,hanem finoman ugy ahogy itt.”Átadom nektek Dongit,de jol jegyezzétek meg,hogy mátol Dongit a legmagasabb királyi kegyben részesitem!” Ez magyarul azt jelenti,hogy ágyasnak nyilvánitotta. Ez volt a bum!
  Megkapta az uj ruhát és ünnepélyesen bevonult az uj rezidenciájára.
  A tronörökös születése után megkapja a”szuk bin” legmagasabb fokozatot.

 98. aldebaran_beta Says:

  Dzsang királyné hihetetlen szófacsaró valóban. Most volt például az, hogy azt mondtam, hogy na ebből nem fogja tudni kivágni magát, mikor a királlyal beszélt. Már csak azért sem, mert neki nem tud úgy hazudni, ahogy ebben az esetben “kéne”, mert szereti. De kivágta magát. Ezzel személy szerint engem sikerült meglepniük.
  Ez a Penge Szövetség Csonszut is fenyegeti. Az ő szempontjából is egy érdekes dolog, mert az alatt az ember alatt szolgál – és nyugodtan kijelenthetjük, hogy bizalmasa lett -, aki a hozzá legközelebb állókat anno elfogta. Még egy dolog. Dongi papája meghagyta Csonszunak, hogy élessze újra a Szövetséget. Máshol is azt olvastam történelmi szinopszisban, hogy újjáélesztette. Itt a filmbe ezt belevették? Vagy nem lesz ilyen? Mert azért ez már végképp egy extra bonyodalom lenne.

  Dongi olyan szép volt abban az ágyasi ruhában. 🙂 Egyébként az meg a másik, hogy a király meg aggódjon is, ismeri, hogy a lány milyen egy makacs kutya, többek között ezért is szereti, akkor meg hogy gondolja, hogy nyugodtan ül a fenekén, és kivonja őt a számvevőszékből? Másrészt valóban nem nagyon látok más utat, hogy “érinthetetlenné” tegye.

  Akció. Amikor mennek az álarcosok a királyi rezidenciára, akkor a kertben meglepi őket Csonszu. Na, ott elkezdik egymástól kérdezgetni, hogy ki vagy te? 😀 Ez egy jó nagy hülyeség volt szerintem. Egyrészt, nem mindegy? Másrészt meg egyértelmű, hogy ellenség. 🙂 És milyen szép oldalszaltóban pörgött bele a vízbe az illető. 🙂

  Inhyeon királyné meg egyre szimpatikusabb. Végeredményben ő egy abszolút áldozat mindenféle szempontból, mégis amilyen tartással él, az fantasztikus. Akkora szívás, neki is hozzá kellett menni egy számára idegen valakihez, akivel igazából nem került bizalmas, közeli kapcsolatba. Míg a királynak lehettek egyéb választásai, addig arról sehol sem volt szó, hogy a királynék tarthattak volna szeretőt. Nyilván eszméletlen mennyiségű bonyodalmat szülnének, ha nem a királytól lenne esetleg gyerekük, de mondjuk akkor is ki lehetett volna találni valamit. Mittomén, akkor elválnak.

  • Andicilin Says:

   Hááát, fentebb vagy az előző blogbejegyzésben már volt szó arról, hogy az eunuchok feleségül is vehettek valakit. Szóval ha képesek voltak szexuális életet élni, akkor akár a királyné is választhatott volna közülük szeretőt.

   • aldebaran_beta Says:

    Gondolod? Pedig azt hittem, hogy pont azért van értelme, hogy ennyi eunuch van ott, hogy nehogy rámozduljanak az udvarhölgyekre.

   • Andicilin Says:

    Én mindig úgy véltem, hogy az eunuchok feladata az őrzés. Ehhez pedig bőségesen elég ha nem lehet gyerekük.

 99. Cita Says:

  Megint lemaradtam kicsit, de érdemes volt elolvasnom titeket. A mai részt én is nagyon várom, pedig már láttam, nem is egyszer. De a szinkronos mindig kicsit más, néha jobb, néha rosszabb, jó várni rá, és máshogy élvezni, mint feliratosan.
  Dong Yi, képzeljéek, milyen meghasonlott állapotban van. Nem hülye, tudja, a király érez iránta valamit, ő is érez, ez biztos, de mindig elnyomta, mert szerinte esélye sincs semminek közöttük. Kasztszerű társadalomban nőtt fel, az utcán szinte, árva is, se kék vére, se gazdag rokonsága, az apja meg az állam ellensége… Így nem reménykedhet. Illetve reménykedik, de újra meg újra elnyomja magában. Hányszor ült már könnyezve, a király nevét suttogva? Szereti, csak még magának se meri beismerni. És most, hogy a király olyan jelzéseket ad, amibe nem lehet nem belebotlani, még rosszabb. Eddig gondolhatta, nem szabad álmodni, úgysincs esély. Most, hogy itt a viszonzott szerelem lehetősége, minden rosszabb. Így jobban fáj, hogy “mi lenne, ha…”.
  A rendkívüli ágyasság jó ötlet, csak ez mentheti meg a lányt attól, hogy kihallgatás címén meg ne kínozzák, és akár meg ne öljék “véletlenül”. De a folytatás nagyon rizikós. A királynak le is kell vele feküdnie, kiderülne előbb-utóbb, hogy kamu az egész. A palotában ha valaki fontos személy tüsszent, öt perc múlva ezren gondolkodnak el azon, beteg-e, meghal, vagy megússza, és ezen mit lehet nyerni nekik…
  A király bármelyik nőt megkaphatja, egy udvarhölgy engedelmeskedik, nincs más választása, de ennek a férfinak életében először olyan nő kell, aki nem csak királynak látja őt. Iszonyú fontos neki, hogy férfiként kelljen Dong Yi-nak. Királyként kitől hallhat egyetlen őszinte szót is? Senkitől. Ő is ember, nem ugyanannyira kell neki a kiérdemelt szeretet, a visszajelzés magáról, mint a többi embernek, hanem sokkal jobban, mert soha senkitől nem kapta még meg. A helyében én is félnék, mit fog válaszolni a lány. Mert ha csak a királynak engedelmeskedik, mintha a fogát húznák, abba a férfi belezakkanna. Soha ennyire nem akart semmit. Teszi a dolgát, szobrot játszik, néha szinte istent is, de azért ember lépeget a szobor mögött. Ő tudja egyedül, mennyire magányos, milyen kiszolgáltatott, ő tudja egyedül, hogy nincs is élete. Dzsang az érzékeit borzolta meg, igen ügyesen, művelt, magabiztos nő, és nem görnyedt előtte kétrét, ettől ez a kapcsolat még nem az igazi. Ha nem lépett volna be a makacs kutya az életébe, gondolom, azt hitte volna, Dzsang a szerelem. Ha van mivel összehasonlítani egy érzést, rögtön kiderül annak minden fogyatékossága. Egy ócska házasság egészen addig működtethető, amíg nem jön egy új szerelem, mert annak a fényében az ember egyszer csak elkezd fuldokolni, pedig addig azt hitte, van elég levegője az élethez…
  Dzsang fura egy szerzet. Egyre messzebb kerül a valóságtól, szinte eszelős a tekintete sokszor, jól játszik a nő, mert a zombiszerű smink nem lenne elég, hogy kiverjen tőle a hideg! Tényleg szereti a királyt, már ahogy ő a szerelmet érti, mert birtoklás az, nem igazi érzés. Aki birtokolni akar, az képes eszelős szerelem után eszelősen gyűlölni szerelem tárgyát. Ő is ilyen, és a királyt kárhoztatja érte, mert hogy ha még mindig szeretné őt őfelsége, akkor ő nem változott volna meg. Nem a fenéket! Mentségnek jó, hogy mindenről a másik tehet. Aki ilyen betegesen vágyik a hatalomra, egy másik ember felett is, egy ország felett is, annak rohadt a lelke. Iszonyú teher lehet! A jóságra való képesség vagy megvan, vagy nincs meg. Neki hiányzik. Amikor Dong Yi-nak segít felemelkedni, akkor is régi önmagát látja benne, és fel is akar használni egy ilyen éleseszű lányt, ki is mondta ezt, emlékeztek? A lány feltétel nélküli hűségét akarja megvenni azzal, hogy segít neki. Arra nem gondol, ha a lánynak van tisztessége, nem fogja követni a mocsokba, ez fel se merül benne. Mivel ő gátlástalan, nem tudja, van olyan ember, akinek a lelke nem megvehető. Amikor rájön, a naaagy szimpátia naaagy gyűlöletbe fordul, és ez nem csak a király érzései miatt alakult így.
  Ma azt mondanánk a két Dzsang testvérre, hogy szociopaták. Akinek nincs lelkiismerete, az életveszélyes állat. Ha a külső korlátok, a törvények nem állítanak meg valakit, hogy kiélje minden zsigeri vágyát, akkor a saját belső korlátja, a lelkiismerete kell, hogy beinduljon. Ha van neki. Mi is tudunk utálni, rosszat kívánni, sokak rá is szolgáltak, mégse ölünk meg senkit. Ettől ember az ember. Hogy választhat jó és rossz között. Nem mintha jutalmat kapnánk a jóságért, bár ha valaki azért jó, mert elsején csekket vár érte istentől, az se teljesen szálkás agyban…

  • Ljerk Says:

   Nagyon szépen összefoglaltad Cita. Annyival egészíteném ki, hogy Dong-inak semmilyen bizonyítéka sincs arra nézve hogy a Penge Szövetségét tőrbecsalták és semmilyen közük nincs a hivatalnokok meggyilkolásához – és azt is tudja hogy a bizonyíték a MINDEN a királyi palotában. Tehát Dong-i helyzete és természetesen ettől nem függetlenül az érzelmi élete hasonlóan a királyéhoz nem olyan egyszerű.

   Mivel nem nézem előre a filmet, nagyon érdekel, hogy következnek be ezek az események. Mert látni lehetett több szituációban is, hogy nem mindegy hogy mi van meg előbb: a bizonyíték vagy a vád.

   • Marianna Says:

    Talán a kiinduló pont újra az kellene hogy legyen ,hogy akit először megtalált még haldokolva és odacsúsztatta a táskájába azt a valamit amit letépett az egyenruháról,…jaj de régen volt …nem is tudom az Szó-hoz vagy a délieket pártolókhoz került-e. Szóval bizony ezt nagyon az elején kell kezdeni, nem tudom Csonszu mennyit tud majd segíteni, de nagyon félek, hogy Szó-nak nehogy elboruljon az agya és hátat fordítson nekik….vajon hogy lesz???Hiszen még az ő apjának a halálát is ki kellene újra vizsgálni.

   • Marianna Says:

    Na ez lehetne értelmesebb is , de rohanok angolra aztán felvételről a TITKOOOOOOOK !

  • Andicilin Says:

   Szerintem egyáltalán nem szociopaták, de tény, hogy rosszakaratúak. Van egy jó kis manga-anime-film, stb. szóval elég sok feldolgozásban megszerezhető japán történet, a Death Note, aminek a főhőse egy szociopata srác. Persze eleinte nem az, de pont arról szól az egész, hogy hogyan válik azzá. Az ő karakterétől elég messze állanak az átlag gonoszok. Szerintem Dzsang csak simán gonosz, de ez is csak idővel alakult nála. Ami viszont kezdettől fogva volt, az a hataloméhesség. Most keserű, csalódott és féltékeny, s emiatt lesz gonosz.

  • Cirmolán Says:

   Cita!
   “A lány feltétel nélküli hűségét akarja megvenni azzal, hogy segít neki.”
   Emlékszel, amikor Jang mellett áll ki Dong Yi, meg akarja jutalmazni, de először a lány nem kér semmit (később a ruhadísz megnézésére kér engedélyt) – akkor azt mondja Jang, jobb szeretné, ha Dong Yi valami lehetetlenre vágyna. S mivel semmi ilyenre nem vágyott a lány, nem tudja feltétel nélkül örök hálára kötelezni.

 100. Marianna Says:

  Az azért az nálam mutat valamit, hogy egy ember elhatározza tűzön vízen keresztül eléri a célját, királyné lesz és trónörökös lesz a gyereke, majd király. Szerintem az ilyen embert még az se érdekelné ha leprás lenne a király akivel az életét össze kellene kötnie, legfeljebb örül, hogy hamarabb elpatkol mellőle a hatalom képviselője és aztán tényleg övé lesz minden és a gyerekéé. tehát már az induláskor se voltak egészségesek a gondolatai.

  • aldebaran_beta Says:

   Én erre írtam a múltkor, hogy ezzel nem jön össze az, hogy szeretjük is a királyt, meg szerelmi kapcsolatot tartunk fenn vele. Mert vagy ármánykodsz, úgy, hogy azzal neki is kárt okozol, vagyis a szerelmednek ártasz, vagy szereted, és nem okozol neki kárt.
   És be is bizonyosodott, hogy ebből a szempontból egyre gondoltunk a forgatókönyvírókkal 🙂 Most mondta Dzsang, hogy már az elejétől hiba volt, hogy szerelmes lett belé.

 101. Zsuzsianyu Says:

  Na vééégre .én nem szégyellem de ma is meghatódtam …és igen bőgtem a végén …nekem nagyon tetszett a királyka udvarlása .. ahogy rá sem nézet …de mégis …jaj de jóóóó volt …
  de a tésztaképüt …száz fogút miért engette el ??? …ebből csak baj lesz …
  jaj de aranyosak voltak a zenész barátok is ….jóó volt izgulni ma velük együttt….

  • Ljerk Says:

   Már az eleje jó volt, amikor a miniszter megkérdezte a királyt a gyűlésen, hogy hogy érti azt a király, hogy a kegyeibe fogadja a lányt ? Magyarázzam el talán ? – élcelődött a király. 🙂

   • Marianna Says:

    Igen igen, én is könnyeztem kicsit, de a szívem viszont annál jobban vert , felvételről néztem most későn este épp végeztem és én is úgy vagyok mint a király 🙂 Úr Isten mi ez, miért ver így a szívem , hívjak orvost ??? 🙂

    Eszméletlen jó jelenetekkel volt tele az egész rész. NAAAAAGYOOOON TETSZIK 😀

  • Cirmolán Says:

   Zsuzsianyu!
   “de a tésztaképüt …száz fogút miért engette el ???”

   Mert a belső ügyekért felelős királynénak alá kell írnia a “királyi kegyekkel megajándékozott” Dong Yi kinevezését. Ezzel zsarolta meg Jang Sokjungot, mivel a király ebben a kérdésben formai hibát vétett, megkerülte Jangot. Erre utalt Jang, mikor a törvényesség visszaállításáról beszélt. És ennek Jang Hee Je szabadon bocsájtása bolt az ára.

 102. Andicilin Says:

  Hm, ez aztán romantikus egy rész volt! Különösen tetszett a vége, ahol a ködben átszűrődött a lemenő nap fénye. Csak azt nem értem, hogy a faágakat minek veszik mindig bele. Sokkal jobban mutatott volna nélküle.
  Csunszu született diplomata! Mindig tudja, hogy mit kell felelni, illetve kérdezni. Ja, és úgy levelet írni, hogy ne legyen benne semmi konkrétum. Szépen eltüntette a nyomokat is, úgyhogy kíváncsi leszek, hogy miképp derül majd ki mégis, hogy Dongi valódi neve Csve. Szerintem ő nem szerelmes Dongiba, inkább jobban szereti, mint húgát, de nekem nem úgy tűnik, mintha úgy lenne szerelmes, mint a király és Dongi.
  Dzsang az örökös alkudozásaival, mesterkedéseivel esett ki igazán a pyxisből. Vagyis önmagát árulta el a király előtt, aki csak hallgatta és figyelte. Most már egyértelmű, hogy csak a hatalomért, a pozícióért megy a harc.

  • Cirmolán Says:

   Igen, Csonszu a Yusin-féle emberi csoda pepitában! Kicsit sajnálom, hogy nem Ő lesz Dong Yi párja. De Csonszu-nak DYi-ék voltak a családja és ebből neki már csak DY maradt. Ö ekként is szereti DY, a bejátszott visszaemlékezésben DY, mint “menyasszony”, a gyereklánnyal való viccelődés volt.

  • Cirmolán Says:

   És arra a levélre nem emlékszem, vagy az spoiler volt?

   • Andicilin Says:

    Csunszu küldött egy levelet a királynak, amiben leírta, hogy hol találja Dongit. Közben ő elment a régi házukhoz és elégette a bizonyítékokat.

   • Cirmolán Says:

    A szöveget hallottam, csak a levél kerülte el a figyelmemet.

  • Mara Says:

   A levél, amiben megírta a királynak, hogy Dong Yi a sziklán lesz.

  • aldebaran_beta Says:

   Ezt én is így látom. Dzsang vajon akarna-e még egyszer királyné lenni, ha visszaforgathatná az időt? …

   • Marianna Says:

    Ezt hogy érted? Inkább szerelmes maradna a királlyal, mint ,hogy királyné legyen? Én inkább a szerelmet választanám a hatalom helyett.

   • aldebaran_beta Says:

    Igen, így értettem. 😉 Persze, most sokan így gondoljuk, de akkoriban gondolom nagy lehetett a csábítás egy ambíciózus és okos ember számára, főleg, ha nő. Semmi más kitörési lehetősége nem lehetett, csak ha jól megy férjhez, vagy udvarhölgy lesz, de azok közé többnyire csak a nemesi származásúakat vették fel, Dzsang meg nem volt az. Ettől függetlenül talán meggondolná a dolgot.

 103. cirmi Says:

  Hát ez nagyon megható rész volt … Én is pityeregtem, annyira szívbe markoló volt az egész. Dzsang úrnő most dühöng, hogy valóban árnyéka lett valakinek, aki szerinte egy senki. Csonszu pedig lemondott a szerelméről 😦 És micsoda vihar a király és Dongi szívében!Nem tudom, mi lesz tovább, de ez most egy érzelmi csúcs. A zenészek valóban nem semmik voltak 🙂 Most mi lesz velük, ha nem tudják illően megszólítani Dongit 🙂
  Hogy a királyné milyen aranyos volt, amikor biztatta Dongit, hogy szeresse a királyt … Az egyik legszimpatikusabb szerep, és a legszebb nő a filmben. (Ezt nem én, hanem a férjem állapította meg, így tutti biztos) Nélküle most még nagyobb zavart dúlt volna Dongi lelkében.
  Éjszaka megnézem még egyszer!

 104. Catrin Says:

  Hm, a mai részben mikor kicsi Dongi sírt a sziklán nem tették be alá a szinkront. Szóval eredetiben volt sz s kis sírós részlet, még mondta is, hogy apuci. 😀

  Amúgy nagyon szeretem a mai részt, de lesznek ennél még jobbak, aranyosabbak, meghatóbbak (legalább is számomra). Annyira édesek. 😀

  És Csunszu szerintem sem szerelmes, csak nagyon szereti Dongit. 🙂 De a lényeg úgy is az, hogy ő mindig “csak” a bátyja marad.

  • Catrin Says:

   XD “sz s”=”az a” Szóval “az a kis sírós részlet”-et sikeresen félre gépeltem.^^

  • Marianna Says:

   Én az utolsó 20 percet kapásból újranéztem. Akkor az lett aa sanda gyanúm, hogy amire visszaemlékszik a király amikor eltűnt Dong Yi …tehát amikor azt mondja a királynak Csonszu, hogy most kérdezhet-e úgy is valamit mint Dong Yi bátyja … szóval szerintem akkor a srác másodszor ment vissza a királyhoz. Először szerintem azt mondta úgy kérdezi mint férfi. Aztán elballagott Dong Yi-hez beszélgettek és rájött, hogy a lány csak a múltja miatt fél, de szereti a királyt. Biztos azt válaszolta, hogy már nem tudna úgy élni, hogy kitörölje a király emlékét. Na ekkor visszament Csonszu a királyhoz, megerősítette benne, hogy a lány számára ő még mindig a bátyuskája…. hiszen ezt mondta….Dong Yi-ban még mindig úgy élek, mint a bátyja… és ekkor meg akart a srác győződni arról, hogy vajon akkor is megvédi -e a király , ha pont tőle fél a lány a múltja miatt.

   Én így tudom elképzelni, így történhetett. Mert ha nem így lett volna …akor a király meglátva Dong Yi levetett ruháját magába roskadt volna és nem ment volna utána. De Csonszu a második meghallgatáson éreztette vele, hogy a lány nem szerelmes Csonszuba…

   Nagyon nagyon sok piros pont Csonszunak, mert ha ezt a félelmet a múlt miatt nem mondja el, az lehet hogy katasztrofális lett volna a két szerelmes kapcsolatában. Sőt ha a király nem mondja,hogy …”nem is kell , hogy elmond mi az a fájdalom amit rejteget”… jaj ez is annyira gyönyörű volt tőle

  • Marianna Says:

   Azért egy picit szerelmes. csak túl nagy rajta a nyomás, l Szó parancsnok is biztos figyelmeztette már tartsa kordában az érzéseit. De ha Dong Yi azt mondta volna,hogy tud felejteni, tuti elvitte volna máshová, hogy megvédje és ott az övé legyen.

   • aldebaran_beta Says:

    Nekem erről az jutott eszembe, hogy talán egy picit (nem valójában) úgy szerelmes Dongiba, mint egy álomképbe. Mint amikor csak valakit, akit nem is tudom, mondjuk egy újságból ismersz (vagy a tv-ből :)). És ebbe benne van az a 6 év, amit egymástól távol töltöttek, és ebből cirka 5 és fél évet a lány keresésével töltött. Szóval megszokta, hogy minden gondolata az övé. És neki tényleg nem maradt senki más. Gondolom, hogy azelőtt is egyedül lehetett, hogy a vérségi kötelék hiányában is családtagnak számított Dongiéknál. Ha azt a 6 évet együtt töltik szerintem fel sem merülne, hogy esetleg többet érez a lány iránt, mint testvériséget.

 105. Ryan Says:

  A mai részből megint kihagyták az előzetesben bemutatott részt,amikor a király meglátja a lány összehajtott ruháját és utasitja Han kamarást,hogy keresse meg a lányt.Han nekem is az egyik kedvencem,ugy tud mosolyogni lehajtott fejjel.Tulajdonképpen kineveti a királyt (Jóindulatúan.)A király meg amikor a saját ,jól begyakorolt területén játszik nagyon határozott tud lenni.A miniszterekre csak úgy villogtatta a tekintetét.Bezzeg amikor Dongihoz közeledik,hebeg-habog.
  És még azt sem tudja mitől dobog annyira a szive.

  • Marianna Says:

   Én nagyon megijedtem az egyik király-Han kamarás jelenetnél. Akkor , amikor a király kérte mondja meg őszintén , hogyan legyen tovább a lánnyal. Jaj olyan komoly arcot vágott , és ahogy megdöbbenve visszakérdezett, hogy tényleg feleségül akarja venni a király???? Jézusom azt hittem azt fogja tanácsolni, hogy ilyen nagy kaszt béli különbséggel nem lehet. Még mindig majdnem kiugrik a szívem ha rágondolok.

 106. cirmi Says:

  Megnéztem még egyszer, hááát, ne mondja senki, hogy Csonszu nem volt szerelmes a lányba! Amikor égette a papírjait, akkor mondott le róla. Han kamarásnak pedig eléggé férfias az arca, egy eunuchnak nem olyan, mert a szervezete sokkal kevesebb tesztoszteront termeli. A palota ékkövében volt egy jelenet, amikor a főeunuch viccelődött az első udvarhölggyel, hogy a felesége féltékeny rá, pedig mi lehet az oka? És jóízűen nevettek, mert tényleg viccesnek találták a dolgot. Kasztráció után még egy darabig megmarad a képességük, de pár éven belül kialszik. És akkor kikerekednek, az arcuk inkább fiús, mint férfias. Hannak pedig nagyon markáns arca van.
  Nagyon jólesett mégegyszer végigizgulni, annyira szép volt ez a rész.

  • aldebaran_beta Says:

   No, mivel csak eljátssza, hogy eunuch, ezért ne várd, hogy maximálisan azonosuljon egy eunuchhal. 🙂 Gondolom nem kasztrálták a forgatás kedvéért. 😉

  • Cirmolán Says:

   Csonszut az összetartozás érzése kötötte a Csve családhoz. A fiúval szemben a barátság, az apával szemben a tisztelet és a megbecsülés érzése munkálkodott benne a sorsközösség érzésén túl. Mivel nem tudta őket kiszabadítani, örök lelkiismeret-furdalása van miattuk. Dong Yi-hoz elsődlegesen az óvó, védelmező idősebb testvér és a gondoskodó apa érzései, másodsorban a vezérnek ill. a barátjának tett ígérete következtében DY sorsáért érzett felelősség, harmadsorban a lelkiismeret-furdalását enyhítő pótcselekvések utáni vágy köti. Csakhogy DY-ról makacs kutyasága miatt nem könnyű gondoskodni és nem könnyű őt védelmezni sem. Többek között ezért is szakadnak el 6 évre egymástól.
   Csonszu-nak mindez komplexitásában is egyértelmű volt, addig nem is vizsgálgatta DY iránti érzelmeit, míg Seo csendőrfelügyelő – ismerve a király DY iránti vonzalmát – erre jóindulatúan fel nem szólította.
   Csonszu arra a következtetésre jutott, hogy – bár még éppen nem szerelmes – de a DY-val való férfi-nő kapcsolatot el tudná képzelni, bele tudna szeretni, de legalábbis fel tudná vele építeni a szerelmet. Viszont azt is tudja, hogy a királlyal ő csak egy viszonzott szerelem esetén vehetné fel a versenyt. És mindennél fontosabb neki DY boldogsága. Így számára nem marad más, mint megfutni a fentebb említett diplomatikus, céltudatos és mégis finom köröket, valamiképpen kihúzni a lányból, hogy ő hogyan érez, majd ennek tudatában és érdekében lépni tovább. Tapintatos, lovagias és férfiasan logikus viselkedés.

 107. adal Says:

  Rendszeresen olvasom a beírásaitokat, szellemes, tréfás
  magyarázó, izguló szavaitokat ! Köszönöm Nektek ezt a
  rendkívüli aktivitást – érzem, látom – megszerettük ezt a
  filmet is ! 🙂 Mivel a film zenéje a Nora Nora is nagyon
  megérintett a mai szép megható rész után megkerestem
  a szövegét és úgy érzem meg kell osztanom Veletek, a
  fordítás így sikerült :
  ( Sajnos a Nora Nora nem tudom mit jelent, ha valaki
  tudja, súgjon !) 🙂

  DONG YI – Nora Nora

  Suttogó szél rajzolt könnyeket az égre,
  A bájos fényt (keserű) árnyék vette üldözőbe !
  Nincs nyugalom, nincs menedék !
  E hely tele van vágyódással,
  Sejtelmes, titkos emlékek sorával.
  Égi virágok a hosszú sóhajoktól
  Elhalványulnak,
  Mint vadon élő virágok – hervadnak.
  A haegeum hangjai az ég alatt tova suhannak,
  Varázsos hangok szállnak a csillagok alatt.
  Sóhajjal telt szívek
  Álmodozva sétálgatnak.
  Terhüket levetve –
  Egy álomvilágban kószálnak !

  Üdvözlet Mindenkinek – a d a l –

 108. tenambo Says:

  Nem világos előttem,hogy mikénr akarta feleségül venni dongit a király,mivel korábban hoztak egy törvényt,hogy ágyas nem lehet királynő?
  Vagy még hivatalosan nem volt ágyas?

  • Ljerk Says:

   Gondolom ez megint a forditás hibája, hogy feleséget mondtak. Valamint tenambo te is hibásan használod a királynő szót. Királynő például Tokmán volt Silla királyságban (összesen három királynő volt Silla ezeréves történelmében).

   Királyi feleség azaz királyné mindig egy lehet, jelenleg Dzsáng az. Viszont most még én sem értem, hogy Dong-it most rendkivüli udvarhölgyé tette-e a király vagy már valamilyen fokú ágyassá (amely címeket Catrin április 10-i hozzászólásában beidézett).

   SPOILER:
   A törvény amit írsz, még nem született meg, majd később, de Dong-i nem lesz királyné még e törvény előtt sem, viszont egyre emelkedik ezen rangokon belül és nemesi előjogokat is kap. Halála után pedig megkapja a Lady Hwagyeong, Royal Noble Consort Suk of the Choi clan címet.

   • Catrin Says:

    Még csak rendkívüli udvarhölgy, nem kapta még meg a hivatalos ágyasi rangot. Hamarosan lesz az is, Sukwon lesz, ahogy először Dzsang is volt.

 109. tenambo Says:

  Ljerk:

  Köszönöm a kiigazitásodat. Arra már comment megirása után rájöttem,hogy a királynő és a királyné között különbség van. Erre pedig már a port hun Bip-pip is erőtelhejesen felhivta a figyelmet.

 110. Sue Says:

  Na ez a 31.rész már tényleg jó volt. Aranyos és magható is. A végén én is könnyeztem és éjjel újra megnéztem az ismétlést.
  Cirmivel értek egyett, Csonszu is szerelmes lett a lányba de már későn tudatosult benne. Amikor pedig megkérdezte Dongit, hogy tudna e a régi módon élni, a lány nem vágta rá azonnal, hogy igen, és ez azt jelentette, hogy ő is szereti a királyt. Sokszor a testbeszéd többet elárul mint a szó. /A nők általában ezt jobban érzékelik mint a férfiak./
  És puff megint egy gyűrű, de párban! Azért adott két gyűrűt a király, hogyha Dongi elfogadja a közeledését akkor visszaadja a másikat? hmmm?

  • aldebaran_beta Says:

   Ez a gyűrű érdekes. Ha megfigyelitek, akkor egy csomószor látni, hogy kettőt hordanak, méghozzá a mutatóujjukon. Viszont jádéból készült, amit csak a szerelmesek adnak egymásnak.

 111. aldebaran_beta Says:

  Szerintem pedig jól fordítottak, mert ezt a részt néztem angol felirattal is, és EGYÉRTELMŰEN arról van szó (ami a szinkronos változatban is elhangzott), hogy a király a SZÍVÉBEN, LELKÉBEN tekinti úgy ezt a kinevezést (hogy kegyeivel megajándékozta Dongit – amúgy milyen jó kifejezés :)), mint ha egy menyegző lenne. Szóval így érez, ez is csak az érzelmei nagyságát mutatja, ezért is lepődött meg Han kamarás, hogy a király még inkább odavan Dongiért, mint az ő gondolta volna.

 112. aldebaran_beta Says:

  Egy csomót gondolkoztam azon, amit Cita írt tegnap, és a következő fogalmazódott meg bennem. Dzsangnak valóban a birtoklás maradt most már. De előtte szerette a királyt. Pont ezért bosszúszomjas. És abban igazad van, hogy tényleg csak akkor ismerjük fel, hogy mi is a szerelem, amikor tényleg megtörténik velünk, akkor a többi kapcsolatunk érthetetlenül silánynak tűnik. Valóban Dzsang egy nagyon rafkós nő, meg tudta fogni a királyt. De! Gondolom nála egy fél pillanatig sem merült fel, hogy bármilyen kis dologban is akár ellentmondana, vagy visszautasítaná a királyt. Szóval, ha a három nőt nézzük, akkor: Inhyeon egy kötelező kör volt, nyilván ezért sem mozgatta meg Sukdzsongot, Dzsang tulajdonképpen a hátán vitte a kapcsolatukat, most van először az, hogy neki kell tennie egy nőért. Sőt, imponálnia kell neki, ha el akarja nyerni a szívét. Szóval ezért vannak ezek a szuper kis jelenetek, amikor olyan zavartan viselkedik, mint egy kamasz fiú. 🙂 Most is az a jelenet Dongi lakosztályánál, ahogy egymás közt súgdolóztak. Imádom. 😀
  Amúgy a sziklás jelenet a végén olyan gyönyörűen volt fényképezve… (*újabb ábrándos sóhaj*)

 113. Cita Says:

  Észrevettétek, hogy amióta beszélgetünk itt, milyen beleérzőek tudunk lenni? Pedig a kor, a helyszín, a kultúra olyan messze van tőlünk, amennyire csak lehet! Én ennek nagyon örülök. Az emberállat egyik legnagyobb hibája, hogy mindig magából indul ki, és magába is érkezik vissza, ha valamiről vagy valakiről véleményt kell alkotnia. Ami egy monteverestnyi marhaság! Nincs két egyforma sors, nem is volt, nem is lesz, ha magamból indulok ki, soha semmit meg nem érthetek.
  Mi meg itt egymás véleményébe is beleérzünk, a szereplők lelkébe is próbálunk belecsüccsenni egy kicsit, hogy mi is átéljük, ami őket megmozgatja, és ez varázslat. Nekem az…
  Csonszu tényleg jusinos karakter. Szeretem, de igazán nem ér el a szívemhez, annyira tökéletes jellem. Jelzések vannak, hogy ő se érzések nélküli lény, ahogy például a tésztaképűt manipulálja, meg sír, hogy hadd legyen Dong Yi boldog… valahogy mégis kétdimenziós figura. Érte nem izgulok, kedvelem, jól is játszik, örülök, ha megjelenik egy jelenetben, de a szívemet nem kapja marokra, ami nem is baj, elég nekem az, amit érzek a királyt és Dong Yit nézve.
  Ahogy Dzsang üzletet ajánlott a királynak, az nagyon jó jelenet volt. Igen, idáig jutottak, hogy ennyi maradt a szerelmükből, vagyis a semmi. Félelmetesnek látom, hogy ez az áspiskígyó csaj képes elhitetni magával, hogy a király tehet arról, hogy ő ilyen lett. A szociopatát így értettem tegnap. Hogy lelketlen és nincs semmi, ami visszatartaná attól, hogy BÁRMIT megtegyen a hatalma megőrzéséért.
  Érdekes, de kiderült már sokszor, hogy a politikában a miniszterek tartják sakkban a királyt, a belső palota ügyeiben sem ő dönt, hanem a királyné, nem sok mozgástér marad neki. Mekkora különbség van a valódi (értsd: jelentéktelen) hatalma és a felé irányuló megjátszott tisztelet között! Földig hajolnak előtte, közben semmibe veszik, nem sok irigyelni való van az életében. Amelyik király ilyen beteg rendszerben normális jellem tudott maradni, és ügyesen sakkozva még el is tudott valamit érni, hogy a népe sorsán javítson, az előtt le a kalappal! A YI San sorozatot nemrég néztem végig, hosszabb, 77 részes, sokszor elnyújtottabb, mint kéne, de ott a királyi sakkjátszmák még a Sillához képest is keményebbek, pedig csak 100 évvel játszódik a Dong Yi-hoz története után.
  Ennyi jó koreai sorozat, és még sehol se tartok, pedig éppen a Chuno utolsó részéhez értem, aztán jön a Tamra és még ki tudja hány, közben veletek is haladok. Meg lehet ezt egyáltalán unni????

  • Andicilin Says:

   Szerintem a szociopatát illetően nem fogunk közös nevezőre jutni, mivel az én olvasatomban Dzsang még mindig csak egy hataloméhes, törtető személy, aki bár ezek miatt lelketlennek tűnik, de mégsem az. Egy szociopata a társadalomba képtelen beilleszkedni, magát többre tartja mindenkinél és nem mondhatni, hogy lennének érzései, vagyis egy ilyen személy nem lenne csalódott, mert nem szeretik, hiszen ő se szeretne soha senkit magán kívül. (Tipikus példája egy sorozatgyilkos.) Dzsang pedig igenis szerette a királyt, ezért is csalódott és bosszús.

   “Az emberállat egyik legnagyobb hibája, hogy mindig magából indul ki, és magába is érkezik vissza, ha valamiről vagy valakiről véleményt kell alkotnia. Ami egy monteverestnyi marhaság! Nincs két egyforma sors, nem is volt, nem is lesz, ha magamból indulok ki, soha semmit meg nem érthetek.”
   Biztosan van olyan, aki magát emberállatnak tartja, de azért én kikérhetem magamnak? A lényeg viszont az volt, hogy mindenki magából indul ki. Ki másból is lehetne? Ha ez hiba, akkor kell lennie egy hibátlannak is, ami nem a saját magunkból kiindulás, ugye? De az ki vagy mi? Filozófiai kérdés ez, úgyhogy nem hinném, hogy lenne rá konkrét válasz, de mivel te úgy írtad, mintha lenne, ezért kíváncsi vagyok.

 114. tenambo Says:

  Györü volt a sziklás jelenet. A szerelmi vallomás,a közös akarat. Nem beszélve az operatöri munka magasszinvonalárol,ami megkoronázta ezt a jelenetet.

  Egyelőre csak 2x néztem meg.

  • gizuska Says:

   Nézzétek meg magyar felirattal. Elájultok a gyönyörűségtől… sokkal szebb, sokkal többet ad és mond mint a magyar szinkron.

 115. tenambo Says:

  Gizuska, Neked köszönhetően ugy is láttam.

 116. Sue Says:

  A sziklás jelenetnél nekem Deokman és Yushin is eszembe jutott.
  Egyiknél a szerelem vége, a másiknál a szerelem kezdete ez a SZIKLA!

 117. tenambo Says:

  Én már korábban megállapitottam,hogy ez a szikl már”játszott” a Sillában is.
  Nekem még un.dezsavu érzésem támadt akkor is amikor Dzsangum ugrándozott a tengerben és hirtelen meglátta MHJ-ot.

  • aldebaran_beta Says:

   Amikor Csonszu gondolkodik egy teraszon, az nem az a terasz volt, ahová Misil, majd később Tokmán mindig kiült?

 118. Elhaym Says:

  Sli : Shilla engem is jobban megérintett érzelmileg, de a Palota is, ott is majdnem minden rész meghatott. Dong Yi eddig kétszer. Tegnapi rész vége is eléggé szívszorító volt.

  adal: Köszi a fordítást.

 119. Ryan Says:

  A két feleség szerelme közt az a különbség,hogy a Dzsang-é önző szerelem.Csak Őt szeresse és senki mást!Az In Hjon-é pedig önzetlen,ha már Őt nem szereti,akkor legyen boldog mással!Ez az igazi
  szerelem (ebben feladod az egódat valakiért).
  Cson Szu karaktere tényleg hasonlit Jushinéhoz,tiszta és egyenes.(Ilyen pasi nincs is.)De akkor a nők miért választják inkább a másikat?

  • Andicilin Says:

   Mert a Csonszu és Jusin félék unalmasak.

   • Marianna Says:

    Cson Szu karaktere tényleg hasonlit Jushinéhoz,tiszta és egyenes.(Ilyen pasi nincs is.)

    Meg kell, hogy nyugtassalak…VAN .

    “De akkor a nők miért választják inkább a másikat?”

    Mert nem elég szemfülesek.Hosszú táv helyett a pillanatnyi …előnyöket????….tartják fontosabbnak.

    “Mert a Csonszu és Jusin félék unalmasak.”

    Tanúsíthatom, hogy ez nem igaz 😀
    ..Nekem a szavam járása, amikor a gyerekeimmel beszélgetek…-egy szerencsétek van,hogy apátoknak sose nő be a fejelágya-… A komoly dolgokban megfontolt, határozott, kitartó, stb stb, de egyébként meg jó humorú, játékos, vidám, olyan meglepetésekre képes, stb stb , de ebben az a megnyugtató, hogy mindig tudja hogy mikor minek van meg a helye és ideje.

    Szóval akinek még nincs ilyen bátoríthatom, hogy keresse szorgalmasan 🙂

   • Andicilin Says:

    Jó, de itt nincs szó arról, hogy Csunszu és Jusin karaktere ilyen is és olyan is lenne. Ők mindig ugyanolyanok. Az én ideálomhoz, vagy inkább úgy mondom, hogy aki általában bejön ahhoz ebből a sorozatból a legközelebb Sim Untek áll. Mármint a belső tulajdonságait, viselkedését illetően.

   • Cirmolán Says:

    Csonszuról alig tudunk valamit, de Jusinról tudjuk, hogy voltak feleségei, gyerekei. A családjában ő is lehetett lazább, vagy más, mi csak a hivatalos oldalát ismerhettük meg.
    Az unalmas férfiak általában megbízhatóak, és tudod mit vásárolsz velük. Az érdekes férfiak érdekes történetei viszont századszor már nem is olyan érdekesek, sőt határozottan unalmasak egy partner számára.

 120. Andicilin Says:

  A király cuki. Ez most már tény. Han kamarás esze meg mindig csak egy dolgon jár.
  Sim Untek észjárása az egyik kedvencem a sorozatban. Biztosan senki más nem kérdezett volna vissza. XD
  Úgy tudtam, hogy Edzsong lesz az udvarhölgye! Így legalább nem kell testőr. Kettő az egyben.

  • Sznyegi Says:

   Han kamarás csak jót akar a királynak, adja az ötleteket :-). Imádtam, ahogy próbálta elnyomni a mosolyát, persze nem sok sikerrel. Tüneményes ez a pasi :-).

   • Marianna Says:

    Na és akkor most ott a zivatar kellős közepén csak meg merte végre csókolni, vagy volt több is ??? Ki tudja? Han kamarás biztosan. E-mail címe, fogadóórája van neki, hogy megkérdezhessem? 🙂

 121. Zsuzsianyu Says:

  hát valóban ..ma HÁN kamarás volt a legaggódobb…hogy vajon milyen lesz a királyka ás Dongy szerelme egy esős éjszakán egy kunyhóban….jajajaj … de jóóó volt ez a része…de a kocsmai jelenet számomra egy kicsit erőltet volt ahogy szívatta a két zenészt.. a királyka ….de mondjátok már meg az a Dzsáng …mi a fenét talált ki már az anyja segítségével….mitől betegek a hölgyek.????

  • Marianna Says:

   Remélem megint nagyot fog nőni Dong Yi minden eddig semleges és az eddig is őt pártolók szemében ha kiderül, hogy a saját életét kínálja fel cserébe , hogy az udvarhölgyeit elengedjék. Az előzetesből ezt gondolom.Remélem sikerül neki. Olyan ijesztő amikor ismételgeti Dzsang, hogy el kell hogy veszítse a király kegyeit Dong Yi. Nem akarom, hogy olyan részeke legyenek amikor azzal telik az idő, hogy várjuk mikor bocsájt meg a király a lánynak.
   Tudom nem kívánság műsor….spoilerben valaki jelezné , hogy lesz-e nagy gáz köztük???

 122. betyár Says:

  Sziasztok! Ma a királyon látszott ,h féltékeny amikor a részeg Jongdal hozzáért Dongihoz. Tetszett még,h mindenki szívatta Dzsáng Hidzsét úgy kell neki 🙂 Ezek a piros ruhások a miniszterek, vannak egy jó páran, a kék ruhások a helyetteseik? A legjobb viszont a kunyhós- csókolózós jelenet volt, Dongi annyira aranyos.

  • Cirmolán Says:

   … és a király a féltékenységét próbálta leplezni Jangdal szivatásával.

   • Andicilin Says:

    Nem hiszem, hogy nagyon leplezte, hiszen után konkrétan ki is mondta.

   • Cirmolán Says:

    Akkor kompenzálni próbált, vagy terelni, mert mind a négyen zavarban voltak.

 123. Andicilin Says:

  Találtam egy érdekes sorozatot. New tales of gisaeng a címe és napjainkban játszódik ugyan, de kiszengek a főszereplők. Láttam már modern gésás filmet, de sorozatot még abból se. Kíváncsi is lennék egyre. Ismeri ezt valaki? Jó? Rossz?

 124. Marianna Says:

  Úgy tűnik a király akkor nyugszik meg amikor észreveszi, hogy a lány is zavarban van. Már több ilyen jelenet is volt, akkor kezdett kacagni amikor meglátta, hogy a lány még jobban izgul és ” fél ” tőle. Most is akkor feledkezett meg a saját kétségbeeséséről amikor látta, hogy Dong Yi kezéből mindjárt kiesik a reszketéstől a kancsó. Cukik voltak.

 125. Marianna Says:

  Azt írják a mai rész ismertetőjében, hogy amikor elmegy Dong Yi Dzsanghoz a királyné megalázza. Nem tudom, de én nem éreztem úgy hogy fölényben lenne a királyné. Sőt nagyon bírom Dong Yi-ban hogy olyan élesen nyílt tekintettel bír farkasszemet nézni és mindig tud valamit mondani, amin aztán meglepődik az ellenfél. Most is, hogy nem félti az életét és nem hunyászkodik meg.

  • Cirmolán Says:

   Ezért próbálja olyan eszeveszetten eltaposni Dong Yi-t, mert semmivel sem tudja befolyásolni.

  • cirmi Says:

   A szolgálója által alázta meg, aki nem akarta sem jelenteni, sem beengedni. Elég ciki volt a jelenet, mert egy szolgáló csak a felsőbb utasításra tesz ilyet, mert könnyen megütheti a bokáját. Csak hogy Dongit ez nem hozta zavarba, elég nagy tapasztalata van a megaláztatásokban, rögtön tudta, mi a helyzet, és belenézte a kígyó szemébe. Csúcs ez a lány!

 126. tenambo Says:

  Megnevezte Dongy udvarhölgyeit? Vagy a két számvevőszéki barátnői önként társultak mellé?
  A nyomozásban ugyanis ők segitették. Mindenesetre ez lényegtelen a továbbiakat nézve. Csak azért vetettem fel mert többen felvetették,hogy a történetben sok az elvarratlan szál.

  • Catrin Says:

   Szerintem lejött, hogy önként társultak, és valóban nem mutatták mikor ezt Donginak mondják, de nyilván örült nekik.

 127. tenambo Says:

  Nekem fiatalabb koromban hasonlo tapasztalataim voltak az első szerelmemnél,mit a királynak.
  A nők mind ilyenek,amikor találkoznak az első csókkal?

  • Catrin Says:

   Ne általánosíts, ez egyén függő. (Hm, nálam pl másképp volt, de fura rá vissza emlékezni. 😀 )

  • Cirmolán Says:

   Ezt sok minden befolyásolhatja; függ a (lelki) szerelem stádiumától és hőfokától, a vágyak egybeesésétől, az időzítéstől, az egymás közti bizalomtól, a megismerkedéstől az első csókig eltelt időtől, az egymás nélkül töltött időtől, a ténylegesen együtt töltött időtől, az előzetes tapasztalatok meglététől vagy hiányától, félelem a ismeretlentől, kíváncsiság az ismeretlenre, a szégyenlősségtől, a prüdségtől, a félénkségtől, a zárkózottságtól / nyitottságtól, a környezettől, a körülményektől, a közerkölcstől, a szokásoktól, a másik társadalmi státuszának túl- vagy alábecsülésétől, az akadályoztatottságtól, stb.

 128. aldebaran_beta Says:

  Jajj, de jó sokat lehetett nevetni. 😀

  1. Szukdzsong ül az oktatáson (vagy mi volt, ezt nem vágtam le pontosan), és mereng. 😀
  2. Nem kéri a napernyőt. 😀
  3. Kocsmázás végig. 😀
  4. Bénázás a kunyhóban. 😀
  5. Han kamarás, ahogy kiborul: “No, de mégis… egy kunyhóban! Ki gondolta volna?” 😀

  Aztán a végén a bonyodalom. Egyébként nem átlátszó ez egy kicsit, hogy most Dongi a baljós jel, régebben, mikor meg Dzsangnak akartak ártani, akkor meg ő volt a baljós előjel… :S
  Tök jó, hogy Bong, meg Edzsong lettek az udvarhölgyei, annál jobb, minél többen maradnak meg mellette. Edzsong meg tényleg lehet testőr. 🙂
  Nekem az ütött szöget a fejembe, hogy a királyné közölte, hogy azt akarja elérni, hogy a király ne bízzon többé Dongiban. Az én lelki világom meg ezt nagyon nem akarja, úgyhogy remélem ez nem fog megtörténni!
  Az, hogy ő azt akarja, hogy csak őt szeresse a király, én ezért egyáltalán nem ítélem el, sőt. Most komolyan, ha szerelmes valaki, akkor hogy ne érezne így? Inhyeon azért nem önző, mert tudja, hogy neki sosem volt, és sosem lesz esélye a királynál szerelem szempontjából. Azért úgy is más rábólintani valamire. Ettől függetlenül értékelem azt, ahogy Dongival viselkedik.

  Visszatért Simuntek, ennek én is örülök.

  Csupán egy-két komolyabb csalódás, és máris értékeli az ember a “béta-hímeket”…

  • Cirmolán Says:

   “csak őt szeresse a király” – ezt már Jang régen elpuskázta, és különben is szerelmet nem lehet követelni.

   • aldebaran_beta Says:

    Persze, abszolút, én ezt arra írtam válaszként, hogy valaki feljebb azt írta, hogy emiatt milyen önző már.

   • Cirmolán Says:

    Hát igen, az önzéstől sem lesz boldogabb, de az ő szempontjából még mindig szerencsésebb, mintha magába roskadna. Az más kérdés, hogy a környezet és mi nézők még ha megértjük is, nehezen toleráljuk az ilyen viselkedést.

  • Cirmolán Says:

   Akkor már csak Ge Dwo Ra-ra várunk.

   • aldebaran_beta Says:

    Igen, Geduora plusz a jós, mivel benne van a főcímben. Vagy ez csak egy félreértés részemről? Érdekes, hogy ő benne van a főcímben, míg mondjuk Simuntek színésze meg nincs.

   • Andicilin Says:

    És az anyakirályné is benne van, holott már vagy 10 rész óta halott. Még a magyar hangját is mindig bemondják.

   • Cirmolán Says:

    Sőt Simuntek-et még a http://withs2.com/view/dong-yi oldal szereposztásában sem találtam.

  • Marianna Says:

   Szóval a király nagyon hiú, nagyon szeretne megfelelni mint férfi Dong Yi-nek.Azt nem tudom a harcművészet tanulásban hol tart??? 😀

   Mire mondta Han kamarásnak, hogy ….-nem csak úgy megy az!!mit képzel!!… amikor az biztatta , hogy na mikor akarja már meglátogatni a lányt?

 129. tenambo Says:

  Csucs!

  A király tart nota bene fejtágitót a minisztereknek konfucius tanitásaiból.
  Miért nem bizta ezt egy szerzetesre? Hátja jobban tudja.
  Ezek szerint nincs uj a nap alatt.

  • Cirmolán Says:

   Szerintem a királynak tartottak továbbképzést amolyan tiszteletteljes felolvasásos formában, netán meg is vitatták. Merthogy mintha csak néhány miniszter lett volna jelen.

   • Marianna Says:

    Én azt hittem vizsgáznak .De tényleg lehet, hogy inkább felolvastak vagy magyaráztak volna.A király meg arról ábrándozott biztosan amikor Dong Yi-t tanította.

   • Ewans Says:

    Én is úgy értettem, hogy tágították a király tudását felolvasással, aki közben elmerengett. Amikor felhívták a figyelmét rá, hogy elmélázott, akkor ő kijavította a miniszterek tévedéseit, rosszul felolvasott részeit, tehát közben figyelt.

 130. Sue Says:

  Szerintetek megtörtént a kunyhóban az, amire Han kamarás annyira várt? Nagyon csípem ezt a figurát. Ő mondaja meg a királynak a tutit, és mindig somolyog a nemlétező bajsza alatt.Nagyon édes.
  Valaki írta fentebb , hogy felismerte azt a helyet, ahol Misil és később Deokman is üldögélt a teraszon.Szerintem is az volt az a terasz.A királyi rezidencia is ugyanaz az épület ahonnan a Shillában a beteg király kijött.

 131. tenambo Says:

  Miért ne történ volna meg a kunyhoban az,aminek meg kellett történnie. Még az operatőr is azt sugalta,amikor a kamerát lassan elfprditotta.
  Gondold magad Dongy helyébe. Te mit csináltál volna???

  • Cirmolán Says:

   Hát, hogy mi történhetett a kunyhóban, az eléggé véleményes.
   Amilyen zavartak és szemérmetesek, + meg kellett volna ágyazniuk, az pedig varázstörő.

 132. tenambo Says:

  Cirmolán ágy nélkül nem lehet. Nemááááá!

  • Cirmolán Says:

   Ha jól néztem a sorozatokat, nem is volt ágyuk, csak a földön valami takarók az emberek alatt-felett. De a kunyhóban a csupasz padló volt, az ágynemű meg mintha mögöttük lett volna összehajtogatva.
   És az előzetes viselkedésük cseppet sem volt olyan heves, hogy a hideg esős időben a csupasz padlón esett volna meg, amire Han kamarás olyan nagyon várt … Ámbár hosszú volt az éjszaka… Ezért írtam, hogy erősen véleményes a dolog. De már a májunk legalább olyan pöttyös, mint Han eunuché …

 133. tenambo Says:

  Helló lányok,asszonyok!

  Most a legfontosabb kérdés-elnézést a kifejezésért: dugtak,vagy nem dugtak?

  • Sznyegi Says:

   Mivel Dong Yi szereti a királyt, a király szereti Dong Yi-t, maradjunk inkább a szerelmeskedésnél, ok? Szerintem megtörtént :-).

  • Ewans Says:

   Hogy én mit csináltam volna a királlyal takaró ide vagy oda, azt ne itt tárgyaljuk ki! :))))
   Viszont a dolog nem történt meg véleményem szerint, hiszen az a rész utána volt, amikor Hán kamarást lepisszentette a király, hogy nem úgy megy az, hogy csak úgy átmegy Dongihoz.

 134. tenambo Says:

  Ha már az ágynál tartunk. Nekem az nem tetszik,hogy akár betegek,akár nem mindig a hétköznapi, a mindennap viselt ruhjukban alszanak.
  Dokmannak volt éjjeli öltözéke,ha ugy tetszik háloinge. Dongy is betegen a viselt ruhájában feküdt.

  • Marianna Says:

   Mint említettem a lányom ösztöndíjjal most külföldön tanul. Érdeklődtem hogy van a másik magyar lány, hogy jön ki a szobatársával , aki kínai.Azt mondja Zsuzsikám, hogy Judit most szeretne másik szobába átköltözni mert már eléggé nehezen tűri a furcsa szokásait .Na kapaszkodjatok meg ! Szerinte az a legidegesítőbb, hogy ugyanabban a ruhában alszik mint amiben nappal tesz vesz végzi a dolgait 😀

   • Andicilin Says:

    Tesóm pasija is ezt csinálja, de ő meglehetősen magyar.

 135. Andicilin Says:

  Áh, ezt nem hiszem el. Ugyan mi történhetett volna a kunyhóban? Komolyan, emberek. Hát nyilván egész éjjel konfuciánus tanításokat olvastak fel egymásnak és a lét értelmén merengve keresték a megfelelő kérdést a 42-re.

  • aldebaran_beta Says:

   😀 Mivel nem volt náluk törülköző, ezért a választ nem találták ki, kénytelenek voltak mással foglalkozni.

 136. tenambo Says:

  Kukkansatok be a másik forumra. Ott is ugyanezt a kérdést feszegetik.
  Szerintem lezárhatjuk a vitát. Biztos terhes lett a bungiban,vagy a lakosztályában,mert nem születhetet volna meg a kis herceg 9 hónap mulva.
  A király és a kis herceg/Dongié/ kettős jelenetei sok derüt fog okozni.

  • Ryan Says:

   Melyik másik fórumon feszegetik a kérdést?
   És honnan tudod,hogy pont innentől számitott 9 hónap múlva születik meg a kisfiú?

  • Marianna Says:

   Hát én ezen mindig lehidalok, amikor valaki szeretkezik egyszer és puff rögtön áldott állapotba kerül / hogy szép szavakat használjunk/ ….. ( szerencsétlenek)

 137. tenambo Says:

  l./ A port hu-n feszegetik ezt a kérdést

  2./ A 9 hónapot feltételezésként mondtam. Különben az egy éjszakás együtlét után is lehet teherbe esni./Most folyik gy apasági per az egyik ismert celebnél./

 138. Marianna Says:

  Szerintetek a király tényleg bepánikolt, és tényleg elkezdett a szíve vacakolni? A kunyhó mint zárt kis tér, vagy az, hogy Dong Yi-val hirtelen összezárták?
  De honnét tudta Han kamarás, hogy …na most már nem menekülhet a király….. ?
  Mert szerintem eddig is mindig a király menekült el ez elől a helyzet elől.

  Egyébként meg ennél romantikusabb ,hogy egy kunyhóba bezavarja őket a zivatar ,nem is lehetett volna máshol.

  Az más kérdés, hogy ha én férfi lennék 100 szem Viagra se segítene rajtam, ha tudnám ,hogy az őrzőim most mind tudják mit akarnék csinálni.

  • Zsuzsianyu Says:

   hahahahha …hát ez megint nagyon találó Marianna ….

  • Andicilin Says:

   De a király az egész addigi életét úgy élte le, hogy tudta, hogy a legközelebbi emberei minden lélegzetvételéről tudnak. Ő ezt megszokta.

 139. tenambo Says:

  Nemsokára kezdődik a 33.rész. Utána,vagy holnap,ha nem mentek kirándulni folytatjuk.
  Mindenkinek kellemes hétvégét kivánok.

 140. Zsuzsianyu Says:

  Hát én nem tudom ti hogy ..vagytok vele de nekem ez a mai rész olyan zavaros …lett azt értem hogy Dzsáng ügyesen maga felé…fordította a nyomozás eredményét …de hogy mi van a határ…védelmi naplókkal aztat sehogyan sem értem…..valaki előre mondja már el …most mi lesz …már megint???….

  • Cirmolán Says:

   Nos, a filmbeli eredeti határőrnaplót Simuntek szerezte valamilyen kormányzó szintű ismerősétől (hogy ezt egy száműzött és egy kormányzó hogyan és miért vehette-adhatta egymásnak az rejtély). A címoldalát leszedte és rátette egy hasonló témájú naplóra és utóbbit adta át Jang bátyának, aki mit sem sejtve továbbadta a kínaiaknak. (Hogy Jang bátya miként hitt egy idegen száműzöttnek egy biztos forrás – amivel úgy tűnik, hogy terv szerint nem rendelkezett – helyett, az is rejtély. Meg az is érthetetlen, hogy a kínaiak miért nem ellenőrizték az átvételkor, hogy mit kaptak) Az eredeti határőrnaplót a másik napló címoldalával Simuntek DY-nek adta, aki elvitte a fővárosba, egy darabig őrizgette, de a palotába mintha SolHi segítségéval került volna be és ismét DY kezeihez , majd DY-tól Seo csendőrparancsnok kapta. Hogy ő mit tett vele, az nem derült ki, gondolom biztosnak vélt helyen őrzi, mindenesetre a tanú Simunteket előkerítette.
   A következő rész előzeteséből az derült ki, hogy a kínaiak természetesen rájöttek, hogy a vágyott határvédelmi napló helyett valami gagyit kaptak.
   A pontos végkimenetelt természetesen nem ismerem, mert nem láttam még a következő részt.

 141. Zsuzsianyu Says:

  ja és …ma milyen …más dallam…és ének… hangzott el a végén …volt ez már valahol???

  • Cirmolán Says:

   Ez a pattogósabb zene valószínűleg azt jelzi, hogy lezárult DY ifjú kora, és következnek a közvetlen csaták Jang és DY között.

 142. tenambo Says:

  Már ugyan a hétre elköszöntem,de határvédelmi naploval kapcsolatos véleményemet el kell mondanom.

  A határvédelmi napló,bár más néven minden országban van. Ez a ter,mert inkább az a legszigorubban örzött állam titok. Ezt nem lehet fiokokban tartani, a ruha alá dugni,ide-oda adogatni.Általában a szigoruan titkos páncélokban,katonai objektumban örzik. Nem tekinthet bele akárki.
  Másolatot késziteni pláne! Kiváncsi vagyok,hogy majd a 36.részben mi fog ebből kiderülni. Ha valóban azt adták a kinainak,ami az eredeti,az hazaárulás,és a legszigorubb büntetést von maga után.
  Meg kell jegyeznem,hogy nálunk is volt hasonlo eset,
  Az illetőnek az volt a szerencséje,hogy eltörölték a halálbüntetést,másrészt a hogy ilyenkor szokás kicserélték az ellenérdekü fél lebukott emberével.

 143. betyár Says:

  Ma Dzsáng mondott valami olyasmit Donginak (sajna nem tudom pontosan idézni),h rájössz,h nem elég a hatalmad, nem tudsz mindent megtenni. Mit akart ezzel mondani?
  Figyelem a színészek arcmimikáját, reagálásait és volt pár jelenet ami tetszett:
  Amikor Dongi megérkezett a Számvevő székre Joo (?) udvarhölgy nem üdvözölte. Ekkor Bong udvarhölgy, aki Dongit szolgálja most, figyelmeztette erre, Joo udvarhölgy úgy nézett Bongra mint aki megakarná fojtani egy kanál vízben.
  Dongi Dzsong és Dzsüng Im udvarhölgyekkel beszélt és ezt mondta: na még csak ezt kell túlélni. Erre Dzsüng Im kényszeredetten elmosolygott egy pillanatra, majd ismét aggodalommal telt az arca.
  Nem irigylem Dzsáng királynőt, mert a hol a bátyja hol az anyja ugrik elő a háta mögül és kavar az ő tudta nélkül és neki kell elvinni a balhét. Azért igen ügyesen bánik a szavakkal és igyekszik bűntudatot kelteni a királyban.
  Jongdal zenész vezetékneve Pak

 144. Livcsi Says:

  Ki tudja hogy mi az igazi neve a Sim Von Teh-nek?

  • Andicilin Says:

   A színésznek? Kim Dong Yun, 김동윤

   • Ryan Says:

    Hogyan tudtál hangul-öket irni? Át lehet állitani a klaviatúrát?

   • Andicilin Says:

    Csak kimásoltam egy adatlapról, amin a színészről vannak infók. Amúgy nem a billentyűzetet kell átállítani, hanem a programot, amiben írod, pl. Wordhöz lehet letölteni ilyen kiegészítőt, de én meg nem mondom, hogy honnan, mert nekem más rakta fel egyszer a japánt, amivel ugyebár csak japánul tudnék írni, ha tudnék japánul írni. 🙂

 145. Cita Says:

  Andicilin: Bocs, ha kétértelmű lett, amit írtam. A szociopatát úgy értettem, hogy nincs lelkiismerete, talán erős lett, de a szociopata szóban a szocio tag a társadalom szóból eredhet, tehát aki ilyen, nem tud tisztességesen csoportban élni, mert a csoport szabályait nem tudja és nem is akarja betartani. A két Dzsang ártatlan embereket ölet meg, szemrebbenés nélkül, hazudnak, manipulálnak, akik szembeszállnak velük, azokra fújnak, ha ők teszik ugyanezt, az meg rendben van… nem valók emberek közé. Az emberállat szó meg poén, mert sok ösztönös, mondhatni állati van még bennünk, csak próbáljuk visszaszorítani. És totál igazad van, mindenki magából indul ki, csak én attól vagyok szomorú, hogy a legtöbb ember magába is ér vissza a végén, és meg se próbálja a mások másságát megérteni. Mi itt próbáljuk, ezért jó veletek. És a humorod meg isteni!!! Ahogy elképzeltem, hogy a felgerjedt király Konfuciuszt idézget a lánynak babusgatás helyett, hát az frenetikus volt. Köszi!
  Egyébként milyen alkoholt isznak állandóan? Bornak fordítják, de valami tejszerű erjesztett ital az, nem tűnik a hegy levének. Tudja valaki, mi az? Kumisz féle?
  Egyébként szerintem a csókjelenet azt volt hivatva érzékeltetni, hogy lefeküdtek egymással. Ami nekem kicsit hiányzott, hogy se abban a részben, se a maiban nem volt egy összenézésnyi jelzés sem a király és Dong Yi között, pedig az az éjszaka igencsak megváltoztatott közöttük mindent.
  Észrevettétek, ha egy sorozatban egy kis romantika belecsöppen a történetbe, utána legalább 4-5 részen át semmi, még egy morzsa sincs? Csak a galibák szövedéke, összebogozva, és sehol egy Nagy Sándor, aki elvágná azt a gubancos csomót. Most megint jó néhány részen át várhatunk, már ha ti is várjátok, hogy valami szép is melengessen minket. Jól kiéheztetnek minket, de én még ezt is élvezem. Ahogy játszanak velünk. Amikor a Yi Sant elkezdtem nézni, azok a fülesbagoly készítők úgy adagolták a történetet, hogy volt, amikor hajnalig néztem, mert nem volt rész, amit ne úgy hagytak volna félbe, hogy ott tudtam volna hagyni. Vigyorogtam magamon, és kezdtem nézni a következőt. Úgy manipulálni, hogy a manipulálás alanya még meg is köszönje… hm, ez azért nem semmi!
  Ja, most néztem meg a Chuno utolsó két részét, és a főgonosz mondott valamit, amit megosztanék veletek: “A reménynek reményként is kell meghalnia, mert ha hit lesz belőle, már nem lehet nyom nélkül kiirtani.” Minden kor politikusai ezt próbálják tenni azokkal, akikért jót tenniük kellene, még jó, hogy nem mindig járnak sikerrel…

 146. Marianna Says:

  Nem tudom, de nekem most ebben az új ruhában Dong Yi olyan kis színtelen.lehet hogy eddig a piros masni dobta fel? Olyan kis sápadt volt Dzsanghoz képest amikor ott ültek egymással szemben. tehetnének Dong Yi-ra is egy kis szemfestéket és pirosítót. 🙂 Jaj bocs most jut eszembe ma épp a kozmetikumoktól lettek betegek, Nem ezért mondtam, csak tényleg olyan kis fakónak tűnik.

  Dzsang azt mondta, kénytelen ő is besározni a kezét. Hát már eddig is sáros volt.Egyébként meg tényleg talán még unatkozna is ha nem kellene a családja által megkezdett és falsra tendáló akcióit hol elsimítani, hol a saját javukra ,más ellen tovább szőni, kiigazítani.

  Nincs könnyű dolga a királynak.Agyalhat naphosszat,hogy kinek mit higgyen el.

  • Cirmolán Says:

   Hát persze hogy agyalhat! Mivelhogy ez a mocsok méregkeverő népség mindig min 1 lépéssel előbbre van, mint az egyenes emberek. Míg előbbiek ráérnek állandóan valami újabb gonoszságot kavarni, utóbbiaknak egyéb dolguk is van és úgy mellékesen kénytelenek még időről-időre újabb és újabb villámokat is elhárítani. A király ráadásul a trónörökössel kötődik Janghoz, a szívével DY-hoz, így aztán nehéz rendet vágnia a homályban. Eddig se nagyon sikerült, mert míg DY a gyanú árnyékába is kishíján többször belehalt, Jangék és a déliek mindenből számukra előnyösen kerülnek ki. Szegény király nem érzékeli, hogy eddigi legnagyobb vesztesége az anyakirálynő halála volt, mert ő mindig a király érdekében ármánykodott.
   Mondjuk azt nemigen értem, hogy miért nem vette még ki egy törvénnyel a belső ügyeket a királyné kezéből. Nem tudom, mikor akar már megvilágosodni annyira az elméje, hogy végre a sarkára áll.

  • Ljerk Says:

   Találtam egy szép és magyar nyelvü oldalt a koreai filmekről,
   SPOILER és ugyanitt egy képsorozatot Dong-i ruháiról ahogy változik a rangja:

   http://sillakiralysag.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1146520

   • Ljerk Says:

    Valamiért furcsán müködik az előbb belinkelt oldal, mindenesetre a ruhákhoz a jobboldali menükből a Dong-i extrák alatt levő rangok sorra kell bökni.

 147. Ljerk Says:

  Sok érdekes dolog történt a mai részben, az egyik legfurcsább számomra Cson-szu és Sim Von-tek jelenete volt – nem semmi beszélgetés volt azt meg kell hagyni. Előkerestem egy feliratot ehhez a részhez mert szédületes, bár nem ugyanaz a szöveg mint a szinkronnál. Sim Von-tek méltó párja Dzsáng Hi-dzse-nek márhogy pozitív értelemben, mindkettő rendkivüli palotabeli baj illetve jókeverő :).

  Sim Von-tek: Komolyan mondod, Dong Yi rendkívüli udvarhölgy lett?
  Cson-szu: Még hányszor teszi fel ezt a kérdést?
  SVT: Most, hogy visszatérek a fővárosba, hasznos lehet számomra, hogy előrejussak!
  SVT: Nem értesz velem egyet?
  SVT: Miért nézel így rám! Olyan ellenséges vagy! Csak tréfálok!
  Cs: Még ha csak elszólás is, az ilyen beszédet kellemetlen hallgatnom. Kérem, vigyázzon arra, mit beszél.
  SVT: Nem is vagy az igazi bátyja. Akkor miért vagy olyan érzékeny?
  SVT: Miért nézel olyan meglepetten? Te mondtad, hogy Cha tisztnek hívnak.
  SVT: A szemed akkor is elárulta volna nekem, ha a vezetéknevedet nem ismerem.
  Cs: Ezt meg hogy érti?
  SVT: A szemeid, kedves barátom. A szemeid nem olyanok, mint egy bátynak.
  SVT: Jobban kellene igyekezned, hogy elrejtsd az érzéseidet.
  (a szinkronban azt hiszem őszinte szemeid vagy őszinte érzéseid voltak)
  Cs: Elnézést, Nagyuram, de…!
  SVT: Ne aggódj, nem foglak elárulni.
  SVT: De jobb lesz, ha óvatos leszel. A világon nem csak olyan jóravaló emberek vannak, mint én.
  ( haha, ez a nyílt önfényezés hihetetlen 🙂 )
  SVT: Ha ő egy nap fiút hoz világra, és az a fiú a trónra emelkedik, neked addigra értened kellene egy keveset a politikához is.
  Cs: Hogy érti ezt? A trónra?
  SVT: Miért, nem történhet meg? Ha életet ad egy hercegnek, bármi lehetséges.
  Cs: Képtelenséget beszél, Nagyuram! A Palotában már van egy Trónörökös…
  SVT: A Trónörökös édesanyja, a jelenlegi Királyné, szintén rendkívüli udvarhölgyként kezdte.
  SVT: Bár jelen helyzetem elég komisz, mindig szerettem nagyot álmodni.

  A másik meg az volt hogy Dong-i sütnivalója nem kopott meg – rájött, hogy a konyhai szolgálók azok akik nem kenhetnek magukra semmit és ezért nem betegednek meg. Így csak meg kellett győzni a mégis megbetegedő szolgálót hogy árulja el, hogy mit csent el az udvarhölgyektől. Bravo.

 148. Ewans Says:

  Hát igen Dong-i helyében én megőrülnék bezárva egy palotarészbe, amikor tűzrőlpattant mindenbe belekotnyeleskedő fajta. Várható volt, hogy kideríti mi a baj okozója, de nem gondoltam volna, hogy a királyné úgy fejezi be a történetet, hogy az saját magát fényezze.

  Ami nagyon tetszik nekem, amikor katonákkal mennek “házkutatást tartani”. Minden katona rohangál, mint pók a falon… színpadiasan szétnéz, de a lényeget nem látja… Most is nagyot derültem rajta! 🙂

 149. aldebaran_beta Says:

  Szerintem: a kunyhóban lehet, hogy még nem történt semmi, lehet, hogy igen, ezt szerintem direkt így csinálták, hogy ránk bízzák a dolgot. Én amondó vagyok, hogy lehet, hogy ott még nem történt semmi, de tuti, hogy nem sokkal később már igen. Nem hiszem, hogy ha már belekezdtek, akkor túl sokáig bírnának magukkal. Végül is szerelmesek. 🙂
  A kilenc hónap nem releváns, de ez csak később fog kiderülni. Per pillanat a 38. rész feléig előrenéztem, szóval:

  SPOILER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Utalás nincs rá, hogy mennyi idő telt el, de elég sok, mivel mutatják a koronaherceget, hogy beteg, Szukdzsong megy őt meglátogatni, és már egy viszonylag nagy gyereket lehet látni, a totyogóshoz képest meg pláne.

  A király meg állatira várja, hogy Dongi végre áldott állapotba kerüljön (megint csúcs jelenetek Han kamarással :)), amiből nekem az tűnik ki, hogy elég aktívan, és már egy jó ideje melegítik egymás ágyát. Szóval szerintem ez nem 9 hónap, és főleg nem a kunyhótól számított 9 hónap.

  SPOILER VÉGE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Kíváncsi vagyok, hogy Simuntek, meg Csonszu hogyan fog egymással kijönni, és ezt most nem a beszélgetésük alapján mondom, de két esélyes, mindkettő egy nagyon egyedi, és nehéz karakter. Egyébként nem tudom miért, de én bírom, amikor Csonszu keménykedik, meg úgy istenigazából odamondogat. Akkor látod, hogy azért őneki is megvan a maga helye.

  Én inkább azon akadtam ki, hogy Jó udvarhölgy hogy be tudta idomítani maga mellé Üngümöt, meg Sibit.

  Tök jó, hogy Dongi nem hagyja abba a nyomozgatást. Ez nekem nagyon tetszik.
  Dzsang meg még mindig megpróbálja orránál fogva vezetni a királyt, a duma, amit nyomott neki… nem volt semmi.

 150. Cirmolán Says:

  Jo, Üngüm, Sibi:
  Elvtelen, talpnyalók mindig, minden társadalomban és munkahelyen léteztek, léteznek és létezni fognak, s különösen hölgyek képesek hamar beállni a sorba. Ez alól a számvevőszék sem kivétel.
  Viszont Jo udvarhölgy színésze remekül játszik, a gonoszság érzékeltetésében eddig szépen mossa le a pályáról a Jang-okat. Néha még a Palota-béli Chve udvarhölgy is elbújhat mellette.

  Kunyhó:
  Veled, Mariann-al és Fritz Kahn-nal értek egyet abban, hogy ez a nászéjszaka nem az a nászéjszaka volt. Nyilván arra is sor kerül majd. A lényeg az, hogy pár és társ lett belőlük.

  • Cirmolán Says:

   Veled = aldebaran_beta-val!
   Bocs, de közben lefagyott a gépem és a Restart-tal nem az al-válaszhoz tért vissza .

 151. Andicilin Says:

  Bepótoltam a tegnapi részt. Ami most már kifejezetten idegesítő az egész sorozatban az az, hogy valaki mindig megtalálja Csonszut azzal, hogy de, ő igenis szerelmes Dongiba. Ha eddig nem volt az, akkor most már biztos, hisz annyit sulykolták belé.
  Dzsang élete érdekes, mert sokszor nem tesz semmit, viszont a hozzátartozói, az úgymond sleppje meg de, ez pedig kihatással van rá. Van, amikor pozitív irányba, de van olyan is, amikor negatív irányba befolyásolják a családja tettei. Most már annyira ügyes, hogy előre ki tudja számítani a tetteiket és ki is használja őket, még akkor is, ha azok a kis cselszövések sikertelenek is. Ez azért elismerésre méltó. Viszont kíváncsian várom a kínai követ érkezét. XD

 152. tenambo Says:

  Ápr.15-i bejegyzésben,amikor azt feszegettük,hogy mi történt a bungiban,nem szalonképes kifejezést használtam.
  Ezért mindenkitől bocsánatot és elnézést kérek.

  • Catrin Says:

   Hm, engem személy szerint nem zavart.^^ És szerintem amúgy tuti megtörtént, ezt egyértelműnek gondolom. Nem tartom sem annyira szerencsétlennek, sem annyira félénknek őket, hogy ne használták ki volna az adott helyzetet. Hogy mikor esett teherbe, már akkor vagy későbbi alkalommal az szerintem mindegy és bármi elképzelhető.

   Nah, szépen bepótoltam a két napi bejegyzés olvasást.

 153. Ildikó Says:

  Jó olvasni a hozzászólásokat, mert így legalább jobban értelmeződnek a sorozat részei. Én a Shillát felvettem, még mai is megnézem egy-két részét, az utolsón pedig kisírom magam. Azt hittem, de szerintem nemcsak én, hogy Dong Yi nem lesz olyan izgalmas. Nagyon tévedtem, mert a héten beteg voltam és előre néztem részeket. El kell, hogy mondjam, egyre izgalmasabb lesz, és amikor már azt hisszük, hogy egy kis nyugalom jön, akkor megint keverésre kerül a sor, és olyan izgalmas epizódok jönnek, hogy alig várjuk, hogy mi lesz a következőkben. Nem is csodálom, hogy szívbeteg mindenki, aki a palotában él, és valószínű viszonylag ezért rövid életű, mert nincs egy perc nyugalom sem(Dokmán és az apja, a király is a Shillában), itt is a király szíverősítőt iszik.
  A egyébként szerintem Sin Von-tek, aki kívülálló, helyesen látta Cson-Szun, hogy szerelmes Dong Yi-ba, mert a szeme elárulta. Amikor Cson Szu meglátta az új ruhájában Dong Yi-t, látni lehetett rajta, legalább is szerintem. Egy szó, mint száz, lesz min izgulni, sőt, szerintem még jobban, mint a Shillán, mert itt olyan váratlan fordulatok lesznek, hogy nem győzitek majd megvitatni.
  Abban esetleg tud valaki segíteni, hogy a “viki”-n a magyar fordítás csak a 47. részig van meg, hogy mikor lesz meg többi, vagy esetleg máshol van fordítás a 47. résztől? Csak azért, mert végig izgalmas, de így csak következtetni tudtam. Nagyon köszi, ha valaki tud segíteni.
  További jó eszmecserét mindenkinek, azt hiszem lesz miről. (Ja, igen, érkezik a kisherceg Dong Yi részéről, de nem sokáig fogunk örülni neki). 🙂

  • Catrin Says:

   Magyar felirat még nincs tovább. És mindig hétvégén készül el a fordító az új résszel. Szerintem hamarosan felkerül a 48. is.

 154. Andicilin Says:

  Két kérdésem van, amiket már egy ideje fel szeretnék tenni olyannak, aki jobban ismeri a koreai történelmet, de legalábbis ennek a sorozatnak a valóságalapját.
  Az első, hogy korábban valaki említette, hogy Csonszu is valós személy volt. Mit lehet tudni róla?
  A másik Dzsang családi háttere. Hogy lehetett belőle ágyas? Hogy jutott be a palotába, ha nem volt nemesi származású? Én azt feltételezem, hogy mivel az anyja háztartásbeli, a bátyja meg sokáig léhűtőnek volt elkönyvelve, hogy az apja kellett, hogy valaki legyen. Csakhogy róla szó se esett eddig, pedig biztosan kötődött valahogy az Ó klánhoz, vagyis a Déli Frakcióhoz, nem? Szóval még ha az apja a sorozat történetének kezdete előtt meg is halt, akkor is letett valamit korábban az asztalra. Legalábbis ez lenne logikus.

  • Ljerk Says:

   Ha nem is tudok válaszolni a kérdéseidre, de mivel engem is érdekelt a dolog próbáltam valami érdemlegeset keresni. Nemigazán találtam.

   Deviszont.

   Ahhh. 2003-ban már megfilmesítették a koreaiak ugyanezt a történelmi kort csak Dzsáng szemszögéből, a kezdetektől az ő tragikus sorsának végéig. Csupáncsak 100 részes volt 🙂

   Ez a részek bevezető jelenete:

   Ez pedig azt hiszem az utolsó rész összefoglalója (elég drámainak tűnik):

   • Andicilin Says:

    Csak az első videót néztem meg, nehogy lelőjem magamnak a poént, de azért az már ebből is feltűnt, hogy más volt a frizurájuk. Most akkor mi van? Nem tudni pontosan, hogy mikortól kezdtek más frizurát viselni vagy nem tartotta lényegesnek a jelmeztervező, hogy utánajárjon?

   • Ljerk Says:

    Nekem “bumburnyák”-nak tűnik a Dong-iban szinte csak a kiszengek által (illetve ágyasi kinevezésen) viselt frizura, és valószínű azért változtattak azóta rajta a rendezők, hogy az európai, amerikai férfiszemeknek is jobban tetsződjenek a hölgyek. 🙂

   • Andicilin Says:

    Hogy mi? A frizurákat a valódiakról mintázták, úgyhogy valószínűleg akkor történt változás a divatban. A palota ékkövében mindenki ezt a nagy kerek fonott frizurát viseli, a királynétól egészen a koldusasszonyig. Csak méret és díszbeli különbségek voltak. Az nagyrészt 1506-1544 között, az akkori király uralkodása alatt játszódik. (Picit előtte indul és pár évvel a halála utána ér véget.) Ez a sorozat viszont az 1680-as években indult, úgyhogy nem elképzelhetetlen, hogy azóta megváltozott a hajviseletük. A ruhák viszont érdekes mód szinte ugyanazok.

   • Sznyegi Says:

    Ezek a ruhák nagyon sokáig megmaradtak. Csoma Móze: Korea című könyvének elején van történeti áttekintés, fotókkal is illusztrálva. Az egyik képen Kodzsong király (1852-1919) szerepel miniszterei társaságában és olyan ruhát viselnek, mint a sorozatbeli színészek. A kép fekete-fehér, így csak gondolom, hogy a színek ugyan azok, de a szabásuk, díszítésük, az a furcsa merev öv és a mókás kalapjuk megegyezik. Van egy kép Ming királynéról (1851-1895) is, akinek a fején olyan nagy, “füles” fejdísz van, mint a beiktatási ünnepségen Jang úrnőnek. És ez korban már a 19. sz végére esik. Gondolom az is közrejátszott ebben, hogy az ország bezárkózott 250 évre, így külföldi hatás gyakorlatilag nem volt.

   • Andicilin Says:

    Az Japán volt, amelyik bezárkózott és csak a hollandokkal kereskedett, akik egyetlen városban köthettek ki. Rajtuk kívül más nem léphetett be az országba. Ez kb. 1600-1853 kötött volt.

   • Sznyegi Says:

    Igen, a japánok is elzárkóztak, de ez volt Koreában is, ezért hívták az országot abban az időben “remetekirályságnak” nyugaton. Arról nem írt a szerző a könyvben, hogy náluk volt-e ilyen “holland szelep”, mint a japánoknál vagy teljes izolációt vezettek be a külvilággal szemben.

   • gizuska Says:

    Ezt a sorozatot hol lehet megnézni???

   • Andicilin Says:

    Igazából szinte kizárt, hogy a japánoknál jobban el tudtak volna zárkózni. Kína mindig ott volt nekik. Ráadásul Japán egy szigetország, Korea pedig nem. Amúgy érdekes, amit írsz, mert szóról szóra ezt találtam wikipedián is, csak angolul. Valószínűleg abból a könyvből merítettek, amit te is olvastál, csakhogy a szövegkörnyezetből az is kiderül, hogy a kínai invázió után egy 200 éves háborúmentes, békés időszak következett. Ez kb. egybeesik a japán elzárkózással, szóval nem nehéz kikövetkeztetni, hogy Kína a nagytestvér volt, mint most is, Japán pedig nem támadta meg őket, mert ki se léptek az országukból. Az biztos, hogy Japán üldözte a katolikusokat, ezért csak a protestáns angolokkal és hollandokkal kötött kereskedelmi megállapodást, de a hollandok hamar kitúrták az angolokat és egyeduralkodók lettek. Persze ők is csak Nagaszakiben köthettek ki egy kis szigeten, de rajtuk kívül senki, még kínaiak se. Koreában nem hiszem, hogy lett volna ilyen durva megkötés, ráadásul az a tény, hogy ott elég elterjedt a katolicizmus azt mutatja, hogy simán meg kellett tűrniük a katolikusokat, pl. spanyolokat, portugálokat, amiből meg az következik, hogy annyira nem zártak be. Hozzáteszem, hogy csak következtetek.

    Amúgy találtam még egy érdekességet angolul:
    “Goryeo” is a short form of “Goguryeo” and the source of the English name “Korea”
    Magyarul a Korea név a Kogurjó rövidített formájából, a Korjeó szóból ered.

  • drupa Says:

   Korea is nagyon bezárkózott volt, amikor Nagaszakiban kiköthettek a holland hajók, abban az időben Kóreában kivégezték még a hajótörötteket is.
   Van film erről az időszakról is
   végig meg van a fordítása
   http://www.d-addicts.com/forum/viewtopic_87265.htm

 155. Elhaym Says:

  Ryan: “Cson Szu karaktere tényleg hasonlit Jushinéhoz,tiszta és egyenes.(Ilyen pasi nincs is.)”

  Szerencsére van, de nagyon kevés.

  Andicilin: “Mert a Csonszu és Jusin félék unalmasak.”

  Valóságban pont az ilyen fiú típus jön be nekem. Egyből meglehet bízni bennük, hűségesek, nagyon tudnak szeretni.

  De ebből a sorozatból nekem So csendőr jön be a legjobban. Sim Untek féle pasikat csak barátként tudnék elképzelni.

  • Sznyegi Says:

   “De ebből a sorozatból nekem So csendőr jön be a legjobban. ”

   Nekem is :-). Van ebben a pasiban valami megnyugtató egyenesség és határozottság.

  • Ryan Says:

   Attól tartok,hogy nem csak kevés van az ilyen férfiakból,hanem hogy már mind foglalt!

 156. cirmi Says:

  Azért feltűnt, mennyire ajnározza a király tésztaképűt. Vajon már tervez valamit, vagy tényleg örül, hogy a fiát elismerik? Na, majd hétfőn …

 157. tenambo Says:

  Ildiko,Katrin!

  Hol találom azt az oldalt,ahol legalább 47 rész van feltöltve magyarul. Nekem csak olyan van ahol 35. A VIKIN megvan,mint a 60 angol és számtalan más nyelven csak a magyar hiányzik

  • gizuska Says:

   És hol található az az oldal ahol 47 részig fel van töltve magyarul??? Eredeti nyelven, és angol felirattal (bár nem tudok angolul sem!) már többször is megnéztem végig, de meghalok a kiváncsiságtól. Segítsetek!!

   • Catrin Says:

    Ez alatt írtam a további részek letöltési lehetőségeit, angol felirattal pedig itt nézhető meg:

    http://www.en.viki.com/channels/651-dong-yi/videos

   • Catrin Says:

    Jajj, bocsi. XD Félre olvastalak, szóval akkor már láttad és ez a link tárgytalan, nah de lentebb írtam a magyar feliratosat. Ha nem akarjátok letölteni, akkor ki kell várni, amíg online azok a részek is felkerülnek.

 158. Catrin Says:

  Gondolom ez az, amit már néztél, és csak 35 van fönt:
  http://online-sorozatok.hu/search.php?keywords=a+kir%C3%A1lyi+h%C3%A1z+titkai&btn=Keres%C3%A9s

  Szerintem hamarosan, felkerül a többi feliratos része is ide. Más oldalról én sajnos nem tudok, ahova online föl lenne rakva magyar felirattal, ezt is csak azért mert ide be lett linkelve. 🙂

  Viszont erről a fórumról szoktam letölteni a magyar feliratot, ami most már a 48. résznél tart (és ahogy fentebb írtam mindig hétvégén jön az újabb):
  http://www.d-addicts.com/forum/viewtopic_85397.htm

  És innen pedig a videokat:
  http://mehanata.net/?p=2218

 159. Ildikó Says:

  gizuska! Itt http://www.viki.com/channels/651-dong-yi/videos/7202/1 találtam meg végig a 60 részt, de a fordítást itt. http://www.d-addicts.com/forum/viewtopic_85397.htm. (rákattintasz a megadott oldalon lévő részre, (kis ablakban Don.Yi E 33….. jelenik meg, innen tudod hanyadik rész, és ott jobb oldalon egy gémkapocsnál ismét kattintasz a Download-ra, akkor egy kis ablak előjön, és aztán a megnyitásra kattintasz, elvileg előjön a fordítás.)
  Sajnos lassan tudtam nézni, mert nem tudtam betenni a fordítást a részekhez, ezért általában elolvastam a fordítást, letettem tálcára és utána néztem a filmet, ahol egy kicsit értelmetlenné vált, mivel percre, másodpercre van fordítva, megállítottam annál a percnél a filmet, és újból néztem azt a részt. Lehet, hogy van aki be tudja tenni alá a fordítást, de én nem igazán értek hozzá.
  Azt hiszem te ajánlottad a http://online-sorozatok.hu/musicvideo.php?vid=fd389a370 , hogy itt meg lehet nézni, de sajnos szakadozik, ugyanúgy, ahogy a Shillánál is mindegyik szakadozott.
  Ha valaki tud segíteni, hogy lehet betenni a fordítást, akkor természetesen élvezhetőbb, de én nem igazán értek hozzá, örültem, hogy egyáltalán megnyitotta nekem.
  😀

  • gizuska Says:

   Ildikó! Nagyon köszönöm a segítséged, de sajnos az én gépem nem engedi megnyitni a letöltött szöveget. Vagy a gép h…-e hozzá, de azt hiszem hogy inkább én!! Az ajánlott online-sorozatok-nál lévő (és általad említett) filmeket (én) minden gond nélkül meg tudom nézni, nem szakadozik. Az egyetlen gond hogy 30 perceket kell várni, és én ettől “idegbeteg” leszek. Sillát próbáltad az indavideón??? Itt minden időkorlátozás nélkül lehet a filmeket nézni. Ide is felteszik majd a Királyi ház titkait, de csak azt követően hogy leadták az összes részt. Egyébként itt a Palota ékköve (összes része) is megtalálható.
   A Silla:
   1.
   http://indavideo.hu/video/_Magyar_szinkron
   2.
   http://indavideo.hu/video/_Magyar_szinkron_1

  • Mara Says:

   A feliratot úgy tudod összehozni a filmmel, hogy mind a két fájlt beleteszed egy mappába, s ha már benne vannak mind a kettőt átnevezed. (jobb gombbal rákattintva átnevezés parancs) valami egyszerű címet adjál nekik, mint például Dong Yi 48, mert nagyon fontos, hogy teljesen megegyezzen az elnevezésük. Ez után már csak a filmfájlra kell kattintani és ha minden jól ment, akkor máris felirattal olvashatod.

 160. Ildikó Says:

  Bocsi tenmbó! Most vettem észre, hogy te is kérdezted ezt. Ennyit tudtam segíteni. 🙂

 161. Ildikó Says:

  Kimaradt az a! Bocs!

 162. tenambo Says:

  Én is azt nézem,amit link-ben megadtál.Tekintettel arra,hogy nem tudok angolul igy nekem ez képregény. Ha megvan az összefoglalo,amit pld. port hu-n lehet olvasni,akkor hellyel-közel lehet az eseményeket követ. Ez azonban nem pótolja a párbeszédek hiányát.
  Bár engem is a kiváncsiság hajt,nincs mit tenni,mint várni a18,15-öt.

 163. Marianna Says:

  Miért van Choi Sukbin 1 mályva színű ,majd Choi Sukbin 2 lila színű ruhában? Mit jelent ez a rangban? Lefokozást, vagy feljebb lépést?

  • Catrin Says:

   Hm? Mutass képeket úgy könnyebb. De mondjuk erre amúgy is az a válasz, hogy nem fokozzák le, és feljebb lépésnél a ruha és a díszek is változnak. 🙂

   • Marianna Says:

    Hát ott néztem meg a kéepeket amire azt írták Spoiler ha rákattintunk a jobb oldalon a Rangok címszóra egy másik honlapon van ez.

    Itt…

    Ljerk mondja:
    április 16, 2011 – 7:09 du. | Válasz

    Találtam egy szép és magyar nyelvü oldalt a koreai filmekről,
    SPOILER és ugyanitt egy képsorozatot Dong-i ruháiról ahogy változik a rangja:

    http://sillakiralysag.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1146520

   • Catrin Says:

    Igen a képek egyértelműen rangsorban vannak egymás után. Tehát balról jobbra haladva magasabb a rangja, ezt a név változása is mutatja. 🙂
    Az biztos, hogy nincs lefokozás, szerintem szimplán azért van kétféle Sukbin ruha ott, mert miért ne lehetne több is. Gondolom a díszítés számít főleg, a ruhák színe lehet eltérő. Dzsang ruhái is más színűek voltak, mikor hasonló volt a rangja, stb. Szóval ez csak változatosság, hogy szép színesek, de rangonként azért mégis van eltérés. Meg az is lehet, hogy életkortól is függ a ruha színe (bár túlzottan nem hiszem), vagy eltelt pár év a történetben a két kép között és más volt a divat. Ezt abból is gondolom, hogy a király az elejln még piros ruhát hordott, később sötétet fog, erősen bordó aszem…, de a minta ugyan az. A nemesek nem csak egy fajta/egy színű ruhákat hordanak (kivéve ugye a hivatali szerkó).

 164. Marianna Says:

  “(Ja, igen, érkezik a kisherceg Dong Yi részéről, de nem sokáig fogunk örülni neki).”

  Ildikó ezt hogy érted??? A történelmi leírásból amit talán Mara tett fel, az derült ki ,hogy Dong Yi fia király lesz, méghozzá sokáig is fog uralkodni. Akkor miért írod ezt?????

  • Catrin Says:

   Jajj, hát én meg azt nem értem miért nem tett a mondata elé egy bazi nagy spoilert. Igaz semmi konkrétat nem ír, de na… ez azért így is elég árulkodó.

   Szerintem azt a részt nem szabad előre lelőni, ezért nem mondok semmit, csak annyit, hogy SPOILER! Dongi és a fia egy ideig nem lesznek a palotában, de ne aggódj.

   Egyéb részletet nem szeretnék elárulni, az idézett mondatról főleg nem. Mert ennek az ismeretében már más nézni azt a részt, és nem lesz olyan meglepő. Na mindegy, ez végülis csak egyéni vélemény.

   • Catrin Says:

    Mondjuk az is igaz, hogy ismertetőben tuti le lesz majd írva, meg nem akkora hűha a dolog + az előtte való rész végén is van ugye a következő tartalmából… Az abban lévő jelenetekből is lejön a dolog. Szóval, amikor nézi az ember, akkor is tisztában van vele, hogy mi lesz, de azért azok a pillanatok nehezek. Mondjuk én nagy spoilerező vagyok, azaz szeretem én is lelőni magamnak a dolgokat, de ezt valahogy jobb volt úgy nézni, hogy nem igazán számítottam rá. Max. ugye az előzetes sejtetett ezt azt.

   • Catrin Says:

    -.- jajj ez a sok “dolog”, ma nem tudok fogalmazni.

   • Marianna Says:

    🙂 Köszi !

 165. Marianna Says:

  “Ahhh. 2003-ban már megfilmesítették a koreaiak ugyanezt a történelmi kort csak Dzsáng szemszögéből, a kezdetektől az ő tragikus sorsának végéig. Csupáncsak 100 részes volt :)”

  Ljerk megnéztem amit beszúrtál linket( a filmből összevágást) hát jól felzaklatott, részben mert nem tudom a nők közül ki kicsoda. A királyt úgy látom mintha itt is LJH játsza.
  Ó szerintem az lenne a fantasztikus, ha ez után ezt vetítené nekünk le a TV, és összehasonlítanánk a két nézőpontot. Nem semmi film lehet 100 részen keresztül.

  • Catrin Says:

   LJH? Mármint JJH, aki a Dongiban is? Mert, ha rá gondolsz, ott tuti nem ő a király…

   Amúgy nagyon érdekes a dolog, az én érdeklődésemet is felkeltette… jó lenne megnézni.

   Még a parókás témához visszatérve, a második videoban látni olyat is, ami Dongiban van, de csak kicsit. Szerintem szimplán a filmesek, akkor nem nagyon ügyeltek erre vagy passz. De az biztos, hogy mindegyik hajviselet létezett, és a nagy parókák később csak szertartásoknál… Az átmenet meg nyilván úgy volt, hogy valaki még ilyet hordott, valaki meg már olyat kezdett… és stb.

   • Marianna Says:

    Igazad van, megnéztem még egyszer,tényleg nincs benne JJh ( először eltévesztettem a rövidítést is ) De a zene nagyon szép ez alatt is , olyan fájdalmas, tragikus és mintha a király csalódott lelke szólna belőle. Ó de jó lenne megnézni!! Mi lehet a címe …”Jang Hee-Bin?….

   • Andicilin Says:

    Igen, az a címe. Bővebben: http://wiki.d-addicts.com/Jang_Hee_Bin

   • Marianna Says:

    Belenéztem, szótáraztam a szöveget és rájöttem még sokat kell tanulnom.

 166. tenambo Says:

  Tudom mire gondolt Marianna,de ne gondold,hogy valami tragikumra célzott.

 167. tenambo Says:

  Ildikó féreérthetően fogalmazott. Nem kell valami tragikumra gondolni.

 168. Ildikó Says:

  Bocsi,Catrin, hogy nem tettem ki a SPOILER-t. 😦 Azzal a mondattal csak sejtetni akartam, hogy milyen fordulatok lesznek még. Persze, hogy király lesz majd az a bizonyos herceg!
  Tenambo, egyébként nem olyan nehéz a fordítással együtt nézni, én sem vagyok egy számítógép guru, de már nem bírtam ki, hogy képregényként nézzem, mert annyi minden történik, váratlan fordulatok tömkellege, és ha nem értem, akkor semmi értelme nézni.
  Azért a linkben, amit Ljerk beszúrt, elég kemény volt, hogy a méreg általi halálnál úgy öntötték a mérget a szájába, hogy valamivel lenyomták a nyelvét, hogy lenyelje, és többen lefogták.
  Nekem olyannak tűnik a kapitány Dong Yi-val kapcsolatban, mint Dokmánnak Alchon.(Nem tudom, hogy jól írtam-e.) Nem gondoltam, hogy ilyen bizalmi viszony alakul ki köztük. 🙂

 169. tenambo Says:

  A Palotában is erőszakkal öntötték a királynőbe a mérget.

  SPOILER!

  iTT ÖNKÉNT MAJDNEM ÜNNEPÉLYESEN.

  • Marianna Says:

   NEEEEM a palotában Dzsangüm anyjába öntötték erőszakkal a mérget az erdő közepén,a királyi konyha udvarhölgyei.(persze akkor még nem volt meg Dzsangüm) A királynőhöz egy fél hadsereg vitte a király üzenetét a száműzetésébe, és ő a kunyhó előtt azt mondta hozzá ne érjenek ,majd ő megissza.

   Én erre emlékszem.

   De nem veszek rá mérget 😀

 170. Ildikó Says:

  Én a Palotát nem láttam, sajnálom is! 😦

 171. tenambo Says:

  Nekem az első részek igen zavarosak voltak. Nem akartam én a sorozatot nézni,de utána ugy rákaptam,hogy kétszer is végig néztem.

  • Marianna Says:

   Én 4x 🙂 Addig volt zavaros, amíg nem szokott hozzá a szemem az arcokhoz. Eleinte mindenki egyforma volt nekem,de küzdöttem becsületesen hogy találjak rajtuk valami különbséget.

 172. Ljerk Says:

  Próbálok segíteni egy kicsit a filmek felirattal való nézésében.

  Én az ingyenes Media Player Classic -ot használom, ennél például van a menüben külön (Load Subtitle menüpont) amivel be lehet tölteni a feliratot.

  Érdemes különben kisérletezgetni, például nevezgessük át a file-okat,hogy ugyanaz legyen a film file és a felirat file nevének első része és csak a kiterjesztésben különbözzön,valamint ugyanabban a könyvtárban legyenek. Windows XP-nél a kiterjesztések láthatóságához például ki kell kapcsolni a file kiterjesztések elrejtését, ezt az Explore -ben a Tools/Folder Option menüpontnál a View fülecskénél kell megtenni: pipát kivenni a “Hide extensions for known types” sorban és OK az ablak alján.

  Így nézzen ki a végeredmény, valamint egy könyvtárban legyenek, a pont utáni kiterjesztést nem kell megváltoztatni és különbözhet is az “avi” vagy “srt”-től:
  DongYi-Part33.avi (film)
  DongYi-Part33.srt (felirat)

  Van olyan filmnéző program ami névazonosság esetén automatikusan érzékeli és betölti a felirat filet, ezeknél a menüben egyszerüen csak be kell kapcsolni valamelyik menüpontnál, hogy a Subtitles (Feliratok): “ON” – bekapcsolt állapotban legyen.

  Meg kell próbálni esetleg a film kezdése után, vagy a látható menükben nézelődni a Subtitles almenüben, hátha be lehet tölteni vagy bekapcsolni. Ha nincs lejátszás közben látható menü, általában jobb klikk a film futó képernyőjére és sok programnál itt jön fel az aktuális konkrét filmhez kapcsolodó menü és itt is lehet kutakodni.

 173. Ljerk Says:

  A 2003-as Jang Hee-Bin filmre én is kiváncsi lennék, például hogy van ábrázolva Dzsáng és Dong-i kapcsolata. Meg gondolom szokás szerint Dzsáng gyermekkorától indul az egész, az se lehet piskóta. A története nagyon kedvelt téma Koreában, mert találtam egy 1968-as egyestés filmet is Femme Fatale, Jang Hee-bin néven

  http://asianmediawiki.com/Femme_Fatale,_Jang_Hee-bin

  • Andicilin Says:

   A kép alapján ebben a filmben olyan hajuk volt, mint a Dongiban. Fura.

  • Marianna Says:

   Érdekes, hogy mind a két “talált anyagodban” a 2003-ban és ebben a régebbiben is megjelenik a célra tartott íj. Csak nem ő is úgy gondolta mint Mishil, hogy ha már minden fortély cserben hagyja hát akkor kilövi az ellenséget??? 🙂

  • Andicilin Says:

   Találtam egy harmadikat. Dzsang Hibinből sosem elég. (Egyébként mindegyiket más és más csatorna készítette. Ez most egy 95-ös 63 részes verzió.)
   http://wiki.d-addicts.com/Jang_Hee_Bin_%28SBS%29

   • Andicilin Says:

    Hm, ahogy látom ebben a 95-ös évjáratúban az a király, aki A palota ékkövében is volt. ^^

   • Catrin Says:

    És tényleg….

    Okkke, én lementem hídba, ennyiféle feldolgozást (hm most a Jane Austen feldolgozások is eszembe jutnak erről… XD).

    Érdekes, szívesen végig nézném mindet. A frizura ügy, ahogy fentebb is írtam, szerintem a filmesek kontárkodása…

   • Andicilin Says:

    Akkor csak halkan jegyzem meg, hogy találtam egy 1961-es filmet is. (Ennek nincs infós oldala, alig találni róla valamit.) Ezen kívül – ha jól értettem, bár nem olvastam el, csak rápillantottam a szövegekre – van még olyan sorozat, amiben szerepel, mint mellékszereplő.
    Mindet elküldtem http://mydramalist.info -ra. Remélem, hogy 1-2 napon belül moderálják. Én azért preferálom ezt az oldalt, mert van kép a színészekről, így pedig rögtön be lehet azonosítani, hogy melyik karaktert játszotta, mert név alapján nem mindig megy. (Ez volt a reklám helye, hehe.)

  • Marianna Says:

   Ki is írta, hogy a főgonosz itt Dzsang anyja, ő az igazi alattomos kígyó? Itt a 68-as film ismertetőjében is azt írja, Dzsang az anyjával szövetkezett, hogy kinyírják a királynőt. És abban a filmben

   SPOILER !!!!!!!!

   nyilvánosan végzik ki a bűnei miatt

 174. klarisszamia Says:

  Sziasztok!
  Már rég írtam de mindig olvaslak titeket.Mindig megírtok mindent
  amit én is gondolok a sorozatról!Gyönyörű megható részek voltak
  a héten.Sírtunk nevettünk.Gizuskának szeretném először is megköszönni
  hogy felrakta a sorozat online oldalt!Megmentetted a hetemet délutános
  voltam de így megtudtam nézni a részeket.Köszönöm!Én nem szeretem
  a feliratos filmeket de most(ahogy te is írtad)nagyon megtetszett.
  Fantasztikusan adta vissza az eredeti hangulatot!Főleg ilyen szép
  jeleneteknél mint amik a héten voltak!Egyébként ha van valakinek
  ismeretsége az nCoron oda jó minőségben folyamatosan rakják fel a részeket.Én is onnan fogom megszerezni.Dong Yi ebben a ruhában
  mar nem olyan kislányos!Nekem hiányérzetem volt a romantikus
  estélyük után!Én biztos beraktam volna ama reggelen ahogy kijönnének
  a fogadóból amolyan királyos zavarba jövést főleg Han kamarás előtt!
  Vagy Dong Yit elkísérhette volna a lakosztályáig és ott egy forró
  öleléssel elbúcsúzhatott volna tőle!Olyan szép lett volna!
  Csonszu rendes pasi hogy lemondott Dong Yirol!Igazi jellem.Mint tényleg
  mint Jusin!További szép estét mindenkinek

 175. Mogyi Says:

  Sziasztok!
  Én is nagyon szeretem Dongit. Ez is szép film, valahogy azt vettem észre, hogy mindig az a film tetszik legjobban amelyiket éppen nézem. 🙂
  Nagyon kedvelem Han kamarást, a királyt, Inhjont, Dongit, Sim Von Tek-et, nagyon szeretem Csonszut, Jusint meg még jobban szerettem. Én kedvelem még a két zenészt is.

  SPOILER: láttam én is amikor Dzsáng megissza a mérget, mert kíváncsiskodtam, az okosnak akkor jut az eszébe milyen jó kis élete volt.
  VÉGE
  Zene:http://www.youtube.com/watch?v=bEDUMF6YiS0

  Szép nő mind a három, így női szemmel. Szerintem nem is olyan lényeges ilyen szempontból a hajviseletük, legalábbis a fater észrevette mind a három filmben a szép nőket. Pasik közül helyes a király, Csonszu, Sim Von Tek.

  Lenne egy kérdésem is. Tetszik nagyon egy zene, de nem tudom: ki énekli és hol tudnám jobb minőségben meghallgatni?
  Bidámos vidi! http://www.youtube.com/watch?v=R41mUP7yaqQ

  Előre is köszi.

 176. tenambo Says:

  Nyilvánossan végezték ki,de mint irtam,volt egy szerintem egy ünnepélyes ize is.

  Megint SPOILER!!!!

  Ünnepélyes elköszönése a királytol. /A palotában megszokott köszöntési formulával/

 177. tenambo Says:

  Ljerk!

  Köszönjük a tanácsaidat,de legalább is én olyan hülye vagyok a számitogéphez,mint egy elefánt. Csak a legfontosabb müveleteket tudom rajta végrehajtani./levelezés,szörfözés fényképek felrakása stb./
  A gyerekeim már a kor gyerekei,azok “ütik”,”vágják” az informatikát.

 178. Andicilin Says:

  Ezzel együtt már 506 hozzászólás van. Akkor ez a téma most le lesz zárva?

 179. aldebaran_beta Says:

  Most meg nem mondom, hogy a d-addictson, vagy az sg-n van fenn a történelmi háttér, ráadásul most az sincs nálam, amit erről kinyomtattam magamnak. 🙂 Szóval csak emlékezetből:

  Csonszuról ugyanazt írták le, amit mi is tudunk, és, amit a filmben is feldolgoztak: Penge Szövetség tagja volt, a vezér és Dongdzsu bukásuk után rábízták Dongit, és azt, hogy élessze újjá a Szövetséget. Egész életében komolyan vette a feladatot és vigyázott Dongira, sosem feledve a kislánynak azt a mondatát, hogy ha megnő Csonszu testvér felesége lesz. Egész életében szerette Dongit. (Ezért kérdeztem, hogy itt mi lesz, beleteszik a filmbe, hogy felépíti megint a Penge Szövetséget? … Ez még mindig kérdés. :))

  Dzsang Ok Dzsong: Az ismeretes, hogy az édesanyja Jun asszony volt, apjáról nem tudni biztosan, lehet, hogy valami kereskedő, lehet, hogy az akkori király másod-unokatestvére (vagy valami hasonlóan távoli rokon), mert köztudott, hogy Jun asszony a szeretője volt. A palotába xy anyakirályné öltöztetőjeként kerül, ahol Szukdzsong akkor figyel fel rá, amikor egyszer megy meglátogatni mostoha-nagyanyját (azt a bizonyos xy királynét.) Innentől a történet követi az eredeti eseményeket. Inhyeon elleni cselszövés, Dzsang királyné lesz, majd SPOILER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Dzsang lefokozása, visszaminősítése ágyassá, majd újabb Inhyeon elleni akció, ami tulajdonképpen Okdzsong, meg Hidzse végét jelenti.

  SPOILER VÉGE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Egyébként a fiakról még: először tényleg az a fiú lesz király, akit trónörökösnek jelölnek, vagyis aki Szukdzsong és Okdzsong fia, de ő csak négy évig uralkodott, utána pedig az a fiú lett a király, aki Szukdzsong és Dongi fia. (Yi San sorozat) Dongi jellemzésénél térnek ki rá, hogy a borzasztó ármánykodások ellenére, amik a fia ellen történtek Donginak sikerült őt életben tartania, és egy kiegyensúlyozott, okos embert nevelt a fiából.

  Ezt akartam már írni, amikor a frakciókról volt szó: volt a frakciókról is egy kis magyarázat. Ez azt írja, hogy a frakciók ilyen túlnyomó hatalomra Szukdzsong apjának az idejében tettek szert, míg Szukdzsong – nyilván jó nagy harcok árán, és jó sok idő elteltével – visszaszorította a Déli és a Nyugati Frakciók óriási befolyását.

  • gizuska Says:

   A Yi San című film a 18. század közepén játszódik. Korrupt miniszterek és konzervatív nemesek próbálják saját érdekei érdekében befolyásolni Yeong Jo királyt (21. király), (aki Sukjong és Dong Yi fia). A szigorú, de mégis igazságos királyt az alatvalói szeretik. A kormány és a királyné (Jeong Soon) cselszövésének köszönhetően a trónörököst, Sa Do herceget megölik, (Sa Do -Sukjong és Dong Yi unokája). Minden befolyásukat latba vetik, hogy a királyné magához ragadhatssa a hatalamat. Yi San (Jeongjo néven a 22. király) , Sa Do herceg fia, azaz Sukjong és Dong Yi dédunokája.
   Yi San anyja írt “naplót” a fiatal herceg sanyarú gyermekkoráról, és a politikai harcokról, mely a mai napig megvan és igen fontos anyagnak tartanak.

 180. Elhaym Says:

  Megint meglett az 500 comment, ezért nyitottam egy új blogbejegyzést.

  https://elhaym.wordpress.com/2011/04/18/dong-yi-a-kiralyi-haz-titkai-34-47-resz/

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.


%d blogger ezt szereti: