A Shilla királyság ékköve-Queen Seondeok

Első Shillás bejegyzés.

Második Shillás bejegyzés -részletes véleményem is itt olvasható el a sorozatról.

Hegy megkapta  a válaszokat  a követségtől, de több kérdés megválaszolatlan maradt. 😦

“Sajnos a könnyebb dolgot választották, kiadták a követségen dolgozó titkárnőnek, aki  magyar és aki összeirodalmazta a válaszokat. Ez szinte semmivel sem több, mint, amit a fórumozók is összegyűjtöttek már. “

Akit így is érdekel és megadja a mail címét annak Hegy elküldi  a válaszokat.

Reklámok

414 hozzászólás to “A Shilla királyság ékköve-Queen Seondeok”

 1. tenambo Says:

  Visszlapozva igen érdekes és üditő az elmult év bejegyzéseit olvasgatni.Csokorba kellene szedni azokat az érdekes,és értékes gondolatokat,amelyek itt elhangzottak.
  Én a magam részéről ismét végignézem Gizuska által feltett részeket.Most,hogy az irást befejezem visszalapozok a 32. részre.

 2. tenambo Says:

  Nagyi 68-nak a feb, 25-i bejegyzésére.

  kedves Nagyi egy kicsit későn reagálok,bár ha jol emlékszem kitárgyaltuk a fiatalság nevelésével kapcsolatos problémákat. amrian is példákat hozott fel ezzel kapcsolatban.
  Nálam nyitott kapukat döngesz,mert én töviről hegyire ismertem a sereg nevelési szisztémáinak jo és rossz oldalát. Láttam a szinvonalbeli különbségeket egy előfelvételis és egy “kopasz/ katonai zsargon/ között.
  Mint ahogy a tanárok között is vannak durva egyének igy itt is voltak. De azt már irtam,hogy a durvaságra igen oda kellet figyelnünk és megtorol-ni a szó jobbik értelmében. Szélsőséges esetben lefokozás,vagy leszerelés volt az eredménye. Ez azonban ritkán fordult elő Egy szónak is száz a vége a fiatalok nevelésében egy közösségi erő hiányzik Nagyi jol irta.Az un. átkosban az uttoro,a KISZ ezt megteremtette. No meg az épitő táborok.Ami jó volt azt nem kell elvetni
  .A sorkatonaság megszüntetsével a legnagyobb hibát követte el az akkori vezetés.
  Na erről ennyit Enézést,hogy hosszan védtem a mundér becsületét,de,mint volt obsitos tisztnek ez köteleségem volt.l.

 3. Medve Ilona Says:

  Légy szíves, kedves Hegy erre a címre küldd el a választ:
  ilona78@citromail.hu. Köszönöm! M.I.

 4. Elhaym Says:

  tenambo:

  “Ugy gondoljátok,hogy ezen a bloggon befejeztük “küldetésünket”? és átrándulunk a királyházba?”

  Nem. 🙂 Amint ismétlik megint lesz miről beszélgetni. 🙂

  “A sorkatonaság megszüntetésével a legnagyobb hibát követte el az akkori vezetés.”

  Szerintem nem. Sok fiú ismerősöm képes lett volna kárt tenni magába ha olyanra kényszerítik amit nem akar. Másrészt mi sem örültünk volna ha a családunk fiú tagjait nem láthattuk volna mindennap. Ha valaki nem szereti a fegyvereket, nem szeret korán kelni az könnyen belebetegedhet az ilyesmibe. 😦

 5. bea Says:

  Kedves Hegy, kérlek nekem is küld el a követség válaszát: kbkissbea@gmail.com
  Köszi

 6. Xiao Hua Says:

  Kedves Hegy, kérlek nekem is küldd el: xiaohua@postafiok.hu
  Köszönöm ~^^

 7. nagyi 68 Says:

  Jó estét Mindenki !

  Igen, maradjunk! Shilláról itt, Titkokról a másikon!

  Adal! Amit az Őrzőkről és a templomosokról irtam, az nem volt véletlen.Az irodalmi hivatkozásokat most, had ne kotorjam elő, ha valakit érdekel, pontosan megadom.Nos, igértem úgyis, hogy elengedem a hipotetikus és ezoterikus fantáziámat. Tehát … elhiszem,hogy nem mi vagyunk az első civilizáció a Földön.Az előző jégkorszak végén (ugyanaz zajlik ma, huh….) a gleccserfolyamok a jéggel boritott szárazföldeken, elindult az olvadás.Az olvadó jégtáblák, gleccserfolyamok hegynyi jégtömböket zuditottak a tengerekbe.A tengerek vizszintje nőtt, elöntötte a – nyilván magasabb civilizációk által lakott tengerpartokat.(Globális özönviz legendák.)A szárazföldek súlya-,megszabadulván a jégtakarótól, csökkent, ezek emelkedésbe kezdtek.A Föld szilárd kérgének mozgása elinditotta a vulkáni működést (tűzesők). A vulkánkitörések által okozott légköri változások egyes területeken megnövelték a csapadékmennyiséget…Ez növelte a globális vizözönt…A fejlettebb civilizációk magasabb intelligenciájú túlélői eljutottak a magasabb területeken élő – még barlanglakó népekhez.(Ma sem azonos a kultúrák fejlettségi szintje)Az általuk átadott ősi tudás magyarázhatja ezek hirtelen, eddig meg nem indokoltható fejlődési ugrásait. Nos, a Védák, a maja eredetmitoszok, a Biblia, stb. mind arra utalnak, hogy ezen a fejlett parti civilizációk (sőt még az Atlantisz legenda is magyarázható igy ) lakói nem csupán földi eredetűek voltak:
  “és láták, hogy a földi emberek leányai szépek, és házasságra léptek velük.”..pl a Bibliában.
  Tehát még nem földi tudással is rendelkeztek.Ezt a tudást adták át a túlélők az ősi őrzőknek.Az ősi tudás parancsolatait egy smaragdtábla őrizte, melyet HERMÉSZ TRIGMEGISZTOSZ sirboltjában helyeztek el.Az egyik legenda szerint Ábrahám (Brahma) és féltestvér felesége Sára(Siva) rátaláltak a smaragdtáblára, igy Ábrahám (Brahma) és Sára (Siva) voltak az első ősi őrzök.

  Mivel ez történelmileg még a hwarangok előtt volt, tehát, ha mindezt valóságosnak fogadom el (ma élő templomos vezetők könyve alapján), akkor elképzelhető, hogy akár a Hwarangok alapitója, akár Kim JuShin családja az ősi őrzők közé tartoztak.És mivel ez az ősi tan eredeti formájában még ismeri a női istenség fogalmát, ez JuShin magatartását is indokolja. De lehetett ilyen ősi őrző Munnó is, bár már az az ág, mely a női istenség lényét tagadja, ezért nem tudja elfogadni Deokmant uralkodónak, s mivel ő neveli Bidamot, ez az ő későbbi felkelését is magyarázza.Egyébként ahogy a templomos lovagok, úgy az ősi őrzők is kiváló harcosok voltak.Közéjük tartozott – egyes feltevések szerint -Alexox- azaz Nagy Sándor is.Világbirodalma törvényei -amelyben minden embert, vallást egyenlőnek ismer el, magatartása, mely a régi görög szabályokkal felrúgta, a mai templomosok szerint ezt igazolja.

  Nos, akkor most kifújom magam…és köszönöm a türelmet…hogy elolvassátok a fantáziálásomat.

  • Marianna Says:

   Elkerülte a figyelmemet Adal valamelyik bejegyzése amire ezt reagáltad? Kérlek küldd el nekem az irodalmadat amikből ezt összegezted. Biztos sok van de írd a legérthetőbbet az alapokat. Pl szíriusziakra gondolsz?

   Hegytől én is kérem akkor a követség válaszát… lario@t-online.hu

   Előre is köszönöm! Majd megnézzük, lehet, hogy a mi blogunkról csenték el az infókat 🙂 🙂 🙂

 8. Mara Says:

  Én is kíváncsi lennék milyen válaszokat adtak. Előre is köszönöm!
  b.riri@hotmail.com

 9. tenambo Says:

  Elhaym!

  Izlések és pofonok mint tudjuk különbözöek. Ez vonatkozik a seregről alkotott véleményekre. Én a magam részéről lapozok és vigyázo szemeimet az uj sorozatra tekintem. Persze szivem csücske Silla.

 10. Sznyegi Says:

  Elhaym, gondoltam én, hogy megint költözni fogunk :-). Lassan külön mappád lesz a könyvjelzőim között, mert ez már az ötödik elmentett oldal.

 11. Panda Says:

  Hegy, kérlek szépen nekem is küldd már el a követség válaszát! Köszönet: szilvia.keresi@gmail.com

  Üdv: Panda, a gyengélkedő

 12. cirmi Says:

  Hegy! Én is kérlek szépen 🙂
  iklodi.olga@vodafone.hu

 13. Sznyegi Says:

  Elolvastam a válaszokat. Hát, nem erőltették meg magukat :-(. A válaszok nagy részét eddig is tudtuk.

  • Medve Ilona Says:

   Engem a kisebb, ismeretlen rész érdekelne, de még nem kaptam e-mailt. Kapok?? M.I.

 14. bagira Says:

  Hegy!
  Engem is érdekelnének a válaszok, légyszi küldd el a bagira0114[kukac]gmail[pont]com-ra. Bocs, csak nem szeretnék robotoktól spamat kapni, azért így írtam. Köszönöm!
  bagira

 15. Angyitubi Says:

  Szívből örülök, amiért ilyen gazdag anyag gyűlt össze a temérdek értékes hozzászóláásból és mert folytatódik a párbeszéd. Felettébb érdekelnek a válaszok, tehát kérlek, légy oly szíves, küldd el nekem is.
  Maradok szeretetteljes üdvözlettel:Angyitubi.

 16. hegy Says:

  Akiknek az e-mail címe eddig a rendelkezésemre állt, azoknak elküldtem a válaszokat. lario@t-online.hu címről eddig kétszer jött vissza ismeretlenként a levél, így ha most sem kaptad meg,írj másik címet!!
  Ha valakihez mégsem jutott el, vagy a mellékletet nem tudta megnyitni, jelezze!!
  A követségnek köszönő levelet írtam és elküldtem Adal verseit/néhányat/ és Ildi rajzát.

 17. Mama62 Says:

  Hegy! Én is kérek szépen válaszokat a veszpej@freemail.hu címre

 18. Ildi Says:

  Hegy: köszönöm, hogy elküldted a válaszokat. Bár azt nem értem hogy miért kellett kihagyni/ kitréni néhány válaszadás elől. És sajnos pont olyanok maradtak ki amik nagyon érdekeltek volna ( a művészeti lehetőségek ).

 19. nagyi 68 Says:

  Kedves Mindenki,
  kedves Mariann!

  Még az előző oldalra tette fel Adal a Hwarangok 7 pontját, nevük magyar jelentést.Ezen indult el beszélgetésünk, mivel több mozgalom?, birt hasonló pontokkal-
  Az irodalmak: G.Hancock:Az Istenek kézjegyei, A mélység titkai, Balatinácz Anna – pontos cimét nem tudom fejből, a Szent Grált keresi, de elég erőltetett logikával tképp a magyarság summér eredetét és über alles voltát bizonyitja- viszont vannak vonatkozásai szabadköművesekre, az ősi tudásra, stb., ennek és a Da Vinci-Kód alapján kezdtem olvasni L.és P.Fanthorpe: Templomos rejtélyek és titkok c. könyvét (házaspár, a templomos rend érseke, világi elöljárója, és lovagi parancsnoka volt, felesége “Damen Commender”.A másik, A templomosok titkos szigete,E.Haagensen,H.Lincoln műve, maga a Da Vinci kód, a Mahábhárata. Ha be szeretnéd szerezni, és nem elegendők az adatok, megirom a pontosabb megjelenési adatokat is. Tehát igen, a szirusziak, a kathariak, illetve albigensek, az esszénusok, a tárgyak az emlitett smaragd táblák mellett a phaisztoszi korong krétáról, a frigyláda, a Szent Gráll,az Énekek éneke és a Roland ének, Sába és Salamon, illetve gyermekük (etióp mitosz),Konfucius- ő is, a kat.egyház is elhagyják a női istenség fogalmát. stb.
  Gondolom, egy-egy szinpadi szerep megformálásához, de világunk, kulturánk megismeréséhez is hozzá tartoznak a mi lenne ha…igaz lenne.Egyébként nem sokat aludtam, a fiókomba vki. olyan fotókat küldött, melyet az ENSZ titkos fotótárából szereztek meg heckerek – és “ismeretlen repülő tárgyakat, lényeket mutatnak, pl a mexikói Nagy Piramis körül. Nos, fantázia?

  Tenambo, örülök, hogy konszenzusra jutottunk.Természetes, hogy “véded a mundér becsületét.” De van egy közös pontunk, én is ma is naponta nézem a Shillát. Ma a 32. rész kerül a gépbe, Jusin harca…
  és erről megint eszembe jut – egy rózsakeresztes parancsolat, “soha nem add fel, és mindig újra állj fel”

 20. Marianna Says:

  Köszi Nagyi 68! Néhány könyvről már hallottam is, van ami meg is van csak még nem olvastam. De a koreai filmek mellett ezekre is szakítok időt.
  Na megyek vissza Dong Yi -s oldalra.

 21. Edi Says:

  Kedves Hegy! Nekem is küld el légyszi a követség válaszát. Köszönöm.
  dina870922@freemail.hu

 22. Sznyegi Says:

  Korábban szó volt blogokról. Én ezt szoktam olvasni, hátha más is kedvet kap hozzá: http://www.mirakorea.blogspot.com/

  • Zsuzsianyu Says:

   Köszi …Sznyegi…nagyon jó blog…. Zsuzsianyu..

   • Marianna Says:

    🙂 Csatlakozom. És ahogy belenéztem Min és Dzsangüm beszélgetésébe, méginkább bosszús vagyok a kostani szinkron hang miatt.

  • Sznyegi Says:

   Szívesen :-). Nekem is nagyon furcsa az új szinkronhang, de nincs mit tenni, ezt kapta :-(.

 23. klarisszamia Says:

  Kedves hegy!Léci nekem is küld el a válaszokat!Előre is köszönöm!
  klarisszamia@citromail.hu

 24. Sznyegi Says:

  Egy kis filmajánló, Sohwa az egyik főbb szereplő. Felirat itt: http://www.d-addicts.com/forum/viewtopic_84214.htm és bővebben: http://www.azsiafilm.hu/ismertetok/korea/1778-shadows-in-the-palace-2007.html
  A palota sötét oldaláról szól, időnként elég hátborzongató. Csak erős idegzetűeknek ajánlom és ne éjszaka nézzétek. Vannak benne olyan jelenetek is amiknél becsuktam a szemem.

 25. Elhaym Says:

  Sznyegi: “ez már az ötödik elmentett oldal.”

  🙂

  Shadows in the Palace: Fel is írtam a listámra, szerintem nekem is tetszene.

  • Sznyegi Says:

   Jó film, de nekem nem többször nézős. Egyszer épp eléggé rám hozta a frászt. Azért ajánlottam, mert nagyon más a hangulata, mint a palotának és a Dong Yi-nek.

   • Mara Says:

    Teljesen egyetértek, roppant hátborzongató egy film.
    Pedig ugyanazt mutatja be, amit a Dong Yi. Mégis teljesen másképp. Sokkal komorabban.

   • Sznyegi Says:

    Igen, mikor néztem, pont arra gondoltam, hogy ők is nyomozó udvarhölgyek, mint Dong Yi-ék és mégis mennyivel másabb. Ég és föld a különbség.

 26. kisvirag Says:

  Köszönöm Sznyegi a blogot, nagyon tetszik.

  • Sznyegi Says:

   Igazán nincs mit :-). Sok érdekes dologról ír a hölgy, érdemes követni.

 27. andi Says:

  Hegy: küld el légyszi a követség válaszát nekem is Köszi sandrea.din@gmail.com

 28. orosz Says:

  Üdvözlök mindenkit.
  Sajnos egy időre eltűntem, és megint elkószálok de azért csak bepillantottam eme fórumra.
  Sok szépet írtatok, gratulálok.
  Adal, a verseid gyönyörűek.
  Ha kérhetlek, szedd egy csokorba, küld el, és szívesen felteszem az oldalamra, ha
  megengeded. (email címem orosz95@yahoo.com)
  Láttam van egy pár kérdés mely foglalkoztat benneteket.

  Először is a Hwarangok arckifestése.
  Mivel tudjuk, ezzel tudatják a világgal, hogy készek az utolsó csepp vérükig harcolni a legszebb arcukat hagyják hátra az utókornak, és ugyanaz az arccal mennek a túlvilágra.
  De ott marad a kérdés, hogy miért festik majdnem nőknek magukat.
  A válasz egyszerű. A hwarangok elődei a Wonhwanok voltak. Ezeknek a vezetőjük két nő volt. (a haláluk története ismerős.)
  A festéssel reájuk emlékeznek. A két női vezetőre.

  A második kérdés Bidam halála.
  Ha egy kicsit sorba vesszük, akkor láthatjuk miért nem szólt bele Deokman.
  Mert Bidamot a nemzet árulójává nevezte ki, azaz bárki megölhette a férfit, és ez semmilyen felelőségre vonást nem vont maga után.
  Sőt, mivel királynő volt, pontosan neki nem szabadot egy ilyen rendeletet visszavonnia.
  Bidam mellett egyedül Yusin állt ki, ő nem akarta hogy vérontás legyen az egész.
  De Bidam kitért a megadás elől. (azt gondolta, mit is jelent ha megadja magát. Nyilvános kivégzés. És ezt ő nem akarta. Mishil megmutatta neki. Válassza ki ő maga a halála óráját, és módját)
  Az hogy Deokman végignézi, hogy „ártatlan emberek” hullnak el Bidam keze alatt, ez logikus. Ő nem szólhatott bele, és akik meghaltak, azok katonák voltak. Ez volt az életük.
  Élni, vagy meghalni. És a parancsot teljesíteni. Bidamot el kell kapni, és a királynőt megvédeni. Ennyi. (még európai szemmel is jogos, mert ezer meg ezer ártatlan katonát áldoztak fel a háború oltárán)
  És bármennyire furcsa, de a hadviselésnek is megvannak az íratlan szabályai.
  És még valami.
  Ha jól megfigyeljük, MINDEN HARCBAN (és ez a világon így történt, nem csak Koreában) mindig a katonák voltak elől. Az csak mese, hogy a vezetők az élen voltak egyedül. Nekik és kemény személyes testőrségük volt. (Könnyű a legjobban kiképzett katonai csapattal körbevéve elől járkálni. A vezetők sem voltak hülyék)
  Egy olyan kaliberű harcos, mint Bidam, simán ver egy jó pár katonát. (még a mai világban is egy többdános mester fél kézzel üt ki egy sereg embert)
  Nos, lehet egy kicsit körbemagyaráztam, de a lényeg az, hogy egy egyszerű katona élete bármely harcban, keveset számított.
  Most pedig az ominózus 70 lépés.
  Bidam.
  Nagyon jól tudta mit tesz.
  1 Átverték, kihasználták, az orránál vezették, és ezért ő a hibás, mert megengedte.
  2 Pontosan az ellen lépett fel, akit szeretett.
  3 Annak a személynek a bizalmával élt vissza, aki egyetlen volt az életben ki a bizalmába engedte.
  4 Dühös volt. Mindenkire. Mert ezt tették vele. De leginkább magára. Mert önmagába csalódott. És ezt nem lehet lemosni. Csak vérrel.
  És bár tudta, olyan szót akar kimondani, amelyel az árulására ráteszi a felségsértést is, de meg akarja tenni. Mert ez lett a végzete. Elbukott. Az élettel, a szeretettel, a bizalommal, a barátsággal, szóval mindennel.
  5 Ahogyan élt, ugyanúgy akart meghalni. Harcban. Egy harcoshoz híven.
  Mert ez az egyetlen út, melyet egy igazi harcos magának nevezhet. Yusin is ezt mondta. Bármi történik, csak egyet kér az élettől. Hogy harcban essen el. És Bidam ezt kapta Munnotól. A harcosok útját. Bár Yusin megadta volna még utolsó esélyként, hogy vele harcoljon, de ebbe nem megy bele. Ha megöli Yusint, tudja, Deokman legmélyebb pontját öli meg. És ezt már nem veszi magára. Ha meg ő veszít, nem mondhatja ki a szót.
  6 És nem utolsó sorban ott a három kérdés. Hol, hogyan, miért.
  És ezt ő választotta meg. Nem ráerőszakolták. Ő akarta így. A szerelme előtt, harcolva a lelkiismeretéért, a bocsánatért, életét teszi fel.

  Yusin.
  Bármennyire is szereti Deokmant, tudja, Bidam volt az egyetlen akit Deokman egy kicsit közelebb engedett magához a nő.
  És neki fontosabb volt Deokman boldogsága, mint egy árulás.
  Utolsó pillanatig is arra kéri Deokmant bocsásson meg Bidamnak. De a parancs az marad. De még akkor is próbálja Bidamot jó útra téríteni. És bár a férfi megtagadja a párbaj lehetőségét, még akkor is mikor Bidam már több sebből vérzik, nemet int a fejével.
  Ne tovább. De Bidam lépik.
  És Yusin megadja a kegyelemdöfést. Inkább az ő keze által, mint bárki másé (ez a kultúrájuk része) De Bidam még utolsó leheletével is felségsértést követ el.
  És ez már sok.
  Ő, Yusin, mindent megtett. Deokmanért, Bidamért, mindenért. Meg is bocsátott Bidamnak azért, hogy az a fejét akarta. Áldását adta a házasságra. Megmenteni akarta, stb.
  De Bidamot semmi sem érdekelte. Csak hogy kimondhassa a kimondhatatlan szót.
  Ennyi.

  Deokman.
  Bár megtudta, Bidamot csapdába csalták, bár tudta ő tette Bidam alá a széket, bár tudta ő is hibás hogy ennyire elfajultak a dolgok, bár tudta végig kell néznie Bidam halálát, stb. de mint királynő, nem tehetett mást. Ez az uralkodók sorsa. Érzések nélkül kell vezetni.
  És bár tudta, személyes érzelmek miatt kerültek ebbe a zűrzavarba, valaha eldöntötte, Shilla mindenek felett. És ha most meginog, akkor az uralkodói háznak annyi. Amit ennyi időn át felépített, lerombolhat egy pillanat alatt. És még ott van Yusin is. Valaha az ország miatt eldobta, most Bidamot tegye feljebb az ország érdekei felé? Ezt már a lelkiismerete sem engedhette meg. Bár lehet hogy Yusin ezt is elnézte volna, de ő maga már magának nem. Ellenkezett volna saját elveivel. És mindvégig az életben egyenes volt, és az is maradt. Ha kijelentett valamit, az be is tartja. És kiadta a királyi rendeletet.
  Bidam a nemzet árulója.
  És neki kötelessége ezt betartani. Sőt, ha kell, a halálát is végignézni. Mert már nem Deokman, hanem Shilla királynője.
  Ennyi.
  Azt hiszem, bővebben nem kell kifejtenem semmit.
  És még valami fontos.
  Mindhárom főszereplő egyedül indult ennek az útnak.
  És egyedül kellett befejezni.
  Mert Munno tanítása bevégeztetett. Csak az lehet nagy ember, aki a nemes célt feljebb teszi a saját magánál.
  Bidam az életét áldozta fel a szerelem oltárán.
  Deokman az érzéseit is feladta Shilláért.
  Yusin szerelmét, testét, mindenét elárverezte, csak Deokman, és a népe biztonságba legyen.
  Röviden ennyi a 70 lépés.

  • Marianna Says:

   Már nagyon hiányoztak a soraid! Jó hogy végre megint olvashattam.Átnézel a királyi udvar titkaira is? Ne hagyj minket el!

  • rog70 Says:

   Köszönöm, Orosz. Olyan szépen tudsz fogalmazni, én ha 10 000 évig élnék 🙂 sem tudnék ilyen szépen írni. Bidam motivációját én sohasem vitattam, sőt azt sem, hogy a királynőnek NEM SZABAD, NEM LEHET tennie semmit. Én csak a magam európai “erkölcsével” azt kifogásoltam, hogy esetleg nem feltétlenül lett volna szükséges kb. 150 katonának is meghalnia vele együtt. Akárhogyan nézem, ez egy polgárháború volt, ergo akiket Bidam megöl, azok a KIRÁLYNŐ hűséges katonái. Annyi van belőlük, most a Pekcse(?) ellen majdnem elveszített háború után, hogy lehet pazarolni? Mert ezek a katonák nem másért halnak meg, mint egy ember büszkesége miatt, aki ráadásul ÁRULÓ. Szerintem jobb helyük lenne egy “igazi” csatamezőn…

   Yushin: hadd vitatkozzak egy kicsit… Abban egyetértünk, hogy az elején Yushin szánja Bidam-ot. Elég csak ránézni. Mondjuk Yushin könnyen szánakozik: ő már nyert, Bidam pedig elvesztett mindent. Akármi történik, Bidam árulóként lesz nyilvántartva, ő viszont nagy hadvezér. Neki nincs vesztenivalója, Bidam pedig már nem nyerhet semmit. Azt szerintem tudja, hogy Bidam soha nem ölné meg, EZT nem tenné meg a királynővel. A párbajnak az ő számára nincs tétje. Szerintem valami olyasmire számított, hogy némi adok-kapok után lesz egy lehetősége a tiszta végre (és nem kétlem, hogy JÓ szándékkal gondolta!)
   Ehelyett mi történik? Bidam kb. 0,5 másodperc alatt úgy becsapja, mint az ólajtót és mögé kerül, Yushin meg ordíthat utána… Yushin nem számolt azzal, hogy a) Bidam már eredetileg is egy picit “gyári hibás” (értsd: soha nem volt a legkiegyensúlyozottabb személyiség) b) az elmúlt pár nap és a saját összeomlása után ő már csak EGY dolgot akar, de azt valami embertelen elszánással. Az Ő terveibe nem illik bele, hogy a saját halála árán fényezze még egy kicsit Yushin glóriáját. Kivéve, ha ez által eléri a SAJÁT célját.
   Amikor legközelebb összekerül Yushin és Bidam, a jelenet legvégén (mondjuk logikailag érdekes, hogy miért tartott ennyi ideig odaérnie, gondolom őt nem akarta kb. 1000 katona megölni közben… de tudom, ez dramaturgia, és így lesz a jelenet tökéletes ;)). Ekkor viszont a nagy Yushin tábornok már nem szánakozik, hanem szerintem határozottan bosszús. Alcson szánakozik, Yushin nem. Lehet oka a bosszúságra: a) becsapták, átverték b) gyakorlatilag az elesett katonái vérében gázolva jutott el idáig (nem hiszem, hogy a HADVEZÉR Yushin-t hidegen hagyja ez az aspektus) c) Bidam még mindig makacsul nem halt meg 🙂 d) Bidam megtette/megteszi azt, amit ő sohasem mert(?)/akart(?), azaz magának követeli Tokmánt. Nem a királynőt, a NŐT. Elnézést kérek a Yushin rajongóktól, de nekem ez a karakter mindig olyan fat…űnek tűnt. Nem véletlen, hogy azt az utolsó döfést olyan erővel teszi meg… a kard kihúzásáról már nem is beszélve.

   Bidam-Yushin: vajon ki nyerné a párbajt? Ők ketten soha nem küzdöttek igazán, max. egy “félig” megbundázott párbajt tudnak felmutatni, meg pár kisebb adok-kapokot. Szerintem a meccs elég kétesélyes.
   Yushin: a SOROZATBÓL tudjuk, hogy Yushin nem a legjobb kardforgató (ha jól emlékszem, Munno meg is említi, hogy rosszul képezték ki, pontosabban sehogyan, Bodzsong sem tartott tőle igazán). Én is olvastam, hogy Koreában őt tartják az egyik legjobb kardforgatónak, de ez szerintem csak egy a sok legendából, ami az idők során a nemzeti hőshöz tapadt. Egy nagy hadvezérnek nem kell feltétlenül jó kardforgatónak lennie. Tök más a munkaköri leírása… Ami Yushin mellett szól, az a testi ereje, a fájdalomtűrő képessége és a kitartása (lsd: Yushin vs. Csilsuk). Meg persze Munno félmondata, hogy “igazi” helyzetben Bidam nem biztos, hogy legyőzné Yushin-t. De lehet, hogy akkor és ott Munno csak Bidam-ot akarta megsebezni (kettejük kapcsolatát ismerve nem lennék meglepve).
   Bidam: szerintem nem kétséges, hogy Munno és Csilsuk halála óta ő a legjobb kardforgató az országban. Nincs semmi utalás arra, hogy bárki valaha akárcsak megszorongatni is képes lett volna. Mellette szól a harci tudásán kívül a mozgékonysága és helyzetfelismerő képessége is. DE Bidam számára az öléshez szükséges, hogy egy bizonyos lelkiállapotba kerüljön, és ez az állapot néha egészen furcsa szituációkban jön vagy éppen nem jön elő belőle. Bidam sokszor öl, amikor nem kellene, de sokszor nem öl, amikor kellene. Gond nélkül ölne akár egy csirkéért is, de nem öli meg Patkányarcot, pedig hányszor ott volt a kardja a torkán… (a vége nem számít, Patkányarcnak tudnia kellett volna, meddig feszítheti a húrt, és Miszenget még AKKOR SEM öli meg, pedig alkalma, oka lett volna rá, de Bidam tulajdonképpen nem gyilkos, legalábbis nem hidegvérű gyilkos, nem öl fegyvertelen és/vagy rá fenyegetést nem jelentő embereket).
   Tehát: ha Bidam úgy áll neki a párbajnak, hogy ő itt és most ölni fog (NEM FOG, Tokmán miatt), akkor ő az esélyesebb, kivéve, ha Yushin képes túlélni az első pár percet. Mert utána már a nagyobb testi ereje, kitartása miatt akár előnybe is kerülhet, főleg ha képes bevinni egy-két csontrepesztő ütést. A kérdés persze elméleti, a választ pedig már megkaptuk…

   Még egy dolog jutott eszembe: azt írod, hogy Yushin megbocsátotta Bidam-nak, hogy fejét akarta. Újra kell majd néznem azokat a részeket, mert emlékeim picit homályosak (most a 10. résznél tartok felirattal 🙂 ), de tett Bidam akkor bármit, ami nem volt a feladata? Nekem valahogy az jött le, hogy ő mint a helyi Gestapo/KGB parancsnoka, tette amit parancsoltak neki, azaz felfedett egy nagyon is létező és valóságos veszélyforrást (a gajai ellenállást). A többit az ellenállás, Yushin és Tokmán “hozták össze”. Bidam max. annyit tett, hogy különösebben nem búslakodott, amikor a több szinten (politikai, katonai, személyes) vetélytársa kikerült a képből (picit rásegítettek az eseményekre Patkányarccal, de sokat nem kellett tenniük, Woljáék elég hülyék voltak különösebb noszogatás nélkül is…). Az, hogy nem olyan 1000%-ig makulátlan jellem, mint Yushin, csak még emberibbé teszi. Bidam nem festett kép, ő egy valódi FÉRFI, még ha sajnos egy picit őrült is.

  • Cirmolán Says:

   Orosz és Rog70! Nagy érdeklődéssel olvastam fejtegetéseiteket és le a kalappal előttetek.

 29. adal Says:

  Orosznak – köszönet, hamarosan jelentkezem !
  Az ÖTLET a Silla egyetlen csókjáról ezt eredményezte :

  EGY CSÓK EMLÉKE

  A királyi házak frigyeiben
  Ritka az igaz szerelem.
  Kivétel a szüleimé !
  Az enyém is ilyen legyen !
  Erről álmodtam és megszenvedtem
  Kínzó, látomásos éjeken,
  Gyötört az aggódás
  És Kim Jong Soo-ért
  A halálfélelem !
  Csatába indult…
  Egy csók emlékét vitte pajzsként !
  Nagy árat fizettünk a harcért!!!
  Hiába óvtam, hiába védtem –
  Most haldokolva
  A barlang hűvösében –
  Égiek vezessetek
  Talán elérem …?!

  • Sznyegi Says:

   Köszönöm adal az új verset, megy ez is a többi mellé :-).

   • Sznyegi Says:

    A csók jelenet az 5. részben van, a 29. perc környékén.

  • Zsuzsianyu Says:

   juj de gyönyörű …pont ez az …amit gondoltam…de ugye itt fogant CSUN-CSU…???? Zsuzsianyu…KÖSZÖNÖM ADALNAK…

 30. Marianna Says:

  Nahát gyerekek,én úgy érzem kiszúrták a szemünket ezekkel a válaszokkal. Ettől a fórumokból sokkal sokkal többet tudunk.Pl Bidamról se írták a beosztásait tisztségeit.Kikkel fogott össze, mikor robbantotta ki a felkelést, hogyan halt meg.
  Ja Deokman valódi halálokát se írták le.Yushin csatáit.
  A port .hu-n szinte napra leírták mikor tört ki a felkelés, Deokman halálának és Bidam halálának napját.
  Na erről ennyit. 😦 😦 😦

 31. Cita Says:

  Sziasztok! Hosszan hallgattam, bárcsak ne kellett volna tennem! Két hete meghalt az édesanyám, most kezdek újra emlékezni arra, milyen is élni, nem csak létezni a testünk burkában…
  Hegy, nekem is küld el a követség válaszát, karmencita@citromail.hu a címem, bár már egyszer írtál, nem tudom, megőrzöd-e a leveleket.
  Ti és Silla, most meg az új sorozat segítetek újra emberként előre felé néznem, és ezt nagyon köszönöm! A blogomban, a gagyiwood-ban is kiírom magamból, ami fáj, meg itt vannak, akik közelről szeretnek, de ettől még a fájdalom fájdalom, és egyszemélyes.
  Jó, hogy együtt maradtunk!

  • bea Says:

   Kedves Cita, őszinte részvétem! Nincs szó, mely enyhítene azon a fájdalmon, amit most Te érzel…. Ezért csak annyit mondhatok, együtt érzek veled…. A gyász megélése fontos dolog, azt mondják a gyászév is azért “év”, mert ennyi idő kell, hogy a lélek feldolgozza ezt a hatalmas veszteséget. Kívánom, hogy egészséges lélekkel bírd ki ezt a megpróbáltatást. Remélem mi sorainkkal ehhez kicsit hozzá tudunk járulni. Fogadd meg egyszer őszinte részvétem.

  • Sznyegi Says:

   Cita, fogadd őszinte részvétem. Óriási veszteség ez :-(. Sok erőt és kitartást kívánok, gyere minél gyakrabban Elhaym blogjára egy kis pozitív energiáért.

  • nagot Says:

   Cita, szegénykém! Fogadd őszinte részvétem. Ez nagyon-nagyon fájdalmas dolog! A gyászodat mélyen átérzem! Az idő tompítja a lélek fájdalmát. Kívánom, hogy megtaláld a vigaszt, a segítséget a gyászod feldolgozásához. Sok sok erőt neked!

  • Mama62 Says:

   Írtam Neked…

 32. nagyi 68 Says:

  Szép délutánt Mindenkinek!

  Cita! Fogadd együttérzésemet!

  Orosz ! Amit most irtál Bidamról,Jusinról, Deokmanról arra irtam a párhuzamot: Petőfi: Szabadság szerelem, e kettő kell nekem, Szerelmemért feláldozom az életem, szabadságért feláldozom szerelmem…
  És még egy : Ott essem el én a harc mezején, ott folyjon ki az ifjui vér szivembül…..”

  Adal Lermontov a Démon c. ballada.Annyit hallottam, hogy Gorkij kedvence volt, hogy megkerestem egy Lermontov összesben.Azóta nekem is kedvencem, csak másképp.Én nem találtam meg a Démon-ban a lázadó munkásosztályt…egy szép és hátborzongató szerelmi tragédiát inkább, melytől beleszerettem a Kaukázusba, és felfogtam az ott élő népek máig tartó tragédiáját. “Osszét golyója messze száll.”Ez vitt el Örményországba, bár az igért két hetes gyalogtúrából a Grúz hadi úton semmi sem lett – négyünket összeraktak egy sima turistacsoporttal, akik, mint később megtudtam- cak aranyvásárlással foglalkoztak.
  Mi négyen azért láttunk- egy templomot, melyet föntről lefelé haladva, vésővel és kalapáccsal vágtak a szikla belsejébe, s mikor kész volt,csak akkor nyitottak kapukat rajta.Egyébként itt lett először államvallás a katolicizmus, s ma is ezt a legősibb irányzatot követik.Bekukucskáltam- ez egy jereváni templom volt – egy esküvőre, a gregorián kórus épp úgy odaszögezett, mint a Shilla zenéje.Ősi fővárosuk , Ervuni, Rómával egy idős, s itt láttam valódi perzsa freskókat -tudjátok, az oroszlán hátán álló, hosszú parókás férfiak.
  Vidéken nem ismert a mi cukrunk, szőlőcukrot készitrnek- házilag-a sok napsütés, kevés csapadék miatt minden gyümölcs mézédes.
  Egyébként Alexandros, aki ide jutott el legtovább, az 1 000m tengerszintfeletti magasságban lévő, három Balaton nagyságú Szevan tóból épittetett csatonarendszert, s ma is ezt -továbbépitve- használják öntözésre.A Matenadaranban- nemzeti könyvtáruk, olyan könyveket őriznek, melyekből csak itt, az ormok tetején álló zaratusztra szerzetesek kuckóiban maradt fenn, az alexandriai nagy könyvtár égésekor elpusztult más példányuk.
  Szappanopera azt hiszem, jó lenne , ha többen is irnánk az m1-nek, kérve a helyesbitést- ha a koreaiak megértik, hogy államalapitó nem zeti hősükről és nagy királynőjükről szóló történelmi drámájukat egy szappanhab könnyűségű műfajhoz hasonlitják, az diplomáciai sértődéshez is vezethet. Én csak azért hezitálok, mert épp a közéleti műsorok főszerkesztőjével vagyunk hogy úgy mondjam -mishili viszonyban mégy környezetvédő harcaim idejéből.Szóval mint kultúrálatlan kötekedőét letiltották a nevem a sajtóból.Tehát nem tudom, jó e vagy sem, ha irok.

  lS akkor visszatérve Shillára… az összefüggések, melyekről irtam, harmadszor is megnézve a 32. részt, minden hajam szála az égnek áll…
  Először egy apróság: László Gyula professzor az atyja a kettős honfoglalás elméletének.A második avar hullámmal- VI.sz-ad, az ásatások alapján, több magyar jött, mint a hivatalos honfoglalással, Árpáddal.Az avarok voltak vésett és griffes-indás övdiszűek.Van egy oroszlánt ábrázoló kitűzőm, egy griffes indás övdisz másolata.
  Nos, amikor Munno Deokmánnal tárgyal, ott láthatjátok a mintát Munno bal válla mögött.
  De ez még mind semmi…mikor Alcson, Deokman és Jusin keresik Shilla jelentését.)ezt most elküldöm, majd folytatom…

  • okidli Says:

   Drága nagyi! A Shilla sokat változatatott az életemen. A shillai ősi korona formája, a szarvasagancs, a világfa mint jelképek újra eszembe juttatták azt az évtizedekkel ezelőtti önmagamat, aki a Mondák könyvét olvasta. Újraolvastam mindent amit a magyarság őstörténetéről otthon találtam, így László Gyula írásait is. Egymás mellett élő népek kultúrája gazdagodik, kölcsönöz egymástól, itt a Kárpát-medencében már jóideje egymás mellett élünk jónéhányan, keveredünk egymással, de a szimbólumvilágunk mégsem vált egyformává. A Shillában viszont rokon-jelképeket láttam.

 33. tenambo Says:

  Én hiányoltam az utolso résznél,hogy Alcson nem áll a királynő másik oldalán. Egyrészt Ő is olyan hüséges volt hozzá,mint Yusin,másrészt hármas szövetséget kötöttek.
  Bár már a Királyi ház-at nézem,de vissz-vissza kalandozok Silla egyes részeinek ujboli megtekintésérei. Egyhamar biztos nem lehet elfelejteni.

 34. nagyi 68 Says:

  tehát jöjjön a párbeszéd…amikos Ji Jeung király Shillát alapitotta, és megalapitotta a Hwarangot…mire figyelt?
  először jön a vas népe: ÉSZAKI VASKORI kultúrából származunk- mondja Alcson.
  Hálóvá szőni a sokféleséget- fogalmazza meg Deokman
  A hat alapitó klán vezetője atyánkat,Hyeokgeosét választotta uralkodónak, egy idegent, aki új kultúrát hozott.-mondja Jusin…nemcsak az idegenek tekintében, hanem a legyőzöttekkel és a menekültekkel szemben is, Shilla sohasem rekesztette ki őket.Épp ellenkezőleg, befogadott minden újonnan érkezőt,ha hasznára volt.-

  Deokman leszűri- az újonnan érkezők erejét használva a tudásukkal ersitsd meg Shillát.

  Ji Jeung király kiket tett meg a Hwarang vezetőivé- Munno, nem volt nemes, Mishil egy nő, Seolwon alacsony származású – Ji Jeung szándákosan támogatta a kiemelkedő tehetségeket és tisztségeket adományozott nekik.

  És akkor Alexandrosz esküje- egyben végakarata :részletek:
  Úgy gondoljatok az egész világra, mint a saját országotokra, ahol ugyanazok a közös törvények uralkodnak,olyan földre, ahol a legbölycsebbek és legkedvesebbek vezetik a népet, a fajjal és hitbéli hovatartozással nem törődve…én sosem fogom felosztani a népemet barbárokra és görögökre…az erényeik és érdemeik szerint osztályozom a népem…Ha nézeteltérés támad közöttetek…oldjátok meg békésen…Nem birtoktárgyak vagytok,hanem polgárok és részvényesek…”
  És ami az idegenek befogadását illeti, István király nem hasonlókat ir fiának, Imre hercegnek?

  És mindez hasonló az Ősi Őrzők, a templomosok, rózsakeresztesek pontjaival, és visszavezetik a titokzatos smaragdtáblákhoz.Melyek nem is biztos, hogy smaragdtáblák, de valamely zöldes kristályos anyag, amely adathordozó volt, és hatalmas tömegű információt hordozott…és amelyet Hermész Trigmegisztosz sirkamrájában helyeztek el, akit azonositanak a fáraók irnokával és könyvtárosával.

  Nos, visszatérve hármasfogatunkhoz, mikor másnap bevovulnak a Virág lovagok, hova ülnek???a kerekasztalhoz…
  Az egész úgy szól vissza a múltba, hogy a mának is üzen…és akkor már a forgatókönyv irók is gyanusak, ha a magyar szál nem is, de az európai történelemmel és legendákkal biztos tudatosan bántak.

  Nos, mára ennyi, szervusztok!

 35. kisvirag Says:

  Kedves Cita, őszinte részvétemet és együttérzésemet küldöm Neked, sok erőt és kitartást ezekben a nehéz időkben.
  Kedves Nagyi! Mindig lenyűgöz, amit írsz, lélegzet visszafojtva olvasom soraidat.
  Adal annyira örülök az új versnek!
  Ami igazán örömet okozott, az Orosz felbukkanása és magyarázata.
  Ma volt a Silla találkozó, jó volt beszélgetni és megismerni személyesen is azokat az embereket, akik ugyan úgy gondolkodnak, mint én. Külön öröm volt számomra, hogy megismerhettem Sue-t. Remélem még találkozunk.

 36. adal Says:

  Kedves Cita, őszinte részvétem, osztozom szomorúságodban,
  fájdalmad enyhülését, vigasztalódást kívánok,kedves szerettednek
  pedig örök békességet !
  Cita a Google keresőbe írd be kérlek SUMI JO (Koreai énekesnő nevét)
  CACCINI : AVE MARIA- ját küldöm Neked (fehér bolyhos hajdíszes)
  ez a felvétel az egyik kedvencem tőle !!!!

  Orosz ,Rog 70 és Nagyi 68 remek magyarázatokkal gazdagítottatok
  bennünket, köszönet érte !!! Nagyi rólad mindig a Bakancslista című
  film jut eszembe,a nagy utazások miatt !!!
  Sznyegi – mindent köszönök !!!!!!!!!!!!!!

  Üdv mindenkinek – sok szeretettel – a d a l –

 37. orosz Says:

  egy kis meglepetés.
  Adal versei egy oldalon.
  Ő adta ide.
  http://orosz67seondeok.5mp.eu/web.php?a=orosz67seondeok&o=Q3cYhpwToa

  • Medve Ilona Says:

   Nagggyon jóóó! Köszönjük! Ha már velünk vagy, mégy egyszer megkérdezem, hogy csak az első részt volt szándékod feliratozni? Az nagyon tetszett, és szívesen megnézném így a többit is, bár tudom, hogy rettenetesen nagy munka lenne.Megértem, ha nem akarod a többit.

   • orosz Says:

    Sajnálom de családi okok miatt egyelőre szünetelek. De egy biztos. Én már 2 évnél több vagyok Shilla fan, és az is maradok. Tehát ha lesz időm folytatom. Úgy az oldalam, mind a fordítást.

 38. Elhaym Says:

  Sznyegi: Nekem nincs bajom a hátborzongató filmekkel sem. Néha szeretek ilyet is megnézni. 🙂

  Cita: Őszinte részvétem. 😦 Amikor elvesztettem az apukámat és a macskáimat én is magam alatt voltam. Szerencsére mellettem volt a család és a netes ismerőseim. Szeretet ilyenkor sokat segít.

  orosz:
  Köszi.

 39. hegy Says:

  Sznyegi volt ilyen ügyes, hogy megtalálta a megfelelő formát a versekhez.
  Ezen az oldalon is egy posztban le kéne hozni Adal remekművét.

 40. hegy Says:

  Találtam egy érdekes oldalt,amelyen több olyan kérdésre is válasz található,amelyre a követségtől nem kaptunk választ.
  http://mozi.freeforums.org/a-silla-kiralysag-ekkove-queen-seon-deok-t4.html

 41. Andicilin Says:

  Én anno úgy gondoltam, hogy ilyesmivel nem érdemes a követséghez fordulni, mivel ők diplomáciával foglalkoznak, nem kultúraközvetítéssel, de annyian mondtátok, hogy de, hogy elhittem, hogy igen, majd valami szakértő választ kapunk.

 42. Cita Says:

  Köszönöm a kedves szavaitokat. Segítenek a barátok, és ide, hozzátok is már úgy jövök, hogy barátok várnak… A hamvak szétszórására készülök. Vasárnap lesz, a Mecseken. Visszaadjuk anyukámat annak, aki nekünk adta 72 évvel ezelőtt. Utána ismét én leszek az, aki a bőrömben tartózkodik. Az idő és a barátok, együtt, segítségnek pont elég. A többi az én dolgom.

 43. adal Says:

  Kedves Cita !
  A családomban történt : hosszú fájdalmas betegségben, otthon ápoltuk
  férjem édesanyját.Az ő elvesztése után “szakadtak ki” belőlem ezek a
  gondolatok, melyeknek megosztásával próbálom “terheidet” enyhíteni
  segítő baráti szeretettel – a d a l –

  HAZATÉRÉS

  Milyen felfoghatatlan a LÉT és a HALÁL !!!
  Mennyit acsarkodik a gyarló ember,
  Tűr, segít, szeret, szenved,
  Fohászkodik –
  Retteg és imádkozik !
  Isten pedig csak türelmesen néz.
  Aztán a SEGÍTŐ KÉZ
  Minden ráncot kisimít,
  Elszakítja a fájdalom húrjait !
  A görcsben szenvedő
  Tagokat kinyújtja –
  CSILLAGSUGARAS
  CSENDES AZ ISTEN ÚTJA !
  Amelyen fáradt gyermekét
  HAZA HÍVJA !

 44. adal Says:

  Sznyeginek köszönhetően ilyen szép formát ölthettek a gondolatok!
  Elhaymnak, Orosznak és Hegynek így küldtük el, nagy – nagy
  KÖSZÖNETEM az elismerésekért és a segítségért !!!

  Sznyegi drágám, 5 levelem nem tudott Hozzád eljutni, mindig
  visszaröppen !
  Mivel nálam is Silla a csúcs – ezen az oldalon mindig lesznek
  meglepetések !!! 🙂
  Most a film zenéi foglalkoztatnak és ki tudja milyen szándékkal ???

  “A zene a bánat leghatásosabb orvossága,
  a lélek fegyelmezésének mestere.
  Isten legszebb adományainak egyike !”
  Luther Márton

  Sok szeretettel – a d a l –

 45. orosz Says:

  Szeretnék valamit pontosítani.
  Az elrendezés, a képek, stb. nem az én munkám.
  Így kaptam.
  Én csak egy picit retusáltam, és helyet adtam az oldalon ezeknek a fantasztikus verseknek.
  Tehát a köszönet a költőnek, Adalnak azaz Pánti Annának, és a szerkesztőnek, Sznyeginek azaz Baluka Krisztinek jár.

 46. aldebaran_beta Says:

  Visszatértem ide, és örülök, hogy mások is visszajárnak. 🙂

  Orosz, rog70 az írásaitokat jó volt olvasni, és megint eszembe juttatta azt a gondolatot, ami megfogalmazódott bennem, miután a sorozat kicsit leülepedett a fejemben. Szóval szerintem Bidam egy ikerlélek. Tudom, hogy semmiféle ilyen utalás nincs se történelmileg, se a filmben, de számomra teljesen olyan. Az életútja, a lelke, a cselekedetei… Hm… Erről még többet is tudnék írni, kíváncsi lennék, ti mit gondoltok erről.

  Én is elolvastam újra a Mondák Könyvét (a Komjáthy-félére gondolsz, kedves topiktárs, ugye?), amint lement a sorozat!

  • Marianna Says:

   Mire gondolsz azzal, hogy Bidam egy ikerlélek? Akkor írjál róla többet, én szívesen elolvasom a gondolataidat erről. Indigó gyerekről már hallottam, meg kristály gyerekekről is, ilyesmi az ikerlélek is?

 47. Elhaym Says:

  Medve Ilona: Részvétem. 😦 Remélem ő nem szenvedett napokon keresztül.

  • Medve Ilona Says:

   Sajnos igen. Műtét volt, egy hétig nem evett, alig ivott, lebénult, mire meghalt, de fájdalmai nem voltak. Akkor rögtön beavatkoztunk volna. Szép lassan leállt a veséje, és itthon,családi körben szépen elaludt.

 48. csicsi Says:

  Sziasztok!
  Én is bekukkantok néha ide, az új sorozat, még nem varázsolt el annyira, mint a Shilla, de majd biztosan alakul ez is. Csak az az érdekes, hogy a Shilla az első pillanattól fogva érdekes volt és lenyűgöző számomra.
  Nagyi 68 én nagyon szeretem a különböző téma elemzéseidet. Figyelem felkeltőnek ítélem őket. Éppen ma írtam a Dongi oldalon néhány szót arról, hogy a kínai “testvérem” szerint hazájában azt teljesen egyértelműnek tartják, hogy velük és más keleti népekkel rokonok vagyunk. Lehet, hogy nem kivétel a koreiai terület sem. Azon a részen sok a hasonló motívum mind az ábrázoló művészetben, mind a mondavilágban. Sajnálom, hogy a környezeted nem értékeli kellő mértékben a tájékozottságodat és azt, hogy mindezt szeretnéd másokkal is megosztani. Én is szeretek sok témában mesélni, ha hallgatóságom akad. Nekem szerencsém van, mert a kolléganőim úgy vezetik le a feszültséget, hogy beülnek hozzám “beszélgetni”, ami abból áll hogy hallgatják számos kultúrális és művészeti témában a meséimet.Azután kisimultan távoznak. A másik hálás hallgatóságom a tizenegy éves unokahugom, imádja a “boszorkány nagynéni” – ahogy ő hív – történeteit. Most nem tudom visszanézni, hogy ki volt az, aki érdeklődött, hogy mennyire tetszik nekem az a tizenrészes sorozat, amiben Kim Nam Gil játsza a főszerepet, mert neki hiányzott a Bidamos mosoly belőle. Nos, a filmet már nézem, csak időm nincs nagyon rá. Nincs Bidam mosoly benne, de ettől még jó a történet és KNG is. Mivel teljesen levett a lábamról lélegzetet sem igen veszek őt látva, de minden viccet félretéve, szerintem nagyon jó színész is. Számomra hiteles a kosztümös filmben éppen úgy, mint egy modern férfi szerepében.

  • Sznyegi Says:

   Csatlakozom, Kim Nam Gil szerintem is jó színész. Tegnap egyik korai, 2006-os filmjét néztem meg. Nem éppen könnyed hangvételű és a témaválasztás is elég merésznek számít Koreában:
   http://www.azsiafilm.hu/ismertetok/korea/1924-no-regret-huhwihaji-anha-2006.html
   Érdekes film, időnként félrenézős, de KNG azt is el tudja hitetni a nézővel, hogy egy szerelmes meleg fiú. És egy újabb szeletke arról, hogy náluk sincs mindenkinek kolbászból a kerítés.

   • Medve Ilona Says:

    Hát szerintem hetero nem tudná jól játszani…(Sajnos!)

   • Medve Ilona Says:

    Hol nézhetem meg a filmet? Ez a link, amit ide tettél,csak az film ismertetője,meg rövid videobejátszások vannak csak. Köszi előre is!

   • Sznyegi Says:

    Igen, ezen az oldalon ajánlók vannak és magyar feliratok. A filmet letöltöttem a netről, a feliratot pedig erről az oldalról. Csak írd be a címet a keresőbe és egyből kiadja.

 49. Sznyegi Says:

  Marianna, hogy sikerült a gulyásleves? Ízlett a kinti gyerekeknek?

  • Marianna Says:

   Ó kösz! Mik jutnak Neked eszedbe??? Igen! Minden országból készítettek valami jellemzőt , ilyen több kevesebb falatkákat épp csak megkóstolni.A magyarok persze egy hatalmas fazék gulyást. Hát azt hitték egész héten fogják enni, de nem , pillanatok alatt elfogyott, nagyon dicsérték külön mindenki személyesen ment és megköszönték, addig szedték szedték amíg el nem fogyott.Több tányérral is ettek belőle . Azt mondták a gyerekek,hogy ez a csapat egy életre megjegyezte hol van Magyarország és milyen a gulyásleves. A 3 magyar diák nem is evett belőle csak amikor főzés közben megkóstolták 🙂

   • Medve Ilona Says:

    Már többször rácsodálkoztam a gulyáslevesre, miközben ettem, hogy mi ezen a különlegesség, ami ennyire népszerűvé teszi a külföldiek körében. Számomra érthetetlen, de örülök neki. Nálam annyira nem favorit.. Most olvastam egy koreai receptet- a mandut. Tésztába töltött zöldséges darált hús sütve. Nagyon dicsérték.Be kell írni a keresőbe, ha valakit érdekel.

   • Marianna Says:

    Hát ahhoz olyan módon kell elkészíteni ami után tényleg a tíz ujjukat is megnyalják.Én is ettem már gulyáslevesnek mondott levest. De bizony az köszönőviszonyban sincs az igazival. És ilyen az igazi magyar halászlé is! Estem már olyan hibába, hogy tengerpatron halászlevet kértem. Csak lestem mi az a színtelen sós lötty amit kihoztak elém.

  • Sznyegi Says:

   Vártam egy ideje, hogy írsz róla. Mivel nem volt ilyen hozzászólásod, gondoltam rákérdezek :-). Érdekes lehetett ez az össznépi főzőcske. A többiek mit készítettek? Nagyon örülök neki, hogy a mi egyszerű gulyáslevesünknek ilyen nagy sikere lett :-). Ennek köszönhetően kis hazánkat megismerte pár ember, akik még nagymama/nagypapa korukban is emlékezni fognak rá egy tányér leves miatt. A koreai fiú kezdi megszokni az európai életet?

   • Marianna Says:

    🙂 Hát remélem nem csak a gulyásleves miatt fognak emlékezni 🙂
    A Kolisok ismerkedési hete után megkezdődött a suli.Így most a csapat kissé elfoglaltabb lett. Akik folyamatosan ott tanulnak, mondták Zsuzsikának, hogy a távolkeletiek de főleg a koreaiak mind visszahúzódóbbak, mint a többiek. hagyni kell nekik időt, hogy elvonulhassanak a többiektől, mert igénylik a visszavonulást. Az jutott eszembe lehet hogy meditálnak ilyenkor.

    Hogy a többiek mit főztek a nevüket nem tudom, Zsuzsi valami lengyel almás “sütit ” fog velem megtanítani és valami ír húst ami felkeltette az érdeklődését.

   • aldebaran_beta Says:

    Ha valami érdekes tapasztalása van, arról én is szívesen olvasnék, persze most nem akarok vájkálni az életetekben, csak hogy esetleg nyugodtan írj, mert minket érdekel. 🙂

   • bei Says:

    A gulyásleves téma nekem is eszembe jutott, főleg vasárnaponként, a húsleves főzés közben, hogy mi magyarok annyira a gulyáslevest favorizáljuk, és adjuk el a “mi” levesünkként, de rokoni, baráti, és ismerősi körben is az ünnepi étel, ami legalább egyszer az asztalra kerül a hét folyamán, az mégis a húsleves, és nem a gulyás.

 50. Elhaym Says:

  Medve Ilona: 😦 Egyik cicám Cory hirtelen lett rosszul. Reggel még semmi baja nem volt, aztán kapott egy rohamot, ezután már nem evett, nem ivott, másnapot már nem érte meg. 😦

  Másik cicám Kitt viszont rosszabbul járt. Ő hosszabb betegség után hunyt el. Amikor először került olyan állapotba, hogy mozogni sem tudott, abból felgyógyult. De aztán ő is kapott egy olyan rohamot mint Cory, ezután újra rosszul lett. Nem evett, nem ivott, egyre gyengült. Egy hétig szenvedett szegény. 😦 Pénz altatásra meg nem volt. 😦

  Sznyegi: Ezt a filmet is felírtam a listámra.

  • Medve Ilona Says:

   Hát nem jó nézni, amikor betegek. Egész család padlón volt miatta. Ápolgattuk, injekcióztuk, tisztogattuk, mert nem tudta visszatartani a vizeletét a műtét után, de az utolsó pillanatig bíztunk a felépülésben. Sajnos nem jött össze,de megadtuk az esélyt rá. Sokat sírtunk miatta.Fájdalmas emlék még most is.

  • Sznyegi Says:

   A filmnek a zenéje is nagyon jó. Igaz, ezt majdnem mindegyik eddig látott filmre, sorozatra elmondhatnám :-).

 51. aldebaran_beta Says:

  Látom, valaki reagált, üdv Marianna! 🙂

  Szóval azt értettem az ikerlélek alatt, hogy ez az ellentmondásos személyiség sokszor olyanokra jellemző, akik ikerként indultak az életben, de valamilyen ok miatt (általában ez a másik fél halála, vagy születéskor, vagy nem sokkal később, vagy még a terhesség alatt) ezt nem tudják megélni. (Részletesebben foglalkozik ezzel a Hellinger-féle családállítási módszer.)
  Nekem azért is jutott eszembe ez a párhuzam többször is, mert különösen érdekes ez annak a fényében, hogy ő találkozik az ikrekkel.
  Van egy olyan fajta ezoterikus felfogás is, hogy az ikrek azért születtek duplán, mert egy olyan életfeladat jut nekik osztályrészül, amihez dupla erő kell…
  (Vajon mit akar az élet a családomtól? Egy csomó megszületett, és meg nem született iker van benne, az én lányaim is ikrek…)

  Hm. És akkor most csak megkapargattam a téma felszínét. 🙂

 52. rog70 Says:

  Mivel nagyon szeretek olvasni, a történelmi regények pedig külön kedvenceim, eszembe jutott, hogy jó lenne olvasni valami érdekeset Korea történetéről 🙂
  A középkori Kínában és Japánban játszódó regények közül olvastam párat, de Koreával foglalkozóval eddig még nem futottam össze.
  Van valakinek tudomása ilyen könyvről? Kb. a Silla – késői középkor ideje érdekelne. Gondolom magyarul nem jelent meg ilyesmi, de angolul is jöhetne.

 53. Elhaym Says:

  Medve Ilona: 😦 Nekünk is fájdalmas emlék. Főleg tavasszal. Corynak most lenne a szülinapja, Kitt meg áprilisban hunyt el.

  rog70:
  “Koreával foglalkozóval eddig még nem futottam össze.”

  Én sem, pedig szívesen elolvasnám őket.

 54. adal Says:

  Aldebaran_beta – Isten éltesse a szép családodat, mindennek és
  mindenkinek feladata és célja van , sokszor jutott már eszembe ez
  amikor olyan életutakról olvastam, hallottam, amelyek teljesen eltérnek
  a család addigi érdeklődésétől, körülményeitől stb.

  A mi Pandánk is hamarosan várja harmadik csemetéjét, ezúton is minden jót kívánok Neki !

  Marianna és Medve Ilona – De jó is tud lenni a bográcsban készített
  finom gulyásleves, mi is ha összegyűlt az egész család,- bográcsozni,
  vagy szalonnát, húst szoktunk sütünk – Apuci megrakja a tüzet és órákig
  beszélgetünk körülötte, ilyenkor(testvéreimmel együtt) olyan jó a
  vidéki friss levegőn és drága szüleim kertjéből a sok friss finom
  zöldség és gyümölcs – nagyon szeretnek a kerttel foglalkozni és
  sok finomsággal segítenek. Karácsonyra meg mindig én készítem a
  halászlét mindenkinek , jó nagy kondérral.
  Marianna a lányodéknak és az új ismerősöknek is szép tavaszt, jó
  élményeket és tapasztalatokat kívánok ! 🙂
  Szeretettel üdvözlök mindenkit !

  Tegnap a szüleimmel megnéztük a Várban a Munkácsy Trilógiát,
  ne hagyjátok ki ha egy mód van rá, épp elkaptunk egy tárlatvezetést,
  remek volt, a sírás kerülgetett olyan érzés volt ott állni , körbefonja
  az embert ez a monumentális alkotás , a leginkább szívszorító az volt,
  hogy maga a festő soha nem láthatta így együtt a három képet.
  No most már “ide nekem a…Munkácsy sorozatot is(film), de jó legyen ám,mint a Silla !”

  • aldebaran_beta Says:

   Köszönöm, Adal. 🙂
   Abszolút igaz, egy csomószor van, hogy az illető idegennek érzi magát a saját családjában.

   Lesz Munkácsyról film???

 55. bea Says:

  Kedves Adal, bizonyára ismered Dallos Sándor Aranyecset és A nap szerelmese regényét! Munkácsy életrajza letehetetlen. Ha mégsem, ajánlom elolvasására- legalább, míg elkészül a film… 🙂 Olyan könyvben, mint filmben a Shilla…

  • Marianna Says:

   Igen, általános iskolás koromban a paplan alatt elemlámpával olvastam, nehogy a szobámból kiszűrődjön a fény és a szüleim észrevegyék, hogy egész éjjel olvasok. Gyönyörű irodalmi alkotás!

   • bei Says:

    Látod, Mariann ezt van aki megoldotta az utcai lámpa fényénél:D, egészen addig sikeresen míg egy szép éjszakán édesanyja rá nem nyitott és meg nem kérdezte mi a fenét csinálsz te az ablakban?

 56. adal Says:

  Drága Bea! Ismerem, olvastam és a szüleim most fejezték be az
  olvasását, azért is időzítettem mostanra a kiállítás megtekintését velük,
  aztán persze a többi Munkácsyt és a XIX. századiakat is megnéztük.
  Ezért is vagyok annyira kíváncsi milyen lesz a film ? 🙂

 57. adal Says:

  Szóval, ha nem bánjátok még van egy Sillás ötletem – a Királynő
  életútjáról- hiszen ő volt a címszereplő :

  A KIRÁLYNŐ

  Álmok ködfátyolán előtűnik egy emlék,
  Ha utam végéhez érek, kitől hogy búcsúznék !?
  Gyermek önmagamnak, milyen tanácsot adnék ?
  Az Ég óvta életemet,
  Anya – a barlang füstjében – lélegzetemet !
  Tanultam, figyeltem ésszel és szívvel
  Küzdöttem forrósággal, homokkal, széllel !
  Láttam csapdában vergődni, önfeláldozón Anyát,
  Tudtam – segítenem kell népet és hazát !
  Mert meg volt írva elrendeltetett :
  Hogy gonoszság helyett GYŐZZÖN A BECSÜLET !
  A kétely, harc és álruha után
  Erőmet nem pazarolhatom bután !
  A szerelem oltárán sem áldozhatok,
  Leleményességemtől függnek éhes szájak, városok.
  A kitartás volt egyik fő erényem,
  Az esőt, napokig térdre hullva kértem.
  S akaratom győzött, hogy szabaddá tegyen !!!
  Legyőztem Misilt s meggyőztem népemet,
  Hogy kételyükre a csillagvizsgáló a felelet.
  Megtaláltam testvéremet, s családomat aki elhagyott,
  Apucit sajnáltam, ki félelmében eldobott …
  Édesanyám segítő szeretete, utamat egyengette.
  S ha szétnézek fürkészve, e gyönyörű tájon,
  Úgy érzem mint Jin-heung király, – párját nem találom
  Barlangnak, pataknak, véres mocsaraknak …
  Nem adtam meg magam az éhes varjaknak !
  Az akaratom győzött, hogy túlélővé tegyen …
  Segítő támaszom népem s hadvezérem !
  Szerettem, szenvedtem, áldozatot hoztam
  S feláldoztam !
  A küzdést s a NAGY ÁLMOT
  Tovább álmodhattam !
  Egységben, akaratban
  A reményt tápláltam !
  Semmit meg nem bántam !
  ELSŐ KIRÁLYNŐKÉNT – NÉPEMET HŰSÉGGEL SZOLGÁLTAM !

  Sok szeretettel kívánok kellemes, pihentető hétvégét! – a d a l –

 58. Wagner Says:

  Egy részbe néztem bele: amikor Bidan harcolt kb. 200 katonával és végül megölték. Nem sok realitás volt benne az biztos.
  BTW Hihetetlen, hogy mennyi hozzászólás van nálad. : D

 59. Zsuzsianyu Says:

  Ha valakit érdekel …nekem meg van PPS esen a Munkácsy :Krisztus Trilógia…zenével és magyarázattal….mert én sem tudok Pestre feljutni….de legalább így megtudom nézni…ha az élmény nem is olyan felemelő….Zsuzsianyu…szívesen elküldöm…ha ad egy imail címet…

  • Medve Ilona Says:

   Küldd el nekem is lécci! Az címemet már tudod. Köszönöm előre is! Még az is lehet, hogy kedden megnézhetem élőben, de nem biztos. Szia! Jó pihenést kívánok!

  • Marianna Says:

   lario@t-online.hu

   🙂 Előre is köszi. Rémlik kisgyerekkoromból valami, Debrecenben 6 évesen édesapámmal néztem meg a Munkácsy kiállítást. Határozottan emlékszem az Ásító inasra , A tépés csinálókra , és A Krisztus Pilátus előtt képre. Vagy legalábbis ez van bennem, hogy ülök nagyon sokáig egy hatalmas kép előtt .De sajnos édesapámat már nem tudom megkérdezni.Pedig olyan érzésem van, hogy 3 hatalmas kép a terem 3 falára volt kitéve. Máshol pedig a kisebbek.
   Elmegyek most is megnézem és rá fogok jönni valóban láttam-e.

   • bei Says:

    Jól emlékszel, a trilógia évek óta megtekinthető a Déry múzeumban, én is ott láttam 7-8 évvel ezelőtt. Ha jól tudom vmi 100 éves bérletre kapta meg a múzeum annak idején a hiányzó két képet.

 60. Elhaym Says:

  Mostani TVR7ben Yusinról írnak. 🙂

  adal:
  Köszi az újabb verset. 🙂 El is mentettem.

  Wagner:
  “Egy részbe néztem bele: amikor Bidan harcolt kb. 200 katonával és végül megölték. ”

  Akkor éppen az utolsó részt láttad, ami a sorozat legszívszorítóbb jelenete. Ott nem igazán a harcon van a hangsúly. Bidam a halála előtt elakart volna jutni a szerelméhez.

  “Hihetetlen, hogy mennyi hozzászólás van nálad. : D”

  Ami jó arról sokat lehet beszélni. 🙂

 61. csicsi Says:

  Sziasztok!
  Azt a filmet, amelyben Kim Nam Gil meleg fiút játszik még be kell szereznem, nem is tudtam eddig róla. Majd udvarolok a barátnőm fiának, hogy varázsolja számomra is nézhetővé, vagyis lemezre másolja. Biztosan az is nagyon jó film.Vagy az is egy sorozat? Még ezt a másikat sem néztem végig, mert nincs időm rá, pedig ha jól láttam csak kb. 10-12 részes. Az már nekem is eszembe villant, de csak egy másodperc töredékéig, hogy imádott Bidamunk a sajátneméhez vonzódik.Ám, véleményen szerint hetero lehet, csak annyira finomak az arcvonásai és az alkata sem egy izompacsirtáé, hogy átsuhanhat az agyunkon, hasonló feltételezés. Ha mégis meleg, akkor sincs baj, történt már hasonló a világtörténelemben, a filmiparban meg még több.Ennek is lenne jó oldala, nem csábíthatná el tőlünk egyetlen porcelánbaba sem :-). Na, jó ez csak az én szarkasztikus humorom, meg a hírhedten különc világszemléletem. A kínai “bátyám” is nagyon szerette a gulyáslevest, amíg itt élt, a másik kedvence a pacalpörkölt (fújjj) volt. Ő is főzött nekünk. A mai napig elkészítjük néha a gyömbéres, fehérboros, tejszínes csirkemell csíkokat, rizs körettel, nagyon szeretem.Ő tett a rizsbe mazsolát, de én utálom,ha ételben vagy süteményben van aszalt gyümölcs.Csak nassolni szeretem ezeket.

  • Medve Ilona Says:

   Nem mintha számítana az irányultsága… Ha viszont megnézed a filmet, nem sok kétséged marad. Vele is úgy jártunk, mint Ralph atyával,ha még valaki emlékszik rá a Tövismadarakból….. Egy halk sóhaj hagyta el titokban az ajkaimat…Szomorú vagyok….

  • Sznyegi Says:

   Nem sorozatról van szó, ez egy korábbi filmje. Azt, hogy meleg vagy nem meleg nem tudhatjuk, azt viszont igen, hogy ma 30 éves a legény :-). Kíváncsi vagyok, milyen filmekben, sorozatokban láthatjuk majd, ha leszerel.

   Nem vagyok benne biztos, hogy egy hetero pasi ne tudna eljátszani egy meleg karaktert. A Dong Yi-ban a felügyelőt alakító színész játssza a The king and the clown-ban a királyt. Nem szeretném részletezni, de van egy jelenet a filmben, mikor megcsókolja a bohócát, aki szintén férfi. A filmben úgy jelenik meg, mint aki majd megőrül azért a fiúért. A youtube-on láttam egy videót, hogy vették fel ezt a csókot. A “vége” csapó után is vette egy másik a kamera a jelenetet. A színészeknek elég fura volt a tekintetük utána és nagyon beszédes volt, ahogy letörölték a szájukat.

   • Marianna Says:

    Mármint a mi szempontunkból jó értelemben törölték a szájukat igaz?
    Hát egy jó színész azért jó színész, hogy ezt is hihetően el tudja játszani.
    De azért jobb lenne ha nem lenne meleg!

   • Sznyegi Says:

    Igen :-). Nem úgy nézett ki egyik színész sem, hogy “hú, ez jól esett” csók volt.

  • bei Says:

   Én valahol azt olvastam ezzel kapcsolatban, hogy direkt vállalta el ezt a szerepet, éppen a megbotránkoztató volta miatt, mert ettől remélte hogy kitűnhet a tucat sorozatszínészek közül. És ez a számítása be is jött, mert tényleg felfigyeltek rá, és beindult a karrierje. Csicsi a Bad guy amúgy 17 részes.

 62. adal Says:

  Kedves Mindenki ! Rettenetesen megrázott és felkavart a Japánban
  történt természeti katasztrófa, japán zenész ismerőseim is vannak.
  Én a magam részéről igyekszem tettekkel, szóval, gondolattal és
  imával kifejezni együttérzésemet, és bízom Isten irgalmában, hogy
  segít begyógyítani Földünknek ezt az újabb sebét !
  Tiszteletteljes főhajtással az áldozatok előtt – a d a l –

  • Medve Ilona Says:

   Úgy legyen!! Csatlakozom!

  • Sznyegi Says:

   Én is. Szörnyű ami történt velük :-(. A japánok nem véletlenül nagyok jók a földrengésbiztos tervezésben, kivitelezésben. Sajnos a földrajzi adottságaik miatt rá vannak kényszerítve.

 63. nagyi 68 Says:

  Még egyszer szervusztok!
  Még egyszer, mondok, mert az előbb már irtam egy sort, aztán kerestem egy karaktert, nem tudom, de elszállt az egész és a betűtipus is más lett.
  No még egyszer-
  ADAL – bakancslistám, van, ez határozta és mentette meg az életem.Ma már sajnos csak séta listám lehet- balesetem után megmondták, az állóképességem nélkül nem éltem volna túl – hét műtét altatásban – egyetlen év alatt, de már ne akarjam folytatni a régi életem.
  ALDEBARAN -beta – ikerlélek ismerős a fogalom, és megrázott, hogy ezt ismered fel Bidamban. Ezotéria- ki mondja meg, hol a határ? A szkeptikusok sem tudnak magyarázatot adni sok mindenre, és a tudósok is sok mindent elhallgatnak, mert csak “ezoterikus” magyarázata van.A piramisoknak sok titka van – és ezek matematikaiak-az aranymetszés arányszáma, vajon miért található meg a természetben ld a csiga házának arányai – és ez miért egyezik a precessziós számmal és a földi élők összes eredetlegendájában szereplő óriások, lovagok,stb. számából egyenletet alkotva, miért ezt a számot kapják a matematikusok? A magyar Alföld szintén rejtélyes dombjainak matematikai pontosságú hálózatrendszerében mit kódoltak és kik?

  CSICSI, kinai “bátyád” – igen, és testvéreknek tartanak a mongolok és a törökök is. Persze egy fontos dolgot azért le kell szögeznünk.Főleg a Dunántúlon – a honfoglaló magyarok leszármazottai a tatár és török dúlás – no meg legyünk őszinték- a Rákóczi szabadságharc alatt is – kihaltak.Akik a helyükre jöttek- szerbek, horvátok, németek- az én őseim is- mi már ezt a rokonságot lelki, kulturális téren mondhatjuk el./Pécs város polgársága pl. átadta a város kulcsát a töröknek – a lakosság itt békében élt, keveredett a hódoltság alatt.Majd jött a felszabaditó sereg, és Makár János tábornok – az azóta is nevét viselő dombról rommá ágyúzta a várost.Túlélt 150 család.Jöttek telepesek.Aztán jött Bottyán és felégette a “német” várost, aztán német, “rác” visszcsapott, és maradt: 5 család.De a magyarság keleti kultúráját is merem, Petőfin és 48 eszméin nőttem fel, 56-ban …no nem térek ki- ez a hazám és a szülőföldem.
  Bocs, nagyon eltértem…Köszönöm a biztatást, de nem itt kell eltérnem, folytatnom kell a már megkezdett irásomat családomról, életemről.Csak az a baj, hogy már éjszakázni sem tudok.
  KNG- szerintem Deokman-ra is elég szerelmesen tud nézni.Nagy szinész – igen, a Shillában sok a nagy szinész. Ahogy Mishil belelámpáz a szemeivel a szemedbe….
  És UTW is az…és nagyon tudatos szinész…Az a visszafolytott sirás, mikor a nyaka rázkódik – nos azt más szerepében is láttam – persze csak pár perces videon.
  Apropó…nézem a hireiben, hogy bekerült egy koreai sorozatba, az Egy nap, két éjszakába…Tud valaki vmit arról, hogy ez mi? Azt irja a forditó, hogy hatodik tag, és valami 160 akárhányadik rész… aztán nevettem – ikerlélek, rokon lélek, mert fönn van a kép, hogy bemegy a hideg tengerbe – hát annyi idősen mi is bementünk a barátnőmmel a 12 fokos vizbe mosakodni, és meg nem álltam volna, hogy ne ússzak – ha csak pár karcsapást is -egy hat fokos “tengerszemben”.

  Ha van aki szereti az “agyalásaimat” hát én meg Marának köszönöm, hogy megadta, honnan tölthető a Shilla, és Bumcibogyónak, hogy leforditotta- a szövege nélkül nem agyalhatnék a tanitások párhuzamain.

  Jó éjt !

 64. Marianna Says:

  Aldebaran_beta ! Ahhoz képest, hogy a Dong Yi-n is beszélgetünk elég sok itt is a hozzászólás, így nem fent ahol írtál, hanem itt válaszolok. Az “iker” témában.Érdekes amit említesz. A Hellinger féle családállításról nekem is megvan a könyv, de egyedül itthon tanulni róla értelmezni szerintem nehéz, legalábbis abból a könyvből ami nekem van. Vagy túl fáradt vagyok már mire hozzájutok, hogy olvasok belőle.(inkább ez utóbbi) Viszont saját tapasztalásom van. Nagyon érdekes megdöbbentő gyakorlat, vagy gyógyítási mód.Ha nem a saját bőrén tapasztalja az ember talán el se hiszi.
  Az ikrek. Volt egy olyan kísérlet, hogy készítettek fehér lepedőből egy nagy hengert. Kisgyerekeket vizsgáltak, hogy mennek át rajta.Nagyon érdekes megdöbbentő az eredmény. Az iker gyerekek mindig olyan sorrendben mentek át amilyen sorrendben megszülettek annak idején.Ez arról jutott eszembe, hogy azt írod az ikrek azért egyszerre születnek mert segíteniük kell egymást , hogy elvégezhessék a feladatukat amiért megszületnek. Hát ez a film szerint Deokmanra és Csomjong hercegnőre igaz.

 65. Marianna Says:

  Elhaym! Nem találom , hogy milyen TVR7-ben írtak Yushinrtól. Hányadik heti. Pedig az újságosnál belelapoztam egy csomó újságban de nem találom. Hogy néz ki az újság pontosan, hányadik heti és melyik oldalon írnak róla?Nem tudom megtalálom-e még vagy már mivel elmúlt az előző hét visszavitetik az újságosok a megmaradt példányokat? Mit írtak róla?Annyira érdekelt volna. 😦

 66. nagyi 68 Says:

  Marianna!

  A 12.heti, március 21-27-ig szóló szám, a hátsó boritó előtti oldalon, balra fönn, egy kis fotó és pár sor szól UTW-ről.

  • Marianna Says:

   Köszönöm. Azért nem leltem rá. Én azt gondoltam az első oldalakon valami egész vagy legalább fél oldalas cikk. De azért így is megkeresem ha pici cikk is.
   Ma fél 3kor a Story5-on nosztalgiából megnéztem a palota ismétléséből azt a részt amikor a csüdfüvet nevelte ki Dzsangüm. Hát az sem éppen egy mozgalmas rész volt de mégis annyira kifejező volt a zene, az ahogyan érzékeltették az idő múlását.Szóval jó volt belekukkantani.

 67. csicsi Says:

  Sziasztok!
  Igazad van NAGYI68, a keleti népekkel azonos vérvonal már régen nem “tiszta”. Nekünk az egyetemen a kulturális antropológiát oktató tanár azzal kezdte az első órát, hogy, aki úgy gondolja tiszta magyar vér folyik az ereiben, az bizony nagyot fog csalódni egy-két előadáson hallottak után. Valóban keveredett a magyarság rengeteg néppel az eltelt sok-sok év alatt, de a génjeinkben hordozzuk az ősi vérvonalat. A kínai testvérem erre az ősi rokonságra gondol, amikor ezt emlegeti.Nekem tetszik is ez a teoria, mert a keleti kultúrák a szívemnek igen kedvesek.Nagy tisztelettel viseltetem irántuk. Nem értettem soha, hogy hogyan tud valaki ítéletet mondani egy olyan kultúráról, amit nem tanulmányozott, feldühít, ha pl. az arab világot kritizálják felszínes ismeretekkel “megáldott” emberek.
  SZNYEGI én is azt gondolom, hogy a a tehetségnek is van abban szava, hogy egy színész hogyan játszik el egy szerepet. Ezért kételkedem abban, hogy KNG meleg. Majd megszerzem azért szóban forgó filmet is, főleg, hogy nem egy sorozatról van szó. Már lassan nem győzöm nézni a felvett filmeket, mert másról is szól az élet.Nekem, aki évekig tv-t sem nézett eddig nem is volt ilyen időtöltés betervezve a napjaimba. Az egyéb hóbortjaimat nem akarom a filmek miatt háttérbe szorítani. Érdekes ez a vonzódás, talán a keleti kultúrák iránti szerelmem miatt alakult ki. Nekem még most is a Shilla a kedvencem, hiába van az új sorozat. Az egy kicsit nyúlós az én ízlésemnek.Remélem egyszer kész lesz a “rendszergazdám” a sok rész másolásával és unalmas perceimben újra nézhetem a kedvenc részeimet. Leginkább azokat kedvelem, amelyekben Bidam még nem olyan “komoly” államférfi. Nekem jobban tetszik akkor, amikor még nem nagyon tudja uralni az érzéseit. Imádom a csibészes mosolyát. Abban a sorozatban, amit most nézek az ő főszereplésével (már vagy száz éve és csak a második részig jutottam) egy modern figurát játszik.Nagyon jól áll neki ez a szerep is. Csak a hosszú haja hiányzik nekem.Azt meg nem értem, ha ezer évig gondolkodom is rajta, hogy minek van szakálla, vagy annak csúfolt valami a finoman metszett arcán. Mindenkinek kellemes hetet kívánok.

 68. kisvirag Says:

  Sziasztok!
  Igaz, hogy már írtam párszor, hogy mennyire szeretem olvasni azokat a sok jó információkat Tőletek, de ezt nem tudom elégszer kifejezni. Nagyi annyira jó lenne, ha személyesen is ki tudnám fejezni ezt, ezért csak küldök egy hatalmas nagy ölelést – gondolatban.
  Adalnak is az újabb versért.
  Pár napig – szolgálati elfoglaltság miatt nem tudtam itt lenni, – kimaradtam, így ide-oda ugrálva jó sokat kellett visszaolvasni, de élveztem minden percét.
  Szerintem sem meleg KNG, mert aki úgy tud csábítani, és nőre nézni, mint a Bad Guy-ban… A Facebookon is az érdeklődési körénél a nőket jelölte be, mondjuk ez nem jelent semmit.

 69. Elhaym Says:

  adal : “Rettenetesen megrázott és felkavart a Japánban
  történt természeti katasztrófa”

  Engem is. 😦 Sok kedvencemről még mindig nincs hír. Remélem mindenki előkerül élve.

  Marianna : Hosszabb cikknek én is örültem volna, de egyszer talán lesz az is.

 70. nagyi 68 Says:

  Nos, azért ma van mit nézni.Öröm és szégyen egyszerre, hogy elővették a Fekete Várost, A kőszivűt. Megrázó, mert ezek is csodálatos filmek múltunkból…duplán.Egyszer, mert a múltunkról szól, és másodszor, mert mikor készültek, az is a múltunk.Öröm látni ifjú korom szinészeit, filmjeit, de szégyen, hogy azóta sem készültek hasonlók.Holmi Cimmerferik és társaik helyett- no, jó, legyen mellett,hasonló filmek készülhettek volna, biztos, hogy ifjú szinészeink is szivesen bújnának nemzeti hőseink bőrébe és a nevelő hatásuk is nagyobb lenne.

  Japán katasztrófája – a legmegrenditőbb és sokkoló, mindezt emeli az atomerőművek katasztrófája.A múltkori elszállt irásomban már emlitettem- a zöldek legfontosabb érvei közt szerepelt a földrengés kérdése, a technokraták kinevettk bennünket.De az atomerőművek mellett ott van a felszinen tárolt fűtőelemek, az uránbányák meddőhányói, zagytavai, melyek földrengés esetén szintúgy sérülhetnek.Nem szólván arról, hogy egy magasaktivitású mélységi hulladéktemetőt, vagy egy lezárt atomerőművet miként jelölnek meg, ezredéves utódainknak?

  Tehát igen, boruljuk térdre, és úgy kérjük Földanya, Napisten és a Teremtő Erő bocsánatát, minden mohóságunkért, fölösleges energiaéhségünkért, és kérjük az eltávozott lelkek boldogabb életben való újjászületését, mert az ő áldozatuk érte el, hogy Oroszországtól a német kormányig, és köztük a miénk- újra gondolja energiapolitikáját.
  Én ma este ezért imádkozom értük…és még sok estén át.

  És nézem a térképet, a domborzatokat, vajon Dél-Koreát …szerintem igen…A hatalom ilyenkor mindig hazudik.Egy sugárfizikus és egy sugárbiológus ismerősöm akkor állt át, mikor Csernobil után hazugságra akarták őket kényszeriteni.

  És most, hogy nézem a szabadságharcunkról készült filmeket, eszembe jut- mikor agyaltunk Deokman esetében, hogy nem ismerik fel, illetve miként oldja meg, hogy ne ismerjék fel női mivoltát? Nos igen, voltak honvédnők és huszárnők 48-49-ben . A legismertebb közülük a ma emlegetett Leibstück Mária – de Pécsnek is volt egy Mária főhadnagya- a mai Mária utca az ő nevét őrzi, merthogy ott született…és kamasz lányként ezen gondolkodtam, ők miként őrizték meg titkukat?

  Lesz-e hosszabb cikk? Hát azt hiszem, fel kellene ébresztenünk a sajtót is.

  • Medve Ilona Says:

   Szerintem is érintette Koreát, már csak a földrajzi közelség miatt is.Földrengés, szökőár, na és a radioaktív szennyezés is odaér. Nagyon közel vannak. Ráadásul KNG most katona, ha jól tudom, feltételezem, hogy ott is őket mozgósítják, ha valami baj van. Bár ne történt volna meg ez az egész… Szegény japánok (és koreaiak)! Borzasztó lehet ott most a helyzet…Lám, lám, hiába a fejlett technológia, azért a Föld az úr!!!Részvéttel gondolok minden emberre, akinek ez most,vagy a jövőben szenvedést fog okozni. Mert fog, még hosszú évek múltán is, sajnos…..

  • rog70 Says:

   Mint félig-meddig műszaki ember, had tegyek hozzá egy valamit:

   Minden emberi tevékenységnek van HASZNA és KOCKÁZATA. Ez a kettő elválaszthatatlan egymástól. Amikor valaminek a megépítése/meg nem építése, felújítása/fel nem újítása, leállítás/továbbüzemeltetése (Paks!) mellett döntenek, ezeket a szempontokat kell egymáshoz mérni. Nyilván mindenki arra törekszik, hogy a lehető legkisebb kockázat mellett a legnagyobb hasznot érje el, de sajnos általában a tényezők egymás ellen dolgoznak, tehát ha valaminek emelni akarom a hasznát, akkor nő a kockázat (csökken a biztonság stb.)

   Mi egy atomerőmű haszna? Pl. olcsó és viszonylag (mondjuk a szén-, olaj- stb. erőművekhez viszonyított) a környezetre kisebb terhelést jelentő energia-előállítás. Mi az atomerőművek kockázata? A rendkívül sugárzó hulladék (bár a többi erőműtípushoz képest mennyiségben kevesebb) és a működése során keletkező radioaktív sugárzás. Amit olvastam róla, ez a konkrét erőmű viszonylag régi, tehát valószínűleg nem a legkorszerűbb elvek alapján, anyagokból építettek. Valószínűleg az elmúlt 10-15 évben felmerült a felújításának, leváltásának kérdése, de a Japán kormány úgy döntött, hogy a pénzt inkább oktatásra, kórházakra, nyugdíjra… költi.

   Egész egyszerűen NEM LEHET olyan berendezést építeni, ami MINDEN környezeti hatásnak ellenáll. Ez nonszensz. Mi lett volna, ha a földrengés helyett egy 1 tonnás meteorit zuhan az erőműre? Vagy egy repülőgép? Amit a mérnökök tehetnek az annyi, hogy az ISMERT kockázatok alapján a kapott pénzből a lehető legjobbat építik meg. Ez a lehető legjobb most Japánban nem volt elég. Alulbecsülték a kockázatot. Ilyen sajnos van, előfordul. Ipari balesetek mindig voltak és mindig is lesznek, amióta az első ősember ráejtette a kőbaltát a lábára 🙂

   Persze nem kötelező atomerőműveket építeni. VAN alternatíva. Csak az drágább. És ez már nem a mérnökök kompetenciája, hanem a politikusoké. Mit építsünk? Olajat/gázt elégető, milliárd tonna szén-dioxidod kibocsátó fosszilis erőművet? Vízierőművet? Esetleg méregdrága szél- vagy napenergiát hasznosítót (mellesleg kevesen tudják, mekkora környezeti terhelése van pl. egy szél- vagy naperőműnek – elárulom: nem nulla). Másik megoldás: energia-felhasználás csökkentése: világítás gyertyával, kórházban lélegeztető-gép csak minden kedden működik, koreai filmsorozatok helyett a feleségünket nézzük este 🙂 🙂

 71. aldebaran_beta Says:

  Igen, én is gondoltam Csomjongra és Tokmánra is, amikor az ikrek életfeladatát említettem. Ha nincs Csomjong, Tokmán talán elment volna Jusinnal. Bár akkor ugye Misil sem üldözte volna. És Csomjong is mozgósított erőket magában, és fizikálisan is Tokmán érdekében. Egyik nélkül nem lett volna a másik, akárhonnan is nézem, és nem lett volna sillai királynőnk. (Mármint a történetben, tudom.)

  Engem megmondom őszintén meglepett, amit arról írtatok, hogy a kínaiak is testvérként gondolnak ránk. Azt tudtam, hogy a törökök, mongolok, stb., de hogy a kínaiak…! 🙂 Persze nem kevésbé lepődtem meg anno, mikor arról szereztem tudomást, hogy az egyetlen nyelv, amire a Petőfi-összes le van fordítva, az a kínai. (Ha már a nemzeti ünnepünknél tartunk.)
  Tényleg szörnyű, ami Japánban történt. 😦 Sokat gondolok arra, hogy szorítok, hogy az ottani embereknek legyen elég erejük, hogy túléljék ezt a dolgot.
  (Apropó: anno elég volt az az egy hét, amíg elhallgatták, hogy Magyarországot is megöntözte a radioaktív csapadék Csernobilból, addig mi otthon vígan ettük a kiskertünkből származó zöldséget, gyümölcsöt, meg is lett az eredménye, anyámnak elment a gyereke, az orvos meg egyből azt mondta neki, hogy ne bánja annyira, mert valószínűleg úgysem lett volna egészséges.)
  Különösen szörnyű ez abban az értelemben, hogy én úgy hallottam, hogy borzasztó nehezen állt rá eleve Japán arra, hogy atomerőmű épüljön az országban, pontosan a második világháborús tapasztalataikból kifolyólag. Csak éppen ugye a robbanásszerűen fejlődő iparuknak kellett a rengeteg energia…

  Valaki be tudná pötyögni a tv-műsoros cikket? Vagy legalább valami zanzásított tartalmat idedobni a szegény éhező, tv-boxot műsorújságként használónak? 🙂

  • Marianna Says:

   Aldebaran_beta !
   Uhm Tae-woong 1974.04.05-én született Dél-Koreában. 3 testvére van.Egyik nővére Uhm Jung-hwa szintén sikeres színész hazájában. Dráma szakon végzett,és l998-ban állt először kamera elé. Mozifilmekben és TV-s produkciókban egyaránt szívesen foglalkoztatják, játszott nyomozót, és modern Cyranot.Legnagyobb sikere a Shilla királyság ékköve című sorozat,amelyben a hadvezér Yushint keltette életre. A magyar hangja a soroatban Zöld Csaba.

   Hát csak ennyi ami róla szól. Szóval ezt már mind tudtuk. 😦 😦 😦

   Nem írták, hogy mikor jön Magyarországra , nem írták ,hogy már tudja mennyire rajongunk érte, nem írták le részletesen miket érzett egy egy jelenet forgatásánál. Azt se írták, hogy ő márpedig biztosan tudja, hogy mi volt igazából Yushin hwarang- Deokman , majd Yushin tábornok és -a királynő között…(igazából szerelem csak titkolták… 🙂 … /
   Azt se írták, hogy azt is tudja Bidam milyen gazfickó volt és ne is bánkódjon most már utána a magyar nézőközönség,mert a Bidámos story csakis politikai indíttatású volt, a királynő csakis Yushint szerette végig.

   🙂

   Szóval itt hagyott minket ez a cikk újra a reménytelen bizonytalanságban 😦

 72. orosz Says:

  Adal egy új versel örvendeztetett meg.
  Deokmanról. (A Királynő a vers címe.)
  Feltettem az oldalamra.(látom ide is feltette)
  Fogadjátok szeretettel.
  http://orosz67seondeok.5mp.eu/web.php?a=orosz67seondeok&o=Q3cYhpwToa

  • Marianna Says:

   Nagyon tetszik a vershez kiválasztott két kép! Talán nem is lehetett volna jobban párosítani.

   • Sznyegi Says:

    Örülök, hogy tetszik :-). A két véglet: a mosolygós, vagány Tokmán és a “karót nyelt” felség :-).

 73. nagyi 68 Says:

  Kedves Mindenki,

  Kedves rog 70!Csak nagyon röviden, az atomerőművek kritikáját nem ma kezdtem, hanem kb. 20 éve. Helyi szinten, parlamenti bizottsági vitákban, más fórumokon az atomszakemberekkel volt alkalmam összecsapni.Nagyon útáltak, mert nem mentem be a csapdába, nem az atoerőművek biztonságáról vitáztam velük- hanem az előzményekről és utókövetkezményekről.Habár a földrengés a biztonság kérdésére is választ adott…nem a korosság volt a lényeg, hanem a földrengés, ami a kontinentális alapzat, a földkéreg mozgása idéz elő, és egyre több és hevesebb lesz.De a földtörténeti párhuzamokról utóbb…
  Szóval, ahhoz a tiszta kis pasztillához is ki kell termelni a föld alól hat-tiz tonna uránium tartalmú ércet.Ezt dúsitani kell, azaz ki kell belőle vonni az U235-öt.A többi – már megbolygatott – storncium, stb,megy a meddőhányóra, melyet vagy jól kezelnek aztán, vagy nem.Aztán lesznek belőlük zagytavak, ez sem piskóta.
  A kiégett fűtőelemeket pedig a felszinen tárolják, jelenleg is.Mivel a magas aktivitású hulladékok mélységi tárolására inditott kutatásokat leállitották.
  Nos, az atomerőműveket megelőző, és követő, fennt leirt tevékenységek kapcsán olajat, benzint égetnek el, robbanómotoros üzemmódú gépekben, s ezzel 80 % több levegőszennyezés történik, mint más üzemmódú erőművekben.
  Az uránbánya rekultivációjában – civil szervezet részéről, fenti kollegáimmal – mint társadalmi ellenőrök vettünk részt, sőt utolsó, harmadik szakmám vizsgadolgozatát ebből irtam.
  A megújuló energiák felhasználását Hollandiában és Ausztriában volt alkalmam tanulmányozni.Ezen kivül Svájcban is igen elterjedtek a “kalákás” nspkollektorépitő műhelyek.Ilyet szerettem volna én is létrehozni, 34 évi folyamatos közalkalmazotti munkaviszonyomat feladva – jelentős holland támogatással.Egy év után megfojtották a kezdeményezést.
  Sajnos, a kőbalta és a gyertya emlegetésén túl – húsz és alatt- az atomerőművek mellett újabb érveket lenne jó felhozni.
  Az energiahatékonyság és az energiatakarékosság ugyanis nem feltétlen jelenti azt, hogy gyertyával világitsunk – bár szoktam.
  Az energiatakarékos villanyégő is magyar találmány-eladtuk a Tungsramnak, – aztán hagytuk, hogy hagyományos izzógyárat épitsen nálunk, amit most bezártak mert…
  Magyar diák találmánya – amit az emésztőgödrömre épithetnénk-a berendezés, mellyel a házam energiaszükségletét fedezhetném.Hirt adott róla a Tv, aztán csend lett.
  Az energiatermelésben is van önellátás…ezt is észre kellene venni külföldön.Energiatermelő kisszövetkezeteket hoz létra két-három falu, melynél fontos, hogy két-három lábon álljon-ezeket összekötik a nagyobb energiahálózattal, az óra pedig méri, mennyit vettek, és adtak, év végén elszámolnak.Ausztriában,Hollandiában ,Dániában,Svájcban húsz éve működő rendszerek, csak nálunk “műszakilag nem oldható meg.”Pedig, ha az atomerőművet bővitik, akkor is fejleszteni kell a hálózatot.
  És még egy fontos: minél inkább koncentrált az energiatarmalés, annál inkább “kézben tarthatók az állampolgárok.”
  Az önellátás – itt is egyenlő a függetlenséggel.

  A földtani kérdésekről.A jéghegyek olvadásával nem csupán a parti területek kerülnek viz alá, hanem megváltozik a kéregnyomás is.A jég súlyától megszabaduló szárazföldek emelkedni kezdenek, a viz boritotta óceáni fenékre nagyobb nyomás nehezedik.A megváltozott súlyviszonyok következtében keletkeznek a földrengések és tűzhányó kitörések.Tehát olyan területen is bekövetkezhetnek, amely régóta nyugalomban volt.(A kétezredik év szilveszterén a Mecsektől délre is megmozdult a Föld, éreztem a morajlást a talpam alatt, és megrepedt a 130 éves vert vályog házam.)
  Bocsássatok meg, igyekeztem a legrövidebben összefoglalni…Egyébként a tv. Hiradóban is volt szó róla, Putyintól Merkelig és a magyar kormány is bejelentette, hogy átértékeli az energiapolitikáját. _ Ezt nem én találtam ki.

 74. Medve Ilona Says:

  Japánról pedig köztudott, hogy gyakran vannak földrengések, tehát a kockázat igencsak fokozott az ő esetükben..

 75. bei Says:

  Nagyi68! Az itt taglalt elméletekkel, tudomány által el nem fogadott ismeretekkel kapcsolatban jutott eszembe egy érdekes adalék. Annak idején nagyon tetszett Lőrincz L. László: Nagy mészárlás című könyve, melyben a cro-magnon-i, és a neandervölgy-i emberek, illetve az a “tény” adja a történet magvát, hogy a neandervölgy-i ember még sem halt ki, leszármazottaik köztünk élnek. Erre nem rég olvasom azt a tudományos szenzációt, hogy a génkutatásnak köszönhetően kiderült, hogy ez a történet napjainkra valóban ténnyé vált.

  • bea Says:

   Ezzel kapcsolatban sokszor jut eszembe, hogy a tudomány bizony gyerekcipőben jár, s a legvadabb elméletekről derül ki újra és újra, hogy igazság. Galilei, Kopernikusz, da Vinci, Kolumbusz- s még sorolhatnám. Mindannyian vadakat álmodtak, mára a világ legtermészetesebb dolga, amit állítottak. Fogunk mi még meglepődni igazságokon!
   Egyébként lakóhelyemtől nem messze- pár kilométerre- áll egy atomerőmű. Tektonikus törésvonalon. De állítólag földrengésbiztos. Ennyit a témáról. 😦

 76. Marianna Says:

  Én még mindig Shilla zenéjét hallgatom. Sőt most a 20 letölthető szám mellé hozzárakattam a 3 főszereplő külön dalát is.
  Dong Yi -nek van külön filmzenéje valahol összerakva? Mert meg van a palota zenéje is. Az is nagyon karakteres imádom. De ebből a mostaniból még nem igazán hallom ki a zenét.
  A műkorcsolya VB-t elhalasztották a katasztrófa miatt.

  • bei Says:

   Az am-addicts-on úgy rémlik láttam a Dong-Yi zenei albumát, de majd megnézem neked.

   • Marianna Says:

    Köszi ! Várom! 🙂

   • bei Says:

    Egyik címedre sem küldte el. A lario azt írta túl nagy méret, a másik nem tudom miért, de csak négy szám volt az albumban. Szerintem ez kevés. Szétnézek máshol is, hogy valóban ilyen kevés-e, aztán holnap megpróbálom újra elküldeni.

 77. Marianna Says:

  Érdekesség

  Csak azt nem tudom miért a Gladiátor van rávágva. De azért én így is élveztem. De ha a Shilla lett volna ” felette, mellette, alatta….jobb lenne. Ki tudja megcsinálni? 🙂

 78. Marianna Says:

  Csak emlékezés képen.

  Bei: nem tudom miért nem fogadja a lario. De hegy is járt már így azt hitte nem jött át, mégis itt volt. megyek megnézem.

 79. Elhaym Says:

  Marianna: Palota ékköve zenéjét honnan lehetne megszerezni? Régóta keresem.

 80. gizuska Says:

  Erre gondoltál????
  http://www.youtube.com/results?search_query=a+palota+%C3%A9kk%C3%B6ve+zene&aq=2

 81. Margaret18 Says:

  Beleolvasgattam a bejegyzésekbe, én is Shilla-függő lettem. A Shilla királyság ékköve egy csodálatos sorozat. 71 éves vagyok, de kb. 50 éve én nem láttam jobb sorozatot. Most nézem végig harmadszor, és mindig élvezem. (A palota ékkövét is láttam kétszer.) Jó lenne, ha megismételnék a TV-ben, mert szerintem csak kevesen láthatták. Azóta nem csak a kitűnő és szép koreai színészeket kedveltem meg, de minden érdekel Dél-Koreáról. Ha fiatalabb lennék és pénzem is lenne elegendő, biztosan ellátogatnék Dél-Koreába, és bőszen tanulnám a nyelvüket. Kim Nam Gil (Bidam) játéka egészen fantasztikus. Az alak, akit megformált, érdekes, különleges karakter, negatívumai ellenére is a kedvenc szereplőm. De szinte minden figura játékát élveztem. Kár, hogy az epizódok leírását csak 1-től 24-ig találtam meg. Nagyon hálás lennék, ha valaki meg tudná mondani, hogy honnan tölthető le a többi epizód leírása.

 82. csicsi Says:

  Sziasztok!
  Hát én is a Bad Guy-ról írok, amikor arról áradozok, hogy KNG milyen remek színész modern témájú filmekben is, csak a címét nem írtam le. Hááát igen, ahogy abban a filmben nézni tud, már nem is hiányzik annyira a csibészes mosolya, kizárt, hogy meleg lenne.Én emlékszem Ralf atya nem nézett így soha :-).Természetesen még mindig a második résznél tartok, de ez még így marad egy ideig, most nincs időm. Láttam valahol a nagy világhálón, hogy egy másik kosztümös filmben is szerepel.Biztosan van itt közöttünk olyan, aki már látta. Csak én vagyok lemaradva mindig fényévekkel. Egy festő lányról szól és, ha jál láttam a szerelmét játsza KNG. Majd megrendelem ezt is, hogy mikor nézem meg, az még számomra is titok lesz. A japán tragédia szörnyű. Nem nagyon tetszett, hogy a császár kb három nap múlva jelent meg ez ügyben először a nyilvánosság előtt. Nem mondták el neki, hogy az alattvalói egyharmada vagy meghalt, vagy eltünt, vagy hajléktalan lett?? Az én legdrágább kincsem, az unokahúgom egyházi magániskolába jár, ahol külföldi diákok is tanulnak, néhány japán gyerek is van. Tegnap mesélte az én életem értelme, hogy a reggeli áhitaton imát mondtak a japán emberekért, és a kis társaik családjáért. Kérdeztem, hogy nem mennek-e haza, de azt mondta az unokahúgom, hogy a családjuk azt akarja, maradjanak itt. Lehet, hogy nyáron is itt lesznek,majd az iskola gondoskodik róluk és a családok, ahol laknak.Nem is tudom mi a jobb, ha itt izgulnak a szeretteikért, vagy ha haza mennek a letarolt hazájukba.

  • Sznyegi Says:

   A film címe Portrait of a Beauty és ebben is tud ám nézni :-).

 83. Marianna Says:

  Képzeljétek A Silla ékköve doramából átavanzsált okatató filmmé 🙂 !!!!!!
  Ma továbbképzésen voltam egész nap. Egyik előadás során a neuropsychiáter előadó egyszer csak elindította a Silla főcím zenéjét és feltette a kérdést ki ismeri fel ezt a zenét? Felnyújtottam a kezemet és már láttam lelki szemeim előtt az ambuláns lapomat amin a diagnozis vastagon bevésve ; sorozat és NET függőség. De már kattogott is tovább az agyam , hoztam a felszínre sok fórumozó társam alapos indokait, miért is nem szappanopera ez a 64 részes film. És ekkor mi történt? A kolléganő folytatta a beszédét….- “Felhívom a figyelmeteket ennek a filmnek egy részletére ,amiből számotokra is világossá válhat,hogy már a 700-as , ismétlem 700-as évek elején!!!!(nagyon kihangsúlyozta) a szerencsejáték függőség mint szenvedélybetegség jelen volt a társadalomban, sőt a 12-13 éves ( ő ennyire saccolta Csuncsut) uralkodójelölt tökéletesen tisztában volt az alkohol és a női nem kedélyfokozó hatásával is! De csak egy igazi szerencsejátékos, aki már igazán ennek a betege mondja ki így egy az egyben, hogy annál nagyobb mámor nincs, mint …” – és ekkor fogta elindította a videót és levetítette a filmnek azt a részét amikor Miszeng épp szárnyai alá vette Csuncsut és vitte a ” kaszinóba”. Tudjátok amikor Bidam súgott neki, hogy vigyázz becsapnak.
  Hát azt hittem becsúszok a pad alá. 🙂

  • bei Says:

   Nem javasoltad, a Legend-ből azt a ruletthez hasonló játékot másik példának? 😀

  • Mara Says:

   Erről az “oktató” jellegéről eszembe jutott valami. Most egy nagyon kedves mai témájú romantikus vígjátékot nézek, a címe My princess.
   Az egyik érdekessége az, hogy hemzseg a Sillás utalásoktól. Annyira jópora poénokat találtak ki vele, hogy helyenként gurultam a nevetéstől.
   Tudni kell, hogy ennek a sorozatnak a főgonosza nem más, mint Csonmjong hercegnő. (és jól áll neki a negatív szerep) Ő az, aki meg akarja gátolni, hogy a frissen felfedezett királyi hercegnő a trónra kerülhessen. Miért is volt egy nagyon ismerős szövege, miszerint jó lenne, ha a hercegnő inkább elszökne. A hősnő először kicsit megzakkant a fenyegetéstől, majd eltűnt. Miközben az egész palota kereste, ő egy eldugott helyen a Sillát nézte videón és azon gyakorolta az uralkodói fellépést. Mikor a főhős döbbenten rátalált, közölte vele, hogy Misilt tekinti példaképének, mert ő is úgy akar elbánni az ellenségeivel, mint Seju. Attól fogva lépten-nyomon idézgetett a Sillából. Olykor a Palota ékkövéből is. S a nagyobb hatás kedvéért még dudorászott is hozzá a filmzenéből.
   A szerzők pedig rátettek még egy lapáttal. És az egyik vendégszereplőnek behozták Wolyát, a másiknak pedig Csonmjong sógorát (a neve most nem jut eszembe)
   A sorozat rém aranyos, és már-már kész a magyar felirata, úgyhogy mindenkinek bátran ajánlom, aki szereti az áradó romantikát, de közben jól is akar szórakozni. (na meg aztán a főhős se semmi 🙂 )

  • Zsuzsianyu Says:

   hahahaha ez írtó jó….

 84. Margaret18 Says:

  Megnéztem az ujgurokról készült videót, és elámultam.Akár Magyarországon is készülhettek volna a portrék. Abszolút rokonoknak tekintem őket.
  Némelyik fotóban a saját családtagjaim mását fedeztem fel. Az a kis nép – ugyanúgy, mint a magyarság itt Európában – a környező más népek tengerében, megőrizte hasonló vonásait. A finnekkel ugyan nyelvrokonok vagyunk, de külső megjelenésben nem látok közöttünk hasonlóságot. (Jó pár évvel ezelőtt egy finn kórus járt itt Esztergomban, és mi is vendégül láttunk három lányt. Semmi hasonlóságot nem vettem észre rajtuk, hacsak azt nem, hogy a ők is szeretik az italt. Talán még a magyarokon is túl teszik magukat, mert a csoport egy-két vezetője igen csak felöntött a garatra, úgy, hogy a produkciójuk is, sajnos, csorbát szenvedett.)
  El kezdtem vizsgálódni, hogy mi lehet az oka annak, hogy ilyen hatással volt és van rám ez a Shilla sorozat. Még őket is közelinek érzem magamhoz. Lehet, hogy valamelyik előző életemben, nagyon régen, éltem ott, vagy kapcsolatban lehettem velük? Ha Dokmán járt a Takla-Makán sivatagban, ahol az Ujgurok is élnek, ki tudja, tálán a mi őseink is jártak Korea vidékén, vagy volt valami kapcsolatuk koreaikkal. A mi családunkban is elég jellemző a vékony metszésű, mandulavágású szem. Azt mondják, hogy nem a hunok az őseink, de én amióta láttam ezt az öt perces videót a Yutube-n, ezt erősen megkérdőjelezem. Lóhere videója, Ujgurok a címe, ajánlani tudom mindenkinek. http://indavideo.hu/video/A_Shilla_kiralysag_ekkove__Balbambalbam

 85. Margaret18 Says:

  Bocsánat: “Ujgúrok ma” a helyes cím.

 86. Margaret18 Says:

  Felteszem ide is, amit véletlenül a Királyi ház ékköve véleményeihez írtam. Valaki szóvá tette, hogy miért odaírtam, de talán nem olyan nagy baj.
  “Nem tudok a Shillától elszakadni, én is megnézek minden nap egy-két részt. Sokat filózom Jusin és Bidam karakterén. Szerintem a sorozatban lelkileg Bidam fejlődik a legtöbbet. Én hiszek a reinkarnációban, és Bidam egy következő életében bizonyosan más karakter lesz, mint a sorozatbéliben. Jusin abszolút pozitív figura és erős karakter. Ő a megbízhatóság példaképe. Nagyon szereti őt Dokman, de csak úgy, mint egy hű barátot, érte nem adna fel mindent, mint Bidámért. Jusin pedig szerelemmel és úgy szerette Dokmánt, hogy Dokmánért még szerelmét is feláldozta. Jusin már nemes lelkűként született meg, nemes géneket hozott magával e világra, és szülői szeretetben nőtt fel. Ilyen lelkierővel a megpróbáltatásokat is bírta. Bidám azonban borzasztó nagy hátránnyal született, aki már génjeiben is sok negatív vonást örökölt, és szülői, de még pótszülői, igaz baráti szeretetben sem részesült soha. Nem érezte, hogy valakiben meg lehet bízni, mert őt elhagyták. Lehet, hogy voltak hatalmi ambíciói, amikor lassanként kiderült számára, hogy kiknek a leszármazottja, de erről – Dokman szerelméért, akinek tudását és hatalomra való alkalmasságát elismerte -, már lemondott volna. Sajnos, ő “korpa közé keveredett”, és környezete kihasználta labilis jellemét, hogy saját pozíciójukat, életüket mentsék. Amikor kiderült Bidám számára, hogy cselszövés áldozata lett, amit már képtelen bebizonyítani szerelmének, már nem számított az élete. Csak is azért élt, és küzdött, hogy még egyszer szerelmét meglássa, és szóljon hozzá. Ha nem szerette volna őszintén Dokmánt, megszökött volna. Elég ügyes, bátor, fifikás volt, és helyismerettel rendelkezett ahhoz, hogy ezt megtegye. De nem tette, mert az életet már feladta. Az ő sorsa igazán tragikus. (Természetesen most a sorozatbeli és nem a történelmi szerepről van szó.) A színész, KNG pedig fantasztikusan közvetítette számunkra ezt az összetett lélektani figurát, szerepet. Nagyon sajnáltam, szerettem őt. Amikor Jusin ellen küzdött, “ármánykodott”, akkor még nem volt számára egyértelmű királynője szerelme. Féltékeny volt Jusinra, amikor látta Dokmán Jusin iránti aggódásait, gyengédségét- amiben ő sohasem részesült -, és hát ő nem volt olyan nagylelkű, mint Jusin. De még ekkor sem volt egy gyűlölendő szörnyeteg. Azt is lehetett tudni, hogy Dokmán nem fogja cserben hagyni hű barátját, Jusint.”

  • Marianna Says:

   Nem hát! Nem nagy baj. Örülök, hogy ez nem szegte a kedvedet és itt maradtál!

 87. nagyi 68 Says:

  Szervusztok!

  Marianna, ez csúcs!A kolleganő annyira komolyan vette a filmet, mintha dokumentum film lenne? Hisz ezt csak a forgatókönyviró irta ilyenre, egyáltalán nem biztos, hogy a valóságban is igy megtörtént mindez, cca.1300 éve? Szóval, az oktató is “bezizzent”?

  Én is naponta megnézek egy-egy részt a Shillából, cd-én.A 43-ik rész után vagyok, mikor kezd “bedurvulni ” a történet.Nos, a másik oldalon irt egy új fórumozónk, hogy Deokman csak barátként szerette Jusint- ezt én nem igy érzem.A könnyei, a kétségbeesett ölelés a malomál, mást mutatnak…de tudja, hogy szerelmét nem egyeztetheti össze a céljaival…”ha a közelembe érsz elgyengülök.”Hát, ahogy Ti régiek ismertek az eddig irtakból, én főleg fiú, férfi társaságban éltem, de havertól sose gyengültem el.De ha az nézett rám, aki…akkor elég volt, hogy nézett.Nem volt véletlen, hogy korábban emlegetett dzsudó edzőm, a barlangos csoport vezetője egyaránt kimondták -csoporton belül nem lehet férfi-nő kapcsolat.És amikor elgyengültem és férjhez mentem, lemondtam a célomról.
  A filmbéli Bidam-nak pedig sok mindent meg lehetne bocsátani, csak azt a hamisitott levelet- bizonyitékot nem…az a leghánytatóbb ávós módszer – ha a barátom volt az illető, pláne.
  Jusin karakterében pedig mindig felhozzátok a kiegyensúlyozott hátteret…nos, egy kényszerházasság egyáltalán nem biztosit kiegyensúlyozottságot, még ha “gondoskodott róla, hogy ne halljon ki a volt gayai királyi ház” , akkor sem,nem mindegy, hogy ki a partnere ebben.És a szegény asszony, aki nem hülye, látja tudja, hogy ő csak eszköz, és a férje sosem vele van, csak a szerelmét követi.Ebbe a háromszögbe még nem gondoltatok bele?
  Épp ezért én a sorozatnak azt a részét szeretem, mikor hwarangok.
  És ha lesz folytatás, hát inkább a történelmi eseményeknek megfelelően irják meg, ne a reinkarnációs sztorit.
  És még egy…mivel Deokan karakterét érzem magamhoz leginkább közel, én szerintem egy D-n Bidam iránti szerelmében több a szánalom, Jusin irányában pedig az egyenrangú, egymást tisztelő, együttműködő érzelem.S ha tegyük fel, a felkelés során B. felkelése győz, egy D. nem lenne – alárendeltként a felesége.

  Jó éjszakát!

  • Medve Ilona Says:

   Mindenben egyetértek Veled! Én is elgondolkoztam azon, hogy Yusin szegény felesége eléggé szenvedhetett miatta. Bár könnyen meglehet,hogy annak idején, mint ahogy máskor is, a politikai házasságok nem a mennyben köttettek, és a lányokat úgy nevelték, hogy eszükbe sem jutott lázadozni a sorsuk ellen. A filmben eléggé érdekes arckifejezése van egyébként a “menyasszonynak”. Yusin is olyan, mintha a vesztőhelyre vinnék…. (Megértem miért.)

  • Marianna Says:

   Nekem is az jutott eszembe az előadáson amíg nézem a filmbejátszást és somolyogtam az orrom alatt, hogy na ez is zizis :-).
   De egyébként persze én is belegondoltam ebbe az érdekházasságos dologba jaj bizony bele nem is egyszer, hiszen emlékezhettek mindig is mondtam (írtam) csak ezt nem tudom megbocsájtani Yushinnak. De az a helyzet, hogy mi nem igazán tudunk belegondolni hiszen más kultúrában nevelték belénk a párkapcsolat erkölcsét, a monogámiát. Nem igazán érthetjük azoknak az embereknek a hozzáállását akik olyan környezetben nőttek fel ahol elfogadott az érdekházasság, meg hogy sose láttam de férjhez megyek ahhoz akit a szüleim kiválasztottak stb.Ez számomra megfoghatatlan érzés,mert minden porcikám tiltakozik ellene,de ha ott élnék akkor, biztos az lenne a természetes.

 88. andi Says:

  Szerintem épp ezért nem lehet elítélni Yusint. Bár nem szerette a lányt, de Gaya-ért mindent megtett. aztán szerelmi oldalon is boldog lehetett vna,hiszen a kor megengedte, hogy több ágyas stb legyen, ha Dokman úgy dönt, elmegy vele. Azt meg végképp nem tjuk, h “szegény nej” nem tartott-e fönt más kapcsolatot.

 89. adal Says:

  Mariannám ! Ez a szemléltetés nagyon tetszett 🙂 a továbbképzőn !
  Érdekelne, hogy mennyien voltatok és abból senki más nem jelentkezett?
  És utána nem beszéltél az előadóval a filmről ? 🙂

  Hősünk szerelméről sajnos csak így sikerült írnom, no tessék, már
  megint kiszabadult a palack szelleme :

  AJÁNDÉK – ÁLDOZAT

  Yusin szerelme áldozat,
  Feláldozás és kárhozat ?
  Szenvedés csak a másikért
  A kitűzött szent álmokért ???
  Vágyón – csak látni, mégis
  Rendíthetetlen mellette állni !!!
  Félteni, mégis elengedni,
  Csak tettekkel szabad szeretni !
  Hangtalan, néma belső jajjal,
  küzdeni éjjellel, nappallal –
  Szenvedését minden nap látva
  Százszor menni érte halálba !
  És megnyugodni a sírnál végül
  Mikor már az ősz haj is gyérül…
  “Én Felségedet úgy szerettem –
  Ami tőlem telt, MINDENT MEGTETTEM !
  Ez a legnagyobb szerelem …
  Hogy áldozatom nem gyötrelem !!!
  A szent nagy célban – eggyé váltunk
  Ez volt életünk – halálunk !!!
  Ott ragyogsz fenn a csillagokban
  Követlek minden lábnyomodban !”

  Bár igaz, hogy Bidamot nagyon kedveltem, mindig az jut eszembe,
  hogy mit fogadtak, mit mondtak, a Királynő megkoronázásakor –
  nekem ez volt a “kulcsmondat”, a csúcspont – a két főhős
  szembeállítása – tetteikre magyarázat !

  Sok szeretettel és üdvözlettel – a d a l –

  • Medve Ilona Says:

   De szép ez is!!!

  • Sznyegi Says:

   Nagyon szép lett :-). Majd keresek ehhez is valami jó kis képet.
   A koronázási jelenetnél az is érdekes volt, ahogy bevonultak. Első sor Yusin-Bidam, második sor Alchon-Wolja. Jobb oldalon a megbízható páros, bal oldalon akik kavarnak Tokmánnak. Persze nem tudom, hogy szándékosan állította-e őket így sorba a rendező vagy csak a véletlen műve.

  • Zsuzsianyu Says:

   köszönöm…nagyon jóóóó.

  • Marianna Says:

   Olyan 60-80 körül lehettünk egy nagy előadóban, és mint már más alkalommal is tapasztaltam, az emberek általában nem bevállalósak csak amikor én feltettem a kezem, néhányan még bátortalanul egy pillanatra megemelték a kezüket. Szerintem sokan azért nem mernek jelentkezni ,(másra se) mert nem merik vállalni ha lenne pl valami következménye. Mondjuk hogy mondjanak róla valamit…vagy bármi.
   Utána nem beszéltem az előadóval, nagyon szoros volt a program egymás után jöttek az előadók, akik végeztek el is mentek.

   Az újabb versed megint sikert aratott közöttünk 🙂 Látom Te sem fogysz ki az ötletekből érzelmekből, alkotás vágyból. De jó is ez így 😀

 90. aldebaran_beta Says:

  Hahaha! Ha egyszer valami beindul! 🙂 Az oktató is biztos végignézte az egészet, nyugodt lehetsz Marianna. 🙂

  Én is írtam ezt már akkor, mikor levetítették ezt a részt, hogy szegény csaj, aki a menyasszony, azért ő milyen reménykedve csinálta végig az esküvőt, látszik az arcán, amikor öltöztette Jusint, aztán Jusin arca, ahogy az esküvőn csak áll… Szegény nő, nem tarthatott sokáig a reménye, az biztos, de az is biztos, hogy Jusin megtett minden tőle telhetőt, lefutotta a kötelező köröket a házasságában. A lány viszont tényleg szerethette, el is ment könyörögni az életéért.

 91. nagyi 68 Says:

  Szép délutánt mindenkinek!

  Szebbet, mint odakinn van!

  Adal! gyik versed szebb, mint a másik!Bevallom őszintén, a filmen ,filmeken már nem, de a verseiden még tudok sirni.Némelyiket meg hangosan el is mondom, ezt az utolsót is.
  Szóval, szerintem az eltitkolt, be nem teljesült érzés a legperzselőbb. És ezt mindkét szinész igen jól érzékeltette.

  Igen, sokkoló, hogy elveszi a másik lányt, de ez a “behódolás” része is, és lehetőség egy másik kötelezettség teljesitésére, amit D-al nem tehet meg— a gayai…….királyi család nem halhat ki- mondja Volyanak egy vitájuk során.
  És ige, Adal, nekem is, az a koronázáskori két mondat a meghatározó, abban is, amit a “programozható” Bidamról irtam. Előbb még a haldokló nagymester chipje élt benne: szolgáld Jusint, segits a hercegnőnek, de a haldokló Mishil “átprogramozza” ne adj, hanem vegyél el, ne osztozz…stb.

  Egyébként még senki nem talált semmit erről az “Egy éjszaka két nap” c. sorozatról? A forditó – rossz forditással, de érdekeseket ir- már a szereplő válogatásról is, és hogy UTW lett az új tag.
  Hát ha – szerintük UTW még nem olyan ismert, mint a társai, nekünk meg a társai nem ismerősek, de UTW már fél Európa ismeri.
  És ha Uhm Young Hwa -” a koreai Madonna” – azt nyilatkozta is, hogy UTW- csak úgy ismerik, mint az ő öccsét, -nos mi pedig őt ismerjük úgy, mint Uhm Tae Wong nővérét…

  Egyébként Dél-Koreát kevésbé érintheti a Japán katasztrófa, mivel az a szigetország ellentétes partjainál történt, az áramlatok és a szélirány inkább a Dél-Amerikai partok felé haladt.

  Viszont a filmekkel párhuzamosan, figyelem az internetes hireket is a Dél-és Észak-Koreai viszonyokról.Nos, most épp a Japánt ért katasztrófa előtt- újra indultak a tárgyalások- de előtte volt egy “pengeváltás”-dél léggömbökkel röplapokat küldött északra, melyekben az egyiptomi, libiai eseményekről tájékoztattak, mire északi hackerek betörtek a déli hivatalos intézmények, köztük az “Országegyesitési Minisztérium” szg-es rendszereibe, fél- egy napra megbénitva azokat.
  Japánba viszont Dél-K már küldött segélyt, vizet és takarókat.

  • aldebaran_beta Says:

   Erről jutott eszembe: mikor kezdődött a Dongi, megint megszólaltatták dr. Csoma Mózest a tv-ben (tudjátok, ő az a fiatal ELTE-s Korea-szakértő), és ő azt mondta, hogy, mint ahogy a Sillában, úgy több más filmben is megjelenik ez az egyesítési áthallás. Mondta, hogy nem olyan rég (talán 2008, vagy 2009?) volt Észak-Koreában, és ott, négyszemközt megsúgva ugyan, de bevallották, hogy ismerik ezeket a déli filmeket, sorozatokat, méghozzá úgy, hogy átcsempészik másolt dvd-n azokat északra… A történelmi filmekkel elméletileg nincs is túl nagy gond, hiszen a közös múltról szólnak, de a modern filmek nézéséből óriási baj származhat, tekintve, hogy ugye bepillantást engednek egy totálisan másmilyen koreai életbe.

   Az tuti, hogy nem a koreai Madonnától kapnának sikítófrászt, ha a Duna parton korzózna, csak az öccsétől… 🙂

 92. Elhaym Says:

  Marianna: Írtam mailt.

  gizuska: Sorozat összes zenéjére gondoltam.

  Margaret18 : Rövid epizód leírás is jó?

  Mara : Most még jobban meghoztad a kedvemet a My princess sorozathoz. 🙂

  adal: Köszi az újabb verset. 🙂

  • gizuska Says:

   Sajnos nem jár sikerrel a keresgélésem, DE érdekes dolgokat találtam:

   • Cirmolán Says:

    És a zenekarban legalább 4 db haegeum (Dong Yi hangszere) szól!

  • gizuska Says:

   A palota ékköve sorozat egyik legszebb zenéje

   Dae Jang-Geum – Dan Ga

   Dae Jang-Geum – Apna

   Dae Jang Geum szenvedései és örömei

   Főcim zenéje

 93. csicsi Says:

  Sziasztok!
  Sznyegi köszi szépen a “festőlányos” film pontos címét. A cím alapján sikerült megnéznem egy-két rövidebb és hosszab videót, nagyon tetszik nekem. Azon gondolkodom, hogy soron kívüli rendelést adok a “rendszergazdámnak”, a Shilla sok részének másolása most ráér, ezt a filmet akarom,azonnal. Azt nem is néztem meg mennyi része van. Jaj, ha ez is hosszú, nem tudom mit csinálok:-(.Nagyon gyönyörű benne a lány is, és KNG lélegzetelállító, a történet, a helyszínek, a kosztümök, zene, stb. is az én ízlésem szerint való, a látottak alapján. Igazad van, ebben a filmben is tud nézni a szép fiú. Jól láttam, hogy ebben a filmben is meghal a végén? Sajnos a Dongi filmbe nem nagyon tudok beleszeretni, pedig próbálkozom. Ismerve magamat, lehet, hogy előbb-utóbb kikopik a napi programomból a sorozat nézése. Adok még néhány esélyt neki, ha a helyzet nem változik, néha belekukkantok majd.Nem maradnék film nélkül ott van nekem a Bad Guy, amelynek még mindig a második részénél tartok 🙂 és ez az új felfedezésem a festőlányról. Mindenkinek szép, napsütéses hetet kívánok.

  • Sznyegi Says:

   Igazán nincs mit :-). Remélem, tetszeni fog a film. SPOILER! Sajnos jól látod :-(. Bár ezen is csavart egyet a forgatókönyv író, hogy az ember az utolsó pillanatig reménykedjen, hátha mégsem …

  • Zsuzsianyu Says:

   Kedves Csicsi…nekem sikerült megnézni a 4 filmjét NKG-nek mindbe belehal …de mi is egy kicsit …de a Bag-Guy-ba a legjobb szerintem …legalábbis nekem a végén nyugtatott kellet bevennem …mert a kettős szerep megformálása ennek a pasasnak itt a legjobb…nagyszerű szinész…amit itt megjátszik …ami..korba helyezve …hát nem semmi …menytől a pokolig …és annak minden szépsége …és kínja…is benne van…nagyon kíváncsi vagyok a véleményedre …de csak türelem …mert bizony én is többször vissza néztem egy -egy jelenetet hogy meg értsem hogy miről is van szó….hát jó szórakozást…de kell a Dog-Yi is mert ez könnyedebb….

 94. kisvirag Says:

  Sziasztok! Úgy örülök, hogy megint ilyen sokan itt vagyunk. Nekem is sokszor eszembe jutott Yusin felesége, de én is azzal vigasztalódtam, hogy ott természetes volt, hogy több nő is volt egy férfi, férj életében (lsd.Miseng) A koronázási bevonulásuk nekem is feltűnt. Nagyon tetszik, amikor meghajlás képen letérdelnek és a jobb karukat a mellkasnak ütik, vagy az öklüket a szívükre teszik. Ezt Bidam csak egyszer teszi, amikor hűséget esküszik a Hercegnőnek. Később csak úgy lazán lóg a karja, mint a koronázáskor is. A gondolatait én mai napig nem szeretem, de a mozdulata is ezt sugallja. Ő nem hódol be, győzött Misil. Az viszont nagyon szívbemarkoló a számomra, amikor erre rájön és Misil szentélyében “elmondja” Misilnek, hogy nem fog tovább a tanácsa szerint élni.

  • Marianna Says:

   Igen! És kár, hogy mikor erre rájött , már késő volt. Akkor már por került abba a fonom gépezetbe aminek nyikorgás nélkül kellett volna haladni.
   A bizalom. Tudjátok az jutott eszembe, hogy bár egyszer nekünk úgy tűnt a királynő elveszítette Yushinba vetett bizalmát …..akkor amikor bebörtönöztette…. de én ezt a részt azóta is kétkedve fogadom, és az az érzésem, hogy valamit nem tudunk vagy nem jól értelmezzük….szóval ha olyan nagyon nem bízott volna benne akkor nem küldte volna el Pekcsébe… , na de azt akarom már végre kinyögni , hogy a Yushin-Deokman ( királynő) kapcsolat azért maradhatott meg mert Yushin viszont soha egyetlen percre se kételkedett a királynőben. Mindig bízott abban hogy tudja mit miért csinál az ” Ő VÁLASZTOTTJA” és ha amikor bebörtönözte akkor is tudta, hogy az ő becsületét fogja az idő igazolni és Deokmannak rá kell erre jönnie. És azért volt és lehetett nyugodt mert bízott a becsületesség erejében, hogy az felülkerekedik minden ármánykodáson és megtévesztésen.

 95. kisvirag Says:

  Kedves Adal! Annyira örülök az újabb verseknek. Szépen vastagodik a kötet, ami olyan jó. Tegnap szintén felolvasó estet tartottam a barátnőmnek a versekből, még mindig nem tudom sírás nélkül megtenni.

 96. kati53 Says:

  A királynő mikor már kiderül,hogy múködik az ellenállás azt mondja ,hogy
  Dokmán bízik Jusinban, tehát királynőként köteles nem bizni , de Dokmánként tudja, hogy bízhat
  A festőlányos film címét én is kérnem . Mindig olvaslak benneteket és ez nagyon jó, hogy még mindig itt vagyunk. Köszönöm.

  • Zsuzsianyu Says:

   Portrait of a Beauty …..A szépség portréja …..(én egy kicsit sem tudok angolul)…106 perces filmje …NKG…nek igen szép a története…de nézd meg a másik filmjét is mert érdemes…ez a napjainkba játszódik…Lovers Vanished/The Day before… …Az előzö nap…..ez is 107 perces…..üdv Zsuzsianyu…

   • Sznyegi Says:

    Zsuzsianyu, köszi szépen, hogy ajánlottad a Lovers Vanished/The Day before című filmet. Most néztem meg, érzelmileg jelenleg KO vagyok, de megérte. Emésztgetni kell még egy kicsit. Ügyes fiú ez a Kim Nam Gil. Ahány film, annyi arc. És a nézései … Még egyszer köszönöm.

 97. Sue Says:

  Nagyon sajnálom a japánokat.A kicsi lányom pont Kobe-ba utazott volna egy tánccsoporttal annak idején amikor nagy földrengés volt ott.
  A volt eggyüttesvezetőm a mai napig is jár ki Japánba magyar néptáncot tanítani.Sőt lássatok csodát igen komoly együttes működik ott kint. Olyannyira, hogy a lányok tökéletes magyar tájszólásban éneklik a népdalokat!!!
  Az angollal hadilábon állok. Volt egy cikk UTW-ről, azt hiszem a youtoobon, amit elkezdtem lefordítani, de még a mai napig sem fordítottam le. Ha van plussz információtok bármiről, akkor azt ha lehet lefordítva magyarra tegyétek közkinccsé. Köszönöm.
  Az ajánlott filmeket hol és hogyan tudom letölteni, kiírni? Tudja valaki?
  Szívesen megadom az elérhetőségemet, hacsak arra mehet az info.

 98. nagyi 68 Says:

  Hát szép jó estét,

  a shillába ragadtak közt…márminthogy nem tudunk szabadulni, mint maci mancsa a mézesedénytől.Nekem is az a véleményem, hogy Deokman nem a személyes bizalomvesztése miatt csukatja be Jusint.Azon kivül, hogy mint királynőnek ezt kell tennie, Jusin is ott van nagyobb biztonságban. Bidam szemétté válásáról pedig nem tud. Egyébként B.-ot Mishil”chipje” mellett még egy mondat ” inditja be”: “Jusin hadserege” még D-án is ezt mondja.Erre B.:”Hogy hogy Shillában Jusin hadserege?”
  Sue? Mikor kezdted azt a cikket forditani? Nem erről van szó, amiről én itt pár előző bejegyzésemben nyafogok? Persze én nem sokat értek angolul, az orosz mellett francia (műforditást tanultam) igy a jutu forditót szoktam bekapcsolni, aztán próbálom értelmessé tenni a mondatot, amiket fentebb hablatyolok, onnan van.Ez az Egy éjszaka két nap” pedig vmi show , csak az a furcsa benne, hogy mit csinál hat hapsi egy” sóban”- nők nélkül.A gugiba irom be az UTW nevet, onnan válogatok.Sajnos, a tengerparti fotók mögött szereplő videok nem soká vannak fönn, de tényleg félszeg az öt régebbi mókus között.Azok közt pedig van olyan, akik már tényleg kezd hasonlitani a mi civilizációnk sztárjaira.
  Belenéztem én is ebbe a My Princess MV videoba, aztán mentem sorba, ahogy adta magát. Tényleg nagyon aranyos…De csak nem ez a folytatás, amit a forgatókönyv iró igért? Valami olyanról volt szó, hogy vagy a történelmet folytatják, vagy reinkarnálják őket…hát igen… az újraszületés nem ugyanabba a testbe történik…igy mások a szereplők.
  Egyébként -ezt is a forditóból értelmeztem ki – UTW – a Cyrannó ügynökségről nyilatkozta, hogy pihenés volt neki a Shilla után.Ezt meg is értem.

  Egyébként az unokám felvételijéről annyit tudok, hogy “felvehető” minősitést kapott, de négyszeres a túljelentkezés.Egy másik hasonló középiskolában-benn van az első körben.Ez még közelebb is lenne, csak egy óra vonattal.

  Nos, jó éjszakát, még megnézem azt a részt, ahol a feltámadt J. kimenti D., és meghal szegény Sohwa.Hát igen, ebben a filmben mindennek mélyebb értelme van.

  • Mara Says:

   A My Princess semmilyen szempontból sem a Silla folytatása. Csupán azt mondtam, hogy rengeteg áthallás van a sorozatban, ami számtalan poénos jelenethez vezet.

   Viszont egy meglepetéssel is szolgálhatok. Azt mondod az orosz jobban megy? Ez remek, mivel az oroszok már vagy száz doramát lefordítottak és dobtak fel online oldalakra. Íme az egyik! Böngéssz kedvedre! Én is itt szoktam befejezni azokat a sorozatokat, amikhez lassabban készül a felirat, mint azt az én kíváncsiságom elviseli. (nem kell megijedni, ha valamelyik nehezebben indul el, csak azért van, mert sokan nézik. Más időpontban újra kell próbálni)

 99. nagyi 68 Says:

  Szép estét!

  Mara, köszönöm a megnyugtatást! Tudom, hogy nem mondtad, csak én ijedtem be! Nagyon várnék, egy történelmi folytatást, az életben maradt eredeti szereplőkkel. Az orosz oldalakat is köszönöm, tudod, vannak szentcsontok, és vannak véncsontok. Ez utóbbiak közé tartozom én is, angolt nem igen tanulhattam, oroszt még igen, s volt olyan tanárunk, hogy beszéltünk is.Keleti országokban csatangolva is oroszul megértettek a csehek, szlovákok, horvátok.Szu-ban orosz tanár barátnőnk volt a “beszélő”, de azért én is elvesztem volna, ha nem konyitok valamit belőle…mi mindig tudtunk csatangolni, nem értem azokat, akik azt mondják, nem mehettek ki a szállodából.Leningrád-Szt.Pétervár, Novgorod, Kijev- fehéréjszakákon át kóboroltunk…Volhov parti esték…Igaz, húsz év alatt nem tudtam gyakorolni, de kiderült, még tudok olvasni.Majd jön a többi is.

  UTW-ről…tegnap még átmentem a yutu-ra, beütöttem a nevét, 2011, hirek…új fotók voltak az 1 éjszaka 2 nap csapatával, gondolom, a nagycsoportba még beférnek.Mármint az óvodai nagycsoportba…nem mondom el, nézzétek meg!

  Viszont van egy ötletem: közeleg a születésnapja, mi lenne ha a követségen keresztül juttatnánk el hozzá jókivánságainkat, és fejeznénk ki tiszteletünket amiért oly hatalmas tehetséggel és fáradtsággal alakitotta Kim Jusint, és szerzett nekünk – társaival együtt- nem feledhető élményt.
  Hegy, ha ismét megtenné kedvünkért az általa már járt utat.
  Hogy eljönne Magyarországra—hát, ha megnyilik a Koreai Kulturközpont, eljöhetne…esetleg ő nyitná meg, …hm mit szóltok?

  No, már megint elszaladt a fantáziám.

  Inkább megyek, cd-ét nézni,
  jójszakát!

  Bocs, egyébként biztos van jelentősége…tegnap este még gyorsan be kellett zárnom az UTW fotó oldalt, mert virust kapcsoltak rá. Igazából ma tudtam megnézni.

 100. Elhaym Says:

  Lesz olyan film ami ChunChuról fog szólni, én már nagyon várom. 🙂

 101. bea Says:

  Sziasztok! Bár már régen írtam, folyamatosan olvaslak benneteket. Igazából már oly sok mindent elmondtunk Silláról, hogy nincs sok új mondanivalóm. A jellemeket kiveséztük, a sztorit átrágtuk… Mi az, ami mégis ideragaszt? A hiány érzete. Úgy érzem magam, mint a gyerek, akitől elvették játékát. Amíg vártam Dongit, bíztam benne, olyan mély, megrendítő élményben lesz részem, mint a Silla nézése közben. Csalódtam. Könnyed, kedves, szórakoztató- ebben jó, de nekem hiányzik az a mélység, amit előzőleg megkaptam. A Silla után a netről letöltött Legend adott hasonló élményt. Csodás történet, csodás látvány, gyönyörű zene. Még a Sillánál is … Szép arcú főhős, KNG-vel vetekszik. És történelmi …. Szóval, ha tudtok, ilyet ajánljatok még nekem…. Bizonyára jó a My princess is, alkalomadtán megnézem., de az más műfaj, ahogy olvasom. A Portrait of beauty is nagyon tetszett. Szóval ilyeneket lécci…. 🙂

  • Sznyegi Says:

   Ha kosztümös sorozatot szeretnél nézni, én kettőt tudok ajánlani, amit már láttam és itt is volt róla szó. Az Iljimae és a Sungkyunkwan Scandal. Mind a kettő jó kis sorozat. A hangulatuk teljesen más, mint a silláé vagy a Dong Yi-é, de érdemes megnézni őket.
   A My princess egész más, napjainkban játszódik, csak vannak benne utalások a sillára. Jópofák a jelenetek, mikor a főszereplő lány Mishilt próbálja utánozni :-). És szerepel benne a Csomjong hercegnőt alakító színésznő.

  • Mara Says:

   Én a Sznyegi által javasolt kedvenceimen kívül tudom még ajánlani a Chunot, ami bár elsőre könnyed akciós-kalandfilmnek tűnik, úgy a közepe tájára jócskán eléri a drámai mélységeket. A színészi játék pedig itt is csúcsra van pörgetve.
   Szintén vidám, könnyed sorozatnak indul a Tamra, mégis tele van szebbnél szebb drámai jelenetekkel, a főhős pedig (aki előszörre nem is látszik főhősnek) egyszerűen imádnivaló.
   Aztán ott van a Return of Iljimae, egy balladisztikus hangulatú, látványos történet.
   Szintén nagyon melankólikus, ugyanakkor roppant festői a Paint of the wind. A sorozat ugyanabból a regényből lett forgatva, mint a Portrait of beauty, és nekem ez a változat sokkal jobban tetszik. (a koncepció és a színészek teljesen mások)

   Ha viszont nem ragaszkodsz a történelmi filmekhez, akkor is igazi szívszorító alkotásokra lelhetsz.
   Ott van példának okáért a három bosszútörténet. A Resurrection és a Devil UTW/Yushinnal a főszerepben vagy a Bad Guy KNG/Bidammal.

   A Yi San inkább a Dong Yi-hoz hasonló, csak a romantikus szál gyengébb benne.

 102. orosz Says:

  Sziasztok.
  Nagyon régóta nem jelentkeztem, mostanában elfoglalt ember lettem.
  Kellemes meglepetés ért, hogy ily sokat írtatok.
  Silla szelleme nem halt meg.
  És ennek nagyon örülök.
  Még ha lesz időm, jelentkezem.
  De addig is legyetek szeretve.

 103. kisvirag Says:

  Kedves Orosz! Te is!!!!

 104. kisvirag Says:

  Sziasztok!
  Silla hiányát hogy pótoljam nekem is kedvencemmé vált a Chuno és a Bad Guy. A következő film aminek iszonyatosan várom a magyar fordítását az a Comraders, amiben Alchon is játszik – szenzációsan. A QSD után dvd-re a Chunót is kiírattam, hogy bármikor nézhessem. A BG-al van egy kis problémám, mégpedig, hogy a 6. rész nincs meg. Nagy nehezem a napokban lejött, de teljesen szétesve, ezért nem tudom egészben még kiírni. Tudtok valamilyen más lehetőséget, mint a Torrent, ahol le tudnám ezt a 6. részt tölteni? Köszönöm előre is a segítséget!

  • Mara Says:

   Bad Guy 6. rész: http://www.megaupload.com/?d=B56MSLUO

  • Sznyegi Says:

   A Comrades fordítását én is nagyon várom, a történet és Alchon miatt is :-). De kíváncsi vagyok Szokpum milyen karaktert alakít ebben a sorozatban. Eddig még nem szállt meg senkit az ihlet, de a remény hal meg utoljára, hátha lefordítja valaki.

 105. Margaret18 Says:

  Kedves Shilla-rajongók!
  Látom, nem csak én vagyok megbabonázva Shilla által. Amióta a sorozat befejeződött, munkáimat elhanyagolom, mert minden gondolatom még most is Shilla körül forog. A szerelemhez tudom ha-sonlítani, akkor ilyen az ember. De hát én már 71 éves vagyok egy nagy családdal (férj, 3 leány, 8 unoka, 3 cica, kert, háztartás, asztrológia, stb.), nem hanyagolhatom el feladataimat sem. Úgy, hogy túl kell lépnem Shillán sajnos, és ezt úgy tudom megtenni, ha kiírom magamból.
  Napok óta Elhaym blogjának bejegyzéseit olvasgatom. Mindent nem tudtam elolvasni, de sok bejegyzést elolvastam, és nagyon nagy hatással voltak rám, többségükkel egyet is értettem.
  Orosz remek értelmezései, összefoglalói nagyon tetszettek, de meg kell hagyni: Bidamot nem „csípi”.
  01.21-én Bidam sajnálatáról ír, melyre jutka (01.21.) és nagot (01.24.)szívem szerint válaszoltak, hogy
  „a nevelést bizalomra és szeretetre kell alapozni”; Mara (01.24.) „Bidam és Dokman együtt rontották el a dolgot”.
  Bidamot, súlyos hibái, tettei mellett is, áldozatnak tekintem, és az áldozatot sajnálja az ember. De valahogy nem is jó szó rá a sajnálat. Életfeladatához, lelki fejlődéséhez neki nyilván ezt kellett megtapasztalnia. Ami Bidam szerelmét illeti, hegy-gyel (01.27.) értek egyet: Bidam utolsó szavaként elhangzott „drága Tokmanom” -ban nem a felségsértés, hanem egy végső, mély szerelmi vallomás a lényeg. Legalább is én így értelmezem. Szeretem Bidamot, de Jusint és sok mindenki mást is.
  Kevés szó esett viszont Misilről és Munnoról, akik sokat tettek vagy nem tettek azért, hogy Bidam olyan volt, amilyen. Az, hogy Misil eldobta saját gyermekét, a legnagyobb bűn, amit egy anya elkövethet. Ezt a tettét nem mentheti „Shilla érdekében” tett ügyes hatalmi törekvései és taktikái, mai szóval élve: karrier vágya. A férfiakat is mind kihasználta – hagyták magukat -, de ők felnőtt emberek voltak. Akit nem sikerült, az meg is nézhette magát (lásd Jinji, a trónfosztott király, Bidam apja), de annak még ártatlan gyermekét is ellökte. Ilyet egy állat sem tesz. (Kutyánk példásan nevelte, nyalogatta minden áldott nap 10 kölykét, cicánk a szájában hordta biztonságos helyre kiscicáját, és amikor 2 hónap múltán elvitték, hetekig hívogatta, kereste mindenütt kicsinyét .) És Misil megbánhatta volna később tettét, de nem tette. Még Hadzsonggal is kiitatta volna a méregpoharat (az ő apját is csak hatalomvágyból kaparintotta meg, aztán le is cserélte), egyedül Bodzsonggal szemben viselkedett jó anyaként. Őt megdicsérte vesztes hwarang-küzdelme után: „Jól harcoltál édes fiam”. Más kérdés a Misilt alakító színésznő játéka, az rendkívül magas színvonalú és élvezetes volt.
  Munno nagymester, ez a szép és szinte szentként tisztelt ember, sokat hibázott Bidam nevelését illetően, de ő legalább halálakor elismerte, hogy Bidamot félreismerte. Ha már szülői szerepet vállalt, akkor a gyermeknek nem csak a szellemi és testi fejlődését kellett volna fejlesztenie, de a lelkével, érzelmi szükségleteivel is foglalkoznia kellett volna. És ha ő olyan nagyon okos volt, amitől „el is volt szállva”, ezt tudnia kellett (ő tisztában volt azzal, hogy az ember testből, szellemből és lélekből áll.). Nyilván Munno is hiányt szenvedett érzelmi téren, és nem volt képes ezt a feladatot betölteni. (Levegő elem kevés lehetett benne, mert a kapcsolatai nem voltak valami jók; magányos ember volt.) Egyenlőre ennyi…
  Köszönetemet fejezem ki Elhaymnak remek blogjáért, mindenkinek a szép gondolataiért, -adal- verseiért, a blog finom stílusáért, az okos tanácsokért és mindenért.
  Üdv. Mindenkinek!

  • Zsuzsianyu Says:

   Kedves Margeret18…én teljesen egyet értek veled …én 57 évesen nekem is minden gondolatom a Silla körül forgott csak …az idő múlása …segített feledni….ezt a nagyon szép történetet….no meg a Blog olvasgatása….üdv…. Zsuzsianyu…

  • Cirmolán Says:

   Margaret!
   Éppen hogy sok szó esett az ezt előző oldalakon Munno gyereknevelési gyakorlatáról. Munno elsődlegesen hwarang nagymester és főpap volt, a Bidamról való gondoskodást JinJi király testálta rá
   és mellesleg kb. 1400 évvel ezelőtt éltek, a korai középkorban, amikor cseppet sem volt a maihoz hasonlítható gyermekkultusz. Az emberek területeket szereztek és védtek, harcoltak, letelepedtek, küzdöttek a földdel, az elemekkel, egymással és hullottak. Gyorsan kellett az utánpótlás, ezért gyereklányok szültek, az ifjak korán harcolni és gazdálkodni tanultak. Míg a vándorlás és nomád pásztorkodás idején a családok átlag 3 gyermeket, a letelepedés és földművelés korában 16 gyermeket számláltak, a lelkiéletre vajmi kevés idő jutott. Ha egy gyermek meghalt, az volt a filozófia, majd születik másik. A nevelést a tiltás, a bűntetést a szidás és bántalmazás jelentette, a jó megerősítésének még a fogalmát sem ismerték, az ember eszmény is más, keményebb volt.
   Munno-nak JinHeung király feladatot adott, ami vándorélettel járt, ennek során időnként harcban kellett megoldani a konfliktusokat. Harcolni kiválóan megtanította Bidamot, csakhogy sohasem lehetett biztos abban, hogy a fiú okkal vagy ok nélkül osztogatja a halált, ill. a sértést súlyának megfelelően kezeli-e, ezért egy ponton beszűntette a harci oktatást és azt is belátta, hogy a vér nem válik vízzé, így szeszélyes és zsarnok király lenne belőle, életét nem tudná következetesen a félsziget egyesítés ügyének szentelni.
   Bidam -Jusinnal ellentétben- ösztönösen sem ismerte az autonóm erkölcs fogalmát, neki mindig kellett egy felettes én és annak fizikai jelenléte, hogy helyesen cselekedjen. S ebben sem mindig választott jól.
   Nagyon könnyű így +1400 év tapasztalatával Munno tetteit negatívan megítélni. Amire egy fiúgyermeket akkoriban fel kellett készíteni, arra fel is készítette, mivelhogy akkoriban a fiúk tudományát még csak az apák tudománya jelentette. Egyetlen hibát követett el, nevezetesen azt, hogy a fiú jellemének kibontakozása előtt “a királynál is hatalmasabb” témával motiválta őt, és ez ütött vissza a tolvajok megmérgezésekor. Ettől kezdve cseppet sem lehet csodálkozni, hogy Munno szeretetmegvonással viseltetett Bidam iránt és további harci kiképzését is korlátozta.

   • Cirmolán Says:

    És még valami! A magány relatív fogalom. Egy társaságkedvelő embernek a horgászó vagy olvasó ember magányosnak tűnhet, miközben utóbbiak is remekül szórakoznak horgászás, olvasás közben. Ugyanakkor egy horgászni, olvasni szerető, de társaságban bizonytalanabbul mozgó ember lehet szörnyen magányos egy jól mulató társaságban.
    Előző oldalakon hivatkoztak többen az NLP (neuro-lingvisztikai program) tréningre. Nos az NLP-sek szerint “nem az a lényeges, amit átélsz, hanem az, hogy hogyan éled át”. És ugyanazt többen többféleképpen élhetik át.

 106. Medve Ilona Says:

  Csak egy apróság.. Miszeng-gel akarta megmérgezni,amikor az partizánkodott a háta mögött. Egyébként a többivel tökéletesen egyetértek, magam is így gondolom a dolgokat. Kár,hogy múlik az idő, és szép lassan kikopik belőlünk. Most valahogy már nem ugyanaz nézni sem…..Talán hosszabb idő eltelte után újra előveszem.

 107. kisvirag Says:

  Sziasztok! Én sem vagyok mai csirke. A filmet folyamatosan részenként, mi jut éppen eszembe – nézem. Még mindig, – vagy hogy tudom az egészet, éppen azért – könnyeket csal a szemembe. Nálam nem csökken az érzés, de nem is vágyom rá. Az utóbbi hónapokban életemben bekövetkezett nehézségeket, gyökeres változásokat csak úgy tudtam “túlélni”, hogy a filmben elhangzott gondolatok adtak erőt és kitartást. Nem utolsó sorban pedig az, hogy ennek kapcsán “megismerhettem” a fórumon lévő embereket és gondolataikat. Ezért van az, hogy én még nagyon sokáig szeretném fenntartani ezt az érzést, amit minden nap csak köszönhetek a sorsnak.
  Kedves Mara! Köszönöm az infót!

 108. Marianna Says:

  Én az autóban egyenlőre képtelen vagyok mást hallgatni.A film előtt kihasználtam azt a 20 perc kocsikázást és hallgattam a reggeli és du-i híreket. Most nem érdekel, csak a Shilla zenéje megy akárhányszor az autóban ülök.

 109. adal Says:

  Üdvözlet Mindenkinek ! Állandóan visszatérek a Silla blogokra én is,
  annyira hiányzik, hogy mindig próbálok ebbe kapaszkodni és jó érzés,
  hogy sokan itt vagyunk változatlanul, még ha szinte mindent átbeszéltünk,akkor is!

  Margaret 18- Isten hozott a csapatban, minden jót Neked és szép
  családodnak !
  Az utóbbi időben csak olvastalak Benneteket, nem volt időm reagálni,
  de gondoltam megosztom Veletek újabb gondolataimat 🙂 versben :
  ( Lehet, hogy már az új film a Dong Yi hatása is érezhető 🙂 ??? )
  Nem baj ugye ?

  TITKOK

  Néma hajnalok, királyi paloták,
  Zárkózott sóhajok, sejtelmes éjszakák –
  Titkok rejtélyes kútja.
  Páratlan kolostorok
  Kincseket rejtő múltja,
  Virágok, színek, kövek,
  S a hanbok (e titokzatos női viselet)
  Harmóniája –
  A ráfigyelőknek titkait kitárja !
  Itt a csendnek, a hallgatásnak is
  Súlya van !
  Egy széplelkű ország szellemisége
  A mi lelkünkben is megfogan.
  Hozzon a tavasz – megújulást
  És reménységet !
  Varázslatos “Virágszirom Ünnepet”
  S megnyugtató békességet !

  Kellemes hétvégét, jó egészséget ! Szeretettel – a d a l –

 110. Sznyegi Says:

  Látom, mindig vannak új ötletek :-). Nagyon jó lett ez a vers is. A másik sincs elfelejtve, csak most a kiállításunk szervezése miatt nem tudok foglalkozni vele. Még a jövő hét munkás lesz, de utána megcsinálom :-).

 111. Margaret18 Says:

  Kedves Társaim: Klári, Cirmi, Cirmolán, nagyi68, bea, Sue – hogy néhány fórumozót említsek -, és mindenki, akiket érdekel a magyarság eredete!
  Én egyáltalán nem vagyok szakmabéli, csak egy kb. 20 éve nyugdíjas építészmérnök, és asztrológus, de Shilla kapcsán idejutottam, hogy ez a téma is elkezd érdekelni. És olyan vagyok, mint a „makacs kutya”, ha egyszer rákapok valamire, azt jó ideig nem tudom elengedni. (Így jutottam el még 1989-ben az asztrológiához; egyszerre annyira sok irányból értek az impulzusok, hogy elkezdtem komolyan érdeklődni az asztrológia iránt, és 1994-ben diplomát is szereztem ebből.)
  Eddig csak a saját családfánk kutatásával foglalkoztam, foglalkozom (mintegy 18 éves korom óta), de most már a magyarság eredete is érdekel. (Csak az a baj, hogy már közben elszállt felettem az idő, rengeteg a tenni valóm, úgy hogy ezzel a témával már csak hobbi szinten tudok foglalkozni.) Nem tudom hogyan lehetne letölteni a http://indavideo.hu oldalról Lóhere: Ujgúrok_ma c. videóját – próbálkoztam vele, de sehogy sem megy – (nem vagyok egy számítógépes szakértő és sajnos, angolul sem tudok, amit nagyon, nagyon sajnálok). Ha ez sikerülne, megosztanám Veletek, így csak egy-két fotót próbáltam feltenni az ujgurokról és saját családomról, de nem jelent meg.
  Ha valakit érdekelne, szívesen elküldöm e-mail-ben.
  Magamat is megdöbbentett, hogy – Emese unokám kivételével – szinte mindenkinél hasonló a szem-metszés. A családfa kutatás során azt tapasztaltam, hogy anyai ágon van ugyan némi német beütés, de apai ágon eddig nem találtam idegen beütést (egészen az 1840-es évekig jutottam). A férjem anyai, apai ágon is félig német (bajor és türingiai), de lányainkon ez nem nagyon látszik, sőt az unokáinknál sem, pedig ott már az apa is új vérvonalat hozhat a képbe. Soha nem raktam még így egymás mellé a képeket, magam is meglepődtem az eredményen.
  Ha valaki tud a témával kapcsolatos előadásról, beszélgetésről vagy bármilyen ujgur, koreai találkozóról, megkérem, tegye közzé a lapon, mert most már – ha nem is minden nap, de – követni fogom a bejegyzéseket, és okvetlen részt vennék ilyen találkozókon. Ujgur fotókat, videókat is szívesen látnék, megadom az e-mail címemet: sz.margit@t-online.hu
  Előre is köszönöm.
  Válaszok:
  Elhaym-nak köszönöm 03.20.-i reagálását és segítőkészségét. Rövid epizód leírásokat a Shilláról, találtam a PORT.hu oldalon, ki is másoltam, de várok türelemmel a bővebb leírásokra is a The Great Queen Seondeok – A Shilla kir… oldalon, ahol 1-24 részig már fel van töltve. Ezekkel a leírásokkal és képekkel albumot készítek magamnak. Ha kész lesz, szívesen elküldöm e-maiben másoknak is, akiket érdekel.
  Köszönöm Zsuzsianyu (03.25.), Medve Ilona (03.25.) reagálását. Igazad van Ilona, Miszenggel is mérget akart itatni Misil, de én úgy emlékszem – lehet, hogy rosszul, de megpróbálok utána nézni -, hogy Hadzsonggal is. Ezért is lenne jó az epizódok bővebb leírása, mert akkor az ember ki tudná keresni, melyik videót nézze meg egy felmerülő kérdés kapcsán.
  Üdvözlök mindenkit és kellemes hétvégét kívánok mindenkinek.
  Nálunk legidősebb leányunk, Tímea szülinapját tartjuk. (Gyümölcsoltó boldogasszony napján, Bartók Bélával egy napon született, csak 100 évvel később.)

  Előre is köszönöm és üdv. Mindenkinek!

 112. aldebaran_beta Says:

  Érdekes, amit írsz Margaret, mert, amit én az életembe “kedvencnek” mondhatok, vagy olyan hobbinak, ami szinte megszállottság, vagy már szenvedély, az tényleg olyan, mint a szerelem. Ám mivel egy szerelemben is vannak áradó, meg megtorpanó időszakok ezekben az “őrültségeimben” is vannak. Ami azt jelenti, hogy ugyanúgy mindennap foglalkozom vele, csak esetleg nem olyan intenzíven.
  Úgyhogy szerintem egyáltalán nem “kell” túllépned rajta, mert magától leülepszik majd benned, de úgy, hogy a szeretete megmarad. Persze ez attól is függ, hogy te milyen személyiség vagy. És hát ki vagyok én, hogy ilyeneket írjak a magam 30 évével? 🙂 Mindenesetre én nem aggódnék ennyire, mert, ha nagyon szeretsz valamit, attól bizonyos szempontból csak több leszel.

 113. nagyi 68 Says:

  Szép jó estét minden megmaradottnak!

  Hát én még egyáltalán nem túl, hanem az újraértelmezés közepén vagyok.Ahogy már irtam, a feliratos, vágatlan változat teljesen új megvilágitásba, vagy legalábbis jobb megvilágitásba helyez karaktereket, és jelentéseket.Mert egyre több szimbolikát fedezek fel a sorozatban.De mostanában estére olyan fáradt voltam(itt a kertszezon), hogy olvasni, a napi cd megnézi volt erőm, irni nem.Ma is csak röviden igyekszem, holnap tán folytatom….Szóval, mikor D…n a menekülés után, illetve J…n kimentése után, egyedül visszamegy S-ba, és B…m és J..n összecsapnak…miért engedted-mert téged csak Shilla érdekel!— és J..n, aki még azt is eltűrte, hogy B. pofonvágja, elveszti mindig higgadt modorát: – mert D. is ez a legfontosabb, “mert ez az út az egyetlen, melyen együtt járhatunk- mert ez az egyetlen szál, mely bennünket összeköt.” . és még mondja valaki, hogy J. mögött kiegyensúlyozott élet van!- Hát ez a rövid- kihagyott jelenet – önmagában egy kész tragédia!!! Ebben egy élet keserűsége, boldogtalansága benne van!

  A másik villámcsapás- mikor Mishil halála után – félrevonulva B. tragédiáját megismeri.Itt “szeret át”- B.-ba, egyik alap a sajnálat, a másik a hasonló sors, gyerekkor – mindketten Mishil miatt szenvednek—itt még őszinte B. Csak később nem lesz az…mikor már megtudja, hogy Mishil milyen életet tervezett a számára.

  No, erről a többit holnap…
  Hallgatta valaki ma, a Ma reggelt? Nos, a tv. elég későn veri a tam-tam-ot, és a műsorvezető elég flegmán vette a kérdést.A gyógynövénykészitmények gyógyszerré minősitéséről volt szó.Kinyilt a bicska a zsebemben, mikor a toxikológus az “emberek biztonságával” és a készitményekkel való “visszaélésekről” beszélt.Megyünk vissza a múltba, mikor a parodontológia “forró mentő” kapcsolatban volt a 400 ágyassal a Gliakalka miatt, de a gilisztaűző varádicsot- növényvédőszerként alkalmazva sem lehetett kapni, mert úgymond- mérgező.Nos ugyanott vagyunk, csak ez a 70-es években volt.

  Margaret18. Ha idén meglesz a III. őstörténeti konferencia, szólok.

  Baranyaiak hányan vagyunk a blogoldalon? Érdekelne, innen hányan lennénk, ha netalán-tán-talán-tán őszre találnék egy olyan helyet, ahol esetenként koreai, vagy kinai stb. filmeket megnézhetnénk…A volt dzsúdós táraim közt is biztos lenne érdeklődő.

  Nos, most nézek vmi könnyű étket, megnézem az 53-ik részt, és vizszintesbe helyezem magam…de még lekenem a lábam zsályaolajjal. Tegnap annyira sajgott, hogy csak éjfél után aludtam el -miután fölkeltem bekenni.Olyan vagyok, mint a kis hableány…csipőtől lefelé az egész hasogat…szörnyű nekem, a ki mindig mentem, futottam…és fáj a szivem, mikor olvasom, hogy :a kutyámmal futok az erdőben…fussatok helyettem is, és gondoljatok az én kutyatársamra, Lux-ra a munkavizsgás belgajuhászra, akivel naponta fölfutottunk a Jakab-hegyre és vissza..és aki már 18 éve nincs velem.

  Elhaym! Nagyon köszönöm az infót…reménykedve várok!

  Legyen szép és mosolygós álmotok!

  • Medve Ilona Says:

   Ez a glialkás sztori érdekelne, mert nem emlékszem rá. Szerintem mások érdeklődését is felkeltette. A futással ugyanúgy vagyok mint Te, nagyon imádtam, de sajnos a térdem beintett. A jógán kívül ez az egy mozgás az, ami kötődést jelentett, bár nem sokáig sajnos. A zsályaolajjal majd én is próbálkozom,mert én is lábfájós vagyok. Gondolom gyógynövényszaküzletekben kapható. Ui.: mindig nagyon élvezem az írásaidat….Izgalmas évek vannak mögötted…(az írásaid alapján gondolom). Neked is szép estét,jó éjszakát kívánok!

  • Cirmolán Says:

   Nagyi!
   “mert ez az út az egyetlen, melyen együtt járhatunk” – nem itt hangzik el először és a boldogtalanság helyett az azon túllépő ember életcéljának felmagasztalását sugározza inkább. Előzőleg Yushin vigasztalta ezekkel a szavakkal DeokMan-t, miután kénytelen volt behódolni Mishilnek (Mishil hwarang mondókája szerint). Yushin kétszer döntött az egyetlen út mellett, először összekapcsolta családját, a családi birtokot és népét DeokMan uralkodói törekvéseivel, másodszor pedig akkor, amikor megfejtették DeokMan-nal Shilla nevének harmadik jelentését. (Mellesleg nem bánnám, ha valaki kristálytisztán leírná, mi is volt az első kettő!) Akkor köteleződnek el mindketten a félsziget egyesítési törekvés iránt egész életükre. Azzal tisztában volt, hogy DeokMan hercegnőt és királynőt gayai származása miatt nem veheti feleségül, mert annak következménye belviszály lenne. Yushin azt is belátta, hogy Shillának szüksége van egy DeokMan lelkű, erkölcsű és képességű uralkodóra. S hogy bízott DeokMan-ban? Hogyne bízott volna, hiszen (a film szerinti időszámítást tekintve) 14-15 éves koruktól kezdve egymást csiszolva együtt nevelődtek, egy bajtársi közösségben nőttek fel, egymásnak szinte minden rezdülését ismerik. Yushin is, DeokMan is a kisebb célt dobja be a nagyobb cél érdekében, sírig tartó szerelem helyett marad a sírig tartó barátság.

   “J. mögött kiegyensúlyozott élet van!”
   Yushin kiegyensúlyozottsága szülei harmonikus házasságának és a palotától való távoli nevelkedésének köszönhetően elsősorban gyermekkorában, másodsorban rendkívüli jellemében rejlik. Továbbá szüleivel felnőttként is jó kapcsolata van, életét plátói szerelme mellett töltheti, a szerelem nem plátói vonatkozásában felesége(i) révén részesül, utódokat hagy a világra, bírhatja a szintén kiváló férfiú Alcson barátságát, testi-lelki erejét Munno és Csilsuk egyaránt becsüli, sőt még Mishil is kedveli és értékeli tulajdonságait. És mindenért megküzdött, a kiképzésben kíméletlen, a harcban emberséges a katonáival, megfigyelésben, a lehetőségek felismerésében, taktikában, hadvezetésben jeleskedik, ráadásul képes megindítani az emberek szívét. Hogy ne lenne kiegyensúlyozott? A világ visszajelzései őt igazolják.

 114. csicsi Says:

  Sziasztok!
  Itt a hétvége, már egészen elviselhető az idő a lakáson kívül is. Anyukámmal már meg is kezdtük a balkonunk virágoskertté varázsolását. Ma ötven tő mindenféle muskátlit ültettünk, futót anyukám kedvéért és félfutót, meg állót az enyémért. A többi növény még ezek után követketik. Mindig van fűszernövény az illata miatt és még néhány lakást kinőtt óriás is. Azok majd ősszel már nem férnek be a lakásba, de jól bevált szokás nálunk, hogy az ilyen növényeket felajánlom az anyukám volt munkahelyének, a közeli kórháznak, ahol nagyon örülnek neki, mert sokkal barátságosabbak a hatalmas belsőterek, ha van egy kis “zöldség” benne. Nagyon jó ötlet, hogy a nagyobb rutinnal rendelkező “klubtársaink” tájékoztatnak minket, hogy hol találunk újabb és újabb izgalmas filmeket KNG főszereplésével, vagy más szívünkhöz közel álló színészekkel. Mivel beköszöntött a tavasz, én már annyit sem vagyok képes a gép előtt tölteni, mint a téli időszakban. Lehet, hogy nem tudok beköszönni nektek hetenként, mert annyi minden van, amit a tavasz beálltával lehet művelni. Nem leszek hűtlen hozzátok és Shillához sem, igyekszem egy kis időt itt is eltölteni. Érdekel is, hogy milyen újabb információk kerülnek fel ide és meg is kedveltelek mindannyiótokat.Hiányozna, ha sokáig távol lennék. A Dongi lapra már nem is írok, sajnos feladtam. Nem tudott rám olyan hatással lenni, mint a Shilla. Nem mondom, hogy nem jó film, de nem az én ízlésem szerint való. A Shilla az első perctől kezdve leültetett a képernyő elé és nagyon kiakadtam volha, ha kimaradt volna akár csak egy rész is. A Dongit úgy szoktam nézni, hogy közben a kocogás utáni nyújtó gyakorlatokat végzem, vagy mindenféle egyéb dologgal vagyok elfoglalva a lakásban. Tehát inkább háttér tévézés kategória, de azért követem a film történéseit, csak hát néha egy-két rész, vagy a film eleje vagy vége kimarad. Nagyon várom, hogy a kedves segítségem letöltse a festőlányos filmet, azt biztostosan úgy fogom nézni, hogy közben lélegzetet sem veszek. Most, hogy megtudtam itt a fórumom, hogy a Bad Guy-ban is meghal a főszereplő, azt is próbálom végre végig nézni. Imádom a szomorú végű filmeket, könyveket és bizonyos hangulatokat. Ezért van az is, hogy rajongok az orosz klasszikusokért.Pedig nem vagyok egy búskomor, vagy csendes, beletörődős fajta. Kos jegyében születtem, annak minden jellemzőjével megáldott a sors. Vagy a környezetemet verte meg velem:-). Néha az őrületbe kergetem szegényeket. Életem fénye, az unokahúgom szokta mondani, hogy olyan vagyok, mint Xena, Mary Poppins, és Hófehérke mostohája egy személyben. Keresztapám szerint egyszerűn csak én vagyok Shakespeare makrancos hölgye és a sors adjon annak a férfinak kellő türelmet, aki a közelembe kerül. Így aztán nekem is titok, hogy miért imádom a drámai műveket. A Casablanca pl. nálam havi rendszerességgel műsoron van, vagy a Távol Afrikától, de nem régen elővettem újra az Anna is a király-t is.Lehet, hogy van egy titkos énem is :-))). Mindenkinek napsütéses tavaszt kívánok, biztosan nem leszek hűtlen ehhez a kedves társasághoz.

 115. Elhaym Says:

  Margaret18: Köszi.

  nagyi 68: Szívesen.

  csicsi: Palota ékkövét szereted?

  Remélem a nyáron megismétlik a Shillát a tévében, nekem is hiányzik.

 116. Marianna Says:

  Elhaym! A fiam azt mondta, hogy át tudja küldeni vagy legalábbis megpróbálja e-mailban a Palota ékköve zenei anyagát.De nem a mi gépünkről. Remélem tényleg sikerül. Azért írok, hogy ne lepődj meg, hogy általad nem ismert e-mail címről kapsz valamit. Vártam a postai címedet, hogy CD-n elküldjem, de nem reagáltál , lehet hogy nem ért oda az e-mail? ha nem siker interneten keresztül , akkor tényleg csak postai úton tudok segíteni.

  Szép napot mindenkinek 🙂

 117. Elhaym Says:

  Marianna: Elmúlt napokban nem nagyon voltam gép közelben, mailre is most válaszoltam neked. Megkaptad?

  Sznyegi azóta elküldte nekem a zenét, de azért köszi, hogy segíteni akartál.

 118. rog70 Says:

  Ma délután a Dong-Yi felvételeimet néztem, és annál a résznél, amikor igazságtalanul megbuktatják a vizsgán és kinn ül az esőben, egyszer csak elkezdtek potyogni a könnyeim. Hogy miért, arról fogalmam sincs, mert maga a sorozat nem fogott meg annyira, hogy komolyabb érzelmeket váltson ki belőlem. Nem is ez a lényeg, de amikor elkezdtem szipogni, eszembe jutott az a magyarázat, amit itt a blogon kaptam arról, hogy Bidam szeme miért volt véres a 70 lépés alatt, és hogy ez gyakorlatilag a fordított folyamat… na itt elkezdtem bőgni, mint a záporeső…
  Amikor a családom az iránt érdeklődött, hogy mégis mi a fene bajom van, csak annyit tudtam kinyögni, hogy eszembe jutott valami nagyon-nagyon szomorú (már így is enyhén hibbantnak néznek :), nem akartam fokozni).

 119. Ildi Says:

  Sziasztok! Korábban egy páran kértétek, hogy rajzoljak virágot is és most sikerült elkészülnöm vele. Ajánlom mindenkinek 🙂 http://ildikeeee.deviantart.com/art/Flower-and-butterfly-202661144

 120. nagyi 68 Says:

  Szervusztok mindenki!

  Először a válaszaim,

  Kisvirág, bocsánat a késésért, az ölelést köszönöm, nagyon jól jött…ha felénk jársz, jelezd, Pécsett találkozhatunk, egyébként
  kajak43@freemail.hu

  Medve Ilona – a glialkás ügy- pár évet tévedtem, 83-84 tájéján volt, mikor megjelent, mint gyomirtó.A hatásvizsgálatait nem tudom miként végezték el, de a bőrrel érintkezve azonnal felszivódott és mérgezést okozott.Sokan pedig – jó magyar szokás szerint- szájjal szivták meg a permetezők.csövét, és a szájnyálkahártya elváltozással a Fogászati klinikán jelentkeztek, ahol a parodontológus azonnal , rohammnentővel küldte őket tovább, mert 24 órán belül halált okozhatott orvosi ellátás nélkül.Persze a vegyipar fogta a száját, és fogta volna az orvosokét is. Nyilvánosságra meg nem hozták.Ekkoriban kerestem a gilisztaölő varádicsot- borsó,babrozsda, uborka-szőlő almalisztharmat, burgonya és paradicsom bakt.bet.ellen-de nem volt kapható, mert mérgező (régebben a humán -és állatgyógyászatban, megfelelelő adagolásban, neve szerinti célra használták, ritkán haltak bele.-Én legalábbis nem olvstam ilyen esetről.

  Csicsi! A balkonon paprikát, paradicsomot, szamócát is termeszthetsz, termesztőoszlopban. Ha érdekel, elküldöm az irodalmat, és az eszközök elérését – Debrecenben és Pécsett.Az egyesületünknek jelenleg ez a projectje…

  Ildi! A virágképet azért emlitettem, mert ha volna több, esetleg rendezhetnénk egy kiállitást. 10 db tablónk van, melyre 4-5 db A4-es méretű kép fér el.Októberben lesz a Devi-Art Alapitvány kiállitása- lelkileg sérült gyerekek alkotásaiból.

  Nos, még a Shilláról…és bocsánat, de Bidám most már, az 53-54 rész újranézése után nekem olyan Fekete Felhő…mint a génjeimbe beleivódott félelem már csecsemőként, mikor a szüleim féltek, hogy zsidó barátaik elrejtett vagyonát felfedezik nálunk, aztán féltek az ávh-tól, bármiért, az ávh-tól mindenki rettegett, és már benne is vagyunk, a koncepciós perek- amit Bidam csinál, az nem más, mint egy koncepciós per. És akkor már tudom, miért sokkoltak ezek a részek a remegésig és vacogásig. És Shilla számára is vészt hoz- ezer évvel később ezt csinálja majd Sztálin – merő hatalomféltésből lefejezi a saját hadseregét, nem ad nekik pénzt a fejlesztésre, bizik a Hitlerrel kötött szerződésében, melyben odadobta fél Európát, aztán Hitler mint kés a vajban, haladt előre, a Szovjetúnióban is.
  Bidam azóta nem őszinte Deokmanhoz, mióta megtudta anyja végakaratát. Azzal, hogy B.-ból akar királyt csináltatni, végül elismerte. “hát mégis? “miért csak most?” – a magyar szinkronban ezekre a félmondatokra nem emlékszem, pedig nagy a jelentőségük. És ezt már nem mondja el D-nak.

  És még egy… vedd el D-t…vedd el mindenét….nos ez ép a magyar nyelvben a legkifejezőbb…a magyar férfi nem “elveszi ” a feleségét? És ezzel mindenét elveszi?

  Nos, még ezt fedeztem fel B-ban. Elismeri, hizeleg a számára, hogy D- okos, nem mindennapi nő…Nos, az ő szerelme nem csupán “birtokló”, de leigázó szerelem.Minél okosabb, különlegesebb a nő, annál nagyobb a dicsőség, hogy az uralma alá hajthatja.Napjainkban is találkoztam ezzel a tipussal.

  Ebből pedig nem lesz boldog együttélés.

  Egyébként gondolkodtam rajta, hol és miként lehetne más véget adni a történetnek, ha nem kötné a történelem.

 121. kisvirag Says:

  Köszönöm Nagyi, nagyon megtisztelő! Pécs, – nos engem mindig furcsa érzés jár át Péccsel kapcsolatban. Mikor 14 éves voltam az iskolaigazgatóm nagyon tehetségesnek tartott engem és jelentkezésemet saját kezűleg intézte a Képzőművészeti Szakközépiskolába. Budapestről Pécsre irányítottak, mert még ott volt akkoriban ilyen jellegű iskola az országban. (legalább is így mondták) Mivel én nógrádi születésű vagyok, az édesanyám nem engedett el az ország másik részébe, pedig föl is vettek. Ki is találtak nekem egy “nagyon jó” iskolát, ahol többet jártam mellé, mint az osztályba. Ilyen volt Salgótarjánba a József Attila Műv.ház, a városi nagykönyvtár, TIT csillagászat és a KISZ. Így hogy nem lehettem az ország egyik leghíresebb festője, grafikusa (ami gyerekkorom titkos vágya volt) érettségi után újból kezdtem még abban az évben egy Gépipari Szakközepet, és így lettem gépgyártástechnikus, vagyis gépész. Én akkor is rajzolok, ha beledöglök. Egyébként imádom a mai napig a műszaki rajzot, legyen gépész, építész, villamos. Ma már nagyon keveset rajzolok, különleges dolognak és pillanatnak kell legyen, hogy ihletet kapjak. A sors iróniája, hogy életemben egyszer voltam Pécsett, pedig nagyon szeretem bebarangolni gyönyörű, kicsiny országunkat. Mindegy is milyen irányba indul el az ember gyönyörű ékkőre talál. És annyi felfedezésre váró terület van még, amit nem láttam. A nagy álmaimat, vágyaimat mégis kiszorította az, amit most hivatásként űzök nap-mint nap. De bocsánat, hogy ilyen sok mindent írtam magamról.
  Sillával kapcsolatban: most én is a vége felé járok, 57-58. rész és ugyan az az érzés kerít hatalmába, mint amikor először láttam és amit Te is leírtál. Azért a szívem is összeszorul és kiabálni van kedvem, hogy Bidam ne tedd. És mégis ezzel együtt szeretjük. Jusinnal kapcsolatban is volt egy gondolatom, amit eddig nem vettem észre, de meg kell néznem újból, hogy kellő képen fogalmazzam meg.

 122. nagot Says:

  Sziasztok! Csak nem bírok én sem elszakadni. Mindig van valami, ami ideragaszt a géphez. Egyenlőre nem nézem újra a Shillát, most már a Dong Yit is egyre problémásabb nap mint nap megnéznem. De remélem, hogy újra sikerül beütemeznem, koreaiul és magyar felirattal. És reménykedem, hogy a fiammal együtt, legalább pár részt!!!
  Adal, a versed!!!! Jaj, annyira gyönyörű!!!!!
  Ildi, a virág nagyon szép lett! Még-még-még! Csak így tovább!
  Kisvirág, pedig akkor fel a bocskort, és nyakadba a köpönyeget, aztán csak meg kell nézni ezt az országot! Mondjuk én arról a környékről nem tudtam elszakadni, amelyiket említettél. A lelkem ideköt a hegyekhez. Neked is csak azt tudom mondani, az álmokat azért álmodjuk, hogy megvalósítsuk! Úgyhogy hajrá!!! Biztos vagyok benne, hogy nagyon sok örömöt okozna neked, ha belevágnál! Lehet, hogy nem vigasztaló, az én életem mindennapjait sem teljesen az tölti ki, amit megálmodtam. És én még azt is tanultam, amit szerettem volna. De több párhuzamos álmomat azért sikerült megvalósítani, azokból építkezem. Szabad tudni, melyik iskola volt az, amelyiket alternatívaként végeztél St-ban? Mármint a GT-n kívül.
  Nagyi, hát igen, az ember a bensőjében rejlő dolgoktól soha nem tud elvonatkoztatni, amikor olvas, filmet néz., zenét hallgat. Így a a Shilla mindegyikünknek mást és mást, és így eszmét cserélve lett olyan értékes ez az oldal. Mert itt összeadódnak az érzelmek, amik külön-külön dúltak bennünk.
  Bidam az a típus volt, aki soha nem tartozott igazán egyik oldalhoz sem. Mindig agyalni kellett azon, hová is tartozik, igazából merre tart. Mert ingadozó érzelmek vezérelték. Egy dolog volt a sorsában törvényszerű a számomra, hogy vagy elbuknia, vagy abszolutizmusra törve győznie kell. Őszintén el nem tudtam képzelni azt, hogy mint a királynő férje, másodikként nyugton maradhat egy ilyen karakter.
  És az volt az izgalmas a film utolsó percéig, hogy mindezek mellett olyan sugárzó tudott leni, hogy az ember hinni akarta, hogy ő a szilárd örök pozitív hős. Ezt kiváló színészi teljesítménynek és jó rendezői munkának is vélem.
  Amit még nem írtam le, és motoszkált bennem, az az, hogy a hozzátoldott részek nélkül kerek volt a film, a hozzátoldott részek tartalmát inkább egy másik, történelem-hűbb sorozat epizódjaiba töltöttem volna bele.

 123. jutka Says:

  Marianna mondja:
  február 26, 2011 – 3:40 du.

  bocs mindenkitől-de még csak itt tartok a továbbolvasásban-és nem akarok kihagyni semmit
  de

  Mariann: nagyokat sóhajtottam olvasásod közben.
  csak mondanom kellett.

  jó ez a hely! értékes!!!!
  mindnek más a légköre.
  örülö h anno idetaláltam-és a kedvencekben van!!!! kincsesbánya-érték-érték hátán:-)

  HAT-nak

 124. Elhaym Says:

  Ildi: Nagyon szép a rajzod. Valósághű, olyan mint egy fénykép.

  jutka: Köszi.

  Ajánlom nektek ezt a könyvet, sok szó van benne a gyógynövényekről. 🙂

  https://elhaym.wordpress.com/2011/03/29/jean-m-auel-a-barlangi-medve-nepe-a-fold-gyermekei-1/

 125. csicsi Says:

  Sziasztok! Van egy kis időm, bár nem önszántamból gépezek. A tegnapi kocogásom alkalmával megerőltettem a bokámat, most feketenadálytő krémmel kenegetem és jobb elfoglaltságot nem találva megnézem, hogy mi újság az interneten.
  Elhaym: sajnos nem láttam a doktornős sorozatot, mindig rossz időpontban játszották. Anyukám akkor lett nagy koreai film rajongó, már kétszer látta az egész sorozatot. Szerintem – az alapján, amennyit láttam belőle – az sem lenne a szívem csücske. Engem a Shilla, a Bad Guy és bár még nem láttam, a festőlányos film az, ami képes leültetni a TV elé. Majd még figyelek, talán ajánlotok hasonlókat és akkor arra is lecsapok.
  Nagyi 68: Köszi szépen az ajánlatodat a balkon betelepítését illetően. Sajnos az eperrel már háromszor próbálkoztam, nem maradt meg vagy semmi nem termett rajta. Utoljára, csak azért, hogy magamat is megnyugtassam, egy kertész barátomat kértem meg, hogy nézzem már fel hozzám olykor és tekintse meg, mi a bánatot nem csinálok jól, mert minden más burjánzik, csak az a nyanvadt eper nem, szerinte nem való az én erkélyemre. A paprikára allergiás vagyok, a paradicsomra is. Igazából az eperre is, de azt nagyon szeretem és inkább beválallalom, hogy három napig kicsattogott, feldagadt képpel mászkálok az elfogyasztása után. Minden piros festékanyagot tartalmazó gyümölcsre allergiás tüneteket produkálok, a görögdinnyétől egyszer be is fulladtam.
  A filmekre visszatérve, késik a festőlányos film felvétele, az én kis rendszergazdám nagyon okos és jó tanuló az egyetemen és úgy érzi itt az idő, hogy a tanulás dicső mezejére lépjen. Szomorú vagyok, mert arra gondoltam, hogy a húsvéti időszak előtt kiveszek néhány nap szabadságot, hogy kis családommal is legyek és nem mellékesen anyukámmal megnézem a filmet. A Bad Guy-t is arra az időszakra hagyom most már. Megpróbálok egy új segítséget szerezni, egy Kos jegyű soha nem adja fel, én meg egy igazi faltörő kos fajta vagyok.Ezen a héten lehet, hogy még benézek hozzátok, a bokám állapotától függően.

  • nagot Says:

   Csicsi, szegény, ez nagyon rettenetes lehet a bokáddal is, de az allergia, jaj!! Én bele is gárgyulnék, ha nem ehetném a piros ételeket. A paradicsom és az eper pont a kedvencem, de a leginkább a nyár eleji cseresznyének tudok mostanában örülni. Szóval mélyen átérzem a problémáidat! Balkonon nekem sem sikerülget a muskátlin kívül semmi. Lehet, túlzottan meleg van, ez a baj oka.

 126. rog70 Says:

  Sziasztok!

  Új Youtube felfedezésem egy elsőosztályú Bidam videó. Aki csinálta, szerintem egy zseni 🙂

 127. kisvirag Says:

  Kedves Nagot! Köszönöm kedves, biztató soraidat. Én is imádom a hegyeket, sokszor vitatkoztam egyik kollégámmal, hogy a Mátra, vagy a Bükk a szebb. Az az igazság, hogy a Mátrában sok gyönyörű részét ismerek és biztosan a többi hegyes vidék is rendelkezik hasonló kincsekkel, de nekem mégis a legkedvesebb. S.tarjánban a Közgében végeztem. A mai napig irtózom a számok világától. Az álmaimat én sem szeretném feladni, sokszor gondoltam már arra, hogy ha megélem és nyugdíjas leszek akkor fogok ismét festegetni. A mindennapjaimat rengeteg minden annyi minden lefoglalja, hogy most ez lehetetlen. Ez egy teljesen más állapot, megszűnik a külvilág és csak az létezik, amibe éppen belegondoljuk magunkat. Erről Jutka biztosan többet tudna most mondani.
  Csicsi jobbulást kívánok és fájdalommentes (a kenőcs nagyon jó, amit használsz) éjszakát. Nagyon rossz lehet most Neked, tudom, mind a két bokámat eltörtem már, az egyikben a szalagokat is sikerült elszakítanom. Az egyik már régebben történt, amikor még sportoltam, a másik, a súlyosabb úgy hat éve, amit én is futásnál szereztem, egy gödörnek nem kellett volna ott lennie.
  Mindenkinek jó pihenést kívánok.

  • nagot Says:

   Kisvirág, igazán nincs mit köszönnöd! A húgocskám is a közgében végzett, és a számokról hasonló véleményen volt. Anyukánk pont akkoriban ment el örökre közülünk, mikor a húgomnak tanulnia kellett volna. Persze, a város akkoriban született majd’ mindegyik igényesebb grafitijéhez volt köze a tesómnak, gépírásból meg kis híján megbukott. De ez még a 80-as évek végén, 90-es évek elején volt. Annyira a rajzolás volt az élete, hogy ő végül ezen a pályán kötött ki. No de ehhez más is kellett, tehetségen kívül nagy adag szerencse, meg az, hogy külföldre ment férjhez, ahol nem voltak akadályok.
   A Mátra meg a Bükk közül lehet, én sem tudnék választani. Ők a fenségesek. A Karancs-Medves tájvédelmi körzetet ismered? Annyira sejtelmes, változatos, izgalmas! Nekem is az a legnagyobb örömöm, ha az erdőbe ki tudok menni futni. Azért most kicsit megijesztettetek! Remélem, sikerül baleset nélkül megúsznom, már nem vagyok annyira fiatal, hogy egy komolyabb baleset után lenne erőm újrakezdeni. De nem erről akartam írni, hanem hogy a koreai sorozatoknál milyen sok tájrészlet van, amiről ez a mi környékünk jut az eszembe. Domborzat, nem növényzet szempontjából. Lehet, az emberi agy a szimpatikus dolgok esetében keresi a kapcsolatokat az általa már ismert és kedvelt körülmények és az éppen megismerés alatt állók között? Nem tudom. Minden esetre szép ország Dél-Korea!

 128. kisvirag Says:

  Bocsánatot kérek Ildikét szerettem volna írni. A képeidet végignézve eszembe jutott, hogy nekem is voltak kezes képeim. Nagyon tetszenek, gratulálok Neked!

 129. nagyi 68 Says:

  Szervusztok, szép estét!

  Medve Ilona, az előbb kifelejtettem a levendulaolajat, s mint olvastam, ismeritek a feketenadálytő kenőcsöt is.Nos, mindegyik jó, sőt a zsálya is.De a feketenadálytő elsősorban csontfájdalomra és visszeresség esetén ajánlott, a zsálya széles hatókörű gyógynövény, gyulladáscsökkentő is, én korábban ezt használtam, második bokatörésem esetén is.A levendula pedig gyulladáscsökkentő hatása mellett erős görcsoldó és fájdalomcsillapitó hatású is. Fejfájás esetre van egy homlokpántom, levendulával töltve, fogfájás esetén pedig levendulalevelet szétrágom, a fájós foghoz szoritom a nyelvemmel, kivülről pedig levendulaolajal kenem be az arcom.

  Cirmolán, amit leirtál, azzal teljesen egyetértek, pontosan ezek az én gondolataim, ez az én felfogásom is. A Jusinról leirtakkal is egyetértek, korábban én is irtam, ő is lehetne “zaklatottabb” ember, hisz nem szerelemből együtt élni vkivel, elég háborgatott emberré tehetné.Önmagában az a tény, hogy “gayai”, sillai” szintén okozhatna nála hasadást.Egyszerűen a személyiségéből fakad, hogy harmóniába tudja hozni a külső és belső problémákat is. Egyedül abban nem értünk egyet, hogy a szerelem barátsággá vált.Nos, szerintem “nem múlik el a szerelem, csak szeretetté lesz, mindig féltő….és bátoritó ölelés, nem múlik el a szerelem”(Pákolitz István: Nem múlik el a szerelem c.verse) Nos, az általad oly szépen leirt együtt töltött évek, csaták, a felnőtté válás, a közös cél – nagyobb kielégülés a szerelmüknek, mint a beteljesült szekszualitás- kérlek, ne nevessetek ki.Én igy érzem, s ahogy irtam, fiatal éveim hasonló szerelmei ma is kisérnek (mint irtam az elején, ifju éveim “Jusinja”- ahol én még föl sem ismertem a szerelmet, de együtt másztuk a hegyeket és barlangokat, egymás kezében volt az életünk- ha biztositani kellett pl., sokkal többet adott, mint az én “Bidamom” – aki épp oly “parasztgyerek”-ként tűnt fel, épp oly kedves és törékenylelkű fiú volt, s csak később fejlődött az birtokolni és uralkodni akaró, hatalomra törő alakká, mint sorozatunk másik hőse.

  Bidam kedvelői bocsássatok meg! Nekem az első perctől nem szimpatikus a fiú, aztán most, a második “nézettel” átmenetileg elfogadhatóvá válik, és a végére végképp elvágja magát. Mosolya nem csibészes, hanem pökhendi, fölényes, gúnyos, a szeme sunyi, viselkedése Jusinnal megbocsáthatatlan.Nem hinném, hogy részséről egy percig is fönnállhat a barátság- akire irigy vagyok, aki a szerelemben is, az élet más területein is sikeresebb versenytársam, annak nem lehetek őszinte barátja. Hogy még akkor is, mikor már veszélyben az ország, még mindig ő akarnokoskodik, elképzeli, hogy vannak olyan képességei, mint Jusinnak, olyan igéretet tesz, amiről helyes önértékeléssel tudhatná, hogy képtelen rá – nos, ez fölér a hazaárulással.
  És fel kell ismernem, tévedtem, mikor azt hittem D-án “átszeret”. Nos, részéről sem több ez, mint pillanatnyi részvét, mely tán rövid időre némi vonzalomba is átcsap…de aztán hamar átlát Bidámon. Az 55 rész után még azt is föltételezem, hogy hogy csak azért hajlik B.felé, hogy kielégitve annak szerelmét, nyugalomban maradhasson Jusin. Shilla érdekében hozzá menne B-hoz, a további munkát Jusinra és Csuncsura hagyván. Ha a terve sikerül, B-al visszavonul, ő megpihenhet…kérdés, sikerült volna, B. valóban hajlandó lett volna vele visszavonulni. Nos, ez a forgatókönyv nem csupán a történelemmel nem egyezne, B. valódi énje sem hagyta volna megvalósulni.Tehát B. a sorozat végén is meg kellett halnia.

  A “Patkány” ról viszont gyökeresen más lett a véleményem, de erről máskor.

  • nagot Says:

   Nagyi, én úgy gondolom, hogy a barátság meg szeretet nélkül nem működik. Teljesen egyetértek veled, hogy a heves érzelmi hullámok szeretetté simulnak el, de valahogy a szeretet sem a szeremből sem a barátságból nem hiányozhat, ergo a szerelemből visszamaradó szeretet nekem kicsit a barátság szeretetét is sugallja, nem ennyire idegen tőle.
   Bidam figurájáról én sem tudtam volna a visszavonulós végkifejletet elképzelni, s igazából az én szememben Dokmannal nem is illettek annyira össze. De azért nincs ennyire negatív véleményem róla. Azt gondoltam mindig, a filmben a legvalószerűbb karakterek egyike.

  • rog70 Says:

   Bidam: én még csak a 26. résznél tartok az ismétléssel, de tény, hogy másodszorra vannak olyan momentumok, amiket az ember elsőre nem vett észre. Pl. amikor konstatálják, hogy Wolcson mestert a gájai ellenállás elrabolta előlük, és ott ülnek a barlangban azon agyalva, hogy mit lép erre Misil, Bidam benyögi, hogy ő felsorakoztatná a gájaiakat, és egyenként végezné ki őket, amíg el nem árulják az ellenállást. Ez eddig OK, de AHOGYAN mondja, az valami hátborzongató. Konkrétan végig futott a hideg a hátamon tőle (Kim Nan Gil JÓ színész). Az a meredt, kígyószerű nézés, és ÉREZNI, hogy ez a gondolat neki konkrétan nagyon TETSZIK… Na akkor és ott érezni, hogy Bidam az anyja fia. Misilnek is vannak olyan jelenetei, amikor meredten néz maga elé és valami olyan elementáris kegyetlenség sugárzik belőle, hogy csak.
   Később amikor Bidam egy nem tudom hogy hívják katonával végignézi, hogy Szok-Pum lemészárolja a falusiakat (erre sem emlékeztem, fura rágondolni, hogy később voltak pillanatok, amikor majdnem megsajnáltam Szok-Pumot) és a katona fel van háborodva, hogy Bidam hogy tud mosolyogni a jeleneten, már más a szitu. Ott más csak az látszik rajta, hogy örül, hogy igaza volt, és jól mérte fel a helyzetet. Az, hogy a falusiak sorsa egyáltalán nem izgatja, az csak része Bidam érzelmi nyomorékságának, hiszen tudjuk, hogy gyakorlatilag képtelen az együttérzésre (akár Misil, akár Munno, akár a saját hibájából).

   • Marianna Says:

    Talán tényleg így van , hogy képtelen az együttérzésre.Amikor pl felajánlja a királynőnek, hogy megmenti Yushint akkor sem azért ajánlja fel mert annyira sajnálja Deokmant.Nehéz ezt érzékletesen megfogalmazni.Hiszen Deokman köntörfalazás nélkül rá is kérdez, hogy azért tennéd, hogy engem megszerezz magadnak? Bidam pedig be is vallja , hogy igen.Tehát akkor is inkább azon agyal mit tehetne ,mivel foghatná meg Deokmant ami után ő igent mondana neki. És mint tudjuk Deokman nem adott engedélyt Yushin megmentésére. És nem Yushin miatt, hanem mert nem akart a Bidamé lenni ilyen áron.

 130. Margaret18 Says:

  Szerintem B. és D. nagyon is összeillettek. Természetesen D. uralkodásra termett, és viszonylag korán felébredt benne a cél, amiért küzdött, és az ehhez szükséges pozitív vonásokkal is rendelkezett. Ő következetes volt, ami B.-ról nem mondható el, de neki sem kellett a szomszédba mennie, ha egy kis furfangról volt szó.
  Tudat alatt táplálhatta bennük a vonzalmat még a gyermekkori közös életük is, bár ebből nem láthattunk semmit.
  Nagyon szerettem D.-t, de kettejük tragikus szerelméért bizony nem csak B. a felelős.

  • rog70 Says:

   “Nagyon szerettem D.-t, de kettejük tragikus szerelméért bizony nem csak B. a felelős.”

   Szívemből szóltál :).

 131. kati53 Says:

  A patkány és Csuncsu még Kínából ismerik egymást , nagyon tudnak szövetkezni , Csuncsu mikor megérkezik már akkor rákérdez,hogy Bidám Misill fia?,egy későbbi részben azt mondja ,ha Bidám nem dolgozik neki akkor meg kell semmisiteni,lehet hogy nem ezekkel a szavakkal, már nem emlékszem pontosan , de az is lehet ,hogy végig Csuncsu irányitja a rókaképűt, nem gondoljátok? Lehet, hogy Bidámnak Csuncsu a veszte ,ha nézitek a folmet figyeljétek Csuncsut a megérkezéstől, most én ezt fogom tenni

 132. Sue Says:

  Bocsánat attól aki kérdezte az UTW- val a riportot itt lehet megtalálni:
  http//www.korean-drama-guide.com/INTERVIEW-Actor-Uhm-Tae-woong.htl
  Ha valaki jól tud angolul és nem fáradság akkor tegye magyarul közkinccsé!!

 133. kisvirag Says:

  Igazad van ebben Kati. Mikor ment a sorozat, akkor Orosz mondta, hogy figyeljük csak Csuncsut. Én akkor megfogadtam a tanácsát és nekem is voltak ilyen gondolatok. Csuncsu nagyon jó emberismerő volt, és rá is segített Bidam tragédiájára, amiért magában bocsánatot is kért tőle. Arra nincs utalás, hogy végül is tudott az összeesküvésről, de ismerve Misil híveit, Bidam természetét, ki következtette, hogy mi fog történni. Sokat segített Tokmánnak, de sokat tanult is tőle.

 134. nagyi 68 Says:

  Szép estét!

  Nos, a befejezésben pont az irtam, másként látom “Patkányt”de kivettétek a betüt a kezem alól.Pont ezt észleltem, bizony ő is hű valakihez, és ez Csuncsu. Ahogy irtátok- bár Csuncsu hamar felismeri, hogy a Kinában tanult nemesifjúi erényekkel itt nem rúg labdába és tanulnia kell, hamar csapattag lesz D. mellett, a kereskedő is azok közé tartozik akik nem ismernek el egy uralkodónőt. S bár a Patkány a kinai horoszkópban pozitiv, mégis azt mondom, mentsük fel a Patkány név alól.Legyen inkább Pók, aki megszövi a hálót, és türelemmel várja az eredményt.Vagy Skorpió, az ravasz is, mint ő.

  Barátság- szerelem,..szeretet összefonódó érzelmei, -hisz erről irtam korábbi irásaimban is, most is, nem érződött ki az irásomból? – hogy ez a plátói kapcsolat többet ér a szerelem beteljesülésében, mint a szexualitás.És erről szól Pákolitz verse is, mely sokáig kedvencem volt, viszont mostanában nem volt a kezemben a kötet, igy keveset tudtam belőle idézni. Én ezt úgy értettem, hogy J. iránt érzett szerelme csitult barátsággá, és a végén B-ot szereti.Erről irtam, hogy szerintem csak J akarja védeni, mert látja, hogy B. csak azért üldözi – mindent kockáztatva, hogy kiiktassa .
  Hasonlitsátok össze, hogy ölelik egymást J-al, és hogy Bidammal?
  Csak a karjával ölel, az ujjai viszont inkább idegesen kotorásznak a hátán, majd ellöki magától.
  Az UTW interju magyar forditására én is kiváncsi lennék!
  Viszont – sajnálom, hogy nem tudom ide tenni- a Dayilimotionon találtam pár videot erről a bizonyos 1éjszaka 2 napról.Ez ahogy látom, egy barátságosabb változata “túlélő” műsoroknak, és koreai tájakon. Túraverseny szerű feladatok vannak, – 20 fok körül kellett kinn éjszakázniok a szabadban, van ahol főzikélnek, az UTW részben pedig egy nagy fehér macival kell fölfutniok egy kilátószerűséghez, ahova UTW ér föl elsőnek.
  Amiről korábban irtam, ott a fehér macikkal birkóztak, mint a gyerekek.Valamivel üditőbb látvány, mint a mi sztárunk,akit a tv hiradóban láthattatok az este.

 135. Elhaym Says:

  csicsi : Remélem egyszer sikerül megnézned a Palotát is, az is olyan szívszorító mint a Shilla volt, ott is minden rész megható. Ahogy látom te is a drámákat szereted inkább. 🙂

  Rossz lehet az ilyen allergia, nem bírnám ki piros ételek nélkül. 😦

  rog70: Bidam videó szerintem is nagyon jó. 🙂

 136. csicsi Says:

  Sziasztok! Köszönöm a jó kívánságokat, már edzett a bokám, nem az első eset volt, hogy megbicsaklott. Én is úgy jártam, mint itt mások is, rossz helyen volt egy kisebb gödör. Ez a éhány nap elég is volt tűsarkú és kocogás nélkül, meggyógyult. Holnap hajnalban megyek és megnézem, hogy a húsvéti nyuszik itt járnak-e már az erdő szélen. Az allergiámmal megtanultam együtt élni, rengeteg gyümi és zöldség van a piros színűeken kívül is, csak az epernek nem tudok ellenállni.A betegségemet oylan remekül lehet gyógynövényekkel és egyéb természetgyógyász szerekkel kezelni, hogy hála az égnek allergiagyógyszert csak nagyon ritkán kell bevennem, és kálciumot is. A bokaficamtól dolgozni vígan tudtam és a környezetemet is a szokásos módon dirigálom. Rögvest megnézem a legutóbb feltelepített videót, mert csak átsuhantam az oldal végére. Nem hagyhatom ki Bidam alakítását. Már szervezem a két áhitott film másolását, Húsvét előtt néhány nappal már kell nekem. Megfertőztem egyik barátnőmet is a koreai film imádatommal, most kezdi nézni a Shillát, de már oda- meg visszavan érte. Ez a mi közös titkunk, amit a külvilág nem is sejt, igazi “kék harisnyák” vagyunk. Most megnézem a videót, azután belekukkantok abba a videóba, ami a Bad Guy-ból a kedvencem. Annyira gyönyörű a zenéje is. Szép estét, még benézek a hétvégén, annyi izgalmas dolgot olvasok itt mindig.

  • bei Says:

   Melyik a kedvenced videód? Nekem amelyikben az esőben állva dobja el a krizantémot. A zenék közül viszont nem tudnék kiemelni, imádom mindet. A subtitle-s nálunk az egész családnak csengőhangja is lett.:)

 137. utw Says:

  nagyi és Sue, itt a fordítás. Nem tartom jól angolul tudónak magam úgyhogy bármilyen javítást elfogadok. Viszont lenne egy közkincsem is. Nekem legalábbis az. Ez egy srt-file amit a 2009-es koreai díjátadó 2. részéhez készítettem. Három hónappal ezelőtt azt sem tudtam mi az srt és hogyan kell használni, itt mondtátok el, lehet, hogy Mara. Ez a díjátadó-rész kb 86 perc és 44 perchez lenne a felirat, ahhoz ami a Szondok Királynő-söket érinti. Akkor ezt le lehetett tölteni szabadon és amikor nagy nehezen de megcsináltam, kerestem a neten, de már jelszóhoz volt kötve. Vagy már itt a listán mondta valaki, hogy egy hétre szabadítja fel nem tudom. Vagy beírhatom ide is, hogy mit mondtak: Csilsuk, Szohva, Alcson, Csuncsu, Park Hong Gyun rendező, Kim Young Hyun és Park Sang Yeon forgatókönyvírók (nő és férfi), Tokmán, Jusin, Bidám, Misil

  10: Milyen jelenetet forgattok ma?

  Uhm: Bidám lázadását (játssza Kim Nam Gil). Megyek és elfojtom a lázadást (nevetés).

  10: Több éve mondtad, hogy történelmi drámában akarsz feltűnni és most végül a Szondok Királynőt forgattad. Milyen volt játszani Kim Jusin szerepét, aki egy nagy ember volt, mindenki tud róla, és egy olyan szereplő akiről a közönségnek egy nagyon is kialakult képe van?

  Uhm: férfiszínészként mindig is gondoltam, hogy megkapom az esélyt arra, hogy feltűnjek egy történelmi drámában egy nap. Amikor először találkoztam Kim Jusin szerepével gondoltam ez jó lenne, de egy kicsit csalódtam is mert ahelyett, hogy részletezték volna mi történt a történelemben, tekintettel a szerepemre, Kim Jusint egy szükséges eszközként tekintették a drámán belül a történet elmondásához. Kezdetben nehéz időket éltem át a szerepem megformálásánál és zavarban voltam a szövegemmel, de idővel nyugodtabbá és magabiztosabbá váltam. Bárminél jobban a dráma önmaga nagyszerű volt, és ennek köszönhetően könnyedebben  fogok alkalmazkodni  történelmi drámákhoz következőleg ha el kell vállalni egyet.

  10:Volt valami más dolog amire szükséged volt a történelmi drámához az olyan technikai részeken kívül mint megtanulni a katonáskodást vagy a lovaglást?

  Uhm: Kezdetben úgy gondoltam, hogy minden amire szükségem van az, hogy kifejezzem szerepem érzelmeit tekintet nélkül arra az időszakra amelyikben a dráma játszódott. De észrevettem, hogy az embernek szükséges, hogy meg legyen az a gyakorlata, nem, nem gyakorlata, hanem képessége, hogy beleilleszkedjen a dráma légkörébe. Ezek a szabályok vannak a történelmi drámák világában, amelyekhez az embernek alkalmazkodni kellene, még ha úgy érzed kicsit kellemetlen így cselekedni. Például a beszédmódunk eltér a szokásostól amikor forgatásba vagyunk, így  azonnal félelmetessé válik ha egy személy másképpen beszél.

  10: A szerepek amiket a múltban játszottál a mai Koreából valók – és szabadabb szellemű vagy erősen egyéniséget tükrözők az átlagemberekhez hasonlítva. Ezúttal nem lehetett túl könnyű kifejezni a változást Kim Jusinban, miután ő maga egy olyan valaki aki az egész életét éltanulóként élte le.

  Uhm: Ez igaz. Van néhány szereplő a Szondok Királynőben akik olyan szabad szelleműek, hogy nem tűnnének szokatlannak a mai drámákban, de Kim Jusin nem ilyen, és nem volt semmi ilyen folyamat kezdetben, mert szerepemet a fiatalabb Kim Jusin alakította, (akit a gyerekszínész Lee Hyun Woo játszott). A testem is mindig nagyon merev volt. Az ilyen helyzetet fullasztónak éreztem de idővel nyugodtabbá váltam miután fokozatosan megértettem, hogy Kim Jusin, szerepe milyen változásokon megy keresztül. Rájöttem, hogy a tapasztalat segített fenntartani képzettségemet szerepem kifejezésre juttatásában. Ő egy határozott jellem, amit ritkán látni drámákban vagy filmekben manapság, és azt hiszem ugyanígy tart ki a végéig.

  10: Említetted a határozottságot. Úgy értesültem hogy te személyesen is eléggé tapintatlan vagy (nevetés).

  Uhm: Akármit csinálok attól nem leszek gyorsabb (nevetés). Az emberek azt mondják, hogy tapintatosabbnak kellene lennem, és ha ilyen lennék, együtt azzal, hogy képes lennék szerepem érzelmeit megfelelően kifejezni, nagy színész lennék. De én nem vagyok ilyen, így hát nekem mindent úgy kell végezni, hogy az olyan közel legyen a valósághoz amennyire lehetséges, és emiatt a forgatócsoport tagjai közül sokan megsérültek. Nagyon rosszul éreztem magam ezért, de ezen nem tudtam segíteni mert ebben mind az én és az ő munkájuk benne volt. Én is megsérültem munka közben, de nem panaszkodhattam egy ujjam miatt amit belevertem valahová, vagy ha a bőr lejött róla. Más lenne a történet ha az egyik ujjamat levágta volna valami.

  10: Volt némi ellentmondás a szerepeddel és annak megformálásával kapcsolatban kezdetben. Azt hiszem jobban kellett volna aggódnod nemcsak a történelmi drámákhoz való alkalmazkodás miatt, hanem, hogy hogyan értelmezd Kim Jusin szerepét.

  Uhm: Tulajdonképpen nagyon csalódott voltam amikor először hozzákezdtünk, de most ez az ami miatt leginkább zavarban vagyok. Amikor egy színész elkezdi a forgatást, fel kell készülni gondolatban a szerepével kapcsolatban, és annak a gondolatnak megfelelően indulni el, de voltak pillanatok amikor nem voltam túlságosan biztos. Ezek olyan pillanatok voltak amikor Kim Jusinnak a gyenge oldalát kellett bemutatni és elkezdeni sírni, de ez is azért volt mert nem viselkedtem ügyesen. A színészeknek még akkor is tudniuk kell hogy játszanak, ha nem értik szerepüket, de én ha nem értem meg a szerepemet teljesen, nem tudom eljátszani. Ilyen esetben van amikor azt hiszem, hosszú utat kell bejárnom, hogy nagy színész legyen belőlem, és ezért van néhány jelenet amelyik csalódást keltő. És mélyen sajnálom hogy nem voltam támogatóbb a válaszkeresésben, de annyira elfoglalt voltam a forgatási napirend miatt hogy nem volt időm rá.

  10: Ha a felkészülési időt is beleszámítod amit a “Szondok”-ra töltöttél, szinte az egész évet mint Kim Jusin töltötted el. Milyen volt ez neked – ez volt valószínűleg az első számodra mióta leginkább minisorozatokban vagy filmekben tűntél fel.

  Uhm: Tulajdonképpen hoszú ideig tart számomra barátokat szerezni. És eközben el is bátortalanodok. Mindig dolgoztam nagyszerű emberekkel, de a 16 részes sorozatokban már akkor kész voltunk amikor még csak egy pár szót motyogtam hozzájuk (nevetés), és a viszonylag hosszabb 24 részes sorozatokban akkorra voltunk kész mikorra kezdtem közelebb kerülni mindenkihez. De a Szondok két-három drámánál is hoszabb volt, így nagyon közeli kapcsolatba kerültem a személyzettel és a színészekkel. Ennyire, ehhez hasonlóan, sohasem gondoltam végig csak ezekben a napokban, néha úgy érzem magam, hogy igazán én vagyok Kim Jusin (nevetés). Rendszerint ki szoktam gyógyulni a szerepemből nagyon gyorsan, de azt hiszem ez most meglehet, hogy hosszabb ideig fog tartani.

  10. Ha te az a típus vagy akinek idő szükséges alkalmazkodni vagy magadévá tenni valamit, mit gondolsz melyek azok a dolgok amelyekhez még mindig nem alkalmazkodtál?

  Uhm: Az emberek gondolatai. Sok hozzám hasonló embert ismerek és ők kifejezésre is juttatják ezt, de én befejezem azzal, hogy kikerülöm őket mert zavarban vagyok. Természetesen éttermekben amikor a rajongók felbukkannak, hogy azt mondják “szevasz” ők mindnyájan kellemes emberek, aki azt mondják, hogy élvezik a drámát. Szeretnék könnyedebb lenni és megköszönni nekik, de én csak gondolom ezt, és azt mondom “Óh igen”… és utána lehajtom a fejem. Amikor indulnak sajnálom amit tettem. Azt hiszem azért vagyok lassú mert lassú vagyok az érzelmeim elfogadtatásával is.

  • Sznyegi Says:

   Köszi szépen a fordítást :-). Elég zárkózott fiú lehet a magánéletben, persze ezt egy interjú alapján nem lehet eldönteni.

  • Marianna Says:

   Ó nagyon hálás vagyok, hogy lefordítottad!!! És ha van erőd amit említettél a gála szöveget, ha azt is beírod, azt is nagyon szívesen elolvasnánk! Biztos mindenki örülne neki.

   Hát ebből a riportból tényleg az jön le, hogy nagyon szerény és zárkózott.
   a nővérét miért hívják a koreai Madonnának vagy minek? valaki említette egyszer. Tudtok róla fényképet?

  • Medve Ilona Says:

   Kösz a fordítást. Igazán jó volt olvasni.Szerintem nagyon zárkózott lehet UTW. Azon a videón is látszik, (a régi oldalakon van),ahol jelmezben fényképezkednek és egy rajongó hölgy belekarol, hogy milyen kényelmetlenül érinti. Egy pillanatra nagyon kelletlen lesz az arckifejezése.

  • Zsuzsianyu Says:

   Nagyon kösz a fordítást …jó volt egy kicsit UTW …szavaival is megismerni a véleményét a forgatásról ….és a filmsorozatról is…

  • Cirmolán Says:

   Kedves utw!
   Én is nagyon szépen köszönöm a fordítást!

 138. Elhaym Says:

  utw: Nagyon köszi a fordítást. 🙂

 139. nagyi 68 Says:

  Én is köszönöm az interjú forditását, s mivel egy vagyok az oldal Kosai közül, még sz.napi ajándéknak is megfelelhet számomra.
  (Az szóljon, aki véletlenül nem Kos.)

  Igen, én pontosan ilyen embernek éreztem.A szerep megformálásában fontos szerepe van a szinész eredeti alkatának is, bár el kell tudnia játszania más karaktert is.(Jól mondom, Adal?)

  Marianna! Ha beütöd a gugi keresőbe UTW teljes nevét, képeket, videókat, hireket kereshetsz róla.A videok és a képek közt is találsz olyat, melyeken a nővére is (vagy csak ő) szerepel.
  Igy találtam egy olyan cikket is, mely a nővéréről szólt, itt nevezik őt a “Koreai Madonnának” (Ha a cikkeknél úgy klikkelsz, hogy “oldal forditása” nagyon rosszul fordit, de kikövetkeztethető a lényeg.
  Ha a Shilla királyság, vagy Queen Saendok… cimeket ütöd be, videokat is találsz.Nekem az tetszik, ahol Devil-ből a Singinget énekli egy szinpadon, és kedvesen bele-bele nevet éneklés közben, mikor a tinik visitanak.

  Vannak képek a három testvérről kicsi korukban, és van ahol a húgával van- nekem ő szimpatikusabb, mint a nővére.
  Olyat viszont nem találtam, ahol együtt énekelne a nővérével, csak olyat, ahol egy-egy rész van összevágva.
  Nekem épp ez a visszafogottsága, ami a sorozatból és az interjúból is kiderül, a maximalizmusa a szimpatikus,és az hogy nincsenek sztáralürjei.
  Szimpatikus, hogy “kutyás”, és a kis fehér kutyája vele volt a forgatáson is. Szimpatikus, hogy otthonosan mozog az erdőben, és ami még ifjúságom idején “egyenruha” volt hegymászók, túrázók, stb. körében: a fehér póló, fölötte a kockás flaneling.(Az 1éjszaka 2 nap” képeken, és videon, amit följebb emlitettem.

  Azon is elgondolkodtam, hogy akik itt maradtunk, sok közös vonásunk van. Egyik, ez, hogy sokan vagyunk Kosok, s mivel mindegyikünknek volt, van, vagy lesz szülinapja, hát kivánjuk egymásnak minden szépet jót ez alkalomból!

  Szeretjük az erdőket és a hegyeket, a tavakat és a folyókat- futunk, túrázunk…horgászunk- tehát természetközeli emberek vagyunk.Ide tartozik a gyógynövények és a természetes gyógymódok iránti érdeklődésünk is.

  Cica, vagy kutya, legtöbbünknek van vmilyen négylábú családtagja.
  Nem véletlen az sem tehát, hogy még mindig Shillázunk.

  Jelenleg meg az én lábom fáj újra, sajnos képtelen vagyok kissé “nőiesebb” cipőt viselni.Tehát valaki megtervezhetné a szinházi sportcipőt.A nagylábujjam alatti izület és az Achilles inam fájdul meg ilyenkor, de ma estére már javul.

  Még egyszer köszönöm az interjút- UTW

  • Zsuzsianyu Says:

   kedves Nagyi 68…mindig szívesen olvasom írásaidat …de én szűz jegyü vagyok …és nekem is van 7db cicám ..és a kedvenc ..gyógynövényem a..terjőke kigyó szisz …igaz nem jó semmire sem ..manapság …de imádom ..mert olyan szerény ..és szép…de nagy hársfa virág ..és ..bodza virág gyüjtő vagyok …és persze az örök Shilla rajongó is..üdvözöllek….Zsuzsianyu 57 éves Békéscsaba…

  • Zsuzsianyu Says:

   ja és persze..kedves nagyi 68 …nem enyhítené a izületi fájdalmakat …Sosborszesz…egy kicsit …nem probáltad…???

  • Marianna Says:

   Köszi Nagyi68. Ma éjjel már nem de fogok csemegézni UTW-ból azon amit ajánlottál! És boldog szülinapot ! Sokat!!!!

  • Medve Ilona Says:

   Én hal(ak) vagyok és 52. Szintén cicás, és imádnék az erdőben túrázni, de nem találtam nekem megfelelő csoportot. A természetet és a gyógynövényeket is imádom.( Kutyám is volt, nem is egy.) Igazad van. Az érdeklődési körünk sok ponton megegyezik.

 140. csicsi Says:

  Sziasztok!
  Bei nekem a kedvenc videóm a Bad Guy-ból az, amelyik úgy kezdődik, hogy a lány rohan a forró kávéval és leönti ezt a gyönyörű koreai pasit. A másik,amelyikben hasonló jelenetek vannak, de a zene más. A zenék egyébként mind gyönyörűek, teljesen beleszerettem. Meg kellene nézni a filmet, de még csak a második résznél tartok, már vagy ezer éve. Nincs időm, ezért szeretem a videókat nézegetni, így vagyok a Szépség portréja – ha jól tudom címét – filmmel is, ha megszerzem DVD-n, ha csak nem szervezem be, soká tudom megnézni. Most talán Húsvét előtt, ha itthon leszek pár napot, anyukámmal sorozatozunk. De lehet, hogy elcsábítom magammal inkább Ausztriába, már nagyon honvágyam van. A filmek megvárnak. A Shillára visszatérve, nekem első alkalommal is feltünt Bidam furcsa természete,nem kellett megnéznem kétszer a filmet.Nem is tudnám egyenlőre, még nincs kész az összes rész másolása, csak nyár elejére igérték. Most tanul az én drága rendszergazdám. Néha csibészes Bidam mosolya, néha kifejezetten pökhendi, ahogy nagyi68 gondolja. Nekem tetszenek a kiismerhetetlen emberek, érdekesnek találom a társaságukat. Talán azért, mert az egyik diplomám megszerzése alkalmával pszichológiát is kellett tanulnom, hat féléven keresztül, a szociológiáról már nem is beszélve. Azóta az emberek számomra nem túl nagy titkok. Tudom nem romantikus kijelentés ez, de így működik. Tehát Bidam jelleme akkor is vonz, ha nem egyértelműen pozitív vagy negatív. Sőt, csak ezért vonz, a titok, ami körül lengi és a kiszámíthatatlansága,na meg a vonzó fekete, hosszú haj, villogó szempár sem hagy hidegen. Az életben is a rossz fiúkat tartom vonzónak, de nem hagyom, hogy elgyengüljek tőlük, mindent a szemnek elve működik.Nem vagyok tipikus szingli, mert van párom, de akkor sem élnék vele egy háztartásban, ha köteleznének rá. A boldog párkapcsolat titka, szerintem, a kellő távolság, a kellő tolerancia a párom részéről a szeszélyeimet illetően , hasonló érdeklődési kör, és viszonylag nagy korkülönbség és legyen legalább olyan kényelmes anyagi háttere, mint nekem. Ez nálunk hét éve működik.Természetesen van úgynevezett “életem nagy szerelme” is, húsz éve kezdődött. Ő nem nősült meg, én pedig nem megyek férjhez.Mivel nagyon egyformák vagyunk, nagy drámák voltak közöttünk, így megegyeztünk, hogy másokat rongálunk, mi pedig a következő életünkben folytatjuk a szerelmet. Megérzem, ha baja van, ha beteg, ha rossz kedvű, pedig Ő Bp-en él,de a szülővárosa és néhány ingatlanjának helye az a vidéki város, ahol én is élek.Ő pedig szó nélkül cipeli a bőröndömet és fogja a kezemet Bp-ig – jaj olyankor megáll a világ és az idő körölöttünk -, ha a páromhoz utazom az osztrák-magyar határ szélére.A Keletiben egy búcsú csók még, és minden megy tovább. Ezt csak azért írtam le, mert Elhaym észrevette, hogy vonzódom a drámákhoz. Bár az én életem nem az, mert a sors mindent megadott, amitől egy nő boldog lehet, de azért tény, hogy rajongok az olyan filmekért, amelyekben különös szerelmi kapcsolatok vannak. A Shilla is ilyen, Bidam, Yusin és Dokman szerelme is lenyűgözött, amikor kezdett kibontakozni a hármas szerelme. Szerintem is igaz, hogy baráti érzés nélkül nincs szerelem. Abban is egyetértek veletek, hogy Dokman és Bidam megérdemlik egymás szerelmét, hasonló jelleműek, kiismerhetetlenek, még egymás számára is, talán, mert volt valami az életükben, ami miatt igazán senkiben sem bíznak meg és ők maguk egy kissé bizonytalanok. Így könnyű őket egymás ellen fordítani a cselszővőknek. Yusin viszont ott áll élete végéig Dokman mellett, és én nem hiszem, hogy nincs közöttük egy különös vonzódás vagy szerelem.Az egy másik kérdés, hogy Yusin megnősült, tartozott ennyivel a családjának, a népének. Ezt abban az időben nemcsak a keleti népeknél rendezték így, de Európában is.Lucretia Borga többször is férjhez ment államérdekből és Napoleon is úgy házasította a testvéreit, hogy az elősegítse az ő érdekeit, a királyi házakról nem is beszélve. Na, most aztán sokat írtam. Ideje aludni küldeni a laptopomat. A jövő héten benézek hozzátok. Szép vasárnapot mindenkinek.

 141. Marianna Says:

  Ma vettem észre, hogy ha rámegyünk Orosz blogjára és ott a magyar felírat rovatra, akkor kész van a felírat javított változata mind a 62 rész. Én erre vártam mert eddig csak a 46. részig volt javítva. Most már az összes Shilla rész magyar felírata biztos klassz !!!!

 142. utw Says:

  Marianna, itt van a 2.Díjátadó felirata. Örülök,hogy kérted.

  A műsorvezetők Lee Hwi Jae és Park Ye Jin (Csonmjong hercegnő) beszélgetnek a Seondeok Királynő szereplőivel
  Műsorvezetők (MC) körbejárják az asztalokat – a SeonDeok Királynőhöz érnek
  Lee Hwi Jae: Most vessünk egy pillantást Park Ye Jin-re akinek közeli ismeretsége van ezzel a csapattal
  Park Ye Jin (Cheonmyeong hercegnő): Igen ez az a csapat amelyiket igazán annyira hiányolok
  Lee Hwi Jae: Most érünk ahhoz a csapathoz amelyikhez téged közeli ismeretség köt
  Park Ye Jin: SeonDeok Királynő szereplők hogy vagytok
  A közönség éljenez
  Lee Hwi Jae: Hello… kérem átadni a mikrofont
  Lee Hwi Jae: Méltóságteljesnek néz ki
  Go Hyun Jung (Misil): Én mindig méltóságteljes vagyok
  Lee Hwi Jae: Az este kellemes álomról álmodott?
  Go Hyun Jung: Nem egyáltalán nem álmodtam
  Lee Hwi Jae: Nem?… Az kár
  Go Hyun Jung: Az öltözete kellemesnek tűnik
  A közönség sikolt, Go Hyun Jung: Köszönöm….
  Lee Hwi Jae: Azt mondják hogy Unnie (nővér) igazán csinos… Úgy tűnik ma este sok rajongó van itt
  Lee Hwi Jae: Mi a neve a rajongóklubnak
  Lee Hwi Jae:  Go Gi Seon ( a rajongóklub nevének rövidítése)…. Szóljon egy pár szót hozzájuk
  Go Hyun Jung: Szeretlek titeket….  Köszönöm
  Lee Hwi Jae: Megértettem
  Go Hyun Jung: Helyes
  Lee Hwi Jae: Az ön jó eredményeit várom
  Go Hyun Jung: Rendben
  Lee Hwi Jae odafordul  Park Ye Jin-hez azért, hogy Yoo Seung Ho-ra (Csuncsu) célozgasson. – A fiad is itt van
  Park Ye Jin: Igen… de a drámában egyetlen egy jelenetben sem vagyunk együtt… Az én Csuncsu fiam itt van… Szia… fiam A
  közönség éljenez
  Yoo Seung Ho (Csuncsu): Hogy vagy?
  Lee Hwi Jae: Rápillantva, anyud hogy néz ki?
  Yoo Seung Ho: Igazán nagyon gyönyörű vagy… anyum
  Park Ye Jin: Én igazán tudom, hogy neveljem fel a gyermekemet, de itt úgy tűnik, hogy nem én neveltem fel személyesen
  A Seondeok Királynő szereplők nevetnek
  Lee Hwi Jae: A kettőtök közt teremtődő kapcsolat igazán különös és ez nem lehet anya és fiú közötti kapcsolat
  Park Ye Jin: A fiamra nézve a szívem is felkavarodott, ez olyan különös?
  Lee Hwi Jae: Talán nem az?
  Park Ye Jin: De az.
  Lee Hwi Jae: Seung Ho, hány éves vagy most az idén?
  Yoo Seung Ho: Most 18 éves vagyok
  Lee Hwi Jae: Épp most kevertem össze mindkettőtök – Yoo Seung Ho (Csuncsu) és Lee Seung Hyo (Alcson) – nevét
  egymással
  Park Ye Jin: Igen
  Lee Hwi Jae: Ma este lesznek néhányan akinek a nevét összekeverhetjük, itt van Yoo Seung Ho és Lee Seung Hyo és ….
  velünk szemben van Kim Nam Gil (Bidám). A közönség éljenez
  Lee Hwi Jae: Van úgy, hogy az iskoláslányok Nam Gil Oppa-nak (apa) neveznek, az eszem szerint úgy gondolom, hogy ez
  idősebb Kang Nam Gil-re vonatkozik. Lee Hwi Jae odanéz a távolabb ülő Kang Nam Gil-re aki nevet. (Idősebb Kang Nam Gil szintén színész és díjat fog kapni) Nem tudom miféle sugalmazás és ösztönzés, hogy így alakítja az új korszakot… Sajnálom… Hyungnim (bátyám)  sohasem szándékoztam kimondani ezen a módon. 10 éves lányok Nam Gil Oppa-nak szólítják ez igazán meglepetés számomra…Akarom mondani… Hyung Nim (bátyám) aki kiderül Kim Nam Gil…
  Visszafordul Kim Nam Gil-hez.Sajnálom… Egy erős divatáramlat hullámot lovagolsz meg.
  Kim Nam Gil (Bidam): Bocsánatot kérek idősebb Kang Nam Gil-től. (Meghajol Kang Nam Gil-felé)
  Lee Hwi Jae: Milyen  a közérzeted?
  Kim Nam Gil: Most még mindig nem annyira világos, a dráma csak mostanában ért véget és hogy nagyon szerető tömegek
  fogadtak el, minden köszönök a drámát létrehozóknak és szereplőknek hogy együtt mentünk át sok nehézségen
  Lee Hwi Jae: Igen, értem… Igazán még mindig olyan nagy a feszültség?
  Park Ye Jin: Igazi tréfacsináló volt néha, azonban most neki kell dicsérni a mai este légkörének kisugárzó hatását, ne legyen
  Bidam alakítója kimerült ma este
  Közönség éljenez. Park Ye Jin: Figyelj az éljenzésre ez az igazi udvariasság
  Lee Hwi Jae: Uhm Tae Woong (Jusin) te mindig tiszteletreméltó és igazságos vagy amilyennek nem kellene lennünk interjú
  nélkül… Miután a dráma befejeződött, milyen érzés?
  Uhm Tae Woong (Jusin): Igen … Ez nagyszerű és frissítő
  Lee Hwi Jae: Nem érzel egy kis szomorúságot
  Uhm Tae Woong: A hajam le lett vágva így felfrissültnek érzem magam. Eltűrtünk és átéltünk forró nyarat és hideg telet bár ez
  nehéz de érdekes volt
  Lee Hwi Jae: Park Ye Jin milyen volt a drámában.
  Uhm Tae Wong: Nagyszerű
  Lee Hwi Jae: Igen… nem volt olyan jó a kapcsolatotok, vagyis miért pártoltál át tőle
  Park Ye Jin: Mert az én részem korábban végetért a drámában, különben is a drámában nem ténykedtem vele mint párral
  Lee Hwi Jae: Milyen kár… Ma este, kezdés előtt szeretnél hallani gratulációt, álmodtál erről az álomról?
  Uhm Tae Wong: Nem, nem álmodtam
  Lee Hwi Jae: Őfelsége  az Uralkodókirálynő Lee Yo Won (Tokmán) középen ül.
  Park Ye Jin: Seon Deok Királynő… Szia
  Közönség sikít Lee Yo Won
  Lee Hwi Jae: Ennek sok rajongónak kellett lenni, összehasonlítva melyik kié Park Ye Jin és Lee Yo Won közt
  Park Ye Jin(Csonmjong): Óh…(Kikerüli a kérdést) Lee Yo Won-nak velem együtt van egy rendbe tenni való pontja, az a dolog a férfival (Jusin) kapcsolatban. Azt mondtam nekik mindkettőjüknek, hogy halálukkor legyenek boldogok, hiszen  még az  én halálom oka is emiatt volt, végül ő a folytatást Bidammal fejezi be és azt mondja szereti Bidamot?
  Lee Hwi Jae: Miért, ez történt?
  Lee Yo Won (Tokmán): Nehéz elmondani? Úgy tűnik, hogy 10-szer is üldözöl egy lányt, és hogy sohasem a lány az akit nem üldözhetsz. Bidám nem hagy fel az üldözéssel és végül Tokmánnak meg kell adni magát.
  Lee Hwi Jae: Ennyi?
  Lee Yo Won: Igen
  Lee Hwi Jae: Jó lett volna az ha folytatod az üldözést?
  Park Ye Jin: Ha folytatom az üldözést az én részem túl rövid lett volna
  Lee Hwi Jae: A drámában Go Hyun Jung (Misil) meglehetősen felháborítónak tűnik, őszintén szólva érzi-e, hogy van valami Go Hyung Jung-ban magában azokból a jellemvonásokból
  Park Ye Jin: Óh?…
  Lee Hwi Jae: Van….
  Park Ye Jin: Úgy tűnik van, de azt érzem, hogy ezek jó jellemvonások, hogy a kifejezésmódnak olyan sok változata jött
  tiszteletre méltó kolléganőmtől (Senior), hogy úgy érzem inkább barátságosnak tűnik, és ha én majd képes leszek pontosan így teljesíteni mint rangidős kolléganőm, (Senior) az nagyszerű lesz  
  Go Hyun Jung (Misil): Lee Hwi Jae kifejezésmódja viszont nem tűnik túlságosan jónak. Nevetést kap a közönségtől.
  Go Hyun Jung: Ideges lett? (rangot tesz hozzá jelzőként)
  Lee Hwi Jae: Sajnálom… Ön csak ideges lett?  Milyen mondatot lehet kimondani élő műsorban… Miért beszélt hozzám rangot
  használva jelzőként? (Egy tiszteletteljesebb beszédmódra vált)
  Go Hyun Jung  mik a különbségek a szerepének személyisége és ön között, hasonlóságot nem szükséges említenünk, mik a
  különbségek
  Go Hyun Jung: Nem mindig viselhetek ahhoz hasonló arcfestést minden nap, ez a különbség
  Lee Hwi Jung: Jól aludt? Közönség: Csinos vagy kifestés nélkül is.
  Go Hyun Jung: Nem mindig alszok jól
  Lee Hwi Jae: Rajongói klubja és ön úgy tűnik, hogy ugyanazokat az idézeteket használja… “Nem tehetek festést magamra…
  kifestés nélkül is csinos vagy”
  Park Ye Jin: Én már láttam őt korábban kifestés nélkül és igazán csinos volt
  Lee Hwi Jae: 17 évvel ezelőtt találkoztam vele az MBC folyosóin és a testéből áradó kisugárzás benne volt jelenlétében
  Rajongók: Fehéren fénylik mint a tej… Go Hyun Jung. Go Hyun Jung nevet az idézett soron. Lee Hwi Jae padlóra rogyik
  hallva a szirupos idézetet.
  Go Hyun Jung: Köszönöm szépen
  Lee Hwi Jae: Ön vezeti személyesen a rajongói klubokat?……. Fehéren fénylik mint a tej…Go Hyun Jung. Itt ma mindenki ennek az eseménynek a végére vár, hogy meglássa ki melyik díjat fogja kézhez kapni.
  Go Hyun Jung: Igen.
  Lee Hwi Jae: Én nem vagyok ideges.
  Go Hyun Jung (nevet): Sajnálom

  Mellékszerepben Ragyogóan  Játszók Díja: Ahn Gil Kang (Csilsuk), Seo Young Hee (Szohva)
  Díjátadók: Shin Eun Jeong és Park Sang Myeon 
  Park Sang Myeon: Hello! Park Sang Myeon vagyok.
  Shin Eun Jeong: Hello! Shin Eun Jeong vagyok
  Shin Eun Jeong és Park Sang Myeon meghajol a közönség felé, taps.
  Park Sang Myeon: Ez van mert Shin Eun Jeong említette, hogy ő volt a múlt évi nyertese ennek a díjnak ezért ebben az évben ő
  lesz a díjátadó, és nem volt esélyem rá, hogy visszautasítsam, tehát jöttem vele együtt mint a párja, de most a színpadon nem csak  mi ketten vagyunk, hanem jelen van egy további személy is. Park Sang Myeon mutat Shin Eun Jeong hasára, hogy jelezze bizony ő gyereket vár
  Park Sang Myeon: Ő az a személy és nem más odabenn. Shin Eun Jeong inkább félénk ahogy a közönség éljenez
  Park Sang Myeon: 2 évvel ezelőtt a “Dae Wang Sa Shin Gi” című drámában játszottam Baek Hu szerepét, ennek eredményeként találkoztam a nekem szánt szereplőtárssal a gyönyörű Shin Eun Jeong-al és ma házasok vagyunk. A következő év, egybeesés nélkül, Baek Hu-nak (Fehér tigris) az éve lesz, és nyilvánvaló, hogy gyermekünk a következő évben születik meg
  Shin Eun Jeong: Nagyon köszönöm… A múlt évben kaptam egy díjat itt, igazán boldog voltam, ma este itt állok a férjem mellett és együtt a gyerekünkkel, ez olyan lelkesítő érzés, hogy hárman vagyunk az átadói a Mellékszerepben Ragyogóan Játszók Díjának ma este, fogadják el tőlünk legmélyebb és legőszintébb jókívánságainkat
  Park Sang Myeon: Mielőtt gyermekünk megszületik adjuk át a díjat először. Shin Eun Jeong nevet
  Park Sang Myeon: Először is bejelentjük a  Mellékszerepben Ragyogóan Játszók Díja  megajándékozottait. Park Sang Myeon
  kinyitja a borítékot
  Park Sang Myeon: a 2009-es MBC Dráma Díjak közül a Mellékszerepben Ragyogóan Játszók Díja  jutalmat kapja,  
  Seon Deok Királynő: Ahn Gil Kang és Seo Young Hee… Gratulálok mindkettőjüknek. Shin Eun Jeong: Gratulálok!
  Ahn Gil Kang (Csilsuk) és Seo Young Hee (Szohva) fellépnek hogy átvegyék a díjakat
  Park Ye Jin: Gratulálok! A Seon Deok Királynőből Seo Young Hee egy kijelölt anyát Szohvát játszik, Ahn Gil Kang játssza a
  Misil mögötti szereplőt Musa Csilsukot, aki mindig készen áll Mishil oldalán, Szohva és Csilsuk együttes, balsorsú, végzetre rendelése miatt volt az, hogy ezek a díjak hozzájuk kerültek
  Park Sang Myeon és Shin Eun Jeong átnyújtja a díjat és a virágot  Ahn Gil Kang és Seo Young Hee-nek, Park Sang Myeon
  átöleli Ahn Gil Kant.
  Seo Young Hee lép a mikrofonhoz. Seo Young Hee: Igen… Nagyon köszönöm… Seo Young Hee vagyok.
  Hangja mélyebb mint akit ő alakított a Seondeok Királynőben, elegánsan van felöltözve, a közönség ünnepel
  Seo Young Hee: Ez azért van mert 2009-ben mindig úgy voltam nevezve mint aki Tokmán anyja, ezért mindenekelőtt
  szeretnék bemutatkozni a saját nevemen. 2009-ben a a Seon Deok Királynő dráma forgatása közbe sok kiváló embernek lettem bemutatva. Mind Park Hong Gyunnak és Kim Geun Hongnak és a gyártásban részt vevő személyzetnek, akik keményen dolgoztak ezen a drámán, és azoknak a szereplőknek akik itt vannak, és azoknak akiket nem tartottak képesnek arra, hogy itt legyenek. A szerencsésebb sorsúak azok, akiknek köszönhetően itt állok ma este. A dráma forgatása nagyon nehéz volt.
  Anyának és Jininek azt kívánom legyenek boldogok a következő évben. Nagyon szépen köszönöm   
  Ahn Gil Kang lép a mikrofonhoz.
  Ahn Gil Kang: Nagyon köszönöm. Mindenekelőtt hálás köszönetem a két rendezőnek Park Hong Gyunnak és Kim Geun Hongnak, akik lehetővé tették számomra, hogy játsszak a SeonDeok Királynőben, miután említettem, hogy nehézségeim vannak a párbeszédes jelenetek megjegyzésében, és arra kértem őket írassanak rövidebb párbeszédes jelenetet amennyiben lehetséges. Az én párbeszédes jeleneteim kisebb részekből állnak és hálás köszönetem ezért a két forgatókönyvírónak Park Sang Yeonnak és Kim Young Hyunnak. A SeonDeok Királynő forgatása közben született meg  másodszülött fiam és az utolsó forgatási napon történt a szülés. A feleségem egészsége nem volt jó,   ami miatt aggódtam,… hogy ő mindig támogatott engem, amit ezúton is köszönök neki.  Az idősebb lányom azt mondta a szomszédoknak, hogy az apja igazán utálatos, és hogy az anyjára akar hasonlítani ha felnő, utána meg a frissen született második babára, bár a kicsi nincs jól, reméljük jobban lesz nemsokára és hogy hazaeresztik a kórházból. A Szöuli Egyetemi Kórház doktorainak akik a szükséges egészségügyi gondoskodást nyújtják családom számára, méltánylásom és köszönetem. Utána szüleimnek, hogy jól fogom végezni a dolgom. Apám nem fogadta el és nem ismerte el a színjátszást mint rendes foglalkozást… Apám, most kaptam kézhez egy díjat, kérem az elismerését ha lenne szíves! Nagyon köszönöm. 

  Jun Noh Min (Szolvon) és Hong Eun Hee  a díjátadók a “Ragyogóan Játszók Díja” komoly dráma kategóriában.
  Hong Eun Hee azt mondja neki, hogy a Seon Deok Királynőben Szolvon nagyon megnyerően játszik és hogy megfogta a hölgyeket körülötte, akik mind izgatottá váltak, és kérdezték milyen Jun Noh Min személyesen. Jun Noh Min megkérdezte, hogy mi volt az ő válasza. Hong Eun Hee azt mondja, hogy Jun Noh Min szemei és hangja nőket elgyengítők. Jun Noh Min azt mondja, hogy hölgytársa nem követte megfelelően a forgatókönyvet és ez idegessé teszi őt. Hong Eun Hee kérdezi, hogy mi a válasz  Jun Noh Min  családjában. Jun Noh Min mondja, hogy mostanában a felesége meglehetősen különleges szerepet játszik. Hong Eun Hee kérdezi, miért. Jun Noh Min elmagyarázza, hogy felesége most minden nap úgy cselekedik mint Misil. (Jun Noh Min-nek a felesége Kim Bo Yun színésznő és egy fiuk van) Hong Eun Hee mondja, hogy ez biztosan nehéz lehet a számára, amivel Jun Noh Min egyetért, hogy valóban az.

  Legjobb Pár Díj: Lee Yo Won (Tokmán) és Kim Nam Gil (Bidám) 84.4 %   szavazattal
  Díjátadók:  Ahn Gil Kang (Csilsuk) Seo Young Hee (Szohva)
  Ahn Gil Kang: Hello! Csilsuk vagyok
  Seo Young Hee: Hello! Szohva vagyok
  Ahn Gil Kang: Épp most fogadtuk el a díjat most pedig átadunk egy díjat. Először szeretnék köszönetet mondani a megrendezőnek, aki lehetővé tette mindkettőnk számára, hogy díjat adjunk át együtt, bár a drámában sohasem az volt a sorsunk, hogy együtt legyünk, hálás köszönetem.
  Seo Young Hee: Ebben az évben sok pár bukkant fel a drámákban, igazán kívánnivaló megtudni melyik közülük a legjobb pár,
  amire én is kíváncsi vagyok
  Ahn Gil Kang: Figyelj, nem kellemes dolog az, hogy a párbeszédeket kártyáról olvashatjuk? Seo Young Hee nevet
  Ahn Gil Kang: Seo Young Hee ha te egy kicsit tovább élhettél volna, akkor lehetőség lett volna arra, hogy mi legyünk az egyik
  jelölt erre a díjra
  Seo Young Hee: Elszomorító veszteség olyan korán meghalni. Seo Young Hee nevet
  Seo Young Hee: Sajnálom… Lássuk a  jelöltjeit Legjobb Pár Díj   kategóriának – amelyiket mi sohasem kaphatnánk kézhez…
  Először: Feleségek királynője Oh Jin Ho és Kim Man Joo
  Ahn Gil Kang: Feleségek Királynője Yoon Sang Hyun és Seo Woo  
  Seo Young Hee: Feleségek Királynője Chui Chul Ho és Lee Hye Young
  Ahn Gil Kang: Ékszeres Bibimbap Lee Tae Gon és Go Na Eun
  Seo Young Hee: Élvezd az életet Lee Tae Sung & Kim Yoo Mi
  Ahn Gil Kang: Végül Seon Deok Királynő Kim Nam Gil és Lee Yo Won  Közönség éljenez 
  Seo Young Hee: Lássuk ki a nyertese ebben az évben a “Legjobb Pár Díj”-nak, nézzünk a képernyőre
  Ahn Gil Kang: Nézzük az eredményt  A képernyőn: Seon Deok Királynő – Kim Nam Gil és Lee Yo Won 84.4%
  Seo Young Hee: Gratulálok! Ahn Gil Kang: Kim Nam Gil Seo Young Hee: Lee Yo Won
  Kim Nam Gil (Bidam) és Lee Yo Won (Deokman) feláll hogy átvegyék a díjakat
  Lee Hwi Jae: Gratulálok mindkettőtöknek
  Kim Nam Gil és Lee Yo Won átveszik a díjakat és a csokrokat  Ahn Gil Kang-tól és Seo Young Hee-től
  Lee Hwi Jae: 2009 MBC Dráma Díjak Legjobb Pár Díj….
  Park Ye Jin (Csonmjong hercegnő): Kérem az fogadóbeszédeteket!
  Lee Yo Won: Igen… Először szeretném megköszönni mindenkinek… Hmmm, hogy találkozott ezzel a nagy szereppel – a Bidáméval – amelyik egyedül képes arra, hogy nyertese legyen  a “Legjobb Pár Díj”-nak,  őszinte köszönetem azoknak a nézőknek, akik a Tokmán és Bidám páros miatt szívükbe vitték és dédelgették, hálás köszönetem. Nagyon szépen köszönöm.
  Lee Hwi Jae: Következő… Nam Gil Oppa (apa)
  Kim Nam Gil: Ez azért van mert ebben a drámában a Bidam és Deokman párosban, becsülettel szólva, sok minden volt ami
  nem lett megvalósítva, így aztán ezért, őszintén szólva, egy kis lelkiismeretfurdalásom van a forgatókönyvíró Park Sang Yeon és Kim Young Hyun-nal szemben hangoztatott csalódottságom miatt, remélhetőleg ez a díj kellő méltánylást adhat a következő tervezett drámához…   Kérlek ne értsd félre…  (ránéz Lee Yo Won-ra aki elneveti magát)  …én igazán boldog vagyok.  
  Szeretnék köszönetet mondani azoknak a nézőknek akik szerették SeonDeok Királynőt. Minden tőlem telhetőt megteszek. Nagyon köszönöm.
  Kim Nam Gil utal a SeonDeok Királynő folytatására, amin Lee Yo Won meglepődik, miután szerepük szerint már meghaltak a
  drámában
  Park Ye Jin: A Legjobb Pár Díj  Kim Nam Gil-hez és Lee Yo Won-hoz ment, a drámában kompatibiliseknek tűntek. Ma este rájuk nézve ahogy különböztek a stílusban, mégis kompatibilisek, ez igazán irigylésre méltó
  Lee Hwi Jae: A SeonDeok Királynő forgatás valóban megterhelő volt? Mindenki igazán érzékennyé vált
  Park Ye Jin: Én nem voltam a drámában egészen a végéig, azonban az a része amit én csináltam valóban megerőltető volt
  Lee Hwi Jae: Főleg Lee Yo Won-nak akinek (közben) filmezni is kellett egészen a végéig… az igazán nagyszerű és jól végzett (munka volt)

  Kiváló Színész Díj: Társgyőztes Kim Nam Gil (Bidám)  és Chui Chul Ho (Feleségek királynője)
  Díjátadók: Jo Min Gi (Dzsinpjong király) és Han Ji Hye
  Jo Min Gi: Hello! Jo Min Gi (Dzsinpjong király) vagyok
  Han Ji Hye: Hello! Han Ji Hye vagyok…
  Han Ji Hye: Jo Min Gi a múlt évben te voltál a nyertese a Kiváló Színész Díj-nak az Édentől Keletre -ért, mivel jöttél ebben az évben
  Jo Min Gi: Az Édentől Keletre-ben igazán borzasztó apa voltam. Ebben az évben két lányomat adtam férjhez, éltem gond nélkül  és szabadon. Han Ji Hye milyen a tiéd akkor.
  Han Ji Hye: Filmtervekben voltam
  Jo Min Gi: Igen remélem Han Ji Hye visszatér a televíziós drámatervekhez, Han Ji Hye kiváló alakítását képernyőn látni, ezt
  meg fogjuk várni.
  Han Ji Hye: Köszönöm
  Jo Min Gi: Jelentsük be először a Kiváló Színész Díjat… Először azt látjuk, hogy kik a jelöltek
  Han Ji Hye:
  SeonDeok Királynő… Kim Nam Gil
  Legendáink Barátai… Kim Min Jung 
  SeonDeok Királynő… Jun Noh Min 
  Feleségek Királynője…Chui Chul Ho
  Legendáink Barátai…Hyun Bin
  Jo Min Gi: Igen az összes színész jól teljesített. 2009 MBC Dráma Díjak Kiváló Színész Díj, kérem a nyertest, Han Ji Hye
  jelentsd be a győztest 
  Han Ji Hye kinyitja a borítékot
  Han Ji Hye: Igen… hadd jelentsem be azt… 2009 MBC Dráma Díjak Kiváló Színész Díj… Gratulálok Kim Nam Gil-nek és
  Chui Chul Ho-nak
  Kim Nam Gil és Chui Chul Ho feljön átvenni a díjakat
  Lee Hwi Jae: Gratulálok mindkettőtöknek ma este a nyertes Chui Chul Ho és Nam Gil Oppa
  Park Ye Jin: SeonDeok Királynőben Kim Nam Gil játszotta Bidám szerepét, és Bidám naív és ártatlan ábrázolásával mély
  benyomást hagyott a nézőközönségben 
  Park Ye Jin olvassa Chui Chul Ho szerepét a Feleségek Királynőjében. 
  Jo Min Gi és Han Ji Hye átadja a díjat és a csokrot Kim Nam Gil-nek és Chui Chul Ho-nak. Jo Min Gi megöleli Kim Nam Gil-t    
  Jo Min Gi játssza Jinpyeong királyt a SeonDeok Királynőben. Kim Nam Gilt szalagcím idézi mint igaz szemeket
  Chui Chul Ho megy a mikrofonhoz
  Chui Chul Ho elmondja fogadó beszédét.
  Kim Nam Gil elmondja fogadóbeszédét.
  Kim Nam Gil: Mindenekelőtt elismerő köszönetem családomnak – szüleimnek és lánytestvéreimnek.  A történelem Bidám szerepe mögött akár létezett, vagy ha létezése nem bizonyított, de akkor is sok köszönet azért, hogy ez a szerep képes volt kialakulni a drámában, Kim Young Hyun és Park Sang Yeon forgatókönyvírók tollából. Azért, hogy Bidám szerepét jól eljátsszam forgatás közben, azt mondanám inkább naiv és gyerekes voltam, és hálás köszönet ezért mindkét rendezőnek Park Hong Gyun-nak és Kim Geun Hong-nak akik irányítottak a szerepemen keresztül.  A forgatócsoport  a drámát hideg időben is filmezte, ami nehéz volt a csoportnak, de köszönet nekik erőfeszítéseikért, a nézőközönségről való gondoskodásukért,  azért, hogy ilyen kiváló dráma legyen kihozva, és végül köszönet azoknak akik úgy hívnak, hogy “apa”. Közönség sikoltozik.

  Legjobb Dráma: SeonDeok Királynő (82,8% szavazat)
  Díjátadó: Uhm Tae Woong (Yushin) és Seo Woo
  Uhm Tae Wong megkéri  Seo Woo-t, hogy mutassa be önmagát Jeju nyelvjárásban. Uhm Tae Wong dicséri Seo Woo-t, hogy milyen vonzó az estélyi ruhájában aki olyan izgatott volt hogy 3 órát fordított a felkészülésre, és megkérdezte hol látszik vonzónak, Uhm Tae Woong mondta, hogy testének minden részén.  Seo Woo magyarázza, hogy Uhm Tae Woong megfelelő a Legkiválóbb Színész Díj-ra és reméli, hogy nyer, amivel az egyetért.
  Uhm Tae Woong és Seo Woo olvassa a Legjobb Drámát.
  A képernyő mutatja SeonDeok Királynő 82,8%
  Park Hong Gyun feljön a színpadra amit a Seondeok Királynő főasztala hatalmas nevetéssel kísér (valószínűleg a ruhája miatt)
  Park Hong Gyun átveszi a díjakat
  Park Hong Gyun: Először szeretnék köszönetet mondani azoknak a nézőknek akik a drámára szavaztak, arra, hogy mi nyerjük el ezt a díjat. 
  Park Hong Gyun vagyok a SeonDeok Királynő rendezője.
  2009-ben ezt a drámát számunkra megfelelő módon fogadták és szerették, és hogy ezzel a díjjal jutalmazták, ezért még egyszer köszönetet mondok önöknek.   A dráma elkészítése sok ember erőfeszítéseinek a gyűjteménye amit önök látnak és nem látnak.  A SeonDeok Királynő februárban kezdődött és egy nehéz, megerőltető 10 hónapos gyártási folyamaton ment keresztül. Elismerő köszönet mindenkinek az egyesített erőfeszítésre: a gyártástól, személyzettől és a szereplőktől. Ez a kitüntető díj önök között oszlik meg.  Még egyszer szeretném átadni köszönetemet a közönségnek. Remélem hogy a nézők folyamatosan szeretni fogják az MBC Drámát 2010-ben. Boldog Új Évet. Nagyon köszönöm.

  Legkiválóbb Színész Díj: Uhm Tae Woong (Kim Jusin), társgyőztes Yoon Sang Hyun-al (Feleségek Királynője)
  Díjátadók: Lee Mi Sook és Park Hae Jin 
  Lee Mi Sook: Hello! Lee Mi Sook vagyok 
  Park Hae Jin: Hello! Park Hae Jin vagyok
  Lee Mi Sook: A múlt évben én kaptam meg ezt a díjat, akkor abban a pillanatban nem éreztem magam olyan izgatottnak, mint
  amennyire ma este érzem. Most az átadása egy díjnak még idegölőbb mint a kézhezvétele
  Park Hae Jin: Bemutatja Lee tanár úr
  Lee Mi Sook: Ismerem a bemutatást…. természetesen… a múlt évben ő játszotta a fiamat… a biológiai fiamat. Park Hae Jin mi
  volt veled ebben az évben?
  Park Hae Jin: Az a munka amelyikben voltam befejeződött, jelenleg pihenek. Nézem Lee tanár úr filmjét
  Lee Mi Sook: Ah! Együtt itt Go Hyun Jung-al… nagyszerű dolog találkozni mindenkivel… Ennek eredményeként be kellene
  jelentenünk a győztest
  Park Hae Jin: Először a színész kategóriában… nézzük a jelölteket. Lee Mi Sook válogat a borítékok közül
  Lee Mi Sook: Színész… bocsánat…egy pillanat
  A képernyő mutatja a jelölteket
  Lee Mi Sook: Legkiválóbb Színész Díjazottak….
  SeonDeok Királynő Uhm Tae Woong  
  Feleségek Királynője Yoo Sang Hyun 
  A Hős…. Lee Jung Gi…
  Ezek kiváló drámák. A boríték felbontása izgatottá tesz. Lee Mi Sook felnyitja a borítékot   
  Lee Mi Sook: 2009 A Legkiválóbb Színész Díj nyertesei Uhm Tae Woong és Yoon Sang Hyun.
  Park Hae Jin és Lee Mi Sook: Gratulálunk 
  Uhm Tae Woong és Yoon Sang Hyun felállnak hogy átvegyék a díjakat
  Lee Hwi Jae: Gratulálok mindkettőtöknek. 
  Park Ye Jin: A SeonDeok Királynőben Uhm Tae Woong játssza Kim Jusin szerepét aki igazságos és hűséges 
  Park Ye Jin felolvassa Yoon Sang Hyun alakítását a Feleségek Királynőjében.
  Park Hae Jin és Lee Mi Sook átnyújtja a díjakat.
  Uhm Tae Woong megy a mikrofonhoz
  Uhm Tae Woong:  Nagy tisztesség és izgalom volt eljátszani Kim Jusint a SeonDeok Királynőben, és most  kézhez kapni egy díjat ezért, ez igazi boldogság. Ez a díj egy ösztönzés azért az erőfeszítésért amit nyújtottam, hogy ezt a díjat jóváhagyja a Seondeok Királynő összes szereplője és személyzete, akik tűrték a forró nyarat és a hideg telet, és a forgatókönyvíró aki írta ezt a szerepet. Köszönet a eligazító-személyzetnek akik filmezés közben azt mondták úgy nézek ki mint “apa”, szeretnék köszönetet mondani, hogy jelenleg is forgatnak egy filmet ebben a hideg télben Korea legnagyobb énekes-színésznőjének Uhm Jung Hwa-nak a filmjét, és végül nagyrabecsülő köszönetem anyámnak, aki most televízión keresztül néz, azért hogy forgatás közben neki kellett gondoskodni gyermekeimről, a gyerekek kedvence, anyám… köszöntöm őt… szeretlek. Ez a kézhez kapott díj az, ami miatt igazán boldog és izgatott vagyok. Nagyon köszönöm. (Uhm Jung Hwa nővére Uhm Tae Woong-nak)
  Yoon Sang Hyun fogadóbeszéde..

  A Legkiválóbb Színésznő Díj: Lee Yo Won (Tokmán)  (SeonDeok Királynő)
  Lee Mi Sook: Park Hae Jin a múlt évben te kaptad meg a Fiatal Színész Díjat  
  Park Hae Jin: Igen 
  Lee Mi Sook: Folyamatosan és keményen kellene dolgoznod azért, hogy elnyerd a legkiválóbbak díját
  Park Hae Jin: Minden tőlem telhetőt megcsinálok. Gratulálok mind a két győztesnek. Folytassuk a következő díj bemutatásával ez pedig a Legkiválóbb Színésznő Díj. Először nézzük a képernyőt
  Park Hae Jin:
  SeonDeok Királynő… Go Hyun Jung
  Feleségek Királynője…Kim Nam Joo
  Fehér tanyák… Shin Eun Gyong
  SeonDeok Királynő…Lee Yo Won
  Bejelentjük a nyertest. 2009 MBC Dráma Díjak Legkiválóbb Színésznő Díj. Közös győztes van gratulálunk mindkettőjüknek… Kim Nam Joo és Lee Yo Won 
  Lee Hwi Jae: Gratulálok
  Kim Nam Joo és Lee Yoo Won feláll hogy elfogadja a díjakat. Park Ye Jin felolvassa Kim Nam Joo alakítását a Feleségek Királynőjében.
  Park Ye Jin: Lee Yon Won alakította Korea első Uralkodónőjét SeonDeok Királynőt, olyan nagy vonzerővel és értelmességgel,
  ami a nézőközönséget elbűvölte, megbabonázta
  Lee Mi Sook és Park Hae Jin megajándékozza Kim Nam Joo-t és Lee Yoo Won-t. Lee Mi Sook megöleli Kim Nam Joo-t
  Kim Nam Joo elmondja fogadóbeszédét.
  Lee Yo Won elmondja fogadóbeszédét
  Lee Yo Won: Nagyon  köszönöm. Rangidős (Senior) kolléganőm Kim Nam Joo megindító köszönő beszédet tartott. Az én beszédem tartalmában ezen a vonalon folytatódik. A SeonDeok Királynő drámasorozat filmezése közben nagyon magabiztos voltam, de ahogy a film előrehaladt, a magabiztonságom megfogyatkozott, mert sok fontosságra irányuló nyomást kaptam kívülről és belülről egyaránt. Bár voltak idősebbek öregebbek körülöttem, azonban a forgatás fárasztó és kimerítő volt, és  
  volt néhányszor amikor igazán fel akartam adni az egészet, de köszönöm azoknak az embereknek akik segítettek kitartani folyamatosan egészen a legvégéig. A rendezők Park Hong Gyun és Kim Geun Hong, a forgatókönyvíró,  és azok az emberek akik hat hónapon keresztül eltűrték hangulatomat, a csapatvezető Kim, So Min és Hye Won, sajnálom és köszönöm. Fimforgatás közben soha egyetlen alkalommal sem veszítettem el a nyugalmamat, de ennek a drámának a forgatása közben kifakadtam, anélkül, hogy észrevettem volna a személyzettel szemben, valóban sajnálom. Igazán nagyrabecsült köszönetemet adom az engemet 10 éve kezelő személyzetnek, utána családomnak, és őszintén köszönöm nekik. Hálás köszönetem a gondoskodásért és aggódásért hogylétem felől apósomnak és anyósomnak, és hálás köszönetem szüleimnek. Igazán köszönöm a nézőközönségnek akik miatt SeonDeok Királynő ilyen jó fogadtatásban részesült. Nagyon szépen köszönöm.

  Daesang (Nagydíj): Go Hyun Jung (Misil)
  Díjátadó Oh Gi Young az MBC elnöke     
  Oh Gi Young köszönetet mondott a színésznek és színésznőnek akik bejelentették az emlékezetes drámákat, Boldog Új Évet kívánt és még jobb munkát remél a következő esztendőre azért hogy a koreai dráma kijusson a világba
  Oh Gi Young kinyitja a borítékot
  Oh Gi Young: 2009 MBC Dráma Díjak Daesang (Nagydíj) megy SeonDeok Királynő….Go Hyun Jung
  Lee Hwi Jae: Gratulálok Park ye Jin: Gratulálok
  Go Hyun Jung és Kim Nam Gil összecsapják tenyerüket. Go Hyun Jung megy, hogy átvegye a díjat az MBC elnökétől
  Park Ye Jin:A SeonDeok Királynőben Go Hyun Jung játszotta Misil szerepét aki törekvő volt, választékosságával megragadó,
  ez hagyta a legmélyebb nyomot a nemzetben
  Go Hyun Jung átadja a díjakat
  Lee Hwi Jae: Köszönjük az elnöknek…. Lee Hwi Jae: Kérem mondja el fogadóbeszédét
  Go Hyun Jung: Nagyon köszönöm. Sok hazugságot mondtam, felindultam hangulattól függőn. Úgy tűnik hogy Misil itt van.
  2009-ben volt mikor rávettem magam, hogy eljátsszam Misil szerepét a Seondeok Királynőben, lehet mivel ez volt az első alkalom, hogy krónikatörténetben játszom, ez idegölő volt, és a feszültség felhalmozódott. Köszönöm mindenkinek aki megajándékozott ezzel a díjjal.  A dráma kezdetének forgatása közben a forgatókönyvírónőnek Kim-nek az édesapja meghalt.
  Mikor távoztam a sorozatból ugyancsak a forgatókönyvírónő Kim kért meg arra, hogy álmodjak attól fogva előre. Nagy volt az ereje a két rendező Park Hong Gyun és Kim Geun Hong erőfeszítésének. Gondolok az egész forgatócsoportra és a családomra.
  Minden tőlem telhetőt megteszek. Köszönöm… Köszönöm szépen
  Lee Hwi Jae próbálja kérni rá, hogy hosszabbítsa meg fogadóbeszédét de Go Hyun Jung-nak nincs több mondanivalója

  Megjegyzések a koreait angolra fordítóktól.
  A SeonDeok Királynő valóban megérdemelte a díjaratást a díjátadón. És ugyancsak adott turista terveket Gyeongsang-ba.
  Mi szintén elhatároztuk, hogy következő látogatásunkat Koreában Gyeongju-ba tesszük.
  Mind Go Hyun Jung és Lee Yo Won bocsánatot kért hangulatkitöréseikért, mivel a feszültség és a nyomás a nézettség miatt béklyóba zárta őket.

  • Zsuzsianyu Says:

   Köszönöm …és még egyszer köszönöm…nagy élmény volt …kétszer is elolvastam….milyen másképp… élnek mint Mi.itt…… Európában…. …

  • Cirmolán Says:

   Kedves utw!
   Ezt a fordítást is köszönöm szépen!

 143. kisvirag Says:

  Nagy élmény volt olvasni a fordítást. Köszönet érte!!!!
  Nagyi! Boldog születésnapot kívánok, sok szeretettel. Valamint az összes Kosnak és nem Kos szülöttnek is küldöm a virtuális ölelésemet. Én is Kos vagyok, (kedden születtem) annak minden tipikus jegyével. Holnap veszek is magamnak egy tortát, fölszeletelem és gondolatban elképzelem, hogy mindannyian itt ültök velem, körben egy asztalnál. Mint Sillában.

 144. nagyi 68 Says:

  Szervusztok!

  UTW , megint nagyot dobtál! Az az igazság , hogy neten kóborlás közben belebotlottam ezekbe az oldalakba, de a forditóba nem tudtam berakni.Csak találgatni, pár ismert szóból következtetni próbáltam.

  Kisvirág, köszi a “szülinapi bulit”! De hivd meg UTW- t is, (április 5,) és Lee Yo Wont Deokman), mert emlékezetem szerint ő is Kos!
  Köszönöm a biztatást tőletek is, mert elvileg és gyakorlatilag egyaránt – a művészet mindig jelbeszéd, az alkotónak szándéka az értelemre és az érzelemre hatni, a keleti holisztikus világszemlélet szerint pedig ez természetes, a Shillánál pedig kiemelten az.

  Shilla nevének ELSŐ KÉT JELENTÉSE: nos, pont ez a rész inditotta el ezoterikus fantáziámat, a március 5-i bejegyzésben.Viszont csak az öszegzést irtam le, a részletek:
  Első jelentés a vas.
  Jusin: igen ,északról jött vaskori nép leszármazottai vagyunk.
  Deokman: tehát vas, erő, erősitsd meg a királyságot.

  Második jelentés valami újjal van kapcsolatban.Fogadd az újitásokat.
  Jusin: az idegeneket.Mi is idegenekként érkeztünk, új kultúrát hoztunk, és ezzel együtt minket választottak meg uralkodónak.
  Deokman: tehát idegen népek kultúrájával is erősitsd a …

  A végeredmény: ezekkel együtt szőjj hálót a négy égtájra: azaz erősitsd meg az országot, fogadj be új népeket és kultúrákat, s ezzel egyesitsd a három hant.

  Deokman ettől nő Seondeok királynővé – a JÓMINŐSÉGŰ VASAT a földművelőknek is rendelkezésre bocsátja, kitalálják a VETÉSFORGÓT, hogy a PILLANGÓSOK NÖVELIK A TALAJ TERMŐKÉPESSÉGÉT, a magasabb terméshozamok gazdaságilag megerősitik az országot.

  ÉPIT A GAJAIAKRA – azaz bevonja és kultúrájával együtt be kivánja őket olvasztani, azaz elkezdi a NEMZETTÉ VÁLÁS folyamatát

  S mivel KIVÁLÓ TAKTIKUS és STRATÉGA – minden lépése logikus, és a POLITIKA MÁIG ÉRVÉNYES SZABÁLYAIT alkalmazza.

  Tehát – bocsássatok meg, egyáltalán nem hasonlitanak döntései Bidaméra, akit a haldokló Szohvon is figyelmeztet: nem irányithatnak egyetlen ember iránt érzett érzelmeid.

  A koronázás, és a “ráadás” rész közt, eltelt több mint egy évtized. Deokman, fentiek alapján uralkodik, az “ellenállás” pedig – működget.Semmi komolyabb nem történik addig, mig a hős Jusin győzelmei miatt nem kezd B. félni, hogy háttérbe kerül.A “Jusin serege” hallatán pedig újra túláradnak érzelmei.Jusint kivánja támadni, s ezért ürügyül használja az “ellenállást”.
  A gajaiak újra “kirekesztetté” válnak, az pedig törvényszerűség, hogy a kirekesztett ellenséggé válik, az ellenállás pedig föllángol.S mindez akkor, mikor az országot külső veszély fenyegeti.
  Deokman tehát csak Bidam – és e törvényszerűséget nem ismerők számára lép váratlant- valójában úgy Jusin, mint a Shilla-gajai egység megtartása érdekében a legzseniálisabb és nagyon bátor lépést választja, mikor visszahelyezi őket, sőt, kiemeli a bizalmával. És ez egyben az egyetlen logikus és politikailag lehetséges megoldás a már megteremtett egység és a későbbi győzelem érdekében.Hisz mikor Jusin újra csatába megy, a gajaiak szerepe döntő a győzelemben.(Ld. a messzehordó ijjpuskák)

  Bocsássatok meg, nem szeretnék nagyképű lenni, de bár kis senki vagyok, de tanultam, és gyakoroltam is a politikát- hiszen sokféle van.
  A társadalompolitika szabályai pedig úgy tűnik ezer évnél is idősebbek, s pl. egy autópálya vagy ipari létesitmény megvalósitásánál is ezzel kellene kezdeni, nem pedig a későbbi tiltakozókat tenni felelőssé a meghiúsitott beruházás végett.

  Egyébként úgy Jusin, mint idővel Csun-CSu is, tökéletesen veszik a lapot, mindig folytatni tudják Deokman gondolatait, indokolni tudják tetteit.Az ellentáborban is vannak akik értik, mig él Solvon az.
  Később már ez kevésbé működik, a kereskedő bár agyafúrt, de nem Deokman könyveiből tanult.
  Mikor D. bejelenti, hogy hozámegy B-hoz, de egyben elveszi a katonai hatalmukat, már csak az árulással tudnak lépni ellene.
  Egyébként D. és J. ezt is szépen megbeszélik, mikor J. gratulálni megy.

  Nos, még egy könyvet a végére, és a keleti gondolkodást is jobban megértjük, mert ez is kell a filmjeik értéséhez: Berente Ági: Keleti gyógymódok kézikönyve – mert hogy épp a gondolkodás különbözősége a gyógymódok alapja.Pl: a gyógynövényekről agyalunk és: ők nem a hatóanyag, hanem a Jing és Jang jellemük alapján alkalmazzák, az étkezésben pedig – szintén alap az eü- hatás!

  Zsuzsianyúúúúúú! Hogy mit nem mondasz! Hát anyukám mindig sósborszesszel borogatta folyamatosan kibikacsitott bokáim,–aztán nem lehetett kapni —aztán elfelejtettem. Nos köszönöm, holnap elsántikálok a városba, és veszek.Persze, ha pihentetni tudnám, az sem lenne utolsó.

  Nos, álmodjatok szépeket !

  • Zsuzsianyu Says:

   Kedves Nagyi 68 ….a patikába nézd meg a sósborszeszt …de én emlékszem hogy… Dianna nevű….pálinka szerűvel is nagyikám boróogatott…fájós lábat …de ez még élelmiszer…boltba is kapható üdv ..Zsuzsianyu…és az Istenke Éltessen …szülinapod alkalmából….

 145. Margaret18 Says:

  Hú! Rengeteget írtatok, nem győzöm olvasni. Én is köszönöm a fordításokat, érdekesek, majd lassan-lassan szemezgetek belőle.
  Köszöntöm a Kosokat, nálunk is van néhány a családban.

 146. adal Says:

  KEDVES SZÜLETÉSNAPOS KOSOK !
  KEDVES MINDENKI !

  Több napos kihagyás után ismét itt vagyok Veletek (néhány koncert, az
  erre való készülés – próbák utazás és drága szüleim születésnapja :
  70 évesek lettek – Apuci febr.5-én Anyucim ápr.1-én és persze verset
  írtam a köszöntésükre. 🙂 Ezekre készültem és néha – néha benéztem
  Hozzátok, de ma bepótoltam minden fórumon a lemaradásomat !

  AZ ÜNNEPELTEKNEK – elsősorban, de az egész összetartozó
  BARÁTI TÁRSASÁGNAK is sok szeretettel küldöm jókívánságaimat : 🙂
  boldog, békés életet, jó egészséget a család és a barátok körében !
  Ajándékom a “virtuális ölelésen ” kívül egy kis segítséggel jut el itt
  Hozzátok (mert én sajnos nem tudom ide varázsolni mint Mara vagy
  Sznyegi ! 🙂 🙂 🙂 Kérlek segítsetek !
  Zenei keresgéléseim alkalmával találtam rá egy koreai énekesnő
  gyönyörű dalára – ami épp filmzene (Empress Chun Chu) Ezt küldöm
  MINDENKINEK !!! 🙂
  YOUNGOK SHIN Chunchu Taehu OST
  (türkiz és fehér függönyös dekoráció a színpadon, zenekarral
  énekel a kolléganő)

  Köszönet a fordításokért és az újabb magyarázatokért a Deokman
  Yusin Bidam témában!
  Nagyi 68 igazad van – a szerepformálással kapcsolatban szólítottál
  meg- Yusin UTW igaz ugyan, hogy zárkózottabb egyéniség , de
  színészi adottságai megvannak a más karakterek eljátszásához és
  mint egy szűrőn a saját egyéniségén keresztül mutat be más – más
  típusokat- ettől egyéni, maga a lélekábrázolás !DE két külön dolog
  a saját és az eljátszott karakter – lehet nagy különbség is !
  Pl. Helyey László aki a Mátyás király hangja, remek átélő, sziporkázó
  színész, civilben pedig gátlásos, visszahúzódó, bezárkózó egyéniség
  (egy közös fellépés alkalmával beszélgettünk erről).

  Még valami a google keresőbe ha beírjátok :
  UYGHURS IN HUNGARY vagy
  UYGHUR PIRAMIDS OF CHINA – érdekes dolgokat találhattok !!!
  Táncaik és sok portré sorozat is van mellette.

  Sok szeretettel – üdvözlök MINDENKIT – a d a l –

 147. Elhaym Says:

  Boldog szülinapot minden kosnak.

  utw: Köszi az újabb fordítást.

  adal : Te anyukád is ápr.1-én született? Enyém is, a mamám szintén. 🙂

 148. adal Says:

  Sznyegi – nagyon köszönöm a segítségedet, igen erre gondoltam! 🙂
  Elhaym – Isten éltesse Anyukádat és Mamádat születésnapjuk alkalmából !
  UTW – ismételten megköszönöm nagy munkádat – a fordításokat, nagy
  örömet szereztél sokunknak !
  Mindenkit szeretettel üdvözlök – a d a l –

 149. Marianna Says:

  UTW !!! Nagyon köszönöm, hogy felraktad a fordítást és annyira boldog vagyok, hogy mindenki szívesen olvasta rajtam kívül is.Mondtam én , hogy sikere lesz azok között akik még mindig itt lógunk 🙂

  Azt hiszem Adal javasolt zeneszámáva…amit Sznyegi egy karikacsapásra hopssz ide varázsolt nekünk ,minden szülinapos megtisztelve érezheti magát. Nagyon szép a dal és aki ezen a “bolog szülinapos” mindenki meg is érdemli! Akkor sok puszi minden ünnepeltnek 🙂

 150. Marianna Says:

  Ó a legfontosabbat majdnem elfelejtettem megkérdezni! Gyerekek az mi, hogy UTW azt nyilatkozta köszönet az anyukájának aki a forgatás alatt vigyázott a gyerekeire. Milyen gyerekeire??? A kutyáira? Mert a forgatáson volt valami kutya. Több is van neki és azt nevezi gyerekeknek? Jaj ne hagyjatok kétségek között!!!!

 151. Marianna Says:

  Azért amit meg Csilshuk mondott az meg engem úgy megrázott. Hogy a terhesség végén a felesége nem volt jól Most meg a kisbabát még ápolják az nincs jól. Remélem már jól vannak!!! Az is olyan aranyos volt tőle, hogy azt nyilatkozta ha Sohva tovább él ők kapták volna meg a legjobb páros díjat nem Deokman és Bidam.

  • Cirmolán Says:

   Mondjuk én Deokman-Jusin-nak adtam volna, bár igaza volt Csilsuknak, ha Sohwa tovább él, ők kap(hat)ják a díjat, de hát akkor miért ölte meg?

  • Sznyegi Says:

   Az is, hogy az édesapja nem fogadja el, hogy színész lett. Ez biztos nagyon fájó pont neki, ha egy ilyen díjátadón megemlítette.

 152. kisvirag Says:

  Szeretném mindenkinek megköszönni a születésnapi jókívánságokat! Silla és minden lakója annyira belopta magát szívembe, hogy már soha nem lehet ezt elfelejteni, mert hónapok óta itt vagytok nekem és már nem vagyok egyedül.

 153. nagyi 68 Says:

  Hát én is Deokman, Jusinnak adtam volna, de J igy is kapott….itt dijat, a sorozatban pedig nem gyűrűt, D. kardját. Ahogy az arcjátékát néztem, neki ez nagyobb volt, mint B.-nak a gyűrű.

  Marianna! Nekem is a gyerekek ütötte meg a szemem!…Igen három kutyát láttam az egyik képen, kennelben. A Shilla forgatásán egy kis fehér k.volt vele, az 1éjszaka 2 nap egyik képén meg valami kis fekete, az ágya végében…
  Mondjuk, a kora megvolna hozzá, de – bármennyire is “csak a szinészi arcát akarja mutatni a világnak”, valahol csak előfordult volna…a honlapjain az van: család: nővére…a sajtó irja agglegénynek meg “aranyifjúnak” , szóval valami nem stimmel.
  Ha a kutyái, minden kutyás lelkem dacára egy fekete pont.Mert bármennyire családtag a kutyám, a cicák, akárhogy felérnek egy pasival, de a gyerekem az a gyerekem…

  A nagy agyalásoknak végére érek a sorozattal, de most valamire rájöttem…szóval, koreaiul már nem kezdek tanulni, de a keleti filozófusokat még nem ismerem.Hát most elkezdtem.Annyit már leszűrtem, hogy az élet tisztelete mindenekfelett…tehát M. és B. megbélyegzése ” túl könnyen gyilkolsz”- tok? a taoizmusból ered.Shillában pedig a Budhizmus előtt a taoizmus, és a már emlegetett konfucianizmus is élt. Kezdek arra hajlani, hogy Munno taoista volt.
  A jin és jang….Deokman jobb és bal karja…az egyensúly…mely megbomlott…,a két energiának egyensúlyban kell lenni, de ez felborult, tehát D-nak is meg kell halnia. Csak az a baj, hogy már náluk is kezd teret hóditani az amerikai és a modern “nyugati” kultúra.Egy kinai gyorsétterem pl már alapjaiban mond ellent a filozófiájuknak. Ezért tetszik a SirKhan…lemegyek a pincébe és egy más világ fogad…
  Nos, a véres 60. rész után még nem nyugtattam le magam, hát megyek, keresek egy kis 1 éjsz.2napot…a fehér macival hegyet futó, vagy hóembert épitő kisfiúk tán elűzik véres álmomat.

 154. utw Says:

  Én is köszöntelek mindegyikőtöket, születésnapozókat és nem születésnapozókat, kedvenceimmel Jusinnal és Tokmánnal együtt. Tokmán 9-én lesz 31-éves
  A nevüket a díjátadón ilyenformán ejtették ki:
  Lee Yo Won – í jo on – vagy erősebben kiejtett j-vel és asszonynévképzővel így – jjoonshi
  Uhm Tae Woong – óm te ung meg ómteungshi a férfiaknak is járt a shi
  Ha a fülem nem csalt.

  Itt a fordításomba hiba csúszott de nem a gyerekekkel hanem a pets-el mert nem jöttem rá, pedig a jelentését tudtam, hogy kikre vonatkoznak így
  a Mami lett a gyerekek kedvence. Itt a javítás.

  & lastly to appreciated thanks to my mother who is now watching this on television during filming has to look after my children & the children’s pets, my mother…I thanked her…I love you. Having received this awards, that I am really happy & thrill. Thank you very much

  és végül nagyrabecsülő köszönetem anyámnak aki most televízión keresztül néz, azért, hogy forgatás közben neki kellett gondoskodni gyermekeimről, és a gyerekek kedvenc háziállatairól, anyám… köszöntöm őt… szeretlek. Ez a kézhez kapott díj az, ami miatt igazán boldog és izgatott vagyok. Nagyon köszönöm.

 155. nagot Says:

  Kedveseim!
  Sajnos, nem sok időm jut az olvasásra sem, nem még az írásra. De most mindenképpen be kell köszönnöm, és kívánnom Isten áldását mindannyiótokra, különösen a kos jegyben születettekre. Kívánom, teljesüljön minden szép álmotok, legyen az életetek hosszú, békés, boldog, teli azzal a szeretettel, ami minden sorotokból árad!
  Mind nagyszerű emberek vagytok!

 156. Medve Ilona Says:

  Milyen kedves vagy! Köszönjük szépen! Hasonló jókat kívánok- szerintem kívánunk- Neked is! Szép napot, hetet, évet, életet!

 157. Sue Says:

  Köszönöm én is a fordítást!
  Hol láthatóak a kutyás képek, meg a macis bírkózás?l

 158. nagyi 68 Says:

  A jókivánságokat, az ölelést, Kisvirág tortáját, Adal dalát, a forditásokat, tehát az egész virtuális szülinapi bulit, köszönöm, köszönjük!

  Sue, a képek: a kutyások többségét a Silla forgatásáról készült videokon láttam, egyet pedig vagy a 2008, illetve 2010-es szülinapi videokon (Heppy b…..UTW…), vagy egy weboldalán.A legutolsó egy elég rejtett képen, ami már az 1n2d forgatása alatt készült, eléggé ciki lehetett számára, mivel egy bekamerázott szobában felébresztik éjszaka. Ezen “védi” az ágy végén álló kis fekete pincsi.Aztán egyszál pokrócba csavarva kisérik fotósok közt…gondolom, ezért is támadják le egy fanfórumon, Hogy miként irhatta alá a szerződést, ő, aki “már volt egy csillag”.
  A macis sztorik is idekapcsolódnak: Uhm Tae…..2011, 1n2d a gugiba, oldalt rákattintasz: hirek, képek, videok.

  Két 15 perces video van, ezek közül a legjobb, és nagyon szép, ahol a tengerparti sziklafalba robbantott- épitett úton, alagutak, hidakon át, futnak versenyt, egy-egy kb.másfélméteres macival.
  A sztori tehát az, hogy egy helyszinen megkapnak egy egy nagy dobozt, csak később bonthatják ki, ebben vannak a macik.Aztán hajóval viszik őket a helyszinre, ahol indul a futóverseny…a táj viszont gyönyörű, egyszer a tenger alatti világot is mutatják.
  A versenyt UTW nyeri, bár a többek hátráltatják – remélem, a macit hazaviheti a gyerekeinek.
  A birkózást a képek közt találod.
  Esetleg, a tündéreink vagy varázslóink segitenek, hogyha idevarázsolnák, mondom, a táj szépsége megéri…a szivem fáj, hogyha még rámszakadna a lottófőnyeremény, sem tudnék már végig menni- bár az elején még vannak kiülős büfék, teraszok…

 159. Elhaym Says:

  adal: “Isten éltesse Anyukádat és Mamádat születésnapjuk alkalmából !”

  Köszönöm. 🙂

  Egy jó hír. Áprilisban újra Shilla a TVben.

  M2: Hétfő (Április 18.) 21:30

  Esti időpont miatt reméljük vágatlan lesz. 🙂 Nézitek majd?

  • rog70 Says:

   Naná! Bár az első rész pont egyszerre lesz a Trónok harcával a HBO-n, de megoldom 🙂

  • Cirmolán Says:

   És remélhetőleg eredeti zenével megy minden jelenet és nem csempészik bele KNG nem a sorozatból való dalát! Mert az eredeti Silla-n volna a lényeg!

   Őszintén szólva én azt sem értem, hogy az M1 miért nem maradt a három han, a három királyság vagy az egyesített Silla koránál, miért kellett 1000-1100 évet ugrani a Dong Yi-hez! Legalább egy történelmi korszakot jártunk volna be, ha már úgyis van belőle több koreai doráma.

 160. Marianna Says:

  Na most aztán már végképp kivagyok! Szóval ha olyan visszahúzódó alig tud kapcsolatot felvenne a kollégáival, a sorozat alatt is csak azért sikerült mert kellő hosszú ideig tartott a forgatás és felengedett. A rajongóktól is zavarban van. Azt írják a nővérével él . Akkor honnét vannak ezek a gyereke ??? Mármint UTW-ról csodálkozom ennyire. Nem is 1 gyerek hanem ” gyerekeimről és a gyerekek házi állatairó” ……hogy van ez?????

  Elveszítette a feleségét azért lett visszahúzódó vagy mi van????

  • Sznyegi Says:

   Én eddig nem olvastam egyik oldalon sem arról, hogy gyerekei lennének. Persze ez még nem jelenti azt, hogy nincsenek neki :-). A családnál mindenhol csak a nővérét említik. Ami fent van a neten, az sem szentírás -csak egy példa, az egyik oldalon 1974-ben született, a másikon 1975-ben, az április 5-e egyezik -, de valahol biztos bele botlottunk volna, ha lennének neki. Esetleg keresztgyerekek?

   Van egy sorozat, amiben a nővére együtt játszik Ji Jin-Hee-vel és egész jó a csaj: http://www.d-addicts.com/forum/viewtopic_88672_0.htm
   Testhez álló neki a szerep, mivel egy hajadon doktornőt alakít (a színésznő sincs még férjnél). A fordítás még nincs kész, de muszáj volt belenézzek, mivel építészekről szól :-). És szerepel benne egyik fiatal kedvencem is, Yoo Ah In, vagyis Vadló.

 161. cirmi Says:

  O, Elhaym, a háziasszonyok gyöngye! Köszönöm! Akkor 18-án nézzük Shillát! Ez lesz a 33. házzassági évfordulónkra a nagy ajándék!
  Kedves Kósok! Fogadjátok őszinte jókívánságokat egy Vizöntőtől 🙂
  Jó csapat vagytok, olyan élvezettel olvasgatom, kár, hogy bennem nincs annyi szufla, hogy én is beszálljak az eszmecserébe. Most nagy munkában vagyok, így csak oroszul jönnek a jó gondolatok, az már sok, hogy ezeket is lefordítsam.
  Isten éltesse Shillát, hogy olyan naccerű apropót adta ilyen jó csapat összemelegedésének.

 162. adal Says:

  Elhaym – köszönet a tudósításért 🙂 ez igazán nagy öröm 🙂
  Tízezer évig éljen Silla 🙂 és AKI EZT A HÍRT VELÜNK TUDATTA 🙂 🙂
  Olyan sok mindenki várja, akinek regéltem a filmről !!!
  REMÉLJÜK VÁGATLAN LESZ !
  Anyááááááám ! DE BOLDOG VAGYOK !
  Sok szeretettel üdvözlök MINDENKIT – a d a l –

 163. aldebaran_beta Says:

  Szuper, a második interjút nem olvastam még angolul sem, köszi utw!!!!! Fantasztikus ez a pali. 🙂 (Mármint UTW :)) Úgy, ahogy van. Amúgy mindenkinek boldog szülinapot kívánok. Én ugyan nem vagyok kos, hanem szűz, de az is földjegy, plusz a vezeték és a keresztnevem is földhöz kapcsolódó jelentésű, plusz van egy tetoválásom, ami ugyancsak a földhöz kapcsolódik, néha arra gondolok, talán túl sok is ez a kötöttség.

 164. Margaret18 Says:

  A Kos tűzjegy, nem föld, mint a Szűz.

  • aldebaran_beta Says:

   Igen, én kevertem össze, már nem is tudom, hogy hirtelen mire gondoltam, a bikára, vagy a bakra. 🙂

 165. Margaret18 Says:

  A Yutube-n rengeteg ujgúr és a magyarság eredetével foglalkozó videót találtam, ezek közül csak néhány:
  A gének nem hazudnak! A magyarok genetikai ősei!.flv
  A Magyarok Eredete – Kiszely Istvan 01_2.flv
  A Magyarok Eredete – Kiszely Istvan 02_2.flv
  A Magyarok Genetikaja.flv
  A magyarság genetikája és archeogenetikai elemzések.flv
  Attila és a hunok _ 1895-ös Szalay-Baróti könyv nyomán.flv
  Az avarok megélték a Honfoglalást! (Avar-kori lelet – Tiszavasvári).flv
  Hősies ujgúrok.flv
  Kik a magyarok ősei_.flv
  Kik laktak Pannóniában a hunok előtt_.flv
  Magyar – Hun Kapcsolat 4 01_2.flv
  Magyar – Hun Kapcsolat 4 02_2.flv
  Magyar-Hun Kapcsolat _ Hungarian-Hun Connections 3 02_2.flv
  Magyarok származása – Magyarok antropológiai jellemzői (!).flv
  MAGYAROKNAK.flv
  Ujgúrok ma 1.flv
  Ujgúrok ma 2.flv
  Ujgúrok ma 3.flv
  Ujgurok ma (küldöttség Erdélyben).flv
  Ujgúrok, sárga ujgúrok(jugurok).flv
  Uyghur Music Video.flvAT
  uyghurs in hungary.flv
  videoplayback

  Üdv. Mindenkinek!

  • nagot Says:

   Margaret 18, tegnap este ezzel a link listával jól ideragasztottál a sz.géphez! Sokmindenben megerősítettek ezek avideók, még több újat adtak. nagyon élveztem! Köszönöm szépen!!!!

 166. utw Says:

  UTW és gyerekei a Díjátadón.

  Marianna: ennyit tudtam összeszedni egy komoly kapcsolatáról (plusz egy film de csak a csók miatt) gyerekekről meg semmit. Hiába ez a közvetítőnyelv. Nem tudok koreaiul, csak azt mondhatom, amit a közvetítőnyelv mond nekem. Viszont leellenőriztem azt, ami először is eszembe jutott amikor kételkedni kezdtetek a gyerekekben. Ez pedig a nevetés. Emlékeztem, hogy egy helyen nevetett beszéd közben. Amikor illesztgettem az srt fájlban hogy a magyar szöveg hol jelenjen meg, kapaszkodókra volt szükségem. Ilyenek voltak a forgatókönyvírók és a rendezők nevei vagy egy rokoni viszonyra utaló akármi (oma,oppa, nunni hyungnim). Hát az oma (anya) szót nem tudtam kiérteni itt, de a nevetés az ő részéről és a közönség részéről is ezen a részen volt, és valójában a magyar szöveg a gyerekekről pont a nevetés alá került.
  Szóval én is biztos vagyok, hogy nincsen gyereke csak most már megint a pets nevű angol szóval vagyok megakadva, hogy miért van többesszámba. Tehát a gyerekek valószínű, hogy kutyák.
  Erre még kitérek. Nagy rajongótábora volt. A Bidámé voltak a hangosabb fiatalabb lányok, a Jusiné a kicsivel visszafogottabb érettebbnek tűnő lányok, asszonyok, (merthogy a nézők 90% nő volt), de egyértelműen több transzparenssel.
  A hivatkozásokat azért tettem be mert képek is vannak az oldalakon.

  2007. Szeptember 7.

  Uhm Tae Woong-ot elkapták

  Uhm Jung Hwa testvérét a jóvágású színészt Uhm Tae Woong-ot (33 éves) elkapták. Mostanában jelentette be, hogy barátnője a modell és színésznő Lee Young Jin (26 éves). Látták őket együtt, ahogy a válluk összeért, a színész nővérének fehérnemű bemutatóján augusztus 24-én. És ahogy azt mindenki tudja a nekidőlés és a vállak érintkezése azt jelenti, hogy azzal a személlyel jársz.
  Az új pár 2007. júniusa óta randevúzik egymással.

  http://popseoul.com/2007/09/04/uhm-tae-woong-is-taken/

  2009. Február 6.

  Uhm Tae-woong megállapodni készül

  Biztos van valami a levegőben. Először Joo Ji Hoon cáfolatával kapcsolatban, akkor Tablo és Kang Hye Jung, és most Uhm Tae Woong akarja megtenni a következő komoly lépést az elkötelezettségi létrán.
  Uhm Jung Hwa kisöccse, Uhm Tae Woong bejelentette megállapodni készül. És eltérően néhány más embertől akik azt jelentik be, hogy meg akarnak házasodni de nincs kivel, a színésznek különleges valaki van a fejében. A kérdéses nő ugyanis a 28 éves modell-színésznő Lee Young Jin. A pár most van két éve, hogy tartja a kapcsolatot és a 35 éves meg akar házasodni. Úgy gondolja ha egyszer megállapodik, keményebben fog dolgozni mint színész a családjáért és a rajongóiért.
  Reméljük, hogy jó híreket hallunk nemsokára. Uhm Tae Woong a négy testvér közül a legfiatalabb. Az idősebb és a harmadik nővér már férjnél van de Uhm Jung Hwa marad énekesként egyedül. A színész legutóbbi akciófilmjét február 19-én mutatják be a mozikban.

  http://popseoul.com/2009/02/06/uhm-tae-woong-wants-to-settle-down/

  2009. Április 29.

  Uhm Tae Woong és Lee Young Jin szakítanak egymással

  Bejelentették, hogy Uhm Tae Woong és Lee Young Jin a napokban szakított személyes nézeteltérés következtében. Március óta voltak problémák és ebben a hónapban elhatározták, hogy szakítanak. Két évig tartották fenn a kapcsolatot.
  Uhm Tae Woong történelmi drámával a Szondok Királynővel tér vissza a Tv képernyőre, miközben Lee Young Jin a Jógaiskola horrorfilm szereposztásában van amit Yoon Jae Yeon rendez. A filmet nyáron készülnek bemutatni a mozikban.
  Ez nagyon is rossz hír. Helyes párnak tűntek. Mindkettőjüknek a legjobbakat kívánom a jövőbeni egyéni próbálkozásaikban.

  http://daheefanel.wordpress.com/2009/04/29/uhm-tae-woong-and-lee-young-jin-break-up/

  2010.Szeptember 27.

  Uhm Tae Woong szenvedélyes csókot váltott Cha Ye Ryun-al.

  A Legenda vagyok-ot követő sportorvosi drámát a Dr. Champ-ot tervezik bemutatni ma este.
  És ma bemutattak egy újnak tűnő de mégis egy romantikus pillanatban elkapott szenvedélyes csókot Uhm Tae Woong (az edzőközpont igazgatója) és Cha Ye Ryun között (úszóedző, és Kim So Yeon riválisa abban, hogy elnyerje Uhm Tae Woong szerelmét) A csók nem máshol történt mint a Taereungi Nemzeti Falu uszodájában, amelyik az edzőközpontja az országos hírű olimpiai atlétáknak.
  Micsoda csók!

  http://koreanvibe.com/uhm-tae-woong-shared-a-passionate-kiss-with-cha-ye-ryun

 167. bei Says:

  Tényleg jó lenne ha vágatlanul adnák le. Kíváncsi lennék, hogy ősszel, a Dong Yi után várhatunk-e majd újabb történelmi drámát. Szerintem, valószínűleg az MBC-vel kötött az M1 szerződést, mert mind a három sorozat ettől a csatornától származik. Nekik az idei történelmi drámájuk a The Duo, ha korábbi gyártásút választanak akkor pedig lehet bőven tippelni.

  • Mara Says:

   Jaj, az de jó lenne! Igazi jó kis drámai sorozat, de sok sok kaland és humor is van benne.

 168. nagyi 68 Says:

  Helló lányok, helló fiúk !

  Gyerek, vagy kutya!

  Hát lehet gyerek! és ha azt is hozzáteszem, hogy úgy nyilatkozott, hogy csak a szinészi arcát akarja mutatni a nyilvánosságnak, elképzelhet, hogy velük kapcsolatban még szigorúbb…

  Elképzelhetőnek tartottam, hogy még korán, szinészi pályája elején – megnősült – ez épp a hozzá hasonló fiúkkal szokott előfordulni.Aztán mi történt, arra nem akarok tippelni, tehát:

  Happy Burthday to dear Uhm Tae Woong:(Yu Ttube)

  Még elég fiatal képei közt van egy – talán főiskolai, ahol a bal keze megfelelő ujján teljesen európai tipúsú jeggyűrű van.

  Aztán:

  http://www.korean-drama-guide.com/korean-actor-Uhm-Tae-Woong/htm/

  ez egy korább oldal, ahol – egyedül – szerepel az adatai közt:
  házasság: egy
  Az oldal 2008-ig sorolja fel a dijait, szerepeit.

  Az úszóedző, ezt a fotót megtaláltam régebben, de több uszodai jelenet szerepel a képek, videok közt, a készségei közt is emlitik, az alkata is úszó sportra utal.Legalább hasonló van az életükben..
  A nőket akkor is izgatja, szerintem, ha társaságban visszahúzódó.
  Ez más videokon is látszik.

  Az újrajátszást egyelőre nem fogom tudni nézni…nincs m2, mint sok vidéken élő kisnyugdijasnak – úgy, hogy ez egy nagy kiszúrás..

  • Sznyegi Says:

   Nem tudom, mennyire kivitelezhető a mai felgyorsult, netes világban az, hogy csak a színészetével foglalkozzanak a rajongói, a magánéletével ne. Remélem, sikerül neki valahogy összeegyeztetni. Talán jobb lenne részéről, ha időnként csepegtetni némi információt, amin elrágódik a nép egy ideig -csak apróságokat, nem túl személyes dolgokat-, és akkor nem másznak annyira a nyakára. Ha nem lehet tudni semmit róla, a fanatikusabbja úgyis addig kutakodik, amíg kielégíti a kíváncsiságát. Nemrég olvastam a szakításáról, amiről utw is írt, és megdöbbentem a kommenteken, amik örültek ennek. Mert így “szabad préda” lett szegény fiú. Mintha akkora esélye lenne egy hétköznapi embernek megismerkednie, összejönnie vele.

   A rajongók fanatizmusa határtalan tud lenni. A Coffe Prince forgatásáról készült filmben volt egy jelenet, mikor a főszereplő fiú, Gong Yoo forgatás után ment haza. Az utca tömve volt fiatal lányokkal, akik visítoztak sikoltoztak, kiabáltak neki, szerencsétlen szabályosan megijedt tőlük. Alig tudott beszállni az autójába, ami hazavitte.

 169. aldebaran_beta Says:

  Nézzétek, végül is 35 éves, miért ne lehetne gyereke? Ahogy nagyi is mondja, lehet, hogy fiatalon, még ismeretlen, vagy kevésbé ismert színészként születtek meg, feltéve persze, hogy valóban vannak. Amúgy egyébként hajlok én is afelé, hogy esetleg tényleg kutyákról van szó, olyan szövegösszefüggésben, szövegkörnyezetben már én is hallottam, amikor valakinek a kutyája, de akkor egy nőci ölebéről volt szó, tudjátok az a típus, amit fésülgetnek, öltöztetnek, táskában hurcibálnak stb…

 170. Elhaym Says:

  Cirmolán: Van akik a Dong Yi és Palota ékköve korát kedvelik jobban. M1 felváltva adhatná őket. Dong Yi után jöhetne egy Shilla kori történet, utána megint az 1600 évek, aztán megint Shilla korabeli stb.

  adal, cirmi : Szívesen. Az is jó, hogy egy héten 4 részt fognak leadni. 🙂

  aldebaran_beta: Szeptember melyik napján születtél? Lehet akkor amikor én? 🙂

  nagyi 68: Valamilyen műholdas tv-t nem lehet nálatok bevezetni?

  • Cirmolán Says:

   Elhaym!
   A palota ékköve kapcsán eszembe sem jutott a történelmi hátteret firtatni, mert a történet akár 1100-ban, vagy 1800-ban is játszódhatott volna, nem ez volt a lényeg. És valahogy így vagyok a Dong Yi-vel is.
   Engem a Silla varázsolt el annyira, hogy elkezdjek Korea történelme és földrajza után nyomozni, ámbár a a kutatást nem Sillával, hanem a TaklaMakán-nal kezdtem.
   Csakhogy a Silla után az embert jobban érdekli a Sumhan, Silla, Gaya, Beakje, Koguryo és az egyesített Silla kialakulása, történelme és egymáshoz való viszonya. Pl. én a Kim SooRo-ból értettem meg, hogy Sillának miért volt fontos először Gaya-t beintegrálni saját államába.
   Ez a történelmi ugrándozás viszont elég sok hézagot eredményez ismeretekben és megértésben egyaránt.
   És bár nagyon örülök, hogy megismétlik a Queen SeonDeok-t, de nem igazán értem, hogy miért kellett most hirtelen ráereszteni a Dong Yi-ra. Azt meg végképp nem értem, hogy miért pont egy Húsvét előtti héten kell belekezdeni.

 171. Margaret18 Says:

  Élvezem, amit megtudakoltatok, és közzé tesztek. Érdekes – nyilván a nagyobb és aktívabb női táborból adódik -, hogy jobbára csak kedvenc fiúinkról van szó. De engem is ők érdekelnek inkább, pedig már nem vagyok fiatal.

 172. utw Says:

  nagyi: UTW házasságával kapcsolatban nem ezt az oldalt nézted ahol ez szerepel?
  Marriage: Single
  A single itt egyedül állót vagy egyedül élőt, azaz már itt is elterjedt szót szinglit jelent.
  Nekem amúgy itt jött be
  http://www.korean-drama-guide.com/korean-actor-uhm-tae-woong.html

 173. nagyi 68 Says:

  UTW,

  ezt néztem, de egyenest a forditóból , ez a gugi forditó legnagyobb vicce! A hogy irtam, úgy adta ki, hogy házasság: egy.

  Ahogy beadtad, az az angol eredeti- single . Ennyit tehát a forditó megbizhatóságáról.

  Tehát maradtak a kutyák…sajnálom.Még ha valami jó munkakutya lenne…de ezek tényleg olyan kis zsebi kutyák.És az, hogy a gyerekei?…Jó, irjuk le a kultúrák különbözőségének…
  De a jeggyűrüt csak jól láttam? Megnéztétek a videot, amit irtam?

  Elhaym!
  Pécsett volt kábel tv-énk. De mikor – én egyedül- kiköltöztem a faluba, itt csak igérték.Volt szerződés, elkezdték szerelni, de kicsiben ahogy nagyban, új polgármester jött aki szerződést bontott. A műholdas nem fért be a költségvetésembe.
  Két hete kötöttem egy T-Homos szerződést, mivel a mobil telefonom és stikkem T-Homos (ezeket nem én fizetem), kettő ezerért kaptam volna 19 csatornát.Aztán felhivott az üzletkötő, hogy nincs szabad érpár.Ez már digitális lett volna.Hétfőn bemegyek a városba, megnézem mit lehetne még tenni, de sajnos 2-3 000-nél több már nem fér el- az itthoni lányom rokkantnyugdijas, a férje munkanélküli, s ott a két kamasz.
  Igy is lehet, hogy nyárra újra hozzám szorulnak – 40 m2-en 4-en.
  Hát majd minden kiderül.

  • utw Says:

   Most néztem meg a videót, jól láttad, 4 képen volt gyűrű. Egy 1998-ból három meg 2008-ból. Kettő civil képnek látszik, kettő filmrészletnek tűnik, a gyűrű pedig ugyanannak. Nem nagyon tudok mit mondani rá mert többféle magyarázata is lehet.

 174. bea Says:

  Sziasztok,
  elképesztő, hogy két hét alatt mennyit termeltetek! 🙂 Öröm olvasni (csak ideje legyen az embernek). Én is szeretettel köszöntöm a kosokat (férjem is az), sok boldogságot nektek!
  Örülök, hogy újra megy majd a Silla. Anno az első 1-2 részt nem láttam, valahogy idegesített, most végre megnézhetem. Gondoljátok, hogy tényleg lesz ősszel új sorozat? Van most a Donginak ekkora nézettsége, hogy a m1 számára továbbra is érdekes legyen koreai filmeket rendelni? Mert – bár igyekszem én is nézni- azért az eddigi 3-ból továbbra is csak bronzérmes.
  Bei- a The Duo- ról mit lehet tudni?

 175. bei Says:

  Egy 32 részes sorozat, időben a Dong Yi környékén játszódhat, mert hasonló ruhákat, kalapokat hordanak benne. A történet két főszereplőjét(gazdag és szegény fiú) csecsemőkorában elcserélik,ez az egyik fő bonyodalmi szál. A feliratozásból már 12 rész készen van. Hogy a Sillához is kapcsoljuk Jukbang és Maja királyné is a szereplők között található. Mellékelem a promoját is:http://www.youtube.com/watch?v=JrTqq1u2GdY

 176. Marianna Says:

  Meg akkor engem még mindig zavar, hogy ha tényleg gyerekek, akkor miért nem az anyukájával van??? Na de ennyi.

 177. Margaret18 Says:

  Kedves Fórumozók! Aki látta a Jumong herceg c. 81 részes video sorozatot, kérem írja meg, hogy mi a véleménye a sorozatról. Fontolgatom, hogy el kezdjem-e, mert elég idő-igényes. De ha jó, nekivágok. A Seondeok királynő előtti időszakról szól, és magyar feliratos. Az Online-sorozatok.hu – Jumong Herceg oldalon található meg. (Nem tudom, hogyan csináljátok, hogy ezen a blogon a feltett link aktív vagyis azonnal megnyitható legyen.)

 178. csicsi Says:

  Sziasztok!
  Mennyi mindent írtatok az eltelt időszakban. Valahogy meg kellenne oldanom, hogy gyakrabban bekukkantsak ide. Nem győzöm pótolni a lemaradásomat és az információk is izgalmasak. Én is köszönöm a Kosoknak szóló szülinapi jó kívánságokat, a környezetem “nagy örömére” ezen jegy tipikus szülötte vagyok.Hát nem lehet unatkozni a közelemben az biztos és érzékeny lelkű emberek sincsennek biztonságban mellettem. Sajnos a könnyek engem nem hatnak meg kicsi korom óta. Felnőttként már tudom miért, a gyengeség és a tehetetlenség jelének tartom.Idegesít, ha valaki sír, zokog, ahelyett, hogy a probléma forrását igyekezne megszüntetni a felesleges könnyezés helyett. Természetesen vannak kivételes helyzetek pl. családi tragédiák, szeretett személy halála, stb. De térjünk vissza a koreai fikmek világába. Mennyi pletykát olvasok itt a mi Yusinunkról. Szerintem sincs felesége, de véleményem szerint ez a feltűnően visszahúzódó magatartás egy kicsit mesterkélt is. Lehet, hogy félénk ez a drága fiú, de színészként nem lehet ennyire félrehúzódó. Lehet, hogy ez a karakter “jött be” neki és a közönség is szereti, mert végre egy nem túl harsány ideál. A karika gyűrű semmit nem jelent, hordhatja azért is, hogy távol tartsa a kellemetlen önkéntes barátnő jelölteket, vagy egy szép emlék fűződik hozzá. Nekem is van karikagyűrűm, kaptam életem szerelmétől, általában akkor veszem fel, ha a barátnőkkel csajszis hétvégét tartunk valahol egy wellness hotelben, ha valami öngyilkos jelölt hímnemű egyed közeledni próbál, letudok azzal jó néhány felesleges kört, hogy a karikagyűrűmre mutatok. Más is alkalmazza ezt a trükköt, tehát UTW is ismerheti. A Shilla ismétlésének hírére teljesen feldobódtam, az időpont is jó, talán meg tudom magammal beszélni, hogy ne aludjak el. Imádom a koreai filmeket, jó, mondjuk a Donghi nem tartozik ebbe a körbe. Most azért elkalandozok majd egy kicsit a török világba is, mert az új sorozat
  , aminek Ezel a címe, nagyon az én ízlésem szerint készült. Nem vagyon oda attól, hogy újabban sok műsort nézek a TV-ben. Azt vártam, hogy jön a nyár és a csatornák is uborkaszezont fognak tartani.Tévedtem. Jaj, és majdnem elfelejtettem! KNG-ről láttam egy kis filmecskét a Donghi oldalon. Milyen kis dagi feje lett a katonaságnál és a haj is odalett. Szegényke, teljesen csúffá vált. Remélem visszaváltozik az álmok hercegévé, visszatér a villogó tekintete és a fekete, hosszú haja is kinő, ha megszabadul ettől a kötelező elfoglaltságtól.

  • Cirmolán Says:

   Úgy tudom, hogy a sírás nem felesleges könnyezés, hanem feszültséglevezető. Persze nem helyettesíti a megoldó tevékenységet és a sűrű mécsestörés tényleg gyengeségre, túlérzékenységre, netán zsarolási kísérletre vall.

   Egyszer Alföldi Róberttől hallottam, hogy a színészek között nagyon sok a gátlásos, visszahúzódó ember. A pályával kompenzálnak.

   Persze ízlésekkel és pofonokkal vitatkozni nem lehet, de KNG-nek inkább vagány szerepe és annak megformálása hozott sok rajongót, mint férfiúi jóképűsége, az idősebb korosztályból pedig Bidam bonyolult lelkivilága váltott ki anyai érzelmeket, amint az a fenti és előbbi QSD-s oldalakon tapasztalható.

 179. utw Says:

  Miért mondta a Királynő Jusinnak közvetlen a halála előtt:
  “- Lord Yushin.
  – Igen, Felség.
  – Egyszer régen el akartunk szökni. Emlékszel? Most megtegyük?
  – Zavarba hoz, Felség. Hogy mondhat… ilyesmit Felséged? Felség…”

  Erre a választ én a második patakparti jelenetben kerestem. Így tehát kíváncsian várom, hogy a magyar tv visszaadja-e azt ennek a jelenetnek amit elvett tőle. A szöveges része feliratosan három perc, a magyar szinkronosok kivágtak belőle egy percet. Azt a részt ami Csonmjongot is említi. Ez pedig egyáltalán nem véres jelenet hanem szerelmi.

  Tokmán és Jusin szerelme abból áll, hogy először folyamatosan távolítani akarja magától, majd amikor Jusin megnősül sír utána. Itt most az eltávolításban vagyunk, ez a harmadik alkalom.

  Tokmán szívével van a baj. A szív ugyanis menne. Menne messzire, egyszerű boldog életet élni kiválasztottjával, aki a szív gazdája szerint támadja. A támadónak ehhez nem kellett csinálni semmit, elég, hogy van, elég ránézni ahhoz, hogy a szív gazdáját elbizonytalanítsa akkor, amikor az országát kellene birtokba venni. Ez pedig egyenlő a halállal. Ezért arra kéri a támadót, hagyja meg neki, hogy ragaszkodjon szívéhez, ő pedig megőrzi ezt az utolsó érzést, amit az adott neki mint közönséges embernek.

  És megtartotta ígéretét. Megérezte halálát és eszébe jutott ez az érzés. Itt a halál, akár most már nyugodtan meg is tehetnék… A királynőben ez az érzés, a boldogság utáni vágy, mindenkinél jobban megvolt. Fiatal korában elnyomta, eltaszította magától, idősebb korában sem sikerült megvalósítani. És szegény királynő sír, folynak könnyei az arcán és belesírja magát a halálba…

  Itt a teljes jelenet. Először a feliratos. Ebben egy kis rész kettős zárójelben az én szó szerinti fordításom, hogy még pontosabban idézzem azt a részt. Lejjebb a magyar szinkronos rész.
  Néhány szó a jelenet zenéjéről. A Baramkkoccheoreom (Wind Flower) egy szűz zene ami hozzájuk kötődik. A Misil szentélyes nagyjelenetig kilencszer hangzik fel, hétszer Tokmán Jusin, egyszer Csonmjong (aki szintén kötődik Jusinhoz is) egyszer Csonmjong fia Csuncsu amikor elsírja magát. Utána háromszor de csak a feliratosban (szentély, gyűrű, visszaemlékezés). A másik meghatározó zene a Balbambalbam, összekötő zene, rengetegszer hangzik fel és összeköti mindkét tábort. Pl. a főhősök halálakor mindenhol feltűnik (Tokmán, Csonmjong, Király, Misil, Bidám) De természetesen ott a többi is ami mind nagyon jó. Szóval itt a Ye Song-os férfi változat hangzik el, míg a szentélyben az érettebb párosnál Lee Ji Eun (IU) egy fiatal énekesnő énekli. Én felcseréltem volna.
  A zene után induló részeket összehasonlítva a Lee Yo Won-ét megindítóbbnak éreztem.

  Itt a jelenet.

  “- Yushin Rang, kérem menjen el. Kérem menjen a maga útján. Nem… kérhetem…hogy ebben is velem tartson. Nem hiszem, hogy együtt működne a dolog.
  – Miért?
  – Mert az út, amelyre lépek, a rebellis lázadóé. Az az út, amelyet a nővérem szánt nekem…az egyszerű hétköznapi élet…ennek pont az ellenkezőjét választottam. Nem akarom…magával megtenni ezt az utat.
  – Azért, mert amikor rám nézel, eszedbe jut a Hercegnő? Mert bűntudatod van?
  – Nem… ez is szerepet játszik benne, de… nem ez az egyedüli oka. Amikor csak önre nézek… az emlékeim előtörnek, és képtelen vagyok ellenállni az érzelmeimnek. A szívem…arra vágyott, hogy messzire menjen önnel…

  (Zene indul)
  Amikor csak önre nézek… ez az érzés a szívemben a felszínre kívánkozik. És továbbra is inkább az ön támogatására támaszkodnék… és szívesebben élnék boldog életet, mint más nők, mint az átlagemberek.

  Mert ha önnel vagyok… akkor ez a boldog élet képe jelenik meg a szívemben… De ha ez van a szívemben, miközben vissza akarom szerezni az országot… az egyenlő a halállal. És ezért nem akarom. Kérem hagyja, hogy csak megőrizzem a szívemben. Kérem, hagyja, hogy megőrizzem, hogy ez legyen az utolsó emberi érzésem.
  ((Mert ön mindig… arra irányulna, hogy utat nyisson magának az ember szívébe… De birtokolni egy embernek a szívét mialatt az próbálja irányítása alá venni az országot… az ugyanolyan mint a halál. Ez az amiért visszariadok ettől. Csak engedje meg nekem, hogy ragaszkodjak ahhoz a szívhez. Kérem engedje meg nekem, hogy megtartsam ezt az utolsó érzést amit ön adott nekem mint közönséges embernek.))

  Ha velem maradna… akkor nem maradna más választásom, minthogy gyalogként használjam a sakkjátszmámban. És… ez számomra… túl kegyetlen lenne önnel szemben.
  -Deokman!
  -Yushin Rang… Kérem… hagyjon el! ”

  Magyar szinkronos.
  (Zene indul)
  – Ha rád nézek csak egyre gondolok… kettőnkre. Jusin, azt is szeretném, hogy tőled függjek… jó lenne veled élni… nőként… és a nép egyszerű tagjaként… Ha veled vagyok, emberi érzéseim keletkeznek… Csakhogy ha hatalmat szerzek az érzések bukást okoznak… Ezért… hagyj el! Maradjon köztünk ez a mostani helyzet… Hadd legyen ez az utolsó emberi érzés amit most irányodban érzek! Ha velem jönnél…akkor csupán a szolgálóm lehetnél… hidd el… hogy én ezt…nem bírnám ki.
  – Tokmán!
  – Kérlek Jusin… hagyj… váljunk el!

  • Cirmolán Says:

   Nagyon szépen fordítottad DeokMan és Yusin (első) szakítását.
   Szerintem (CheonMjeong halála mellett) a sorozat legszebb és legfájdalmasabb jelenetei, amikor DeokMan búcsúzik Yusintól, az első és legmegrázóbb a barlang közelében, a másik a vízimalom hátterű jelenet, a harmadik a behódolás utáni, a negyedik a kapu jelenet, az ötödik mikor Yusin gratulál DeokMan házassági tervéhez, az ötödik DeokMan halála. Különböző időkben, de mindkettejüktől elhangzott, hogy kötelességüket és szerelmüket nem tartják összeegyeztethetőnek, mégis egymás mellett élik az életüket, és a szerelem búvópatakként időnként a felszínre tör. Deokmánnak Bidammal a világtól való, kétségbeesett elvonulási szándékát elsődlegesen betegsége indukálta. Hogy miért Bidamra esett a választása az meglehetősen összetett kérdés.

 180. Marianna Says:

  Szerintem még fájdalmasabban fogom végignézni a következő vetítést, mert már tudom mi fog történni.Arról nem is beszélve, hogy a szívem mélyén átírnám az egészet,hogy Deokmannak és Yushinnak szerelmesként se kelljen eltávolodni egymástól,így egy egy jelenetet annyira másképp irányítanék,vagy belecsempésznék egy kis pluszt, ami természetesen arra engedne sejtetni,hogy Deokman nem csak a politikában talál hű támogatóra Yushinban. Persze ezt érezzük mi ,hiszen pl amikor a kapu jelenetet is elemeztük, hiába van ott a Misil gyűrű Yushin ujján minden erejével Deokmant menekíti, a lány pedig torka szakadtából kétségbe esve kéri, hogy ne váljanak el, vagy ő hagy menjen vissza vagy Yushin is jöjjön ki…mi ez ha nem annak az érzékeltetése, hogy szerelmesek egymásba…? Mégis úgy érezzük Deokman magányos az érzelmeivel.

 181. Sznyegi Says:

  Ezért lett volna megnyugtató, ha a követség részletesebb választ ad a kérdéseinkre a Tokmán-Jusin párossal kapcsolatban. Főleg akkor, ha a válasz az lett volna, igen, a való életben volt köztük valami :-).

  Kíváncsian várom az ismétlést. A Tv műsorban 65 perc, remélem ez azt jelenti, hogy nem vágnak ki semmit.

 182. csicsi Says:

  Sziasztok!
  Cirmolán igazad van abban, hogy KNG mindenkinek más okból nyerte el a tetszését, de szerintem nemcsak kitűnő színész és Isten áldotta tehetség a látott filmek alapján, de igen vonzó külsővel megáldott férfi is. Ezért is volt nagyon meglepő számomra, hogy a katonaság milyen más küllemmel ajándékozta meg. Igaz, ha eszembe jutnak a régi magyar sorkatonák… ők sem voltak éppen fess legények egyenruhában, kopaszon, laktanya koszton tartva. Félszeg színészek biztosan vannak, nem vitatom. UTW is lehet kissé félénk, de azt, hogy oly nagyon az lenne, ahogy ő állítja, szinte elképzelhetetlennek tartom. Számomra inkább megfontolt, komoly, felelősségteljes férfinek tűnik, aki körültekintően nyilatkozik és választ magának barátot, társat. A sírásra visszatérve. Engem teljesen felidegesít, ha valaki a környezetemben pityereg. Lehet, hogy az én mentalitásom az oka, de nem értem miért kell az időt erre a felesleges tevékenységre fecsérelni. Engem is érnek olyan hatások, amelyek feszültté tesznek, de akkor fogom magamat és lekocogok 5-6 km-t. Garantáltan lenyugszom tőle. Egyéb problémák megoldására meg adott a sors mindenkinek agyat és tehetséget arra, hogy használja is azt. De hangsúlyozom, hogy ez csak az én véleményem. Meghatódni valami érzelmeket borzoló dolgon és azért könnyeket hullatni, az egy másik dolog.Rám ez sem jellemző, pedig ahogy már írtam, imádom a drámai hatásokkal kellően teletűzdelt filmeket, színházi darabokat, regényeket. Ilyen ez, mindenki más mentalitású és gondolkodású, ettől színes a világ. Szép jövő hetet kívánok mindenkinek és reménykedjünk a napsütésben is. Én még abban is bízom, hogy a sok muskátli, amivel betelepítettük a balkont, végre megtáltosodik és nőni kezd, eddig nem nagyon csipkedik magukat.

  • Zsuzsianyu Says:

   kedves Csicsi …hát én tiszta paff lettem ettől a mondatodtól …hogy” Engem teljesen felidegesít..ha valaki a környezetembe pityereg..”sajnos nem mindenki tud kocogni…és igen Én is bőgök egy szép jeleneten a filmeken…és minden egyeben ami keserűséggel és fájdalommal… tölt el…és ez valóban magától jön …és én sem tudom szabályozni..de ez van ……Üdvözöllek Szalay Zsuzsanna …57 éves nyugdíjas Békéscsabai lakos….

  • rog70 Says:

   “Igaz, ha eszembe jutnak a régi magyar sorkatonák… ők sem voltak éppen fess legények egyenruhában, kopaszon, laktanya koszton tartva.”

   Ehhez add hozzá a professzionális smink hiányát és az előnytelen megvilágítást (egy jó sminkes, világosító és operatőr csodákat tud művelni) és amit kapsz: egy közönséges pasi 🙂

   Sajnálom Kim Nan Gil-t. Ez a fiatalember jó úton volt ahhoz, hogy sztár legyen K-Ázsiában. De mire végez a katonasággal, teljesen el fogják felejteni, és nem tudom, vissza tud-e kapaszkodni még egyszer, vagy már túl öreg lesz hozzá. Az ember persze érti, hogy miért kötelező a katonai szolgálat Dél-Koreában, de így kettétörni egy karriert azért, hogy 2 évig egy irodában ücsörögjön valaki …

   • Marianna Says:

    rog70 mondja:
    április 10, 2011 – 6:17 du. | Válasz

    “Igaz, ha eszembe jutnak a régi magyar sorkatonák…

    AAAAHH! Az én Yushinom 1980-ban az érettségi után került sorkatonai szolgálatba.( Egyetem előtt ez az előfelvételis rendszer írtam már róla az “egy hálószobás” Szabadszállás)
    Fél év múlva olyan fess fiatalember lett a tejfelesszájú kis érettségizőmből, hogy amikor eljött hozzám az egyetemre Szegedre mindenki tiszteletben tartotta .(annyira rosszul kártyázott és mivel a vesztes fekvőtámaszozott és felüléseket csinált hamar megizmosodott …naaaa csak vicceltem 🙂 mint ahogy a király szokta mondani Dong Yi-nek…imád sportolni na szóval ő ott vette fel igazi férfi alakját. Csorgott a lányok nyála utána , deee ő csak a gyerekkori szerelmét Deokmant szerette 🙂 aztán sok év után beleegyezett, hogy ő férjül vegye 😀

 183. Elhaym Says:

  Cirmolán: “Engem a Silla varázsolt el annyira, hogy elkezdjek Korea történelme és földrajza után nyomozni”

  Ezzel én is így vagyok, de ez azért van mert a középkor mindig jobban érdekelt.

  Én könnyen sírok. Ha szívszorító filmet látok, ha családi tragédia ér, vagy ha nagyon megbántanak. Ez magától jön, nem tudnám szabályozni.

  • Marianna Says:

   Én vagyis a mi családunk akkor is ha valami nagyszerű sportolónk érmet szerez és feláll a dobogóra….

 184. adal Says:

  Kedves SILLA – BARÁTOK !
  Nagyon köszönöm, hogy itt vagytok és mindig újabb gondolatokat
  ébresztünk egymásban, kedvenceink tekintetében. Hálás vagyok
  UTW, a fordítással és a film zenéivel ráirányítottad a figyelmemet –
  a dalfordításokkal foglalkoznom kell !!! 🙂
  Így ismét kapaszkodót találtam a költészet és kedvenceink
  összekapcsolására 🙂
  Köszönet Sznyeginek aki szép képekkel eddig is felöltöztette
  ezeket a verseket, kérem továbbra is segítségedet,a zenék ihlette
  írások ügyében – most ebből is úgy érzem lehet egy “kis kötet” 🙂
  ELHAYMNAK pedig a lehetőséget, hogy megjelenhetnek itt –
  szívből köszönöm ! 🙂
  Kis türelmet kérek, mert a férjem is kos (ápr.16.) az ő ünneplésére
  készül most a családunk (én meg szűz vagyok – szept.13. – érdekes
  hasonlóságok vannak közöttünk, itt a fórumon… ) !!! 🙂
  Mindenkit sok szeretettel üdvözlök – a d a l –

 185. Sznyegi Says:

  Kedves Adal, nagyon szívesen, örök telhetetlenként várom a dalszövegeket is :-). Anyukámnak is szeptember 13-án van a szülinapja, én is szűz vagyok, de kos nincs a családban.
  Ha már filmzene, ez a bolondos kis dal mindig megmosolyogtat, de fogalmam sincs miről szólhat. Nemrég találtam rá, Uhm Tae Woong és Choi Daniel -öt nem ismerem- énekli:

  Hátha másnak is megtetszik :-).

  • Marianna Says:

   Csúcs szuper! Nekem már meg is tetszett

   • Sznyegi Says:

    Örülök neki :-). Hogy egy régi reklámot idézzek, nem lehet megunni :-).

 186. nagyi 68 Says:

  Szélments szép jóreggelt mindenkinek!

  Sznyegi, ez a Cyrannó ügynökségből van, a telefonomra már feltettem.Jó, hogy közzétetted.Sue-nak, amit kerestem, szintén feltennéd?
  http://loveparks.blogspot.com/2011/03/uhm-tae-wongs-first-episod-of-1-night.html/

  You Tube episode 196/3/2011(no sub)Part 5
  episode 197
  és a legújabb szülinapi vodeo : kizárólag ülve, sokkhatásra felkészülve, és őszintén – nem kerestem, találtam:

  http://www.vidyoara.com/izle/1420680324165/uhm-tae-wong-birthday-video/

  utw- a búcsú pillanatában elmondott : szökjünk meg együtt- ről irtam az előző oldalon, a film befejezése után – adal reagált rá.
  Röviden- az ember halála előtt át tudja gondolni , értékeli az életét. D. tudja, hogy a további feladatok elől ő már “elszökik”- az utolsó pillanatokat oldja, e mondattal, de mivel nem tudja a valót, J.csak későn reagál.- Azért élem meg igy, mert emlegett balesetem idején két hétig “lebegtem” a két világ között.Engem is meglep- mai napig is, milyen könnyűnek éreztem magam éber pillanataimban, elmondhatatlan megnyugvás volt bennem, mert úgy értékeltem, hogy “megtettem, amit megkövetelt a haza” nem anyagi értelemben – jól éltem és gazdagon. Aztán mégis visszatértem. És csak ezt követően – az orvosok, ápolók elmondásából tudtam meg, hogy a határon jártam.
  És azt is , hogy csak az állóképességem mentett meg- amit irtam, ötvenes éveim elején még ötpróbáztam, triatlonoztam.

  Vissza UTW-hez- a kérdésre már Adal is válaszolt- ezúton köszönöm.Úgy érzem, ő a legilletékesebb e válaszra.Én csak annyit tennék hozzá, bár amatőr versmondói múltam kb 25 éves, hogy magam is hasonló alkat voltam, sok tragikus feszültséggel.Igy elsősorban balladamondó voltam, de a forradalmi versekben is jól szerepeltem.A karakter szerepéről is innen vettem a véleményem – nekem sosem engedték elmondani a pl. a Kalózok szeretőjét, vagy a Vén fegyverkovácsné panaszát.
  De a Kőmives Kelemennével országos versenyt nyertem.A társasági félszegség, visszahúzódás nem azonos a félénkséggel.
  Ha személyes kontaktusra került sor, én is zavarba jöttem.Épp a szinpadi szerelés “hozott ki” ebből az állapotból, igy lehettem mai szóval élve program és rendezvényszervező, idegenvezető, társasági központ.De akkor is szükségem volt – levezetésként – hogy szabadnapjaimon eltűnjek az erdőben, vagy csak a szobámban és ilyenkor ember se lásson- meg én se, inkább vittem be hidegcsomagot, és két napig néma csöndben voltam és olvastam.
  Később, közéleti szereplőként is, igen is, zavarban voltam, ha valaki szembe dicsért, vagy értékelt.
  A sirásról- szerintem az egészséges lelki élet keléke – én rosszul értékelem, hogy anyám öngyilkossága óta-25 éve – nem tudok sirni.
  Haragszom azokra, akik a fiúkat úgy nevelik, hogy fojtsák el a sirásukat, és nagyra értékelem sorozatunkban is, és más koreai filmekben is, hogy igenis, a legkeményebb férfiak is sirvafakadnak ilykor. Jin és Jang…

  A hét végén eljutottam a cd-és változat végére…Igen mindkét fiú hatalmasat alakit…nagy szinészek, és én nem hiszem , hogy KNG elveszik…inkább azt remélem, hogy érettebb lesz, és nem kell félteni, hogy az európai, amerikai sztárok útjára lép.

 187. Margaret18 Says:

  Jópofák! Tetszett, és köszi. Üdv!

 188. aldebaran_beta Says:

  Én szeptember 13-án születtem, Elhaym, ami abban az évben szombatra esett. 🙂

  A gyűrű kérdése. Nagyi elmélete tök jó. Amúgy lehet szimpla magyarázata is, hogy szeret gyűrűt hordani. És még egy, amiről orosz részletesen írt is Tokmán és Bidam gyűrűcseréjénél, és az ebből adódó bonyodalomnál. Említette, hogy van vagy öt variációja náluk egy ilyen gyűrűváltásnak, ezek közül lehet pl. egy barátsággyűrű, vagy egy emlék-gyűrű is, amit UTW hord.

  Egy jóbarátom mikor bevonult katonának (az utolsó kötelező sorkatonai szolgálatos csoport), akkor már csak fél évre: duplájára hízott (szar volt a kaja, de kenyér volt dögivel), és nem volt haja. Szóval biztos KNG is visszatér majd a saját megszokott KNG külsejéhez.

  Choi Daniel náluk egy ismert színész (amúgy én sem ismerem, csak olvastam róla :)), az egyik olyan filmszínészük, akit a világ más pontjain is jól ismernek.

  Érdekes, amit írtok. Visszanézni ezt a sorozatot a vég ismeretének tekintetében tényleg fájdalmas egy kicsit. És nem tehetek róla Jusin-Tokmán párti vagyok. 🙂 Talán kéne erről egy jó fanfictiont írni. Mármint egy vigasztalót. 🙂

 189. adal Says:

  Nem féltem ezeket a fiúkat – megszerzett és megtapasztalt
  élményeikkel gazdagítják művészi eszköztárukat, KNG sem
  fog ennyi idő alatt “kiöregedni” ! 🙂
  UTW pedig ezen a zenés felvételen kifejezetten “suhanc, kisfiús”
  és milyen érett hadvezért tudott nekünk mutatni a Sillában,
  érdemes a zenés felvétel után tovább menni a következőkre
  nekem nagyon tetszettek a reakciói a tévesztéseknél, meg a
  csók jelenet “olyan sok ismétléssel”- hát az sem könnyű ! 🙂

  Nagyi 68 – ismét új dolgot tudtunk meg Rólad (balladamondó) 🙂
  és bizony a félszegség és a félénkség nem ugyanaz !
  Erről eszembe jutott a következő : ( Ascher Oszkár szavai )
  “Kellő időben kaptam fejbekólintást egy napon Szamosi Lajos
  hangpedagógustól, aki kereken és nyersen kijelentette:
  – Magának az a baja, hogy nem tud beszélni.-
  Készséggel alávetettem magam Szamosi pedagógiájának,
  s azontúl másfél éven át, heti három órában jártam hozzá.

  Megtanultam
  erőlködés helyett erőt adni hangomba,
  kiabálás helyett hangosan szólni,
  lelket vinni a beszédbe lelkendezés helyett,
  érzelmet az érzelgősség helyett,
  az értelmezés mellett.
  Rossz fahangommal jól gazdálkodni,
  az előadás során berekedés helyett beskálázódni,
  a legmélyebb hangtól a legmagasabbig egy forrásból
  a hangot, a skála bővülésével az árnyalatok sokaságát adni :

  mindezt Szamosi Lajosnak köszönöm. ”

  (Szamosi Lajos : A szabad éneklés útja című könyvében régi
  nagy színészünk hálásan nyilatkozott a világhírű hangpedagógus
  iskolájáról !)
  Micsoda különbség 🙂 érzelem, érzelgősség helyett !!!
  🙂 Lelket belevinni lelkendezés helyett !!!
  Sillánk színészei is tudják ezt ! 🙂
  Ezért szeretem eredetiben is hallgatni a hangjukat !!!!!!!!!!!!!!!

  Üdvözlet mindenkinek meg a “kosok és szüzek gyülekezetének”
  Szeretettel – a d a l –

  • utw Says:

   “a dalfordításokkal foglalkoznom kell” – írtad az előző hozzászólásodban

   Dalkölteményekben gondolkodsz? Továbbmegyek. Énekelhető költeményekben? Esetleg amit otthon, amikor Sillára gondolsz, magad is énekelnél… Ez ma jutott eszembe, hogy énekelhető magyar fordításunk nincs még. Én a télen, amikor a sorozat véget ért és kezdtem újranézni, megtanultam hat dalt koreaiul mert élveztem a varázsát.
   Ezek voltak: Dareul Gariun He, Baramkkoccheoreom, Balbambalbam és a három főhős Tokmán, Jusin és Bidám dala. Még egy közös énekeléses felvételt is csináltam velük hadd emlékeztessen mit csinált velem ez a sorozat…

 190. Elhaym Says:

  Zsuzsianyu:

  “sajnos nem mindenki tud kocogni…”

  Én sem tudnék. 😦 Időm sem lenne rá, meg futni mindig utáltam. Mindig felment tőle a vérnyomásom, derekam is megfájdult tőle. Tesiből is ezért voltam felmentve.

  adal : Szívesen. 🙂

  aldebaran_beta: 🙂 Köszi. Én szept. 17.én születtem.

  Sznyegi : Te szeptember melyik napján születtél?

  nagyi 68: “Igy is lehet, hogy nyárra újra hozzám szorulnak – 40 m2-en 4-en.”

  😦 Remélem nálatok sem tart örökké ez a rossz helyzet.

  • Zsuzsianyu Says:

   Kedves Lelki társak….Zsuzsianyu szeptember 21 -én született….

  • Cirmolán Says:

   Tisztában vagyok a futás stresszoldó hatásával, de próbáljatok meg kocogni Budapest belső kerületeiben vagy a kivezető utak, autópályák környékén! Ennél a sírás sokkal egészségesebb! Akit pedig a sírás idegesít, fusson egy-pár km-t, hogy megnyugodjon!

  • Sznyegi Says:

   Elhaym, szeptember 5-én van a születésnapom.

   Futni én sem szeretek, nekem a jól bevált stresszoldásom a reggeli úszás. Nem terheli az ízületeket, megmozgatja az izmokat, kimossa az emberből a feszültséget. Frissen kezdődik a nap. Sokszor úgy el tudok bambulni közben, hogy elfelejtem, hanyadik hossznál járok.
   A szívből jövő nevetés és sírás jót tesz az ember lelkének, megtisztítja. Hogy egy film, zene, élmény vagy bármi idézi elő, az mindegy is, lényeg az elért hatás.

 191. bea Says:

  Nagyon jól esett UTW-t nézni, nem hiába rokon lélek, ha ő is kos…(Mint a párom) Igaz, én oroszlán vagyok, de a kos-oroszlán párosítás állítólag nagyon jó 🙂 Komolyra fordítva: már régebben feltűnt, hogy civilben mennyivel fiatalabb, mint a középkori öltözékben. Bár ez a többi koreai színészre is vonatkozik.
  A sorozatok-online oldalról nem kell letöltögetni, hanem máris nézhető? Jól értettem valamelyikőtöket? Mert akkor nekem is van programom, én is megnézem a Jumongot a nyári vakáció idején, bár a Chunot is tervbe vettem. Csak az a baj, hogy egyre kevesebb az időm a könyvre…. Pedig én inkább azzal szerettem tölteni az időm, de ezek a szép és drámai filmek nagyon jól esnek a lelkemnek….
  Sírás.
  Nos, szerintem sírni kell. S kell tudni is sírni. Igaz, nem vagyunk egyformák, de a sírás, a könnyezés a léleknek szükséges. Aki inkább magába fojtja, levezeti, stb. , az áltatja önmagát (bocs). A valóságban szerintem keményen elfojtja magában a kitörni vágyó érzelmeket. A pszichológia azt mondja, a feszültség levezetésére szolgál. Én azt mondom, Isten ajándéka, emberré tesz minket. Az állatok nem tudnak könnyekkel sírni. Mi igen. És ennek nyilván oka van.
  Minél idősebb vagyok, annál gyakrabban fordul elő velem is. Könnyebben érzékenyülök el, pedig még alig múltam 40, tehát nem időskori effektus. De valahogy mások fájdalma és öröme által élem meg a magam fájdalmait és örömeit, s nem konkrét gondra, bajra megoldás a sírás…. ez félreértés. Egyszerűen a feloldódás, az empátia, az érzelmekben való elmerülés okozza. Sokan pl. a nemi öröm kapcsán is sírnak. Mert a lélek a boldogságban is megszólal, követeli a magáét. A sírásra tehát szükségünk van.
  S vissza a filmekhez. Nekem pl.ezért is érték mondjuk a Silla vagy más koreai film, mert nem hamis az elérzékenyülés, őszinte, hiteles (egyelőre). S ez egyszerűen jó. Nem időpocsékolás, simán csak jó…..

 192. Marianna Says:

  …”Igen mindkét fiú hatalmasat alakit…nagy szinészek, és én nem hiszem , hogy KNG elveszik…inkább azt remélem, hogy érettebb lesz, és nem kell félteni, hogy az európai, amerikai sztárok útjára lép.”…

  csak erről jutott eszembe, nem tudom figyeltétek-e de a nőkön a díjátadó ünnepségen szerintem szolidabb ruhák vannak mint az amerikai díjátadókon. pl Dong Yi-n is az az érdekes ruha a kirakott gallérral és nyakkendő imitálással. Nekem nagyon tetszik. (persze ez a dongis blogba van bevágva a gyerekkórusnál)

 193. adal Says:

  Bea, Marianna, Sznyegi – egyet értek Veletek, a sírást, nevetést illetően,
  elérzékenyülök én is – sokkal könnyebben mint korábban …
  a színésznők szolid, elegáns öltözetéről, az úszás stressz oldó hatásáról
  mondottakkal is ! 🙂

  Aldebaran_beta – én is szept. 13- án születtem 🙂
  “Yusin -Deokman párti vagy”- figyelmedbe ajánlom a márc.20.-án
  beírt AJÁNDÉK – ÁLDOZAT című versemet.

  A fiúk jókedvű dala – szívderítő ! 🙂 🙂

  Nagyi 68 – az ÉLET sok tapasztalattal gazdagította életedet,
  erről jut eszembe : egy sokgyermekes csángó család egyik
  gyermekét megkérdezték – Mi szeretnél lenni, ha nagy leszel ?
  A válasza: ÁLDÁS ! 🙂
  Te is az vagy a családodnak, barátoknak, nekünk 🙂
  nem véletlenül “tértél vissza” – szükség van Rád !
  – Ezt írtam egy dalszövegemben:
  ” Éljünk úgy, hogy
  Büszke legyen ránk a nemzetünk !
  Segítsd és áldd meg életünket,
  Atyánk Istenünk!”

  Szeretettel üdvözlök MINDENKIT – a d a l –

  • aldebaran_beta Says:

   Nahát! 🙂 Igen, köszönöm, olvastam. Szerettem, szeretem.

 194. adal Says:

  UTW -nek a Come people of God fordítását korábban beírtam,
  ez énekelhető magyar szöveg (nem szó szerinti fordítás ),
  de íme itt a Balbambalbam fordításom, talán egyszer “énekelhetővé
  gyúrom” de ezt szívesebben énekelem eredetiben ! 🙂
  Úrnak népe jöjj – ezt meg a szövegemmel !

  LÉPÉS, LÉPÉS UTÁN…

  Közeledben vagyok, de el nem érlek !
  Csak pillantásommal őrizhetlek!
  Csak szívemben dédelgetlek !
  Megvakulnék inkább, hogy ne lássam
  A rám szegezett tekintetet !
  Hogy “csak halljam” lépteidet…
  Lépést … lépés után …
  Így közelebb… hozzám…
  Megismerem lépteid hangját,
  Csak Te lehetsz …tudom !
  Lépés… lépés után,
  Haladunk a könnyek útján !
  Fordulj felém, nap mint nap,
  Ez éltet engem !
  Lépésről – lépésre…
  Közelíts hozzám !
  Lépteid suhanását felismerem,
  Érzem Te vagy az …
  Lépésről – lépésre…
  Magamra hagysz !
  Szívemben alig – alig marad panasz !
  Megőrizlek emlékezetemben,
  ÖRÖKKÉ ÉRTED SÍRÓ SZÍVEMBEN !

  Hogy érzitek ezt Bidam kinek mondja ???????
  Deokmannak ??????? Misilnek ??????

  Üdvözlet – a d a l –

  • rog70 Says:

   Misilnek???? SOHA!

  • Marianna Says:

   Nagyon szép, de én ehhez a dalhoz soha nem kötöttem Misilt és bidamot , nekem ez Yushin és Deokman. lehet, hogy azért mert bennem ez a dal az ő jeleneteikben tudatosult.

  • utw Says:

   Egy szép és kétértelműen talányos szerelmes versként fordítottad szerintem a Balbamot. El tudom képzelni ebben a szövegben Bidámot, akkor is ha anyjához, akkor is ha Tokmánhoz beszél. Ha anyjához, akkor szeretetreéhes megértéssel, ha Tokmánhoz, akkor teli szerelemmel, és a végén mindkettőnek megbocsátással, és örök fájdalommal.Versedben a csúcsot a végére az utolsó négy sorra teszed – “Magamra hagysz ! Szívemben alig – alig marad panasz ! Megőrizlek emlékezetemben, ÖRÖKKÉ ÉRTED SÍRÓ SZÍVEMBEN !” – ebben benne van az elhagyás, megbocsátás és az örök fájdalom.

   Én a saját Balbam felfogásomban nem személyesítem meg a szerelmes férfit. Szerelmes férfi dalol. Visszafojtottan feszültséggel telve kezdi, a refrénekkel egyre fokozza, a tetőpontot az utolsó verszak első sorában éri el, megtudom mi a baja, és az utolsó két sorban, hogy mit akar tenni. Itt egy kicsit másabb szöveg jön ki nekem a szószerintiben: ” Céltalan kószálva, még te is elhagysz engem, Alig alig, foglak majd tartani szívemben, Még a sírást se a szívben”.

   Ennek a dalnak is végigkövettem az útját a télen. 18 jelenetben tűnik fel. Ebből Tokmán-Jusin jelenetei kilenc, Tokmán-Jusin-Csonmjong három, Misil-Szolvon egy, Király-Misil egy, Királynő-Bidám négy. Ezekben benne van, hogy az összes főhős halálakor: Tokmán, Csonmjong, Király, Misil, Bidám, elhangzik énekszöveggel. Ezenkívül Jusint érintőleg énekszöveggel hangzik el három alkalommal, Bidámot érintőleg egyszer, úgy, hogy a királynő visszaemlékezik rá. A többi hangszeres, egyszer énekhangos változat.

 195. Medve Ilona Says:

  Szerintem Misilnek… Szép a versed Adal! Köszi!

 196. Margaret18 Says:

  Tetszett a versed, köszönöm. Bidam részéről szólhatott ez Misilnek és Deokmannak is.

 197. nagyi 68 Says:

  Szervusztok!
  Ciirmolán és Marianna!

  Igen másnap már nekem sem jött be, de nem tudtam jelentkezni, mert szülni kezdett az egyik cicám, és ő igényli közben a simogatást. Aztán meg más bajaim voltak, de kerestem más utat.Próbáljátok meg igy:
  Lovepark:Uhm Tae-woong’s First Episode of Night 2 Days

  ha beirtátok a keresőbe, üssetek ha kell, a “nyelvi eszközökre”, jobbról, balról a “Minden” kockára. Kiad egy pár oldalt, ezek között az egyetlen, első cikk: Lovepark: Uhm Tae woong’s First Episode of 1 Night 2 Days. 6 Mar 2011…Ez egy újságcikk, itt vannak a képek az új csapatával az “első éjszakáról” – mikor felébresztik, és a kis kutyája “védi”
  Ha ugyanezen beirás mellett a Képek-re klikkeltek, ott is kiad egy csomó képet, kutyásat, macisat, stb.A képek kinagyitása után a bal felső sarokra klipelve is találhatók érdekességek.

  Adal! Igen, nekünk Asher Oszkár és Jancsó Adrienn volt a példa.Bár hozzánk a fenti tanitások még rajtuk túl is közvetitve jutottak el, de volt egy harmadik nagy tanitó- már az ötvenes évek vége felé- Te biztosan hallottál róla- Németh Antal. Az általa vezetett Irodalmi Szinpadon jobb előadások voltak, mint a Pécsi Nemzeti Szinházban. Pedig itt amatőrök voltak, de NAGY amatőrök.
  Aztán Tüskés Tibor, magyar tanárom, József Attila dijas iró, esztéta, a Jelenkor alapitója és szerkesztője.
  Azokon túl, amit irtál, még: nem hadonássz, ne grimaszolj!
  A hangoddal fejezd ki amit a vers közölni akar.Esetleg még a szemeddel !” Hang és szem, mint kifejező eszköz…nem ismerős?
  A Shilla varázsereje nem ebben van…a szemek, melyek a szemedbe néznek… a mimika, mely nem grimaszol, de él…
  Mai versmondó szinészeink bizony sokszor idegesitenek.
  Adal…a biztatásaid is köszönöm…
  Elhaym…igen, egyszer véget ér, de ez most egy nagyon bonyolult ügy. A kibontakozáshoz kell: az egészségállapot javulása, sikeres diplomavizsga, állás (idegenforgalmi menedzser a szakma), a nagyobbik unokám felvétele a szakközépbe- kollégiumba.
  És nekem sok erő, hogy még birjam ezt a pár évet…mert már igen vágynék egy kis nyugalomra, pihenésre…
  Futás- úszás…igen, az úszás jól helyettesiti, vagy előkésziti a futást. Akinek mindez nem megy, annak ajánlom a tai chit…minimum a légzőgyakorlatokat.Budapesten ajánlom ez ügyben Gyetvai Miklóst. A légzőgyakorlatokat pedig jó napkeltekor, vagy naplementében végezni.Fontos, hogy kilégzéssel kezdj.Hasi prés, fokozatosan fel, gyomor, tüdő, tüdőcsúcs a vállban…közben érezd, hogy kifújsz magadból minden rosszat, a karjaidat leengeded, majd vissza ugyanigy, a karok fel, lassan, szivod be a levegőt, közben magadhoz öleled a világmindenséget, a talpadon is áramlik beléd a Föld energiája, a karjaiddal a Nap energiáját beöleled, érzed ahogy a tisztaság áramlik beléd…igen…a tiszta levegő…szennyezett levegőben nem szabad semmiféle sportot űzni.Forgalmas autóúttól 5o, autópályától 500 m-re még nem ajánlott- ezt nyugati orvosi lapok már 30 éve megirták.A nitrózus és kénes gázok, de legfőképp a szénmonoxid, megkötik a vérből az oxigén molekulát, és ők kerülnek a véráramba…ennyi.

 198. Medve Ilona Says:

  Valaki javasolta fentebb a Jumong herceget az Sorozatok online.hu-n. A harmadik résznél járok, de már most nagyon érdekel. Alig vártam, hogy hazaérjek és nézhessem.Az a baj , hogy mindig várakoztat 30 percet….

 199. Margaret18 Says:

  Kedves Ilona!
  Most néztem meg a Jumong herceg 18. epizódját. Örülök, hogy elkezdtem, naponta 2-3 rész megnézek. Hasonlóan izgalmas, mint a Shilla…, de a férfi szereplők nem olyan szépek, mint a Shillában. Szerepel Munno alakítója is és a Palota ékkövéből ismert Csve udvarhölgy. Váltogatni szoktam a Megavideot a Videobb-bal, mert sokszor a 72 perc sem megy le, és máris le vagyok tiltva. Csak az a baj, hogy rengeteg dolgom lenne így tavasszal meg húsvét előtt, de nem tudok ellenállni a kísértésnek, most már a Jumong herceg rabja lettem.

  • Medve Ilona Says:

   Szia! Én is így vagyok vele. Még csak az ötödiket nézem, de a félórás várakoztatás az agyamra megy. Én már direkt kalkulálom, hogy akkor végzek el valamit, illetve nézem meg az interneten,amit szoktam, mint például most ezt az oldalt. Nekem se tetszenek annyira a fiúk, de a történet nagyon jó. Még a Shillánál is jobban tetszik, bár ezt a többiek ne vegyék szentségtörésnek tőlem. Ott szebbek voltak a fiúk. Emez naturálisabb, nem csillognak a gyönyörű fogsorok, a haj is kócos időnként.Mégis nagyon jó film. És 81 rész!!! Ajjaj, sok idő lesz mire a végére érek…

 200. Nalaya Says:

  Jövő hét hétfőn mtv2 21 30 Silla ismétlés!!! Vajon a vágatlan verzió? Tud erről valaki valamit?

 201. Nalaya Says:

  Most látom, hogy nem új a hír. de azért örülök!
  Most olvasgatok vissza, mert muszály volt elszakadnom egy kicsit, hogy ne álljon meg a háztartásomban az élet.

 202. Cirmolán Says:

  Kedves Elhaym és Mindenki!
  A Silla ismétlését már a kezdetektől (2011.04.18. 21.30. 1. rész) jó lenne egy új oldalon elemezgetni.
  Mit szóltok hozzá?

 203. Elhaym Says:

  Sznyegi : “szeptember 5-én van a születésnapom.”

  Köszi. 🙂

  adal : Köszi az újabb verset. 🙂

  nagyi 68: Látom nálatok is sok rossz összejött most egyszerre. 😦

  bea: “Én azt mondom, Isten ajándéka, emberré tesz minket.”

  Egyetértek. Én pl. nem tudnék olyan fiúba beleszeretni aki nem tud sírni.

  Cirmolán: Hétfő délután lesz új oldal. 🙂

  • Cirmolán Says:

   Köszönöm, ezek szerint egy srófra jár az agyunk.

 204. Sznyegi Says:

  Megint új oldal :-). Ez lassan úgyis közelít az 500 hozzászóláshoz.

 205. Margaret18 Says:

  Kedves Ilona!
  Megnéztem a 23. részt is a Jumong herceg-ből. Lassan úgy leszek vele, hogy nem vagyok képes abbahagyni. Gyorsan elintézem a kényszer szünetekben, ami nagyon fontos – pl. főzés, mert enni azért kell -, meg egy rövid vásárlást. Hazahozom az unokámat az oviból, megnézem a Dongit, és már a TV sem érdekel. Biztosan Téged is rabul ejt a sorozat, mert minél többet lát belőle az ember, annál inkább látni akarja a következő részt. Jó szórakozást kívánok mindenkinek, üdv. Margaret

  • Medve Ilona Says:

   A Dongit most én is hanyagolom.. Majd talán később, nyáron, ha több időm lesz. A Shilla ismétlését várom, hátha vágatlan lesz, bár nem hiszem, mert a szinkront is újra kéne rendezni stb. De azért jó lesz felidézni a történteket.

 206. Edina Says:

  Én már végignéztem a Jumong-ot magyar felirattal. Le voltam nyűgözve. Végigizgultam mind a 81 részt. A férfi szereplők valóban nem olyan szépek mint a Sillában, de a történet messzemenően kárpótolt. A Jumong után nem volt megállás, azóta már a történet folytatását nézem, a “Kingdom of the winds”-et. Ez a film Jumong fiáról Yuri-ról és unokáiról szól. Sajnos, csak angol felirattal létezik. A Jumong zenéjét nem éreztem különösebben jónak. A Kingdom zenéje viszont elképesztően jó. Merem mondani, hogy talán még a Silla zenéjénél is jobb.
  A főcímzene:
  http://www.4shared.com/audio/A_O3bMKE/Kingdom_of_the_Winds_-_Countri.htm

  Yuri király:
  http://www.4shared.com/audio/-3E0EZZ1/Kingdom_of_the_Winds_-_King_Yu.htm

  Az út, http://www.4shared.com/audio/nXEfCdy1/Kingdom_of_the_Winds_-_The_Roa.htmamit meg kell tennem:

  • Medve Ilona Says:

   Sajnos akkor meg kell várnom a magyar feliratot..De nagyon remélem,hogy elkészül hamarosan,mert érdekel a folytatás is. Remélem legalább olyan jó, mint a Jumong herceg.

  • Marianna Says:

   Tényleg szépek 🙂

 207. adal Says:

  UTW – nagyon köszönöm a részletes elemzést, a dal előfordulásának
  tudatosítását- mikor, kinek a jelenetéhez kapcsolódik – ez engem is
  foglalkoztatott ! 🙂 Az előző Silla oldalon találod a Come people
  énekelhető változatát, ami nem kifejezetten fordítás, hanem a dal
  szövegének fő gondolatai alapján direkt a zenére írt hitvallása a
  Királynőnek !!! (szerintem ) 🙂 Ha nem találod , az előző oldal
  utolsó bejegyzései között van az e-mail címem – írj és Te sem maradsz
  ki a megajándékozottak sorából 🙂
  Mindenkit szeretettel üdvözlök, most rohanok két fellépésemre
  – a d a l –

 208. Sue Says:

  HAHÓ!! Egy nyilast is befogadtok?

  • Marianna Says:

   És vízöntőt? Mert én eddig nem mertem szólni, de ha már van egy nyilas is ????? 🙂

 209. kisvirag Says:

  Sok szeretettel üdvözlök mindenkit! Nagyon jó volt veletek lenni. Én is könnyen sírok, mint most is Adal versén. De szerintem sem baj az. A koreai filmeknél először engem is meglepett, hogy a férfiak is úgy tudnak sírni. Ezzel nőtt mégis nálam az egekig az összes film, amit eddig láttam.
  Most írják nekem is a Jumong-ot, már nagyon várom.
  Gyönyörű hétvégét kívánok mindenkinek.

 210. Margaret18 Says:

  Kedves Jumong-rajongók!
  A sorozat nézése közben figyelmes lettem arra (úgy a 7. rész táján), hogy a Hunok ugyanúgy harcoltak a Hanokkal, mint a történet hősei. Jumong herceg Koguryo első királya lesz. Semmit nem tudtam Korea történetéről, de a Shilla… végignézése után éreztem, hogy mintha nagyon-nagyon régen valami közünk lett volna egymáshoz. Lehet, hogy barátként, akár ellenségként, de egymás közelében élhettünk, és nagyon hasonló módon. Úgy, hogy ezeket a sorozatokat látva, elképzelhetjük, hogy a mi őseink is így élhettek. És egy érdekesség: arra lettem figyelmes, hogy a sorozatban a “Felség”-et Mámá-nak mondják. Innen eredhet a mi “mama” szavunk vagy esetleg fordítva?
  Sajnálom, hogy nem tudok angolul, így a “Kingdom of the winds”-et majd csak akkor tudom megnézni, ha magyar fordítás is lesz hozzá. De most egyenlőre még csak a Jumong herceg 30. részénél tartok. Sajnos fel kell függesztenem a nézését, mert jön a húsvét és már most vasárnaptól vendégeink lesznek 1 hétig. Utána meg festés lesz a lakásban, amitől nagyon félek, különösen akkor, amikor szét lesz szerelve a számítógép és egyebek. Üdv!

  • Marianna Says:

   Ahhh! Kitartást! A vendégekhez és a festéshez is. Én ilyenkor folyamatosan főzök és mosogatok és étvágyam sincs.

  • aldebaran_beta Says:

   Én erre írtam azt valamikor réges-régen, kerek erdő közepében, amikor kb. a sorozat felénél jártunk, hogy soha nem éreztem ezt még, amit most, egy egész néppel való hasonlóságot, vagy egy bizonyos fajta rokonság érzetet. Nos, nem véletlen. Mostanában olvastam érdekes (és új, tudományos dolgokat) az eredetünkről. Alátámasztják azt a nézetet, miszerint valahol valamikor egymás közelében éltünk, a messzi-messzi keleten.

 211. Elhaym Says:

  Cirmolán: “Köszönöm, ezek szerint egy srófra jár az agyunk.”

  Szívesen. 🙂

  Medve Ilona: “A Dongit most én is hanyagolom.. ”

  Akkor nem láttad a heti részeket? Nagyon jó részekről maradtál le. Izgalmasak voltak, aranyosak, romantikusak és meghatóak.

  Sue: “Egy nyilast is befogadtok?”

  Igen. 🙂

  Margaret18 : Remélem hamar eltelik ez a pár hét aztán újra itt lehetsz.

 212. adal Says:

  Sue 🙂 közénk tartozol – küldj légy szíves egy email-t nekem !
  Margaret 18 – sok erőt, minden jót Neked és a vendégeknek ,
  érezzétek jól magatokat ! Várunk vissza !
  Áldott, szép VIRÁGVASÁRNAPOT mindenkinek – szeretettel – a d a l –

 213. adal Says:

  Nalaya – 🙂 reméljük, hogy a Silla vágatlan verziója lesz a hétfőn
  kezdődő, én sem értem miért mostanra időzítették ?
  Kisvirág – köszönöm, majd még jönnek a filmzenék
  Gizuska – Te egy áldás vagy , köszönjük , hogy a filmeket
  ide tetted nekünk 🙂 – minden jót – a d a l –

 214. Margaret18 Says:

  Sziasztok! Köszönöm soraitokat, de egyenlőre még itt vagyok, ide kukkantok, hogy ne maradjak ki valami fontosból. Ma lenne 102 éves az anyukám, ha élne, de már sajnos 20 éve nincs közöttünk. Ma még a temetőbe is kimegyek. Ő is Kos Napú volt – mint itt sokan – és két lányom, de vannak Szűz Ascendensűek és Skorpió Napúak is a családban szép számmal. Nekem Oroszlán az AC-m, és Mérleg a Nap-jegyem. Az AC legalább olyan fontos, mint a Nap-jegy, sőt az AC jelzi a külsőnket, és azt, hogy a világ bennünket milyennek lát.

 215. nagyi 68 Says:

  Sue! A kérdéseidre a választ 11-én és 13-án föltettem! Megtaláltad?

 216. Marianna Says:

  Margaret18 ! Az “AC” az mi? Ascendens rövidítve?
  A nap-jegy a születésnap hogy éppen milyen jegyben van? Az ascendens kiszámítását sose tudom 😦

 217. rienne Says:

  Helló Mindenkinek!
  Nagyon boldog vagyok, hogy rátok találtam.Próbáltam végig olvasni a hozzászólásaitokat, sok érdekeset és értékeset találtam.Látom sokan vagyunk akiket nagyon szíven talált ez a sorozat.Azóta se tudok tőle szabadulni.Örülök, hogy jövő héttől az m2 műsorán 21,30-tól ismétlik.Különben letöltöttem és már 3-4 alkalommal néztem meg.
  Mikor a Sad Story.t hallgatom meg tudnék halni, annyira depreszsiós vagyok ujabban.A színház világa nem ismeretlen számomra, meg tudom a valóságot különböztetni a filmtől és mégis teljesen sírós lettem.Kedvencem Bidam illetve Kim Nam Gil.Nagyon szimpatikus.
  Ha nem bánjátok majd még jövök.Mindenkinek további jó élmányt kívánok sok szeretettel.

 218. Cirmolán Says:

  Azt hiszem, hogy megtaláltam a választ UTW gyűrű rejtélyére.
  A mai gyakorlat szerint egy szerelmesek pár tagjai összetartozásuk 100. napjától arany karikagyűrűt hordanak, de ez nem számít eljegyzésnek.
  A házastársak az esküvő napjától kezdve kizárólag fontos események és családi ünnepek alkalmával viselik drága, gyémánttal ékesített vastag karikagyűrűjüket.

  • Cirmolán Says:

   szerelmesek = szerelmes

  • aldebaran_beta Says:

   :-O! Milyen gyűrűmániások. 🙂 Ez olyan lehet náluk, mint régebben nálunk a virágnyelv. A sárga ezt jelenti, a fehér azt, a piros amazt, a páratlan ezt, a páros azt, szerencsét hoz, elköszönt tőled, satöbbi, meg a mégtöbbi.

 219. Cirmolán Says:

  És most a nyekvekről:
  http://4.bp.blogspot.com/_NdNxNFSnsd4/TJYdTnl1AII/AAAAAAAAA4k/OttG9Z0ryjM/s1600/SDC12428.JPG dokumentumban az alábbi olvasható
  (A török nyelvet 220 millió ember beszéli, mellyel a világ 5. legszélesebb körben használt nyelve. A mai török nyelv a 11. században alakult ki egy török diakektusból, s a finnel, a magyarral és a koreaival együtt az altáji nyelvcsaládba tartozik.)

  • Cirmolán Says:

   A dokumentum Busan-ból való.

  • aldebaran_beta Says:

   A vicc, hogy Törökországban, Örményországban (sőt az Ügyek vezér által alapított Kijevben is!), és egyéb helyeken, például az arab világban, többet tudnak a mi eredetünkről, több bizonyíték, leírás maradt fenn, mint azt gondolnánk, vagy, mint mi magunk is tudjuk…

 220. Sznyegi Says:

  Na mit nézünk ma este 🙂 ?

 221. aldebaran_beta Says:

  Hajrá Silla!!!!!! 🙂 (Remélem lesz valaki, aki majd ezt a vágatlan verziót is felveszi az elsőtől az utolsó részig. :))

 222. adal Says:

  Tízezer évig éljen SILLA , 🙂
  És minden SZERETŐ SZÍVŰ RAJONGÓJA !!! 🙂
  Majd megkérjük Gizuskánkat, hogy később, amikor ideje
  engedi és ha már átmentünk egy újabb oldalra,
  ( itt is közel az 500 bejegyzés ) 🙂 🙂 pontosabban ez a 412.
  akkor oda kérjük tedd fel Gizuska – a vágatlan verziót !
  Előre is köszönet, MINDANNYIUNK nevében !!! 🙂 🙂 🙂

  Jókedvű üdvözlet MINDENKINEK – a d a l –

 223. Elhaym Says:

  Ahogy ígértem. 🙂

  https://elhaym.wordpress.com/2011/04/18/a-shilla-kiralysag-ekkove-queen-seondeok-3/

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.


%d blogger ezt kedveli: